کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ آقای وزیر! نامش بهره‌کشی است مقالات

سرمقاله شرق/ آقای وزیر! نامش بهره‌کشی است
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق / «آقای وزیر! نامش بهره‌کشی است» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم حمزه نوذری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در شورای‌ عالی کار درباره حادثه معدن طبس نکاتی را بیان کردند که شایان تأمل، بررسی و نقد است. نخست اینکه ایشان گفتند کارفرمایان، از‌جمله پیمانکاران معدن، تشکل‌ها و انجمن‌های متعددی دارند؛ در‌حالی‌که کارگران که تعدادشان هم بیشتر است، فاقد چنین تشکلی هستند. گویی کارگران در نداشتن تشکل و انجمن ضعیف عمل کرده‌اند یا شاید هم این‌گونه تلقی شود که کارگران فردگرا هستند و به نیروی جمعی باور ندارند. زمانی که نیروی کار اجازه ندارد تشکل‌های مستقل و آزاد تشکیل دهد و تشکل‌های کارگری دولت‌ساخته و دولت‌خواسته هستند و انواع موانع پیش‌‌روی کارگران برای تشکیل انجمن‌ها و سندیکاهای مستقل است، وزیر کار باید از اقدامات وزارتخانه‌اش برای برطرف‌کردن موانع تشکیل انجمن‌های کارگری مستقل سخن بگوید. آقای وزیر برای رفع موانع تشکیل انجمن‌ها و اتحادیه‌های مستقل کارگری چه کرده‌اید و چگونه مسیر تشکیل‌شدن آنها را تسهیل کرده یا خواهید کرد؟ شما موظف به ارائه چنین گزارش هستید، نه توصیف واقعیت آشکار. آقای وزیر، گفته‌اید‌ همه درگذشتگان معدن طبس از دهک‌های یک تا پنج بودند و به ضرس قاطع همه آنها فقیر به شمار می‌آمدند. یعنی در جامعه با پدیده شاغلان فقیر روبه‌رو هستیم. به این معناست که اشتغال نمی‌تواند افراد را از فقر خارج کند. اشتغال در بخش‌های تولیدی و در محیط‌هایی که دستمزد مطابق با حداقل دستمزد مصوب دولت یا شورای عالی کار است، نمی‌تواند افراد را از فقر خارج کند. یعنی نیازهای اساسی افراد برطرف نمی‌شود. در برنامه سال آینده، دولت اعلام کرده حداقل دستمزد (البته برای کارمندان دولت) تا حدود 30 درصد افزایش می‌یابد، اما باید گفت این افزایش نیست و عملا حقوق در سال آینده نه‌تنها افزایش ندارد بلکه با کاهش هم مواجه است؛ چون این افزایش 30درصدی در حقیقت افزایش اسمی است و افزایش دستمزد واقعی نسبت به تورم در نظر گرفته می‌شود. در شرایط تورمی بالای 30 درصد و افزایش اسمی دستمزد در همین حدود، یعنی سال آینده افزایش دستمزدی وجود ندارد و این یعنی فقر روزافزون نیروی کار. شما بفرمایید برای مسئله شاغلان فقیر چه خواهید کرد؟
آقای وزیر، گفتید‌ برخی معادن برای افزایش سود بیشتر به دستمزد کارگران فشار وارد می‌کنند و آن را کاهش می‌دهند، اما نگفتید که این یعنی بهره‌کشی و استثمار عنان‌گسیخته. چرا به راحتی از کلمه سود و کاهش سود کارفرما سخن می‌گویید، اما از بیان بهره‌کشی و استثمار نیروی کار توسط کارفرما اکراه دارید؟ می‌توان از نرخ‌های مختلف بهره‌کشی سخن گفت؛ نرخ بهره‌کشی در برخی معادن مانند کارگران قرن نوزدهم است گویی رمان ژرمینال را با توجه به وضعیت کارگران در معادن ایران دوباره می‌توان بازنویسی کرد. گفتید دستمزد در معادن ایران از هند هم پایین‌تر است؛ معنای این حرف آن است که میزان بهره‌کشی در ایران از هند هم بیشتر است. شما برای کاهش نرخ بهره‌کشی چه اقدامی انجام می‌دهید؟ آیا فقط گزارش می‌دهید که دستمزد پایین است یا می‌‌توانید بگویید ارزشی که نیروی کار در معدن ایجاد می‌کند، بسیار بیشتر از دستمزدی است که می‌گیرد و این یعنی استثمار. ارزان‌سازی نیروی کاری که شما به آن اشاره کردید، یعنی بهره‌کشی بیشتر. استثماری که ناشی از ناتوانی برای چانه‌زنی و نداشتن تشکل‌های کارگری مستقل است که به موانع اداری برمی‌گردد. به همکارانتان که برای شما گزارش تهیه می‌کنند و توانسته‌اند به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند که درگذشتگان معدن از چه دهکی بودند، بفرمایید برای شما گزارشی آماده کنند که در برابر افزایش میزان بهره‌کشی چه می‌توان کرد و چگونه می‌توان شرایط ایجاد تشکل‌های کارگری مستقل را ‌تسهیل کرد؟ اما آقای وزیر، تناقض هم در حرف‌های شما وجود دارد؛ از یک طرف در جلسه می‌گویید کارفرمایان این صنعت سود می‌برند و معادن سودآور هستند و از طرف دیگر می‌گویید معادن و صنعت زغال‌سنگ به خاطر قیمت‌گذاری انحصاری توسط صنعت ذوب‌ ضرر می‌کنند. از صحبت‌های شما این‌گونه برداشت می‌شود که در سر زنجیره استثمار، صنعت ذوب قرار دارد؛ چون بیشترین سود را از قیمت پایین زغال‌سنگ می‌برد. بفرمایید برای کاهش نرخ بهره‌کشی توسط صنعت بزرگ ذوب چه خواهید کرد؟ آقای وزیر، شما گفتید معادن از تکنولوژی‌های روز استفاده نمی‌کنند و به همین دلیل برای سود به دستمزد کارگران فشار وارد می‌شود، اما فراموش نکنید که بهره‌کشی از نیروی کار مولد در صنایعی که تکنولوژی بالایی دارند هم وجود دارد. علاوه‌ بر این، صنعتی می‌تواند سود نداشته باشد ولی نرخ بهره‌کشی بالایی داشته باشد. جناب وزیر، مسئله بهره‌کشی از نیروی کار مولد نه‌فقط در معادن بلکه در همه صنایع و محیط‌های کاری با نرخ‌های متفاوت ممکن است وجود داشته باشد. به جای تمرکز بر تضمین سود برای کارفرمایان، نیم‌نگاهی هم به افزایش میزان بهره‌کشی از کارگران داشته باشید. با روند فعلی بهره‌کشی، کارگران روز به روز فقیر‌تر می‌شوند و نابرابری افزایش می‌یابد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/674920/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله همدلی/ صیانت از کادر درمان صیانت از سلامت مردم است

