کرمان رصد

آخرين مطالب

کرمان، معدن کاروانسراهای ایران اجتماعي

کرمان، معدن کاروانسراهای ایران
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - کاروانسراهای کرمان به عنوان بخشی از میراث فرهنگی ایران در دوران صفویه و قاجاریه ساخته شده‌اند، این کاروانسراها به عنوان محل استراحت و تامین نیازهای مسافران و بازرگانان در مسیرهای تجاری مهم همچون جاده ابریشم عمل می‌کردند، امروزه بسیاری از آنها به عنوان جاذبه‌های گردشگری مورد بازدید قرار می‌گیرند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمان، کاروانسراها بزرگترین ساختمان‌های ایرانی هستند که شمار آن‌ها در کرمان به عنوان یکی از مهمان‌نوازترین استان‌های کشور کم نیست، مسافرخانه‌هایی که دارای حیاط بزرگ برای شب‌مانی مهمانان بوده‌اند و به مهمان‌خانه نیز معروف هستند.
مراکز مهم عبور کاروان‌ها در گذشته که در حال حاضر از جاذبه‌های گردشگری و دیدنی به شمار می‌روند و برخی از آن‌ها نیز در فهرست میراث فرهنگی ملموس ایران ثبت شده‌اند و فراوانی آن‌ها در جمع آثار ثبت جهانی، میراث فرهنگی کرمان را پربارتر و غنی‌تر کرده است.
کاروانسراها گنجینه‌های ارزشمندی هستند که عمده آن‌ها در شهرهای کرمان، رفسنجان، سیرجان و راور قرار گرفته‌اند و از میان آن‌ها می‌توان به کاروانسرای وکیل در کرمان، کاروانسرای کبوترخان در رفسنجان، کاروانسرای سعادت‌آباد سیرجان و کاروانسرای انار اشاره کرد.
قدمت کاروانسراهای کرمان به دوران سلجوقیان برمی‌گردد نادر علیدادی سلیمانی، کارشناس باستان‌شناسی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به قدمت کاروانسراهای کرمان به دوران سلجوقیان و پس از آن می‌گوید: شواهد نشان می‌دهد که پیشینه کاروانسراها در استان کرمان با نام رباط به سده‌های نخست اسلامی می‌رسد که در دوره سلجوقیان و بعد از آن در دوران صفویه و قاجاریه تداوم پیدا کرده است.
وی ادامه می‌دهد: در دوره صفویه، گنجعلی‌خان حاکم عصر صفوی کرمان، هم‌زمان با اقدامات عمرانی و امنیتی که شاه عباس در سراسر ایران انجام می‌داد، خدمات ارزنده‌ای در گستره استان امروزی کرمان و شرق انجام داد، احداث کاروانسراها و امنیتی که در محورهای مواصلاتی برقرار شده بود، سبب رشد و رونق تجارت و بازرگانی کالا شده بود و خطر هجوم راهزنان را از بین برده و رنج سفر را هموار می‌کرد.
این کارشناس باستان‌شناسی اضافه می‌کند: شمار فراوانی از کاروانسراها مربوط به دوره قاجاریه و در زمان حکومت محمداسماعیل‌خان وکیل‌الملک نوری، وکیل‌الملک ثانی یا ابراهیم خان ظهیرالدوله که از حاکمان مقتدر و توانمند وقت بوده‌اند، احداث می‌شود که امنیت و توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی را برای ساکنان به ارمغان آورد.

