کرمان رصد

آخرين مطالب

ماجرای گودبرداری 3.5 هکتاری در بافت تاریخی شیراز برای ساخت درمانگاه شاهچراغ چیست؟ اجتماعي

ماجرای گودبرداری 3.5 هکتاری در بافت تاریخی شیراز برای ساخت درمانگاه شاهچراغ چیست؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اصلاحات نیوز | گودبرداری در بافت تاریخی شیراز همچنان ادامه دارد و متولیان آستان مقدس شاهچراغ (علیه السلام) با طرح موضوع ساخت درمانگاه عملیات گودبرداری در 3.5 هکتار از این بافت را کلید زده‌اند. این درحالی‌ست که تمامیت بافت تاریخی شیراز در سال 1402 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
به گزارش ایلنا، محمدمهدی کلانتری (بنیانگذار کمپین «نه به تخریب بافت‌های تاریخی کشور») با بیان این مطلب که «متولیان آستان مقدس شاهچراغ (علیه السلام) در پوشش احداث درمانگاه در بافت تاریخی شیراز همچنان مشغول گودبرداری عمیق در این بافت تاریخی برای احداث صحن جدید با هدف ایجاد گورستان هستند» به ایلنا گفت: متاسفانه مسئولان آستان شاهچراغ (علیه السلام) می‌گویند که تاییدیه‌ی کمیته فنی دارند درحالیکه اصلا شورای عالی معماری و شهرسازی و وزارت میراث فرهنگی طرح آن‌ها را برای احداث درمانگاه در بافت تاریخی شیراز تایید نکرده‌ و این اقدام حتی مصوبه‌ی شورای عالی معماری و شهرسازی را ندارد.
وی با تاکید بر اینکه تولیت آستان مقدس شاهچراغ (علیه السلام) مدعی احداث درمانگاه در بافت تاریخی شیراز است، افزود: درمانگاه آقای نجابت فقط 300 متر وسعت داشته ولی متولیان شاهچراغ (علیه السلام) در 3.5 هکتار از عرصه بافت تاریخی ثبت ملی شده شیراز در حال گودبرداری هستند.
کلانتری گفت: هدف اصلی از این گودبرداری ساخت صحن جدید است نه احداث بیمارستان. چون زمین‌های این محدوده به متری 700 هزار تومان از مردم خریداری شده و حالا احداث یک قبر سه طبقه در گورستان این صحن می‌تواند 3 میلیارد تومان سودآوری مالی داشته باشد.
وی با اعلام اینکه نامه‌ای برای جلوگیری از تخریب بافت تاریخی شیراز به وزارت راه و شهرسازی و وزارت میراث فرهنگی ارسال شده، افزود: تخریب بافت تاریخی شیراز یک تخلف آشکار است.
وی تاکید کرد: شورای عالی معماری و شهرسازی هیچ طرحی را در مورد گودبرداری در بافت تاریخی شیراز و حتی احداث درمانگاه در این بافت بررسی و تصویب نکرده است. ضمن آن که طبق رای دیوان عدالت اداری مصوبه تفویض اختیار در مورد بافت تاریخی شیراز به استان فارس نیز ابطال شده است.
او گفت: در سفر استانی سال 1400 مصوب شد که تهیه و تصویب طرح 57 هکتاری بافت تاریخی شیراز از شورای عالی معماری و شهرسازی به شورای استان تفویض اختیار شود. اما با پیگیری‌های انجام شده سال گذشته توانستیم با ارایه درخواست لغو مصوبه به دیوان عدالت اداری این مصوبه را ابطال کنیم. دلیل هم این بود که اختیارات شورای عالی معماری و شهرسازی به هیچوجه حتی توسط رییس جمهور نیز امکان تفویض اختیار ندارد.
کلانتری افزود: براساس حکم دیوان عدالت اداری، تفویض اختیار در مورد طرح 57 هکتاری شیراز باطل و مسیر باید به شورای عالی معماری و شهرسازی بازگردد. براساس این تصمیم، شورای استان می‌تواند طرح مورد نظر را تهیه کند اما این شورای عالی معماری و شهرسازی است که باید آن را تصویب کند. ضمن آن که مرداد سال 1402 هم کل بافت تاریخی شیراز ثبت ملی شد. بنابراین هرگونه اقدام اجرایی در بافت تاریخی شیراز هم مجوز شورای عالی معماری و شهرسازی و هم مصوبه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را می‌خواهد.
