کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ تأملی بر همایش وفاق ملی مقالات

سرمقاله شرق/ تأملی بر همایش وفاق ملی
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق / «تأملی بر همایش وفاق ملی» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کیومرث اشتریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
آیا لازم است که عبارت «دعوا نکنیم» را تعریف کنیم؟ آن‌گاه که دعوایی در میان باشد و همگان آن دعوا را می‌بینیم، روشن است که نیازی به تعریف «دعوا» نداریم. گروهی که با یکدیگر در منازعه و دعوا هستند را دعوت به آرامش می‌کنید؛ همین. این جان کلام وفاق است. برای اینکه وفاق داشته باشیم، ضرورتا نیازی نیست که وفاق را تعریف کنیم، چراکه وفاق یک روحیه و روش و رویکرد است؛ به همین سادگی. وفاق به مثابه راه یعنی که در تعاملات اجتماعی و سیاسی رویکردی همکارانه داشته باشیم. پس از آن است که می‌توان گفت‌وگو را آغاز کرد. اگر اصل بر دعوا باشد، گفت‌وگویی شکل نمی‌گیرد، مسئله‌ای تعیین نمی‌شود، راه‌حلی جست‌وجو نمی‌شود و قرار و مداری شکل نمی‌گیرد.
مجموعه همایش‌های وفاق ملی که در تهران و شهرستان‌ها و به مدت سه ماه در حال برگزاری است، با همین نگاه شکل گرفته است. وفاق یک کارگاه آموزشی ملی است که نقش‌های چندگانه‌ای دارد. یک نقش سیاسی دارد که عبارت از آن است که نیروهای سیاسی به آزمون وفاق بپردازند. بدیهی است که شماری در میان نیروهای سیاسی هستند که اصطلاحا «به هیچ صراطی مستقیم نیستند» و البته پژواک بلند و مدعای سنگین‌تر از وزن واقعی خود دارند. گفت‌وگوی دائمی نیروهای ملی (تأکید می‌کنم گفت‌وگوی دائمی) می‌تواند آن پژواک را در جای واقعی خود بنشاند و حد و حدود آن را نمایان کند و نقش تخریبی آن را برای تمدن‌سازی ملی آشکار کند. اما اگر بخواهیم اسیر یأس حاصل از آن پژواک‌های بلند شویم، طبیعی است که باید وفاق را تعطیل کنیم. اساسا موضوع وفاق آن گروه‌های اندک نیستند. باید از آنها گذر کرد و با اعتمادبه‌نفس گفت‌وگوی عمومی را در فضای رسانه‌ای در پیش گرفت و به تکرار و تکرار آن پرداخت. این یک «سیاست سیاسی رسانه‌ای» و یک «پروژه سیاسی» است که نه ضرورتا و انحصارا از سوی دولت بلکه باید از سوی نیروهای مدنی و احزاب سیاسی در پیش گرفته شود تا به خلق گفتمانی فراگیر نائل شوند. نمی‌توان کشور را به حال خود رها کرد تا ملعبه شماری اندک از افراطیون این سو و آن سو شود. سخن، قدرت است و «پردازش جمعی سخن» در جامعه یک «پروژه سیاسی تولید قدرت» از سوی نیروهایی است که نمی‌خواهند جامعه سیاسی متلاشی شود و قدرت عمومی کاهش یابد تا کشور در معرض نابودی و تجزیه قرار نگیرد.

