کرمان رصد

آخرين مطالب

پاتک دلار به سیاست‌های ایران مقالات

پاتک دلار به سیاست‌های ایران
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
هر روز و هر ماه که می‌گذرد، حلقه تحریم دلاری بر گردن اقتصاد ایران تنگ‌تر می‌شود. سیاست‌های اتکا به شرق هم نشان داده که نتوانسته این حلقه را گشادتر کند. سیاست‌های اتکا به روسیه و روبل هم نشان داده که جواب نمی‌دهد.تهاترهای کالایی هم تا اندازه کمی جواب می‌دهد. راه‌حل واقعگرایی در سیاست است.
 منصور بیطرف| کاهش ارزش ریال همواره دغدغه مسئولان کشور بوده است؛ به‌ویژه دولتمردان پس از انقلاب. وزیران اقتصادی و رؤسای کل بانک مرکزی هر دولت پس از انقلاب، روز و ماهی نبوده است که نگران کاهش ارزش ریال نباشند و در این خصوص تدبیر و راه چاره‌ای نیاندیشیده باشند. دولت پزشکیان هم هنوز 6 ماه از روی کار آمدنش نگذشته که ارزش دلار از حدود 52 هزار تومان به 78 هزار تومان رسید. یعنی حدود 40 درصد افزایش! به همین خاطر است که روز گذشته عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی در کمیسیون اقتصادی مجلس حاضر شد و درباره موضوع ارز و افزایش قیمت دلار در بازار توضیحاتی داد؛ توضیحاتی که به گفته او سخنان تقطیع‌شده‌اش سبب افزایش یکباره قیمت دلار در بازار آزاد شد و بدون شک اگر آن سخنان وایرال‌شده را سریعاً تکذیب نمی‌کرد چه‌بسا قیمت دلار در بازار آزاد سقف شیشه‌ای 80 هزار تومان را هم می‌شکاند. 
موضوع دلار و قیمت آن در بازار آزاد تنها دغدغه‌های دولتمردان پس از انقلاب نبوده؛ پیش از انقلاب هم این دغدغه بر دولت‌های وقت هم حاکم بوده است. حسنعلی مهران، رئیس کل بانک مرکزی ایران در سال‌های 1354 تا 1356 در بخشی از خاطرات خود به این دغدغه‌ها اشاره کرده و به چگونگی حفظ ارزش ریال و فشارهای دربار و نخست‌وزیر برای حفظ ارزش ریال در مقابل دلار پرداخته و داستان‌های جذابی را هم در این رابطه بیان می‌کند. از جمله آنکه چرا دلار در ایران نه به مثابه یک نرخ تسعیر بلکه به مثابه یک کالا دیده می‌شود و در این باره خاطره‌ای را نقل می‌کند و می‌نویسد: «میزان فروش ارز و اسامی خریداران ارز تا آنجا که معلوم بود هفتگی گزارش می‌شد... یک بار در این فهرست به اسم یک نفر برخورد کردم که او را خوب می‌شناختم و تا آنجا که به خاطر داشتم هیچ‌گونه نیاز تجارتی به خرید دلار نداشت. به این شخص تلفن کردم و از او پرسیدم چرا این‌قدر دلار خریده‌ای؟
 گفت قیمت‌ها را در این مملکت نگاه کنید می‌بینید همه بالا رفته‌اند. زمین، خانه، اتومبیل و غیره. به جز دلار. وقتی هر کالایی گران‌تر شود و فقط یک کالا به همان قیمت بماند آن هم قطعاً بالا خواهد رفت. این است که ما هم مقداری خریدیم. منطق این کلام روشن است و اینکه از دید این صاحب‌نظر خوش‌فکر، پول هم مثل کالاست و خیلی از صاحبان سرمایه به دلار به همان دید نگاه می‌کردند.»
اما پس از انقلاب ماجرای دلار آمریکا و ریال ایران فقط یک چالش اقتصادی نشد بلکه یک چالش سیاسی هم شد و به دلیل همین چالش‌ها و درگیری‌های سیاسی با آمریکا، اقتصاد ایران نوسانات شدیدی را هم تحمل کرد. این نوسانات عملاً تا سال 1385 که دلار آمریکا و تحریم‌های دلاری و بانکی به عنوان سلاحی از سوی دولت آمریکا به کار گرفته شد عمدتاً تحت تاثیر سیاست‌های اقتصادی ایران بود تا سیاست خارجی؛ اما از آن سال به بعد عملاً کنترل قیمت دلار به دلیل ترفندی که دولت آمریکا زد از دست دولتمردان ایرانی گرفته شد.
