کرمان رصد

آخرين مطالب

بی‌تدبیری خاموش مقالات

بی‌تدبیری خاموش
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - وطن امروز /متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
متوسط ذخیره‌سازی روزانه سوخت در دولت چهاردهم 7.21 میلیون لیتر کاهش یافت و همین مسأله منجر به تشدید خاموشی‌ها در پاییز و زمستان شد

قطعی برق بی‌سابقه و افت فشار گاز در 2 ماه گذشته مشکلات زیادی را برای مردم، صنعتگران و کشاورزان در پی داشته است. این موضوع تقریبا در کشور بی‌سابقه است، چرا که در این فصل از سال هیچ‌گاه قطعی گسترده برق را نداشتیم. به عبارت دیگر مهرماه پایان قطعی برق بخش خانگی و سهمیه‌بندی برق صنایع بود اما امسال دلایلی همچون عدم ذخیره‌سازی مناسب سوخت، بی‌توجهی به افزایش تقاضای برق در کشور و همچنین استفاده غیرمجاز برق در مزارع رمزارز بعد از رشد قیمت بیت کوین از علل قطع برق بوده است. 
بررسی‌های کارشناسی اطلاعات وزارت نفت و وزارت نیرو درباره تامین برق نیروگاه‌ها می‌تواند تا حدودی ابعاد خاموشی‌ها در کشور را روشن کند.
تمام نیروگاه‌های حرارتی کشور بر مبنای مصرف گاز طبیعی طراحی شده‌اند. با این حال، کمبود گاز طبیعی در سال‌های اخیر سبب شده تا در دوره فصول سرد، همزمان با کاهش گاز تأمین‌شده برای نیروگاه‌ها، جهت جلوگیری از قطع برق، سوخت مایع شامل گازوئیل و مازوت جایگزین گاز طبیعی شود، بنابراین وقتی کمبود سوخت گاز روی دهد نیروگاه‌ها مجبور به استفاده از سوخت گازوئیل خواهند بود. حال در شرایطی که این نیروگاه‌ها نتوانند گازوئیل مورد نیاز خود را تامین کنند به کاهش ظرفیت تولید آنها منجر می‌شود یا حتی به سمت استفاده از مازوت می‌روند. به همین دلیل در شرایط قطعی گاز نیروگاه‌ها احتمال تشدید آلودگی هوا در کشور وجود دارد.
علت اصلی بروز مشکلات در برق و گاز
طبق آمار تأییدشده توسط وزارت نیرو و وزارت نفت، متوسط روزانه پرشدگی ذخایر گازوئیل در 5 ماه فعالیت دولت سیزدهم در سال 1403 معادل 10 میلیون لیتر در روز بوده است. این در حالی که در 3 ماه فعالیت دولت چهاردهم، از ابتدای شهریور تا ابتدای آذرماه سال جاری، نه‌تنها ذخایر راهبردی گازوئیل نیروگاه‌ها پر نشد، بلکه به طور متوسط روزانه 7.21 میلیون لیتر از این ذخایر کاسته شد. این مساله به طور قطع در تشدید کاهش سوخت نیروگاه‌ها موثر بود به طوری که در پاییز امسال میزان ذخیره نیروگاه‌ها به جای 3.2 میلیارد لیتر نفت‌گازی که در پاییز سال گذشته ثبت شده بود به حدود 1.8 میلیارد لیتر ذخیره رسید.
این کاهش ذخایر گازوئیل و کمبود گاز طبیعی، علت اصلی قطع برق و گاز در روزهای اخیر بوده است. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی در آینده، لازم است مدیریت بهینه منابع انرژی و تدوین برنامه‌های بلندمدت برای تأمین پایدار انرژی مورد توجه قرار گیرد. البته اخیرا وزارت نفت اعلام کرده میزان تحویل سوخت در پاییز امسال نسبت به تابستان جاری افزایش یافته است اما آمار دقیقی از میزان ذخیره کنونی نیروگاه‌ها در دسترس نیست. از آنجا که هنوز خاموشی و آلودگی هوا وجود دارد، نشان می‌دهد برخی نیروگاه‌ها هنوز از مازوت استفاده می‌کنند. به طور کلی حدود 8 درصد آلایندگی کشور مربوط به نیروگاه‌‌ها و استفاده از مازوت است.
