کرمان رصد

آخرين مطالب

خداحافظی تهرانی‌ها با پایتخت‌؟ مقالات

خداحافظی تهرانی‌ها با پایتخت‌؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
انتقال پایتخت ماجرایی تکراری است که در شروع دولت‌ها در ایران رسانه‌ای می‌شود و طرح‌هایی از انتقال و گزینه‌های جایگزینی به رأس اخبار می‌آیند و بعد در سایه سکوت به فراموشی سپرده می‌شوند.
نخستین‌ بار که طرح انتقال پایتخت به‌طور جدی مطرح شد، در دولت مهندس میرحسین موسوی بود و بعد همین فرایند در دولت‌های هاشمی، خاتمی و احمدی‌نژاد تکرار شد و در همه موارد سرنوشت همانی بود که در دوره نخست رقم خورده بود. حتی در سال 92 هم انتقال پایتخت به یک موضوع جدی تبدیل شد که در مجلس پیگیری شد و حتی کمیسیون عمران طرحی را مصوب کرد که می‌توانست انتقال پایتخت را وارد فاز جدیدی کند؛ زیرا دولت دهم‌ پرند را به عنوان پایتخت سیاسی و اداری در نظر گرفته و حتی 400 هکتار از زمین‌های مجاور مسکن‌ مهر در این منطقه را برای ساخت وزارتخانه‌ها جانمایی کرده بود.
اما آن‌ نیز ناکام ماند. هرچند مجلس شورای اسلامی توانست سال 1394 قانون امکان‌سنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی و تمرکززدایی از تهران را به تصویب رساند، با‌این‌حال کارشناسان شهری ازجمله پیروز حناچی، شهردار سابق تهران، امکان انتقال پایتخت را ضعیف دانستند. در سال 1397 نیز شورای ‌عالی ساماندهی پایتخت شکل گرفت، اما در سال 1399 نتیجه این تحقیقات منجر به آن شد که موضوع انتقال پایتخت از دستور کار خارج شود. همان سال 99 بود که ابوترابی، نماینده مجلس، از نامه روحانی، رئیس‌جمهور وقت، به دبیر شورای ‌عالی خبر داد و البته امید داشت تا پایان کرونا باید صبوری کرد.
او که آن زمان عضو ناظر مجلس در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و تمرکززدایی از تهران بود، با بیان اینکه جانمایی و همه موارد در زمینه انتقال پایتخت مشخص شده است، توضیح داد: «قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) نیز نامه‌ای را رسما به رئیس‌جمهور ارسال کرده و بدون اینکه پولی از دولت بخواهد عنوان کرده که ساماندهی تهران را انجام می‌دهد و انتقال پایتخت سیاسی و اداری را نیز به سرانجام می‌رساند‌». او افزود: «قرارگاه خاتم‌الانبیا‌(ص) بدون اینکه پولی بخواهد و هزینه‌ای بر دولت بار کند، عنوان کرده که این توان را دارد و باید ببینیم تصمیم رئیس‌جمهور چیست».
در ‌نهایت، تا آغاز به کار دولت پزشکیان، این طرح مغفول مانده بود؛ هرچند شهریور بود که رئیس‌جمهور از ضرورت انتقال پایتخت گفت و تأکید کرد: «توسعه کشور با ادامه روند فعلی امکان‌پذیر نیست. اینکه بخواهیم همچنان منابع اولیه را از جنوب کشور و دریا به مرکز بیاوریم و تبدیل به محصول کنیم و دوباره برای صادرات به جنوب بفرستیم، به‌شدت توان رقابت ما را مستهلک کرده و کاهش می‌دهد. چاره‌ای نداریم جز اینکه