کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مغالطه دلارزداها مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مغالطه دلارزداها
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد / «مغالطه دلارزداها» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم حسین صبوری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بر اساس منطق دلارزداها، نباید شاخصی به نام تولید ناخالص داخلی بر اساس شاخص قدرت خرید یا PPP داشته باشیم؛ چراکه از طرفی، از اساس، با جهانی شدن قیمت‌ها مشکل دارند و از سویی دیگر، درست برخلاف نظر و رویکرد عجیبشان، پایه و اساس شاخصPPP، جهانی کردن یا یکسان کردن قیمت‌ها بر پایه قانون موسوم به «قانون قیمت واحد» است! ولی در کمال شگفتی، تا صحبت از ارزش واقعی دلار می‌شود، با استناد به GDP مبتنی بر شاخص برابری قدرت خرید، از دلار 20هزار تومان و 14700تومان سخن می‌گویند!
در شاخص PPP، قیمت تمام کالاها و خدمات نهایی مورد استفاده در ایران برای محاسبه تولید ناخالص داخلی و ملی (همان حساب‌های ملی)، بی‌توجه به قیمت دلار در داخل ایران، با قیمت همین کالاها و خدمات در آمریکا یکسان فرض می‌شود و بر این اساس نیز نرخی تحت عنوان نرخ تبدیل برابری قدرت خرید یا نرخ دلار بر پایه PPP محاسبه می‌شود که در نهایت، با تقسیم GDP به قیمت‌های جاری (همانی که مرکز آمار و بانک مرکزی هر سال منتشر می‌کنند) بر نرخ تبدیل مزبور، ارزش GDP ایران بر حسب PPP، به دلار آمریکا استخراج می‌شود.

به‌عنوان مثال، هر لیتر بنزین در ایران 3000 تومان و در آمریکا حدودا 70 سنت است. برای محاسبه تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری در ایران، نرخ 3000تومانی بنزین مبنا قرار می‌گیرد؛ ولی در شاخص PPP، چون هر لیتر بنزین در آمریکا 70سنت است، این نرخ 3000 تومانی که در داخل کشور برای هر لیتر بنزین پرداخت می‌شود، معادل قیمت هر لیتر بنزین در آمریکا یعنی 70سنت در نظر گرفته می‌شود و از آن به نرخ تبدیل برابری قدرت خرید یا نرخ دلار بر اساس شاخص برابری قدرت خرید می‌رسند. بر این اساس، در صورت کسر، رقم 3000تومان و در مخرج کسر، رقم 70سنت جای‌گذاری شده و از این حاصل تقسیم، نرخ تبدیل یا نرخ دلار بر اساسPPP به دست می‌آید که در مثال فوق‌الذکر 4285تومان است.
اما در واقعیت، چون ما هزاران کالا مثل بنزین، لوازم خانگی، مواد خوراکی و هزاران خدمات مثل خدمات مالی، بازرگانی، حمل‌ونقل و... داریم، عینا، همین فرآیند محاسباتی برای همه این چند هزار قلم کالا و خدماتی که در فرآیند محاسبه حساب‌های ملی، دخیل هستند، انجام می‌شود؛ لیکن با روش میانگین موزون. وزن‌ها نیز بر اساس سهم هر کالا و خدمت از کل سبد GDP کشور به‌دست می‌آید. صورت کسر، مجموع یا سیگمای وزن هر کالا و خدمت ضربدر قیمت ریالی هر کالا و خدمت در بازار ایران و مخرج کسر نیز بر اساس همین قاعده به‌دست می‌آید. منتها به جای قیمت ریالی، از قیمت دلاری کالاها و خدمات مشابه در آمریکا استفاده می‌شود؛ به‌شکلی که وزن‌ها همان وزن‌هایی است که در صورت کسر استفاده‌ شده است؛ با این تفاوت که در قیمت دلاری کالاها و خدمات مشابه در بازار آمریکا، ضرب می‌شود.
در مرحله بعد، از تقسیم این دو بر هم، نرخ دلار یا همان نرخ تبدیل به‌دست می‌آید که مثلا در سال گذشته برای اقتصاد ایران حدود 14700تومان محاسبه شده است.
بر این پایه، از تقسیم GDP به قیمت جاری سال2023 کشورمان بر رقم 14700تومان مزبور، GDP بر حسب شاخص برابری قدرت خرید PPP به‌دست می‌آید.
نکته مهم اینکه درست برخلاف نظرات مشعشع عده‌ای تحت نام دلارزدا در داخل کشور، نرخی که از این مسیر به دست می‌آید، هیچ ربطی به نرخ واقعی و نرخ تعادلی دلار ندارد. این نرخ صرفا حاصل مجموعه تعدیلاتی است که نهادهای بین‌المللی برای مقایسه‌پذیرتر کردن GDP کشورها از کانال شاخص برابری قدرت خرید، اعمال می‌کنند و نرخی که از این فرمول برای دلار به‌دست می‌آید، هیچ ارتباطی با نرخ واقعی یا نرخ تعادلی دلار ندارد.
به‌هیچ وجه از قیاس این دو نرخ با هم، نمی‌توان به این نتیجه رسید که مثلا دلار در ایران گران است یا ارزان! بلکه اتفاقا از تقسیم نرخ دلار در بازار آزاد بر این نرخ، می‌توان به نسبت قدرت خرید هر دلار آمریکایی در ایران رسید. به این معنا که یک آمریکایی می‌تواند در ایران با هر یک دلاری که دارد، به‌طور متوسط 5.5برابر آنچه را که در آمریکا می‌تواند خریداری کند، بخرد. هر چقدر این نسبت در کشوری بیشتر باشد، به این معناست که در آن کشور، قیمت کالاها و خدمات، فاصله بیشتری از قیمت‌های بین‌المللی دارد.
جالب اینکه برآورد ارقامی مثل 20هزار تومان و کمتر از آن برای دلار که دلارزداها از آن به‌عنوان قیمت واقعی دلار یاد می‌کنند، دقیقا با گرته‌برداری کامل از همین فرمول استخراج شده است! کما اینکه به دلیلی که در سطر اول اشاره شد، مفهومی به نام شاخص برابری قدرت خرید، دقیقا در تخالف با رویکرد ضد قیمتی دلارزداها قرار می‌گیرد؛ ولی تنها ابزاری که برایشان باقی مانده، ابزاری است که ماهیتا بر پایه قانون قیمت واحد (دلار بین‌المللی) بنا شده و جالب‌تر اینکه فرمول جادویی‌شان برای محاسبه مثلا ارزش واقعی دلار، کپی‌برداری از فرمول محاسباتی این شاخص است!