بررسی مصرف مازوت در نیروگاه‌ها و کاهش ذخایر گازوئیل
یکی از ابهامات مطرح شده در زمینه تامین سوخت، استناد به مصوبه بالادستی مبنی بر عدم مصرف مازوت در نیروگاه‌ها در فصول گرم است. لازم به ذکر است که این مصوبه 10 مرداد امسال صادر شد و به موجب آن، چند برابر متوسط سال‌های قبل، مازوت مصرف شده است. این مصوبه الزامی برای نهاد قضایی جهت فک‌پلمپ مخازن تعدادی از نیروگاه‌های مازوت‌سوز کشور نداشت اما با این وجود از حداکثر ظرفیت مصوبه استفاده شد.
شهریور 1400، زمانی که دولت سیزدهم امور را از دولت دوازدهم تحویل گرفت، میزان ذخایر گازوئیل 150 میلیون لیتر کمتر از شهریور 1403 بود اما در دوره شهریور تا آذرماه، افزایش 1120 میلیون لیتری ذخایر، زمینه تأمین انرژی پایدار را فراهم کرد. بر این مبنا، در سال‌های 1400، 1401، 1402 و سنوات قبل، همواره حدفاصل شهریور تا آذر هر سال، ذخایر گازوئیل نیروگاه‌ها افزایش پیدا کرده است. حالا سوال این است که چرا دولت سوخت کافی به نیروگاه‌ها نداده است. آیا سوخت گازوئیل تولیدشده از کشور صادر شده است؟ به طور قطع دولت برای تنویر افکار عمومی باید در این باره شفاف‌سازی کند.
محمد طلا مظلومی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با «وطن امروز» ضمن تاکید بر اینکه میزان آلایندگی مازوت تولیدی ایران بسیار بالاست، گفت: در مقطع کنونی وزارت نفت باید برنامه‌ای برای حل این مشکل داشته باشد، در غیر این صورت استفاده از مازوت می‌تواند تبعاتی برای سلامت مردم داشته باشد.
وی افزود: دولت همچنین باید در راستای افزایش ساخت نیروگاه و افزایش تولید برق در کشور تدابیری اتخاذ کند. مظلومی گفت: با توجه به افزایش تقاضای برق در کشور باید حمایت از سرمایه‌گذاران داخلی در دستور کار قرار بگیرد، چرا که در مقطع کنونی دولت باید در مسیر حرکت به سمت خصوصی‌سازی نیروگاه‌ها حرکت کند، از این رو به جای ساخت نیروگاه باید از سرمایه‌گذاران حمایت کند و مشوق‌هایی را در این زمینه پیش‌بینی و اعطا کند.
کاهش نامتعارف ذخایر گازوئیل در سال جاری
کاهش ذخایر گازوئیل نیروگاه‌ها امسال در شرایطی رقم خورد که تحویل گازوئیل توسط شرکت پخش فرآورده‌های نفتی بیشتر از سال گذشته بود. با این حال، کاهش قابل توجه گاز طبیعی سبب شد تحویل گازوئیل کافی نباشد و نیروگاه‌ها مجبور به برداشت سوخت مایع از مخازن راهبردی خود در فصول غیرسرد شوند.
بر این اساس، وزارت نفت به عنوان متولی تأمین انرژی کشور، از جمله نیروگاه‌ها، باید در صورت ضرورت کاهش گاز طبیعی به هر دلیل فنی و غیرفنی، اقدامات لازم را جهت تحویل مناسب سوخت مایع انجام می‌داد. به این ترتیب، با تأمین حداکثری گازوئیل، از قطع برق در این بازه زمانی جلوگیری می‌شد.
اهمیت تأمین سوخت مایع پایدار
اگر روند تأمین سوخت مایع مشابه 5 ماه ابتدای سال در دولت چهاردهم ادامه پیدا می‌کرد، ذخایر سوخت مایع به حد قابل اتکا برای گذر از زمستان بدون خاموشی می‌رسید. این اقدام می‌توانست تأمین انرژی پایدار را فراهم کرده و مشکلات ناشی از قطع برق را به حداقل برساند.