مرکزیت اقتصادی و سیاسی کشور را به جنوب و نزدیک دریا منتقل کنیم. تهران به عنوان پایتخت کشور با مشکلاتی دست‌به‌گریبان است که هیچ راه‌حلی جز انتقال مرکزیت نداریم». او در بیان مشکلات دامن‌گیر غیرقابل مدیریت تهران هم گفت: «کمبود آب، نشست زمین، آلودگی هوا و امثال آن با تداوم سیاست‌ها و اقداماتی که تا‌به‌حال اتخاذ و اجرا شده‌اند، فقط تشدید شده و راه‌حل اساسی جابه‌جایی مرکزیت سیاسی و اقتصادی کشور است. انتقال مرکزیت سیاسی و اقتصادی هم به این شکل که ما خودمان در تهران بنشینیم و به مردم بگوییم جابه‌جا شوند، مقدور و ممکن نیست. باید ابتدا خودمان برویم تا مردم هم دنبال ما بیایند».
این سخنان رئیس‌جمهور از عزم دولت چهاردهم برای انتقال پایتخت خبر می‌داد تا اینکه دیروز رسما این فرایند با انتخاب محمدرضا عارف به عنوان مأمور بررسی انتقال پایتخت کلید خورد. مسعود پزشکیان با اشاره به آغاز مطالعات طرح انتقال پایتخت‌ گفت: آقای دکتر عارف مأموریت بررسی این طرح را بر‌ عهده دارند. بی‌توجهی به این موضوع می‌تواند کشور را در آینده با بحران‌های زیست‌محیطی و مشکلات متعدد دیگر مواجه کند. حال باید دید این طرح هم مانند تلاش همه دولت‌های گذشته در گوشه‌ای رها خواهد شد یا این بار عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، می‌تواند در این مأموریت موفق عمل کرده و بالاخره گره انتقال پایتخت را باز کند.
تجربه‌های رخ‌داده در جهان نشان می‌دهد که با وجود موفقیت این طرح در برخی کشورها، حتی موفق‌ترین آنها هیچ‌گاه نتوانسته به پایتخت جدید متکی باشد. برای مثال، کوالالامپور همچنان به عنوان پایتخت سیاسی و مرکز کشور مالزی شناخته می‌شود، اما ایده تأسیس پایتخت اداری جدید به‌ عنوان جایگزین کوالالامپور، در اواخر سال 1980 و در زمان حاکمیت ماهاتیر محمد شکل گرفت و شهر پوتراجایا در 19 اکتبر 1995 به عنوان پایتخت اداری مالزی معرفی شد. بسیاری از نمونه‌های موفق انتقال پایتخت که در جهان وجود دارند مانند برزیل، استرالیا، آلمان و ترکیه، عموما به پیش از دهه 50 میلادی باز‌می‌گردند و با توجه به هزینه‌های آن دوران و شرایط خاص کشورها، قابل مقایسه با شرایط کنونی نیستند. با‌این‌حال، طرفداران این جابه‌جایی می‌گویند بحران‌های زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی موجود در تهران، ضرورت انجام اقداماتی اساسی را بیش‌از‌پیش روشن‌تر کرده است.
مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردم نیز از همین ابتدای کار، ضرورت انتقال پایتخت به جای دیگر را گوشزد کرده است، اما در کنار هزینه گزاف این انتقال و وجود عزم و اراده برای تکمیل این فرایند پیچیده فعلا سخن‌گفتن از نتیجه کمی زود است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/676567/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پس از کاهش وزن دوباره چاق شدید! ؛ بخوانید