وفاق، اما یک نقش تربیتی نیز دارد و هدف آن تربیت سیاسی جمعی است تا جوانان این راه را به عنوان راهی «استاندارد» برای خواسته‌ها و مطالبات خود در پیش گیرند و از اقدامات کور و مخرب بازداشته شوند. دیده‌ایم که چگونه نوجوانان و جوانان اسیر جریان‌های سیاسی کور شده‌اند که بعضا نتیجه‌ای معکوس داشته است. وفاق به مثابه راه و روحیه همین هدف را در پی دارد و بر آن است که «سخن»، مهم‌ترین ابزار برای پیکار سیاسی، برای رشد اجتماعی و برای تمدن‌سازی است.
در همایش وفاق ملی گفتم که چگونه یک عبارت ساده «دعوا نکنیم» دستمایه‌ای شد برای فراخوان به اندیشمندان کشور تا درباره وفاق بیندیشیم. این عبارت ساده ابتدا در حلقه گزینش مدیران سیاسی خود را نشان داد و البته دچار کج‌فهمی شد اما هنوز دچار کژکارکردی نشده است. حداقل امیدهایی برای ادامه آن در گسترش دامنه رفع فیلترینگ، در بررسی مجدد FATF، در مذاکراتی که در پیش گرفته خواهد شد و... وجود دارد. به تعبیر زیبای استاد ارجمند آقای دکتر مقصود فراستخواه، آقای پزشکیان باید روایت اجتماعی رأی انتخاباتی خود را دریابد. یعنی عبارت ساده دعوا نکنیم یا واژه وفاق یا رأی ملت، واجد یک معنای اجتماعی و حامل یک روایت اجتماعی است که توسط جامعه تعیین می‌شود و نه توسط خود گوینده؛ بنابراین باید همان را در نظر بگیرد. در چنین صورتی است که عبارت «دعوا نکنیم» می‌تواند به رویکرد وفاق ملی تبدیل شود و فرصتی برای گشایش سیاست‌ورزی و دوری از تخریب در جامعه ایرانی باشد. وفاق کمک می‌کند که تعدیل‌هایی از سوی طرف‌های منازعه در داخل در رفتار خود شکل گیرد، بی‌محابا به سراغ مذاکره و تفاهم با طرف‌های خارجی نرویم، در قرارداد با آنان ملاحظات حداکثری را در منافع ملی داشته باشیم و در یک کلام هموطنانی از جناح‌های گوناگون رقیب را از خود هراسان نکنیم. یک کارآفرین اقتصادی، یک فعال سیاسی، یک مدیر فرهنگی، یک کشاورز ساده، یک کار موفق می‌کند...
این کار موفق توسط یک پژوهشگر تعمیم نظری پیدا می‌کند و تبدیل به یک الگوی فعالیت می‌شود و در جامعه گسترش می‌یابد. ایده وفاق ظرفیت توسعه مفهومی دارد و ضروری است که به قامت یک منظومه معنایی درآید تا به الگوی عملیاتی تبدیل شده و گسترش یابد. البته پژوهشگران و متفکران و نیروهای سیاسی نیز پیش از این به روش‌های گوناگون و عباراتی متفاوت درباره همین موضوع اندیشیده، نوشته‌ و گفته‌اند. همایش وفاق ملی نتیجه به هم پیوستن جریان سیاسی، جریان اجتماعی و جریان فکری است.
وفاقی که توسط رئیس محترم جمهور مطرح شد، اگر بخواهد عملیاتی شود و حداقل در بدنه دستگاه اداری گسترش یابد، باید مفهوم‌پردازی شود و به یک منظومه فکری تبدیل شود تا در بدنه قوه مجریه به خوبی فهم شود و جامه عمل بپوشد.
بنابراین اگر بخواهیم یک منظومه فکری بسازیم، باید بر این نکات تمرکز کنیم که:
- وفاق یک راه و روش حکمرانی است و نه ابزاری برای تقسیم غنایم مدیریتی.
- وفاق نحوه تعامل مدنی است.
- وفاق آغازی برای گشودن راه همکاری‌های ملی است و دامنه آن نه‌فقط حوزه سیاست بلکه حوزه‌های گوناگون اجتماعی و فرهنگی را در‌بر می‌گیرد.
-وفاق درمان دردی است که در جامعه وجود داشت و البته هنوز هم وجود دارد و آن هم درد واگرایی، ضدیت، اختلاف، ترویج غضب و تحکیم تعصب بود.
امید است که این همایش راهی بگشاید تا بتوانیم گفت‌وگوی ملی را توسعه دهیم و دامنه وفاق ملی را نه در حلقه‌های تنگ جناحی و گزینش مدیریت‌های اجرائی و تقسیم غنایم سیاسی بلکه در سطوح مدنی، اجتماعی، محیط‌زیستی، اقتصادی و فرهنگی گسترش دهیم. وفاق یک راه و روش است.
این همایش با مشارکت گروه‌های گوناگون سیاسی و در شهرهای مختلف ازجمله تهران، قم، اصفهان، کرمانشاه، اهواز، ایلام، بجنورد، تبریز، همدان و کرمان برگزار شد. مقالات رسیده توسط انجمن علوم سیاسی، انجمن صلح و انجمن جامعه‌شناسی ارزیابی شد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/692705/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زیر ضرب موافقان

رمزگشایی از پیام سودانی به تهران

موبایل مدرسه نیست آقایان تعطیلات!