کرمان رصد

کاروانسرای وکیل، از بزرگترین کاروانسراهای جهان وی می‌گوید: کاروانسرای وکیل کرمان جزو کاروانسراهای بزرگ جهان محسوب می‌شود که با برخورداری از 120 حجره در دو طبقه به فرمان محمد اسماعیل‌خان وکیل‌الملک والی کرمان در سال‌های 1284–1277 ه‌.ق شروع به ساخت کرد و در زمان مرتضی قلی‌خان نوری وکیل‌الملک ثانی فرزند وی در سال 1287 پایان پیدا کرد.
علیدادی‌سلیمانی ادامه می‌دهد: این کاروانسرا از مجموعه کاروانسراهای درون‌شهری است که در مجموعه وکیل در حاشیه خیابان شریعتی و سه‌راهی شمال جنوبی شهر کرمان قرار دارد و دارای 81 باب حجره در طبقه اول و 31 باب حجره در طبقه دوم است و دو ورودی به سمت بازار وکیل دارد که سر در ورودی‌ها را با گچ‌بری و کاشی‌کاری تزئین کرده‌اند.
کاروانسرای گنجعلی‌خان، بیست و هفتمین اثر جهانی در ایران وی اضافه می‌کند: کاروانسرای گنجعلی‌خان در دوره صفویه بنا شده و از جمله کاروانسراهای شاه عباسی است که در عهد شاه عباس صفوی به دستور گنجعلی‌خان حاکم وقت آن زمان در مجموعه‌ای به همین نام ساخته شد و در مجاورت کاروانسرای وکیل قرار دارد، این اثر تاریخی جزو مدارس علمیه کرمان بوده است که در جریان لشکرکشی آقا محمدخان قاجار به کرمان تخریب و پس از مدتی بلااستفاده ماندن، در اواسط قرن سیزدهم احیا و به کاروانسرا تبدیل شد.
این کارشناس باستان‌شناسی ادامه می‌دهد: طبق اسناد تاریخی مندرج در کتیبه سردر کاروانسرای گنجعلی خان کرمان، ساخت این بنا توسط سلطان محمد معمار یزدی به سال 1007 هجری قمری می‌رسد، کاروانسرای گنجعلی خان از آجر ساخته شده و کتیبه‌های بنا توسط علیرضا عباسی از خطاطان معروف و هنرمند آن زمان نوشته شده است، نمای خارجی آن با کاشی‌کاری معرق طراحی شده و همراه با مقرنس کاری، کاربندی و گچ بری‌های زیباست.
شناسایی و ثبت 95 درصد کاروانسراهای استان کرمان وی با بیان اینکه در قدیم هر مسافت روزانه یک منزل راه محسوب می‌شد و کاروانسراها به طور معمول یک منزل راه یعنی معادل 24 کیلومتر مسافت از یکدیگر فاصله داشتند، گرچه در نواحی کوهستانی و برف‌گیر این فاصله، به دلیل صعب‌العبور بودن راه، به کمتر از این کاهش پیدا می‌کرد، می‌گوید: شمار در خور توجهی از کاروانسراهای تجاری در مسیر سیرجان به کرمان و کرمان به رفسنجان و یزد و به منظور تجارت کالا از جنوب و بندرعباس به سیرجان وکرمان بنا شده‌اند و تعدادی از آن‌ها علاوه بر جنبه تجاری، جنبه زیارتی داشته و در مسیر زیارتی کرمان به خراسان بنا شده‌اند که تدوام این دسته از سازه‌های معماری را در خراسان‌جنوبی می‌توان سراغ گرفت.
وی در ادامه از ثبت ملی 45 کاروانسرا در سراسر استان خبر می‌دهد و با اشاره به حضور کاوران‌سرای گنجعلیخان کرمان و کاروانسرای چاه کوران راور در فهرست میراث جهانی، می‌گوید: کرمان جزو سه استان برتر به شمار می‌رود که دارای بیشترین کاروانسرا در کشور است که تاکنون 95 درصد کاروانسراها در آن شناسایی شده‌اند.

کرمان رصد

کارشناس باستان‌شناسی کرمانی با اشاره به لزوم احیای سایر آثار تاریخی از قبیل آب‌انبارها، قلعه‌ها، خانه‌های تاریخی، حمام‌ها، بازارها و مساجد تاریخی در کنار کاروانسراها، می‌گوید: بسیاری از کاروانسراها نیازمند مرمت هستند و رویه میراث فرهنگی برای احیای آنها، مشارکت افراد و بخش خصوصی و دستگاه‌های دولتی، صنعتی و معدنی است.
ورود دستگاه قضا در کرمان برای حفظ میراث گذشتگان در حالی که نگرانی از تخریب کاروانسراها به دغدغه میراثی‌ها، کارشناسان و اغلب مردم تبدیل شده است، رها شدن برخی کاروانسراهای تاریخی و حضور اتباع مشکلات اجتماعی و فرهنگی زیادی را برای ساکنان ایجاد کرده و اقدام ثمر بخشی برای ساماندهی و احیای آن‌ها صورت نگرفته است.
همین امر پای دادستانی کرمان را به موضوع تعیین تکلیف مکان‌هایی که در تملک شخصی قرار دارند، باز کرده است تا در اقدامی تحسین‌برانگیز دادستان کرمان با همراهی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان و نمایندگانی از ادارات مربوطه، به سراغ بناها و بافت تاریخی شهر کرمان از جمله کاروانسرای حاج مهدی چهار سوق بروند که در تملک اشخاص است.
مهدی بخشی دادستان کرمان می‌گوید: بافت‌های تاریخی شهری، میراثی گران‌بها و حلقه پیوند یک شهر با اصالت‌های تاریخی و فرهنگی آن در گذشته است که حفظ و امانتداری از آن‌ها، علاوه بر رونق صنعت گردشگری، سبب حل مشکلات و آسیب‌های ایجاد شده در این مکان‌ها می‌شود.
وی اضافه می‌کند: دستگاه قضائی با حساسیت مضاعف و در راستای صیانت از حقوق عامه و رفع نگرانی‌های مردم در این عرصه ورود کرده و در تلاش است تا با ایجاد تمهیدات بازدارنده و پیشگیرانه از ادامه مشکلات و آسیب به این مکان‌ها جلوگیری کند.
دادستان کرمان همچنین از تشکیل هیئتی مرکب از سه کارشناس جهت تعیین بهای ملک برای پیگیری و انجام اقدامات لازم و به موقع به منظور احیا و مرمت این منطقه به عنوان میراث گذشتگان خبر می‌دهد.
به گزارش ایمنا، استان کرمان قطب گردشگری کشور است و وجود بسیاری از ظرفیت‌های ناشناخته در این خطه، لزوم توجه بیشتر متولیان حوزه میراث فرهنگی و گردشگری را می‌طلبد تا به گفته وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، دیار کریمان جزو پنج هدف نخست گردشگری کشور شود.
سهم بسزای آثار تاریخی به خصوص کاروانسراها که از دیرباز موجب رونق و تردد تجار و بازرگانان به این استان پهناور بوده است، بیانگر آن است که باید نگاه‌ها به سمت این سرزمین ناشناخته و معدنی جلب شود تا نتیجه آن حفظ و ماندگاری اصالت بناهای تاریخی در این منطقه باشد.
کد خبر 805820