با توجه به بحران‌های موجود در تأمین سوخت نیروگاه‌ها و پیامدهای ناشی از آن، لازم است تدابیر لازم برای مدیریت بهتر منابع انرژی و جلوگیری از خاموشی‌ها و تعطیلی‌های بیشتر اتخاذ شود. ادغام وزارت نیرو و وزارت نفت یکی از راهکارهایی است که تاکنون پیشنهاد شده و این موضوع توسط کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس در دست بررسی است.
جلوگیری از خاموشی‌ها با مدیریت واحد
در سال جاری، نه‌تنها شاهد افزایش ظرفیت مخازن راهبردی نیروگاه‌ها نبودیم، بلکه در دوره غیرسرد سال، برخلاف سنوات قبل، به طور نامتعارف 650 میلیون لیتر از این ذخایر راهبردی تخلیه شد. این کاهش ذخایر گازوئیل و کمبود گاز طبیعی، منجر به مشکلات در بخش برق و گاز کشور در روزهای اخیر شده است.
برای جلوگیری از بروز مشکلات مشابه در آینده، لازم است مدیریت بهینه منابع انرژی و تدوین برنامه‌های بلندمدت برای تأمین پایدار انرژی مورد توجه قرار گیرد. استفاده از ظرفیت‌های موجود به‌صورت بهینه و صرفه‌جویی در مصرف خانگی، می‌تواند به تأمین نیاز نیروگاه‌ها و کاهش بحران‌های انرژی کمک کند اما تاکنونی دولت سیاست شفافی نیز در زمینه بهینه‌سازی مصرف سوخت ارائه نکرده است.
تقسیم وظایف در حوزه انرژی بین 2 وزارتخانه، هزینه‌های مختلفی را به دولت و کشور تحمیل کرده است. به‌ عنوان مثال، در پرداخت حق ارتفاع اگر کابل برق و لوله‌های نفت و گاز از یک زمین کشاورزی منتقل شود، هر وزارتخانه باید جداگانه حق ارتفاع پرداخت کند، در حالی که این نوع پرداخت‌ها در صورت تجمیع فقط یک بار پرداخت می‌شود، بنابراین می‌توان بخشی از مشکلات به وجود آمده در حوزه برق را ناشی از سوءمدیریت دانست که منجر شده علاوه بر اینکه اقتصاد کشور تحت تاثیر خاموشی‌ها قرار بگیرد، تبعات ناشی از آلودگی هوا نیز جامعه را متاثر کند به طوری که هر هفته چند روز مدارس و ادارات تعطیل می‌شود.
با توجه به اینکه وظیفه تأمین سوخت نیروگاه‌ها با وزارت نیرو نیست، این وزارتخانه کمتر دغدغه کاهش مصرف سوخت را دارد. ابتدای امسال، 53 درصد ظرفیت نیروگاهی کشور متعلق به نیروگاه‌های گازی و بخاری بوده است. با تبدیل این نیروگاه‌ها به سیکل ترکیبی، امکان تولید برق بیشتر با مصرف سوخت کمتر فراهم می‌شد.
یکی دیگر از نکات مطرح‌شده این است که سبد سوختی متنوع بویژه در حوزه نیروگاهی وجود ندارد. بیش از 80 درصد سوخت نیروگاه‌های حرارتی کشور گاز طبیعی است ولی وزارت نیرو بدون توجه به اهمیت گاز طبیعی و مشکلات تولید آن در کشور، نیروگاه‌ها را گازپایه کرده است.
در صورت یکپارچگی مدیریت، وزارت نفت با احساس مسؤولیت می‌توانست با افزایش کیفیت سوخت نیروگاه‌ها به افزایش راندمان آنها کمک کند. کیفیت سوخت می‌تواند بر میزان احتراق کامل تأثیر بگذارد. سوخت‌های خالص و با کیفیت بالا معمولا احتراق بهتری دارند و منجر به کاهش سوخت‌های زاید و افزایش راندمان انرژی می‌شوند. همچنین سوخت‌های با ناخالصی بالا ممکن است باعث ساییدگی و آسیب به تجهیزات نیروگاه‌ها شود و هزینه‌های تعمیر و نگهداری را افزایش دهد.
وجود مدیریت واحد در حوزه انرژی می‌توانست از خاموشی‌های اخیر جلوگیری کند. در این صورت، وزیر نیرو به جای اینکه توپ را به زمین وزارت نفت بیندازد، پاسخگو می‌بود.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/687536/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نیاز نظام جولانی به دشمن بیرونی