هافبک نساجی در اندیشه جدایی

موشکی به بلندی برج 32 طبقه روی سکوی پرتاب

یافته جدید درباره کاشتن خاطرات جعلی در مغز

تولید قاشق برقی برای مهار ولع به نمک

ضربه به سر موجب آلزایمر می‌شود؟

تفکر جهادی لازمه کار در بنیاد شهید است

کرمان در مسیر تبدیل شدن به پایتخت معدنی ایران و منطقه

جدول خاموشی برق استان های کشور فردا دوشنبه 24 دی ماه 1403 + جدول قطعی برق شهرستان ها

خانه موریاما؛ ترکیبی از سادگی و نوآوری در معماری معاصر ژاپن

تعمیرات داخل مسجد ثبت ملی «حاج کریم صراف» همچنان ادامه دارد + فیلم

تعمیرات غیرمجاز داخل مسجد ثبت ملی «حاج کریم صراف» همچنان ادامه دارد + فیلم

مهاجم آلومینیوم اراک به مس رفسنجان پیوست

پویش درختکاری «به نام پدر» استان کرمان برگزار می شود

مهاجم آلومینیوم اراک به مس رفسنجان پیوست – آفتاب نو | اخبار ورزشی

جبیره به مس رفسنجان پیوست

رضا جبیره، مهاجم آلومینیوم به مس رفسنجان پیوست

نشاط آفرینی و جذب مخاطب در صدر برنامه‌های دهه فجر باشد

بازیکن آلومینیوم شاگرد جدید مسعود شجاعی شد.

حدود 6 هزار دانشجوی کرمانی به اردوی راهیان نور اعزامی می‌شوند

رفع تصرف بیش از 8 هزار مترمربع اراضی ملی در سیرجان

سرمقاله وطن امروز/ تعطیلی‌های مکرر و چالش مدیریت انرژی

سرمقاله ابتکار/ تحرکات مشکوک برای تغییر در برخی کشورهای منطقه

آیا واشنگتن از دولت جدید سوریه حمایت خواهد کرد؟

تعریف جریان های سیاسی از مشارکت / رویای ایران برای همه ایرانیان

یازدهمین جلسه هیات اندیشه‌ورزی سازمان پیشکسوتان جهاد و مقاومت

اولین ماهواره چوبی جهان در فضا مستقر شد

ال‌جی با بهره‌گیری از هوش مصنوعی خود، ربات‌های انسان‌نما می‌سازد

ساخت کیت تشخیص سریع بیماری با کمک نانوحفره

ساخت ربات‌های مغناطیسی چاپ سه‌بعدی با الهام از پروانه‌ها

ناسا در یک پروژه هیجان‌انگیز، مگنتوسفر زمین را از ماه مطالعه می‌کند

مدیرکل بنیاد مازندران از برگزاری جشن پدران آسمانی در 22 شهرستان خبر داد

هواشناسی کرمان طی 24 ساعت آینده و امشب | پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا دوشنبه 24 دی ماه 1403

آزاد راه منجیل به رودبار تا پایان بهمن راه اندازی می شود

رشد 46 درصدی خرید شرکت ملی مس از تولیدکننده‌های داخل استان کرمان

همکاری جدید رامبد جوان با نگار جواهریان و جواد عزتی در راه است؟

پاکستان بهترین بازار صادراتی محصولات استان کرمان

بهره مندی 900 خانوار روستایی منوجان از آب آشامیدنی پایدار

افتتاح قریب‌الوقوع پل سفیدرود رودبار 5 سال بعد آغاز ساخت

جدول خاموشی برق کرمان فردا دوشنبه 24 دی ماه 1403 | جدول قطعی برق کرمان دوشنبه 24 دی ماه 1403

پیش بینی آب و هوای کرمان برای فردا دوشنبه 24 دی 1403

خدمات مطلوب در بافت تاریخی شهر شیراز ارائه نمی‌شود

لزوم ارتقای همکاری‌های علمی و اقتصادی میان قم و نجف

آیا ماهان ایر ضوابط زیست محیطی و میراث فرهنگی بیابان لوت را زیرپا گذاشته است؟

جشنواره پژواک؛ روایتگر صدای مقاومت

بازگشت میلیاردها تومان درآمد شرکت‌های بزرگ به استان، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر

تأکید محمد کبیری بر بهره‌گیری از ظرفیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان در کیش

پویش درختکاری "به نام پدر" در 17 شهرستان کرمان برنامه‌ریزی شد