کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ فلفل و خال مهرویان مقالات

سرمقاله شرق/ فلفل و خال مهرویان
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق / سرمقاله روزنامه شرق با عنوان «فلفل و خال مهرویان» به قلم سیدمصطفی هاشمی‌طبا در ادامه آمده است:
چند روز قبل به مناسبت ‌ 12 نوامبر برابر با 23 آبان که در تقویم جهانی «روز جهانی کیفیت» نامیده شده، مراسمی در مؤسسات استاندارد کشورهای مختلف برگزار شد و در ایران هم چنین مراسمی برپا بود و از صاحبان کیفیت‌های مطلوب تقدیر شد.
البته موضوع کیفیت و استاندارد مثل بسیاری دیگر از مسائل صنعتی و اجتماعی در غفلت ما شرقی‌ها و بهتر بگویم ما مسلمان‌ها، از ابتکارات غربی‌هاست. اینکه می‌گویم در غفلت ما مسلمان‌ها به این دلیل است که بدون مداهنه موضوع کیفیت بهتر به صورت «احسن عمل» در آیه دوم سوره ملک قرآن کریم آمده است؛ آنجا که فلسفه خلقت انسان را آزمون انسان برای معلوم‌داشتن اینکه چه کسی بهترین عمل را انجام می‌دهد، دانسته است. رفتار و زندگی پیامبر اسلام (ص) هم همواره بهترین بوده است و ایشان در مراسم تدفین درگذشته‌ای به دست مبارک قبر را منظم کرده و گفته‌اند که حتی قبر اموات را هم باید درست و منظم برپا کرد. در حقیقت این همان TRC یا کنترل کیفیت جامع است که در قرن 19 در ژاپن مطرح و عمومی شد.
ما هم به تأسی از غربی‌ها مؤسسه استاندارد درست کرده‌ایم تا استاندارد کالا‌ها را بنویسند. مؤسسه استاندارد که در ‌سال‌های گذشته جزر‌و‌مد فراوانی داشته، کم‌وبیش به این پرداخته و برخی کالاها را مشمول استاندارد اجباری و برخی را مشمول استاندارد تشویقی کرده است. فکر کرده‌ایم کیفیت به همین‌جا ختم می‌شود، هرچند در این هم توفیق نداشته‌ایم و به یُمن قوانین ناقص و تسامح مسئولان هر کالایی که استاندارد اجباری داشته باشد، مشابه قلابی و زیرپله‌ای آن هم در بازار به فروش می‌رسد.
البته تاکنون به این آیه قرآن کریم نیندیشیده‌ایم، کما‌اینکه به دیگر آیات قرآن کریم نیز تأسی نکرده‌ایم و به‌همین‌دلیل کیفیت همه چیز نوعا در جامعه ما مطلوب نیست. از نوع تربیت کودکان در خانه تا آموزش و تربیت در مدارس، از روابط خانوادگی تا روابط اجتماعی، از تولید صنعتی تا تولید کشاورزی، از نگهداری جنگل‌ها تا فاضلاب‌کردن رودخانه‌ها، از رفتار مدیران و کارکنان بنگاه‌ها تا برخورد با مراجعان، از نوع حکمرانی مبهم مدیریت کشور تا توقعات بجا یا بیجای برخی مردم‌ که اینها تنها برخی از موضوعاتی است که می‌تواند کیفیت بهتری داشته باشد و از‌جمله موضوع تولید ناخالص ملی که ما تنها به عدد و رقم آن کار داریم و به‌ویژه اقتصاددانان ما که بسیار هم درس‌خوانده و صاحب رأی هستند، فقط عددها را می‌بینند و عدد تولید ناخالص ملی ما را با عدد تولید ناخالص سوئیس و ژاپن و آلمان و... مقایسه می‌کنند و از کم‌بودن آن گله می‌کنند، در‌حالی‌که اصلا و ابدا کیفیت این اعداد با هم قابل مقایسه نیست و اگر ما با همین کیفیت 10 برابر ژاپن هم تولید ناخالص ملی‌مان بود، راه به جایی نمی‌بردیم. سهل است که ویرانگری را بیشتر می‌کردیم.