در واقع می‌توان جزئیات چگونگی استفاده از این ابزار مهم را در کتاب‌های " Dollars and Dominiom" و " Underground Empire" خواند. این دو کتاب در اصل نشان می‌دهند که چگونه دولت آمریکا از دلار برای اهداف سیاسی خود بهره می‌گیرد و دولت‌های دیگر را تحت فشار قرار می‌دهد. در اصل دولت آمریکا از سال 1385 به بعد به‌طور تمام و کمال شروع به استفاده از این ابزار برای اهداف سیاسی خود کرد.
اگر تا پیش از آن سال، دلار آمریکا به خاطر ضعف‌ها و کاستی‌های اقتصادی کشور دچار افزایش می‌شد و ریال ایران تضعیف، از آن سال به بعد باید اسلحه شدن دلار آمریکا را هم به این ضعف‌ها و کاستی‌های اقتصاد ایران اضافه کرد؛ اسلحه‌ای که به خوبی هم به کار گرفته شده است. اتفاقاً اواسط سال 1385 بود که دولت احمدی‌نژاد – به دنبال تحریم‌های بانکی که از سوی دولت آمریکا اعمال شده بود و از همان سال هم دلار به عنوان سلاح به کار گرفته شد - متوجه این موضوع شد و سعی کرد ریال ایران را از قید دلار رها سازد و یورو را جایگزین آن کند.
ترفندی که به زودی مشخص شد امکان‌پذیر نیست و پس از آن نظام ایران برای اینکه نشان دهد به دلار آمریکا بی‌اعتنا است در بودجه‌های سالانه خود به جای دلار، واژه یورو را آوردند اما کیست که نداند حتی ارزش خود یورو هم به دلار وابسته است. ترفندهایی هم که طی این مدت زده شده تا ریال ایران را از قید دلار رها کند نشان داده شدند که کاربرد چندانی ندارند یا بهتر بگوییم: اصلاً ندارند. زیرا اولاً چه بخواهیم و چه نخواهیم دلار آمریکا مهمترین ارز جهان‌روا است و عمده تجارت جهانی با این ارز کار می‌کنند و هیچ ارز دیگری هنوز نتوانسته جایگزین آن شود و تا زمانی که این ارز جهان‌روا حاکمیت دارد، پول رایج کشور هم درگیر آن است، ثانیاً باز چه بخواهیم و چه نخواهیم، روایت دلار بر جامعه حاکم است.
از آن زمان که حسنعلی مهران از نگاه تاجر ایرانی به دلار آمریکا سخن گفت 50 سال می‌گذرد. در این مدت هیچ دولتی به‌رغم کوشش‌های خود نتوانسته روایت حاکمیت دلار بر اذهان مردم ایران را خدشه‌دار کند. این روایت نه‌تنها خدشه‌دار نشده بلکه تقویت هم شده است در غیر این صورت چرا و چطور مردم ایران بنا به گفته همتی حدود 40 میلیارد دلار آمریکا در خانه‌های خود پس‌انداز دارند؟ اما راه‌حل چیست: هر روز و هر ماه که می‌گذرد، حلقه تحریم دلاری بر گردن اقتصاد ایران تنگ‌تر می‌شود. سیاست‌های اتکا به شرق هم نشان داده که نتوانسته این حلقه را گشادتر کند زیرا خود شرق هم وابستگی زیادی به دلار آمریکا دارد.
سیاست‌های اتکا به روسیه و روبل هم نشان داده که جواب نمی‌دهد. تهاترهای کالایی هم تا اندازه کمی جواب می‌دهد. راه‌حل واقعگرایی در سیاست است. کمی بیاندیشیم: طی 45 سال ارزش دلار آمریکا از 7 تومان به 78 هزار تومان رسیده است. این یعنی آنکه ارزش ریال بیش از 10 هزار برابر کاهش داشته و به همان اندازه هم پول‌‌مان ارزشش را از دست داده!