روزنامه نگار سعودی مطرح کرد: دو مسیر ایران در سوریه جدید

ماجرا‌های آقای معاون

سقوط بشار اسد و 13 خاطره از سفر سوریه

سندروم گلام و سوریه‌سازی از ایران امروز

دغدغه شهید بهشتی، سامان نظم سیاسی با ایده امت و ‌امامت بود

کشف اختروشی که 140 هزار میلیارد برابر زمین آب دارد!

تبریک کریسمس فضانوردان ناسا از ایستگاه فضایی بین‌المللی

نظر بیل نلسون مدیر فعلی ناسا در مورد موجودات فرازمینی

مددکاری خالصانه و با رعایت اصول اخلاقی در بنیاد شهید و امور ایثارگران نوعی انفاق است

گروگانگیران خشن در بم به خط پایان رسیدند

تعداد اجاراه نشینان تهران چقدر است؟

امدادرسانی در زلزله بم و کمک‌های جهانی

گلزاری: عمویم وقتی به بم رسید فقط تپه خاکی دیده بود

تولید انرژی در بلوک سیکل ترکیبی نیروگاه نکا کاهش یافت

جزئیات گروگانگیری در بم

زلزله بم؛ نقطه عطفی در امدادگری!

اعلام برنامه‌های پنجمین سالگرد شهادت حاج‌قاسم در کرمان

برنامه‌های هفته مقاومت از ١١ دی ماه آغاز می‌شود

برقراری امنیت بدون امنیتی کردن فضا، دستاورد شایسته نیروی انتظامی کیش است

امام جمعه کیش: نیروی انتظامی در خدمت دین، مردم و کشور است.

لزوم آشنایی نسل جوان با سبک زندگی و اندیشه‌های امام خمینی(ره)

فعالیت های غیر معمول خورشید

سطح سیاره‌ی بهرام و بادهای این سیاره

امنیت زائران حاج قاسم با تجهیزات هوشمند و همکاری مردم تامین می شود

تشریح برنامه های هفته مقاومت و پنجمین سالگرد حاج قاسم سلیمانی در کرمان

رصد ورودی و خروجی های شهر کرمان توسط ایست و بازرسی های پلیس در آستانه هفته مقاومت

استاندار کرمان: هیچ استثنایی در خلع ید معادن راکد وجود ندارد

51 درصد مردم تهران اجاره نشین هستند

4 نفر اعضای باند گروگانگیری در شرق استان کرمان دستگیر شدند

سوپر استار سینما، مامور روحیه دادن به حریف استقلال!

دیدار مدیرعامل منطقه آزاد کیش با خانواده شهید غلامی

آیین تکریم و معارفه فرمانده انتظامی ویژه و پایگاه دریابانی کیش

آیا روسیه جایگاه خود را به عنوان یک ابرقدرت از دست داده است؟

نابینایان از مزایای هوش مصنوعی محرومند

مستند «کار خونه» به پایان رسید

همه امکانات برای امنیت در هفته مقاومت پای کار است

برگ بنده استقلال مقابل چادرملو

دزدیده شدن بچه‌های زلزله‌زده بم، یک راز بزرگ

راه‌اندازی پویش به عشق حاج قاسم در کرمان

سرباز آمریکایی با لباس ارتش ایالات متحده در فرودگاه کرمان | عکس

بازداشت 4 نفر اعضای باند گروگانگیری در شرق استان کرمان

برخورد شجاعانه شهید رئیسی با معترضین پس از انفجار تروریستی کرمان

پیش بینی آب و هوای کرمان برای فردا جمعه 7 دی 1403

4 نفر از اعضای باند گروگان گیری در شرق کرمان کمتر از 24 ساعت بازداشت شدند

جزئیات واگذاری سهام دولت در ایران‌خودرو و سایپا

اعلام برنامه‌های پنجمین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی در کرمان

چهار نفراز اعضای باند گروگانگیری در شرق استان کرمان دستگیر شدند

نشست تخصصی صنایع بزرگ و کوچک استان در تأمین نیاز زنجیره مس در کرمان برگزار شد

با ارائه مشوق های لازم مسکن سازی را به مردم واگذار کنیم