اگر عدد تولید ناخالص کشوری مثل سوئیس با عدد تولید ناخالص کشوری که فقط نفت می‌فروشد و زندگی را می‌چرخاند، برابر باشد، آیا می‌توانیم این دو عدد را مقایسه کنیم و بگوییم تولید ناخالص آنها برابر است و به یکسانی به آنها نگاه کنیم؟ اگر چنین کنیم، ساده‌لوحانه اقتصاد کشوری توسعه‌یافته را با کشوری درجازده که فقط از ثروت خداداد مصرف می‌کند و کشور را تهی می‌کند، برابر کرده‌ایم. در حقیقت تولید ناخالص ملی کشور توسعه‌یافته به ثروت آن کشور و رفاه مردم می‌افزاید، ولی تولید ناخالص ملی کشور درجازده از ثروت کشور می‌کاهد و مردم را نهایتا فقیر می‌کند. چنین است که راه توسعه معیشت مردم از توسعه می‌گذرد.
به هر حال پرواضح است که قیاس این دو قیاس مع‌الفارق است. از همین‌جا نقبی می‌زنیم به بودجه کل کشور که متن آن از سوی سازمان برنامه و بودجه تهیه می‌شود و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد و به صورت لایحه به مجلس ارجاع می‌شود. مجلس هم پس از بحث و بررسی تغییراتی در آن می‌دهد و با تأیید شورای نگهبان به دولت ابلاغ می‌کند. در مسیر این تهیه و تصویب همه موضوعات را کمّی می‌بینند، گویی واژه کیفیت اصولا از مادر زاییده نشده است. همه به عددها نگاه می‌کنند و چانه‌زنی روی عددها می‌کنند، به‌همین‌دلیل یعنی به دلیل تمرکز روی اعداد، هنگامی هم که می‌گویند فلان درصد بهره‌وری باید بیشتر شود، صرفا برای آن است که آن را پشت ویترین بگذارند و تماشا کنند. خب، حال ببینیم مقصر این امر کیست؟ و چه سازمانی باید عهده‌دار کیفیت عملکردها باشد.
ظاهرا هیچ سازمان و نهادی مسئولیت پیگیری کیفیت امور در آنچه را که وزارتخانه‌ها تصمیم می‌گیرند یا به بی‌تصمیمی می‌گذارند، ندارد و هرکسی هر تصمیمی گرفت، خود پیش می‌برد، بدون آنکه کیفیت تصمیم‌گیری و چرایی آن مورد سؤال و بازخواست قرار گیرد. البته اگر به فلسفه وجودی سازمان برنامه و بودجه و ماهیت تشکیلاتی آن نگاه کنیم، این احساس را می‌توانیم داشته باشیم که این مهم از وظایف سازمان برنامه و بودجه است، ولی به نظر می‌رسد به صورت سنتی و به‌ویژه با بی‌توجهی مسئولان فرادست و از‌جمله انحلال آن در زمان ریاست‌جمهوری آقای احمدی‌نژاد، اعتماد‌به‌نفس از سازمان برنامه و بودجه سلب شده است، به‌ویژه آنکه جمعی از بهترین کارشناسان کشور این سازمان را ترک گفته و جانشینی برای آنان یافت نشده است. این تضعیف و عملکرد سنتی و فقدان اعتماد‌به‌نفس موجب شده موضوع کیفیت تصمیم‌گیری‌ها در وزارتخانه‌ها بدون سرپرستی و نظارت باشد و متأسفانه سازمان برنامه و بودجه به نوعی خود منکر این وظیفه شود. اگر سازمان برنامه و بودجه به این اعتمادبه‌نفس و اعتقاد به کار ماهیتی و نه‌فقط تنظیم اعداد بودجه سالانه ورود کند، آن‌وقت مدیریت‌هایی که در چارت سازمانی یادشده وجود دارد و هر‌ یک متناسب با تشکیلات دولت طراحی شده، می‌توانند به موضوع کیفیت تصمیم‌گیری‌ها یا تصمیم‌گیری‌های سازمان‌ها برای آینده ورود کرده و با یک گفت‌وگوی طرفینی به نقاط مثبتی دست پیدا کنند و البته کمبود کارشناسان را می‌توانند با تشکیل شوراهای تخصصی از صاحب‌نظران پرتجربه و احیانا بازنشسته جبران کنند. مهم آن است که همه مسئولان به جای اصرار در بالا‌بردن کمیت‌ها به توسعه کیفیت‌ها بیندیشند، وگرنه حکایت کار بی‌کیفیت و کار دارای کیفیت همان حکایت تفاوت جان‌سوزی دانه سیاه فلفل و خال سیاه مهرویان خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/676365/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جمهوری اسلامی/ الزامات حکم دیوان کیفری

سرمقاله ابتکار/ نقطه عطف در تاریخ عدالت بین‌المللی!