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/666690/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خاورمیانه زیر سایه انتخابات آمریکا

جلیلی از سایه در آمد

سرمقاله آرمان ملی/ آمریکا تحریم‌ها را برنمی‌دارد

سرمقاله رسالت/ چند نکته در باب لایحه بودجه 1404

پنجاه و دومین جلسه هیئت اندیشه ورز ادیان و مذاهب اسلامی برگزار شد

ساعت دقیق آغاز کشتی‌ های کامران قاسم‌پور در مسابقات جهانی آلبانی امروز 9 آبان 1403

توسعه نرم‌افزارهای تحت وب‌سازمانی با معماری جدید مبتنی بر هوش مصنوعی

کره شمالی از هوش مصنوعی برای مقاصد نظامی استفاده می‌کند

عکس مریخ‌نورد «استقامت» از یک شیب لغزنده در مریخ

جدیدترین تصویر جیمز وب از کهکشان مارپیچی فانتوم

ایلان ماسک در مورد خطرات هوش مصنوعی به بن سلمان هشدار داد

دعوت سرپرست بنیاد شهید آذربایجان‌شرقی از هنرمندان استان برای شرکت در جشنواره ملی هنرهای تجسمی «ایثار»

تجلیل از دانشجویان ممتاز شاهد و ایثارگر دانشگاه های استان کرمانشاه

بیانیه حریم خصوصی

تکریم جامعه هدف و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت سرلوحه کار همه ما قرار گیرد

مسئولان وظیفه دارند از خون شهدا و فداکاری‌های آنان پاسداری کنند

همه سازمان‌های دولتی مکلف به همکاری برای سرشماری کشاورزی هستند

ثبت نام بیش از 3 هزار و 900 مادر کرمانی در پویش شکوه مادری

اعمال نظارت و رعایت قانون باید مورد توجه اتحادیه‌های صنفی قرار گیرد

در حیاط دولت 9 آبان چه گذشت؟

چرا کارگر در ایران کمیاب شد؟

صالحی امیری : کمپ 30 هکتاری گردشگری برای ابوموسی پیش بینی کرده ایم + فیلم

واکنش پیشکسوت استقلال به شایعه مدیرعاملی مس

برای جانِ جهان

از حیاط دولت چه خبر؟ + فیلم

به ورزشگاه بیایید، دوچرخه جایزه بگیرید!(عکس)

علی مطهری: روسیه در نهایت در بلوک غرب است

صالحی امیری: کمپ گردشگری 50 هکتاری در جزیره بوموسی ساخته می‌شود

تقابل ساکت با تیم سابق بعد از حکم 13 میلیاردی!

صالحی امیری: بیکاری در منطقه شهداد کرمان با مجموعه گردشگری که در دل کویر ایجاد شده است به صفر رسیده است

استفاده از پهپاد در رصد مناطق فروش مواد مخدر در کرمان

الهامی پس از پیروزی حقوقی سنگین برابر مس، این‌بار به دنبال پیروزی در میدان فوتبال

استاندار جدید سیستان و بلوچستان کیست؟

بازگشت کوین یامگا به ترکیب نساجی

برگزاری رزمایش میدانی آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در کرمان

صالحی امیری: منطقه آشوراده مصوب دولت‌های گذشته است/ رفع موانع در جلسات با استانداری گلستان+فیلم

750 هکتار از مساحت شهر زنجان را محلات هدف بازآفرینی تشکیل می‌دهد

بافت تاریخی دولت‌خانه صفوی آماده بهره‌برداری می‌شود

مادر شهیدان «جروقی» به فرزندان شهیدش پیوست

کمپ ترک اعتیاد بانوان در کرمان راه‌اندازی می‌شود

شهردار کرمان به خیابان خبرنگار آمد

کوین یامگا در ترکیب نساجی مقابل مس رفسنجان

یامگا در آستانه بازگشت به ترکیب اصلی نساجی

یک شهربازی با جدیدترین سازه‌ در شهر کرمان آغاز به کار می‌کند

ساخت کمپ گردشگری در جزیره بوموسی

صالحی امیری: کمپ گردشگری 30 هکتاری در جزیره بوموسی ساخته می‌شود

پایان تنش آبی روستای کلاب صوفیان جیرفت

ادعای یک روزنامه‌‌نگار: دستمزد مهمانان برنامه جوکر بین 140 تا 400 میلیون تومان بوده است

فاطمیان پور: مشارکت بخش خصوصی در مسئولیت های اجتماعی باعث رشد و بالندگی کیش می شود

دادگستری نرماشیر به پهپاد مجهز شد