محمدمهدی کلانتری تاکید کرد: هیچ کدام از این دو نهاد طرح ارایه شده از سوی مسئولین استان فارس برای احداث صحن دوم حرم مطهر شاهچراغ (علیه السلام) را در بافت تاریخی شیراز نداده‌اند. اما مسئولان استان فارس می‌گویند مصوبه شورای فنی دارند در حالی که این مصوبه مربوط به دوره تفویض اختیار است و در سال 1401 صادر شده و مربوط به کمیسیون ماده 5 استان است و اتفاقا مدیرکل وقت میراث فرهنگی استان نیز این مصوبه را امضا کرده است. اما سال 1402، هم تفویض اختیار ابطال شده و هم تمام بافت تاریخی شیراز به ثبت ملی رسیده است. بنابراین مصوبه شورای استان نیز باطل است و تخریب و گودبرداری بافت تاریخی شیراز، اقدامی غیرقانونی و تخلف محرز است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نتیجه نامه‌نگاری‌ با وزارت میراث فرهنگی و شورای عالی معماری و شهرسازی چه بود؟ گفت: هر دو این دستگاه‌ها اعلام کرده‌اند که در حال پیگیری هستند ولی اطلاعی از نتیجه پیگیری آن‌ها نداریم.
اراده‌ای برای توقف تخریب‌ها وجود ندارد
امین طباطبایی (فعال میراث فرهنگی و مدیرعامل خانه فرهنگ جاودان شیراز) نیز با اعلام اینکه ظاهراً اراده‌ای برای توقف تخریب‌ها در بافت تاریخی شیراز در میان مسئولان استانی وجود ندارد، گفت: پیش از موج اخیر تخریب‌ در بافت تاریخی شیراز، آخرین باری که این بافت به صورت سیستماتیک و عمده مورد تخریب قرار گرفت، اسفند ماه 1396 بود که دو خانه‌ی تاریخی ثبت ملی شده‌ی منتصری و سلیمی توسط مجریان طرح توسعه‌ی حرم شاه‌چراغ تخریب شدند و موضوع بلافاصله به درخواست میراث‌فرهنگی استان به شورای تامین استان و توسط رییس وقت سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به کمیته‌ی حفاظت شورای امنیت کشور ارجاع شد.
او افزود: پیگیری‌های نهادهای مدنی، نمایندگان شورای اسلامی شهر شیراز در دوره‌ی پنجم و مدیران استانی و ملی میراث‌فرهنگی در این خصوص، نهایتا در اردی‌بهشت ماه 1397 منجر به صدور حکم بازسازی عین به عین سه خانه‌ی ثبت ملی شده‌ی که به بهانه‌ی زمین‌سازی برای توسعه حرم در قالب طرح موسوم به 57 هکتاری به صورت غیرقانونی تخریب شده بودند، توسط شورای تامین شهرستان شیراز شد. هر چند این خانه‌ها، هیچ گاه بازسازی نشدند اما آن حکم هم‌چنان پابرجاست.
طباطبایی تاکید کرد: نکته‌ی قابل توجه در این خصوص آن است که اگر اراده‌ای جدی در میان مدیران میراث‌فرهنگی استان فارس وجود داشت، ابزارهای متعدد قانونی برای توقف و جلوگیری از این تخریب و ادامه‌ی گودبرداری‌ها وجود داشت. یگان حفاظت میراث‌فرهنگی به عنوان ضابط قضایی، در صورت وجود اراده‌ی مدیریتی در اداره‌کل میراث‌فرهنگی فارس، ظرفیت برخورد با چنین تخریب بزرگ و غیرقانونی در بافت ثبت ملی شده‌ی شیراز را دارد اما برخلاف تخریب‌های قبلی که این یگان با هماهنگی با نیروی انتظامی، با تخریب‌گران برخورد می‌کرد، در خصوص این تخریب، به تهیه‌ی گزارش و نهایتا تنظیم یک شکایت حقوقی بسنده شده است.
به گفته او، تخریب گسترده در بافتی که به تازگی ثبت ملی شده، ظرفیت طرح در شورای تامین استان فارس را دارد اما هیچ شاهدی در خصوص پیگیری موضوع در این سطح، دیده نمی‌شود.
آنطور که این فعال میراث فرهنگی می‌گوید: وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، قانونا متولی پاسداری و حفاظت از آثار تاریخی کشور است و مدیران حوزه‌ی میراث‌فرهنگی وزارتخانه با همکاری ادارات کل استانی باید شناخت دقیقی از این مسئولیت و مفهوم متولی بودن داشته باشند اما در مواردی، شاهد اقتدار و جسارت و توانایی لازم برای انجام مسئولیت حفاظت از میراث‌فرهنگی در میان برخی از مسئولان نیستیم.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/679848/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعتراض تلویحی ظریف: در حلقه اول تصمیم‌ سازی‌های پزشکیان نیستم