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/687280/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ربیعی برای شهر پرخاطره تیپ عوض کرد! (عکس)

حراج زمستانه کرمان موتور شروع شد | زیر قیمت خودرو لوکس بخرید

دو اتفاقی که مس فقط با شجاعی تجربه کرد!

فیروز کریمی: گل سوم مس رفسنجان به پرسپولیس اصلاً حساب نمی‌شود!

«دیپلماسی قهر و اجبار» ترامپ با ایران

چند نکته درباره رفع مرحله‌ای فیلترینگ

ایران با کریدور استراتژیک دور می‌خورد؟

برگزاری جلسه تولید و بررسی طرح‌های توسعه مجتمع مس سرچشمه، با حضور مدیرعامل شرکت ملی مس

بیش از 50 درصد واحدهای مرغداری استان کرمان فرسوده می باشد

شرایط جدید فروش 3 محصول کرمان موتور با مدل 1404

قیمت محصولات کرمان موتور امروز 5 دی 1403/ 4 مدل ارزان شدند + جدول

فرشید و مس در مرحله لجبازی پیش از جدایی!

با مصرف این میوه روند پیری را دور بزنید

احتمال میانجیگری ژاپن میان ایران و آمریکا

تندروها؛ مانع تزریق امید به جامعه

عبور از بی‌تصمیمی در فیلترینگ

365 روز عبرت

فارن افرز: ایران باید در آینده سوریه سهم داشته باشد

جان سربازان ارزان نیست

حلقه هایی از پلاسما خورشیدی

تصویری شگفت انگیز از طوفان شش ضلعی سیاره ی کیوان

تیم والیبال چادرملو یزد بر مس رفسنجان غلبه کرد

سالگرد زلزله بم / تصاویر باورنکردنی از ویرانه‌ها پس از 21 سال!

پست جدید حامد لک در اینستاگرام با لباس آرسنال؛ این شروع همه‌ چیزه! / عکس

فروش ویژه خودرو بک X3 مدل 1404 کرمان موتور با قیمت قطعی آغاز شد

اولویت های سرپرست فرمانداری ویژه ری چیست

نوسازی و بهسازی واحد‌های تولید مرغ کرمان یک ضرورت است

خلاصه والیبال چادرملو اردکان 3 – مس رفسنجان 0

حمایت از طرح های کمیته امداد کرمان در رفع تنگناهای معیشتی جامعه

جدول خاموشی برق کرمان پنجشنبه 6 دی 1403 + زمان قطعی برق کرمان پنجشنبه 6 دی 1403

سرپرست مدیریت روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان منطقه آزاد کیش منصوب شد

معمای قطع برق حل شد

سفره سوریه؛ از گروه‌‏های شبه‌‏نظامی در سوریه چه می‌‏دانیم؟

دیوار فیلترینگ تَرَک برداشت

استاد دانشگاه تهران: رفع فیلترینگ به‌طور کامل اجرا شود

گام اول رفع فیلتر، تجربه «برد- برد» دولت پزشکیان برای کسب رضایت مردم بود

اصول بنیادین هلال احمر برگرفته از اندیشه‌های امام راحل (ره) است

الوحده امارات در اندیشه تمدید قرارداد احمد نوراللهی

نمایی جالب از مریخ

صحبت های جالب ایلان ماسک در مورد لبه‌ی فضا

بنیاد با استفاده از فناوری‌های جدید می‌تواند فرآیندهای خود را کارآمدتر اجرا کند

مراسم تقدیر از همسران جانبازان کانادین با حضور رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

پیگیری مجدانه بحث تفاهم‌نامه اشتغال جامعه ایثارگری مازندران

جدیدترین نمایندگی کرمان موتور در تهران افتتاح شد

نامگذاری مدرسه به نام یکی از شهدای دانش آموز حادثه تروریستی کرمان

بیش از 50 درصد مرغداری‌های استان کرمان دچار فرسودگی است

درس بزرگ زلزله بم توجه به اصول شهرسازی و معماری بود

احیای محور جلفا قابل تکرار در تمام بافت‌های تاریخی شهر اصفهان است

چرا باید ارگ بم را ببینیم؟ / قلعه پرماجرا و شگفتی ساز در دل کویر

گام اول با وفاق