آیت‌ا...علم‌الهدی: رسالت نخبگان بسیج سازندگی در کانون اندیشه است

همایش ملی فلسفه فرهنگ برگزار می‌شود

پشه‌ها تزریق واکسن به انسان را بر عهده گرفتند!

پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد

استاندار: گردشگری سلامت استان کرمان، از موفق‌ترین استان‌ها خواهد بود

گردشگری سلامت استان کرمان، از موفق‌ترین استان‌ها خواهد بود

قیمت جدید محصولات کرمان موتور امروز شنبه 3 آذر 1403 + جدول

قطعنامه ضدایرانی آژانس و خوش‌رقصی مبتذل غربگرایان

سرمقاله کیهان/ هم‌دوش با شیطان

روزنامه ایران/ فرصت برای تعامل و همکاری باقی است

مثلث دیپلماتیک

سرمقاله شرق/ شیفت‌ پارادایم‌ در سیاست خارجی‌ چرا مطلوب است؟

9 ماه سرنوشت‌ساز

استاد علی اکبر صادقی، هنرمندی که هنر و اندیشه‌اش رنگ کهنگی نمی‌گیرد

اولین پیوند ریه دوگانه «کاملا رباتیک» در جهان انجام شد

استارشیپ سال آینده میلادی 25 بار به فضا پرتاب می شود

کشف 3 کهکشان غول‌پیکر سرخ‌ توسط تلسکوپ «جیمز وب»

پویش کمک‌های مؤمنانه پیام همدلی را به مردم مظلوم منطقه منتقل می‌کند

صدای هواداران تراکتور باز هم درآمد

شرکت ملی مس هم‌اکنون 6.9 میلیارد دلار پروژه در حال احداث دارد

اعلام بسته‌های تشویقی جهت نوسازی بافت‌های فرسوده شهر کرمانشاه

برداشت بیش از 9 هزار تن انار در ابرکوه

مجهزترین پارکینگ بافت پیرامونی حرم رضوی به بهره‌برداری می‌رسد

وصول 538میلیارد تومان از بدهی بیمه‌ها به بیمارستان‌های کرمان

سرمقاله آرمان امروز/ مولفه موثری به نام مذاکره

سرمقاله همشهری/ امتحان سخت اروپا در برخورد با سران جنایتکار صهیونیستی

سرمقاله آرمان ملی/ بهترین راه حل مشکل

دفاع «کیهان» از دولت رئیسی در پاسخ به همتی

سرمقاله فرهیختگان/ ایران «فقط» عضو NPT بماند؛ نه بیشتر

سرمقاله اعتماد/ مشکل کجاست؟

نکوداشت هنرمندی که هنر و اندیشه‌اش رنگ کهنگی نمی‌گیرد

میدان‌های مغناطیسی؛ معماران پنهان کهکشان‌ها

بومی سازی دستگاه برش قالب گچ دندان

استاندار کرمان: خط کشی‌های مختلف، نباید در برنامه‌های دینی و فرهنگی وجود داشته باشد

دیدار تیم های فوتبال تراکتور تبریز و گل گهر سیرجان

شناسایی 1300 هکتار ‌بافت ناکارآمد در بابل

به نام بیمارستان و به کام قبرستان طبقاتی؟!

کرمان در ایام فاطمیه میزبان 10 شهید گمنام است

شکست تلخی که صدای هواداران تراکتور را درآورد

خبر خوش مسرور برای واردات خودروهای بنزینی به کیش

محمد کبیری از تدوین برنامه سه ساله کاری خود خبرداد

سرمقاله هم میهن/ تصورش موجب وحشت

کیهان: دولت توصیه‌های ما را جدی نگرفت، قطعنامه تحویل گرفتیم!

آندره مالرو، نوشته‌ها و اندیشه‌ها

«ایلان ماسک» تصویر ماهواره‌بر ایرانی را منتشر کرد

آگهی تجدید مناقصه عمومی دو مرحله‌ای "خرید 24 (بیست‌و‌چهار) عدد کابل آبگرد کوره شرکت جهان فولاد سیرجان" - شماره مناقصه: 90-03-ک-م

یادواره اسوه‌های ایثار و شهادت در راور

آگهی مناقصه عمومی دو مرحله‌ای "ارتقاء سطح امنیت اطلاعات و بهبود زیرساخت‌های حفاظتی شرکت جهان فولاد سیرجان" - شماره مناقصه: 89-03-خ-م