کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ در ضرورت چابک‌‌‌سازی دولت مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ در ضرورت چابک‌‌‌سازی دولت
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد / «در ضرورت چابک‌‌‌سازی دولت» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علینقی مشایخی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
تشکیلات دولت و سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی بسیار بزرگ و کند شده‌‌‌اند. دولت‌ها و سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی به ناکارآمدی، ایجاد مزاحمت و مانع‌‌‌تراشی برای فعالیت‌‌‌های اقتصادی متهم هستند. کیفیت خدمات عمومی در حوزه‌‌‌های آموزش و پرورش، بهداشت و درمان و امنیت کاهش یافته است. نیروهای جوان و بااستعداد و نخبه جذب سازمان‌های دولتی نمی‌‌‌شوند. سال‌هاست که کارشناسان زبده و کارآمد عموما دولت را ترک می‌کنند و به شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی، شرکت‌های خصوصی و بعضا به خارج از کشور می‌روند. تصمیمات دولت معمولا با کیفیت پایین اتخاذ می‌‌‌شوند و ناپایدارند. شائبه فساد در سازمان‌های دولتی و شبه‌دولتی بسیار گسترده و عمیق است. این تشکلات حجیم و ناکارآمد دولت و سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی باری بر دوش منابع عمومی و مانعی برای رونق و رشد اقتصادی است. ایران برای پیشرفت به‌شدت به چابک‌سازی و اصلاح ساختار دولت نیاز دارد.
از گذشته دور، با گذشت زمان و به‌اقتضای شرایطی که پیش می‌‌‌آمد، وزارتخانه یا سازمان جدیدی به وجود می‌‌‌آمد یا ماموریت‌‌‌ها و وظایف جدیدی برای وزارتخانه‌‌‌ها و سازمان‌های موجود تعیین و تصویب می‌‌‌شد. با تصویب قوانین و وظایف جدید معمولا سازمان و نیروی انسانی برای اجرای آن به دولت اضافه می‌شود. در نتیجه برای هر وزارتخانه و سازمان وابسته به دولت انباشتی از قوانین و مصوبات و وظایف تعیین شده است. وقتی شرایط و اقتضائاتی که موجب تصویب قوانین و وظایف جدید می‌‌‌شد رفع می‌‌‌شد، آن وظایف، قوانین، سازمان و پست‌های سازمانی برجا می‌‌‌ماند.