سورپرایز ترامپ در خاورمیانه با سیگنال‌های مختلط و «استراتژی دیوانه‌وار»؟

اروپا در اندیشه تحریم تولیدات شهرک های یهودی نشین

«اسپیس‌ایکس» یک ماهواره مخابراتی را برای استرالیا پرتاب کرد

اولین کیوبیت مکانیکی روی بلور یاقوت کبود ایجاد شد

آزمایش موشک مافوق صوت هند با برد بیش از 1500 کیلومتر

تراشه‌های هوش مصنوعی جدید انویدیا بیش از حد داغ می‌شوند

نور خاطرات ترسناک را پاک می‌کند!

شلواری که پیاده‌روی را آسان می‌کند

هوش مصنوعی تعامل با مردم کره زمین را آسان‌تر می‌کند؟

بومی‌سازی «ساعت اتمی» برای اندازه‌گیری زمان با دقت صدم نانوثانیه

خبر خوب برای استقلالی‌ها در آستانه بازی با پاختاکور

استقلال دست پر به مصاف پاختاکور می رود؛ رافائل در ترکیب موسیمانه قرار می گیرد؟

حضور رافائل سیلوا استقلالی ها را غافلگیر کرد

خیزش گردوخاک و کاهش کیفیت هوا در استان کرمان

همه‌چیز درباره روستای اصفهک طبس؛ دومین دهکده جهانی ایران چه ویژگی‌هایی دارد؟ + ویدئو

هنرمندان کمیته‌امداد خراسان‌جنوبی 310 تخته فرش بافتند

آئین بزرگداشت و استقبال از خانواده‌های شهدای گمنام تازه شناسایی شده در گلزار شهدای وادی رحمت تبریز

دیدار سفیر ایران در قطر با اعضای تیم هندبال مس کرمان

خبر خوب برای استقلالی‌ها پیش از بازی با پاختاکور

مهرواره بانور در استان کرمان برگزار می‌شود

کشف 11 هزار لیتر سوخت قاچاق در جیرفت

کاهش 40 درصدی برداشت انار در خراسان جنوبی

رسیدگی به 30 پرونده شهروندان در کمیته نظارتی منطقه 7 اصفهان

سرمربی هندبال مس کرمان: حریف اماراتی بسیار قدرتمند است و باید با تمام توان در این بازی بجنگیم

رونمایی از سامانه تخصصی گیاه پزشکی در کرمان

عکس/ «سالار لشکر»؛ شاهزاده قجری در کنار انگلیسی‌ها در سال 1309

زنگ «قاضی مدرسه» در 350 مدرسه کرمان نواخته شد

سایه‌نگاری باستانی بر فراز شیوشگان کرمان

سرمقاله همشهری/ خانم سلیمانی، عذرخواهی بهتر نبود؟

سرمقاله سازندگی/ جامعه جرم‌زا

سرمقاله شرق/ آقای وزیر! نامش بهره‌کشی است

سرمقاله جمهوری اسلامی/ عقبه امنیتی کشور را حفظ کنیم

سرمقاله جوان/ ترامپ نبرد، هریس باخت

سرمقاله رسالت/ کابوس‌های شبانه!

سرمقاله وطن امروز/ اولویت‌نشناسی!

ظریف و دیگر هیچ؟

مسجدی که مروج اندیشه‌های اسلام و انقلاب است

رسانه در غرب اسیر اندیشه‌های استعماریست

تشخیص همزمان 20 نوع ویروس در یک ساعت با آزمایشگاه روی تراشه

ارمغان هوش مصنوعی برای تحول مواد 2بعدی

امید برای درمان بیماری نورون حرکتی با راهکار نانویی

هوش مصنوعی و ریزپرنده‌ها؛ انقلابی در فناوری‌های پیشرفته

عملکرد همزمان حذف شوری آب و تولید برق در پژوهش استاد شریف

ایلان ماسک دوباره ویدئویی از کاربر ایرانی منتشر کرد

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق مشهد امروز و فردا دوشنبه 28 و سه شنبه 29 آبان 1403

وجود 55 پایگاه علمی بسیج در کرمان

زیر و بم نهضت ملی مسکن فارس روی میز استاندار

همایش اقتدار بسیجیان استان کرمان در هفته بسیج برگزار می‌شود

پروژه تجاری ماهان سنددار شد