اولین سیستم راداری شکار یوفوها راه‌اندازی شد

قیمت جدید محصولات کرمان موتور امروز جمعه 2 آذر 1403 + جدول قیمت

شناورسازی قشم - مس رفسنجان؛ نبردی نابرابر در جام حذفی

عقلای قوم با یکدیگر ائتلاف کنند

ایران و آمریکا در دوران ترامپ

استوری جدید گلزار

هندبال باشگاه‌های آسیا؛ شکست مس کرمان مقابل الکویت

چهارشنبه‌های خشم پایداری

نمای نزدیک از سنگ های سطح مریخ و صدای محیط

نفرات برتر تنیس دختران کشور در کرمان معرفی شدند

تاکتیک اسکوچیچ و ترکیب احتمالی تراکتور مقابل گل‌گهر سیرجان در جام حذفی

نشست مشترک شهرداری‌های تهران و کرمان برای برگزاری سالگرد شهادت حاج قاسم

بازدید استاندار کرمان از پروژه تغلیظ فاز 2 و 3 میدوک

آیین کلنگ‌زنی 2 پروژه احداث نیروگاه 183 مگاواتی گازی و نیروگاه 42 مگاواتی خودتامین مجتمع مس شهربابک

حضور رئیس هیئت مدیره و سرپرست شرکت آلومینای ایران در مراسم غبار روبی گلزار شهدا به مناسبت گرامیداشت هفته بسیج

مسیر گردشگری روستای جهانی میمند به پاسارگاد تعریف شود

فاز اول مجموعه گردشگری عمارت موسی‌خانی شهربابک افتتاح شد

نکوداشت زن نامدار قرن در سیرجان برگزار شد

دانش آموزان سیرجانی در پویش ایران همدل به مردم لبنان کمک کردند

کارشناسی دیدار پرسپولیس - مس رفسنجان/ یک پنالتی سوخت؟

بسیجیان دانشجو و طلبه، نگهبان فکری و اعتقادی بسیج/ تبیین و تبلیغ، مهم‌ترین شکل جهاد است

رسالت نخبگان بسیج سازندگی در کانون اندیشه است

غروب خورشید در سیاره ی بهرام؛ ثبت شده توسط فرودگرِ InSight

فرمانده کل سپاه در مراسم چهلمین روز درگذشت مادر شهید امیر شاهوارپور و سردار حسن شاهوار پور حضور یافت

آیین عطر افشانی و غبارروبی گلزار شهدای خرم آباد برگزار شد

انتقاد سرمربی دختران گل‌گهر از داوری و نبود قوانین یکسان لیگ برتر

بازگشت مشکوک هواپیمای ماهان از آسمان سوریه به ایران

عکس/استوری جدید گلزار

خلاصه هندبال مس کرمان – الکویت کویت

مادر شهیدان والامقام «کوچک‌تبار» به فرزندان شهیدش پیوست

جزیره کیش در توسعه اقتصاد دریایی نقش محوری دارد

امام جمعه کیش: اجرای قانون مناطق آزاد ضامن رفع مشکلات

تاکید امام جمعه اهل سنت کیش بر لزوم اجرای قوانین چگونگی اداره مناطق آزاد

رحیم سرهنگی: حضور آقایان همتی و مسرور به واسطه تجربیات و تخصص، به رفع مشکلات مناطق آزاد کمک شایانی می کند.

وزیر اقتصاد پای گفتگوی فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران جزیره کیش نشست

حل مشکل سوخت مجتمع مس دره‌آلو پس از یک دهه

شصت‌ویکمین کنگره ملی کانگ‌فوتوآ 21 در شهربابک آغاز به کار کرد

پشت پرده پیامک های آلوده در بهارستان

اختراع دوباره چرخ! انتقاد «سازندگی» از طرح انتقال پایتخت

نگرانی از بازی قیمتی با سوخت در لایحه بودجه 1404

لابی‌من در تهران

آزمون دشوار ایران و غرب

تولید نسل جدید بتن‌های نانویی

یک نظریه جدید تکان‌دهنده در مورد منشا ماه

اسرائیل پشت قطعنامه پیشنهادی اروپا است

پیشنهاد جنجالی رئیس‌‌جمهور به مرد سایه‌ها

فرصت‌های ترامپیزم

حذف کم‌هزینه میکروپلاستیک و نانوپلاستیک ها از آب

هندبال باشگاه‌های آسیا| شکست مس کرمان مقابل نماینده کویت