اضافه شدن به وظایف دولت به‌خصوص بعد از انقلاب که تفکری چپ‌گرایانه بخش خصوصی را محدود و سرکوب و تصدی‌گری دولت را اضافه کرد، شدت بیشتری یافت. گسترش وظایف دولت که عمدتا به دخالت‌های بیشتر این نهاد در امور اجرایی و تصدی‌گری و تخصیص منابع و مجوز‌ها توسط دولت منجر شد علایقی را در ساختار دولت شکل داد که در مقابل اصلاح و تعدیل اختیارات و وظایفش مقاومت ایجاد می‌کند. در نتیجه این مقاومت، روند تغییرات را در جهت حفظ دخالت‌ها و تصدی‌گری‌های دولتی حتی در قالب شرکت‌هایی که به نام خصولتی‌ها معروف‌اند شکل داد.
ولیکن شرایط محیطی سازمان‌ها به جهت سطح تحصیلات جمعیت، تکنولوژی اطلاعات و اطلاع‌رسانی و نوع مسائلی که جامعه با آن مواجه است نسبت به زمانی که قوانین و مقررات در گذشته تصویب شده، تغییر کرده است. تغییر اقتضائاتی که موجب تصویب قوانین و مقررات در گذشته شده و همچنین تحول در شرایط اجتماعی و تکنولوژیک محیط از یک طرف و ناکارآمدی دولت از طرف دیگر نیاز به بازنگری ساختار دولت و ماموریت و وظایف سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی و ایجاد دولتی کوچک‌تر و چابک‌تر را ضروری ساخته است.
بازنگری ساختار دولت باید با یک صفحه سفید برای هر وزارتخانه یا سازمان وابسته به دولت شروع شود. برای هر سازمان اولین سوال، چرایی وجود آن سازمان است که هدف بنیادی سازمان و ضرورت وجود آن را مشخص می‌کند. در تعیین ضرورت وجودی هر سازمان باید به دو ملاک توجه داشت. یک اینکه دولت سیاستگذار و تنظیم‌‌‌گر است و نباید متولی کارهای اجرایی شود؛ مگر در مواردی که بخش خصوصی نمی‌‌‌تواند متولی شود؛ نظیر امنیت و دفاع، قضاوت، روابط خارجی و تنظیم‌‌‌گری برای حفظ منافع عمومی. ملاک دوم آن است که هدف بنیادی و ضرورت وجود آن برای جامعه ارزش‌آفرین باشد. با اعمال این ملاک‌‌‌ها برخی از سازمان‌ها ممکن است از ردیف استفاده از بودجه عمومی حذف شوند.
به علاوه برخی هدف‌‌‌ها و ماموریت‌‌‌هایی که در قوانین برای سازمان‌های دولتی و وابسته به دولت تعیین شده است خط خواهد خورد. آنچه می‌‌‌ماند هدف بنیادی و ماموریت اصلی سازمان‌هایی است که وجودشان ضروری است با هدف‌‌‌های بنیادین و ماموریت‌‌‌های اصلی که باید دنبال کنند. برای هر سازمان با هدف بنیادی و ماموریت جدید با توجه به تکنولوژی اطلاعاتی (تحول دیجیتال) که می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد، باید قوانین و مقررات جدید و ساختار سازمانی جدید با فرآیندها و دستورالعمل‌های کارآمد و روان طراحی و تصویب شود. نیروی کار سازمان جدید با توانایی‌ها و صلاحیت‌های لازم مشخص می‌شود تا از بین نیروهای موجود سازمان و نیز جذب نیروهای با صلاحیت با حقوق و مزایای مناسب جذب شوند.
انتقال از وضع موجود به ساختار سازمانی مناسب مستلزم طراحی یک نقشه راه است. حذف سازمان‌های اضافی، حذف قسمت‌‌‌های اضافی در ساختار سازمان‌های موجود، تعدیل و تغییر نیروی انسانی و طراحی سیستم‌های اطلاعاتی و کاری از جمله کارهایی است که باید در نقشه راه مورد توجه قرار گیرد و توسط سازمان جدید که به وجود می‌‌‌آید به اجرا درآید. در این نقشه راه، توضیح دلایل و ضرورت تحول برای عموم مردم و نیز کارکنان سازمان‌هایی که دچار تحول می‌شوند تبیین و حتی‌الامکان همراهی آنها جلب شود. همچنین در این نقشه راه باید توانمند‌سازی کسانی که از بدنه حجیم سازمان‌ها جدا خواهند شد و انتقال آنها به موقعیت شغلی جدا از سازمان‌های وابسته به دولت، مورد توجه قرار گیرد. هر تحولی نظیر چابک‌سازی دولت مستلزم زمینه‌سازی، شفافیت و جلب اعتماد و پشتیبانی عمومی است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/676901/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش بینی آب و هوای کرمان برای فردا یکشنبه 4 آذر 1403: صاف تا کمی ابری

367 گلزار شهدا در قزوین مرمت و بازسازی شدند

معافیت مالیاتی سرمایه گذاران بافت‌ های فرسوده تا 10 سال

بسته‌های تشویقی برای نوسازی بافت‌های فرسوده کرمانشاه

واسعی: فوتبال ایران به مربیانی مثل شجاعی و نویدکیا نیاز دارد

پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا یکشنبه 4 آذر ماه 1403 / هواشناسی کرمان فردا یکشنبه چهارم آذر 1403

پلیس کرمان 3 میلیارد طلای مسروقه را یک‌روزه به مالباخته برگرداند

پیش‌بینی هفته بارانی در استان کرمان

پذیرش اسناد دفترچه‌ای به عنوان وثیقه ممنوع است

سرمقاله جوان/ نوبت وفاق با مردم کی می‌رسد؟

سرمقاله رسالت/ غرب علیه غرب

سرمقاله وطن امروز/ پاسخ ایران به قطعنامه

چرا شلوغ‌کاریِ خیابانی علیه فدراسیون فوتبال و قلعه‌نویی نمی‌گیرد؟!