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/691307/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خواص بی‌نظیر پوست این میوه قرمز پاییزی

دانشمندان کدام حشره را دوست دارند؟

رشد 21 درصدی کاتد تولیدی در امور لیچینگ مجتمع مس سرچشمه

جدال مدعیان در هفته دهم لیگ برتر فوتبال زنان – خبرگزاری ورزش ایران

خلاصه والیبال مهرگان نور 3 – مس رفسنجان 1

رنج طبابت در غزه؛ پزشکی که 56 نفر از خانواده‌اش را کفن کرده است

ترامپ نیامده، گرد و خاک به پا کرد

آنجلینا جولانی

مرحوم هاشمی بالانس کننده سیاست های کشور بود

برانداز علیه برانداز!

بیروت، جهانی دیگر؛ سفرنامه مهاجرانی به لبنان

روایت سعودی از «مسیر نفوذ جدید ریاض در نظام بین‌الملل»

هراس ریاض از دومینوی مخاطره‌انگیز

پایان سرمایه‏‌گذاری 20 ساله شرکت سعودی در ایران

ساخت نانوکاتالیست جدید برای تولید بنزوکسازول

بجای چت جی پی تی از این هوش مصنوعی استفاده کن؛

تشکیل کنسرسیوم مردمی اقتصاد گردشگری استان کرمان

اولین زن فرماندار در تاریخ کرمان: یک شبه فرماندار نشدم

لیگ برتر والیبال | مهرگان 3 – 1 مس رفسنجان؛ جبران شکست نیم‌فصل نخست در خانه

روش تهیه خورشت ناردونی مجلسی

چند می‌گیری بازی کنی؟

4 هشدار خاص هاشمی

با ورود به بازی‌ای که دشمن درست می‌کند، این ما هستیم که بازنده‌ایم

ماموریت جالب EuropaClipper

مقایسه شگفت‌انگیز مغز انسان با دیگر موجودات

یادواره شهدای استان سیستان و بلوچستان و قائم مقام لشکر 41 ثارالله

نگاهمان تبدیل فرهنگ ایثار و شهادت به باورهای اجتماعی است

راهنمای کامل انتخاب خودرو مناسب از نمایندگی کرمان موتور حسینی

ادای احترام معاون وزیر آموزش و پرورش به سردار شهید حاج «قاسم سلیمانی»+ تصاویر

دیدار استاندار کرمان خانواده شهید «علیرضا شهمرادی»

مداحان نگذارند دشمن بر افکار عمومی جامعه اثرگذار باشد

برگزاری اولین یادواره شهید «ضیاءالدینی» در کرمان

برگزاری دو بازی تدارکاتی برای مس رفسنجان در تعطیلات نیم فصل

ماجرای تبدیل سرویس بهداشتی به سالن مطالعه در دانشگاه صنعتی اصفهان چه بود؟

ماجرای تبدیل سرویس بهداشتی به سالن مطالعه در اصفهان چه بود؟

تیم والیبال پاس گرگان مغلوب شهداب یزد شد

جدول خاموشی برق کرمان فردا پنجشنبه 20 دی 1403 + جدول قطعی برق کرمان 20 دی 1403

یادواره شهدای عملیات کربلای 4 و 5 ( بدر و خیبر) در کرمان برگزار شد+تصاویر

جای خالی شهید آوینی در جهاد تبیینِ امروز

وزیر میراث فرهنگی از دستاوردهای استان کرمان در حوزه فضای مجازی بازدید کرد

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از غرفه استان کرمان در نمایشگاه دستاوردهای بنیاد حفظ آثار دفاع مقدس بازدید کرد

تبدیل سرویس بهداشتی به سالن مطالعه جنجالی شد!

نتایج و جدول رده‌بندی لیگ برتر والیبال در پایان هفته هجدهم

نتایج و جدول رده‌بندی لیگ برتر والیبال در پایان هفته هجدهم – آفتاب نو | اخبار ورزشی

لیگ برتر والیبال| برد نفسگیر پیکان و صعود شهداب به رتبه دوم

تغییرات مهم در جدول لیگ برتر والیبال

خلاصه والیبال فولاد سیرجان 3 – سایپا 0

لیگ برتر والیبال مردان؛ نتایج و رده‌بندی هفته هجدهم

بازداشت 2 نفر از عاملان قتل در رمشک

مشکل بیمه کارگران معادن کرمان، روی میز دستگاه قضا