نه دارو هست، نه پول دارو

پیشینه قانون حجاب

سنگ واقعیت به شیشه رؤیافروشی

ظریف و پایانِ شکیبایی

مدیرمسئول همشهری نوشت: مظلومیت قانون حجاب

فعال اصلاح طلب: جامعه بر سر مخالفت با فیلترینگ و قانون حجاب وفاق دارد

بازی صفر-صفر رئیس روی آنتن

نرم‌افزار فکری امامین انقلاب، رمز روزآمدی حوزه‌ علمیه است

تصویر روز ناسا؛ ابرهای یخی بر فراز سیاره سرخ

این بالن جلوی «چاق شدن» را می‌گیرد

توسعه یک درمان امیدبخش برای علائم اسکیزوفرنی

تاکید استاندار کرمان بر تکمیل زنجیره تولید فولاد و لاستیک راور

مراسم استقبال پاکبانان کرمانی از «شهید گمنام»

پخت 18 دیگ آش نذری به نیت سن مادر سادات

در ششمین سفر شهرستانی استاندار کرمان چه گذشت؟

شاگردان عطایی و طلوع کیان فاتحان هفته آخر نیم فصل لیگ والیبال

نگاهی به امکانات خودرو KMC e30x کرمان موتور

باخت نوبرانه قهرمان زودهنگام/ فولاد و شهداب با برد راهی برزیل می شوند

لیگ برتر والیبال مردان؛ پیروزی فولاد سیرجان و شهداب در پایان نیم‌فصل

صدر جدول والیبال‌ ایران لرزان شد!

رسیدگی ویژه به مشکلات پروژه ها با تشکیل کمیته موارد خاص

چرخش بزرگ در کی‌یف

فهم دقیق رهبری امام خامنه‌ای در گستره وسیع تاریخی ممکن است

دوره تربیت مدرس طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن برگزار می‌شود

قابلیت کاهش 50 درصدی مصرف آب کشاورزی با فناوری‌های جدید

فناوری جدید ژاپنی‌ها برای تبدیل نور خورشید و آب به سوخت هیدروژنی

این نام‌ها «چت‌جی‌پی‌تی» را از کار می‌اندازد!

10 میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی با قطعات کنترل جریان‌ خودکار ایران‌ساخت

ناسا: آب دنباله‌دار مشتری با اقیانوس‌های زمین مطابقت دارد

آغاز اردوی جهادی سه‌روزه سلامت در دماوند/400 ایثارگران دماوندی خدمات رایگان دندانپزشکی دریافت می‌کنند

12 شهید گمنام در شیراز تشییع می شوند

جزئیات مراسم تشییع و تدفین 10 شهید گمنام در کرمان اعلام شد

جدیدترین پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا پنجشنبه پانزدهم آذر ماه 1403 | هواشناسی کرمان طی روزهای آینده

بازدید استاندار کرمان از نمایشگاه گروهی عکس

برگزاری نخستین یادواره شهدای غریب اسارت در کرمان / درخشش 28 شهید دوران اسارت در آسمان دیار حاج قاسم

تغییر چهره نگار جواهریان در گذر زمان

جزئیات آیین های تشیع و تدفین پیکر 10 شهید گمنام در کرمان

10 شهید گمنام در نقاط مختلف کرمان آرام می گیرند

اولین همایش تخصصی مدیریت و تعمیرات شرکت ملی صنایع مس ایران 27 و 28 آذرماه در مجتمع مس شهربابک برگزار خواهد شد

شناسایی 312 هکتار بافت تاریخی و 1600 هکتار بافت فرسوده در قم

خرید سهام گهر انرژی سیرجان توسط شرکت جهان فولاد سیرجان

اجرای 26 برنامه طی دهه مقاومت در زرند

قضاوت اکرمی و دکتر بیژن برای سرخابی‌ها

استان کرمان با یاد شهید سلیمانی عجین شده است

هشدار دامپزشکی کرمان به دامداران و مرغداران با شروع فصل سرما

جلسه اجرای طرح هوشمندسازی توزیع آرد خام در اداره کل غله استان کرمان برگزار شد

برای پیشگیری از وقوع جرم تدابیر جدی اندیشیده شود

بند انحرافی و کانال انتقال آب نجف آباد بر روی هلیل رود افتتاح می‌شود

مهدی تارتار: کمپ گهر پارک در خاورمیانه تک است؛ از مردم تمام کشور می‌خواهم آن را ببینند +فیلم