آمریکا باید شروط هسته‌ ای ایران را بپذیرد

دانشمندان کوچکترین سیارک را رصد کردند

کشف درمان آلزایمر و پارکینسون با کمک مغزهای پرورش‌یافته در فضا

هفدهمین جشنواره جوان سرباز با 46 برگزیده در کرمان به کار خود پایان داد

538 میلیارد تومان از بدهی بیمه‌ها به بیمارستان‌های کرمان وصول شد

اجرای پروژه اصلاح نازیبایی‌ها و ایجاد پیوستگی بصری در پهنه باباقاسم و دردشت

خشک کردن مو با سشوار باعث طاسی سر می‌شود؟

راننده تاکسی متجاوز برای بار دوم به اعدام محکوم شد

گزارش پایانی مدیرعامل سابق بازآفرینی شهری| بالاترین صدور پروانه نوسازی در بافت‌های فرسوده را داشتیم

برگزاری هفدهمین جشنواره فرهنگی حضرت علی اکبر(ع) در کرمان

گزارشی از رویداد توانمندسازی ممتازان حوزه علمیه کرمان

افزایش 25درصدی قیمت میوه‌های پاییزی

سفر استاندار کرمان به شهرستان سیرجان

لزوم احیای بافت تاریخی بوشهر؛ گنجینه‌ای که نباید نابود شود

استقلال از دروازه‌بان جدید خود رونمایی کرد + عکس

اینفوگرافی/ مضرات نوشیدن زیاد قهوه اسپرسو به‌بهانه روز جهانی «اسپرسو»

سرمقاله جمهوری اسلامی/ الزامات حکم دیوان کیفری

سرمقاله ابتکار/ نقطه عطف در تاریخ عدالت بین‌المللی!

آیت‌ا...علم‌الهدی: رسالت نخبگان بسیج سازندگی در کانون اندیشه است

همایش ملی فلسفه فرهنگ برگزار می‌شود

پشه‌ها تزریق واکسن به انسان را بر عهده گرفتند!

پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد

استاندار: گردشگری سلامت استان کرمان، از موفق‌ترین استان‌ها خواهد بود

گردشگری سلامت استان کرمان، از موفق‌ترین استان‌ها خواهد بود

قیمت جدید محصولات کرمان موتور امروز شنبه 3 آذر 1403 + جدول

قطعنامه ضدایرانی آژانس و خوش‌رقصی مبتذل غربگرایان

سرمقاله کیهان/ هم‌دوش با شیطان

روزنامه ایران/ فرصت برای تعامل و همکاری باقی است

مثلث دیپلماتیک

سرمقاله شرق/ شیفت‌ پارادایم‌ در سیاست خارجی‌ چرا مطلوب است؟

9 ماه سرنوشت‌ساز

استاد علی اکبر صادقی، هنرمندی که هنر و اندیشه‌اش رنگ کهنگی نمی‌گیرد

اولین پیوند ریه دوگانه «کاملا رباتیک» در جهان انجام شد

استارشیپ سال آینده میلادی 25 بار به فضا پرتاب می شود

کشف 3 کهکشان غول‌پیکر سرخ‌ توسط تلسکوپ «جیمز وب»

پویش کمک‌های مؤمنانه پیام همدلی را به مردم مظلوم منطقه منتقل می‌کند

صدای هواداران تراکتور باز هم درآمد