کرمان رصد

آخرين مطالب

مناظره‌های خارجی درباره غزه؛ همه هستند جز ایرانی‌ها مقالات

مناظره‌های خارجی درباره غزه؛ همه هستند جز ایرانی‌ها
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عاطفه جعفری| رو به دوربین می‌گوید: «ایران می‌خواهد بر کل خاورمیانه مسلط شود، به نظرم بهتر است، نتانیاهو همین الان همان تصمیمی که داشت را به سرانجام برساند. یعنی همان ائتلاف عربی- اسرائیلی که خیلی وقت است به آن فکر می‌کند. دیر انجام شدن خیلی بهتر از انجام نشدن است.» این صحبت‌های عیدان رونن، کارشناس اسرائیلی است که در شبکه 12 رژیم‌صهیونیستی در حال دفاع از نتانیاهو و وحشیگری‌ای است که او در این یک‌سال انجام داده. اما دکتر حسن مرهچ، کارشناس عرب صحبت‌هایش را ناقص و غیرواقع می‌داند و درنهایت در جواب این کارشناس اسرائیلی که معتقد بود ایران می‌خواهد همه خاورمیانه را به زیر سلطه خودش بیاورد، گفت: «تو هیچ اطلاعی از اهل‌سنت خصوصا بعد از هفتم اکتبر نداری. جهان عرب اهل‌سنت بعد از هفت اکتبر با هر آنچه نام اسرائیل است، مخالفند و به محور شیعی نزدیک‌ترند.» در یک سالی که از شروع جنگ در غزه گذشته، تقریبا تیتر اول یا دوم رسانه‌ها در سراسر جهان به این جنگ نابرابر معطوف شده است و رسانه‌ای پیدا نخواهید کرد که آن را پوشش نداده باشد. دلیل اصلی برای پوشش آن را، غیر از مهم بودن این جنگ، اوضاع پیچیده خاورمیانه عنوان می‌کنند که نمی‌توان نسبت به آن موضعی نداشت و به‌راحتی از کنارش عبور کرد.

تلویزیون‌های خبری هم در دنیا این موضوع را دستمایه قرار داده‌اند و با برنامه‌های مختلف سعی داشته‌اند ابعاد گوناگون جنگ را پوشش دهند. برگزاری میزگرد با حضور دو کارشناس رویکرد ثابت اکثر شبکه‌ها برای پرداختن به جنگ در غزه بود. یک کارشناس اسرائیلی یا کارشناسی که موافق این رژیم جعلی است، در برابر یک کارشناس یا تحلیلگر دنیای عرب قرار می‌گیرد و درمورد این موضوع گفت‌وگو می‌کنند. البته این‌طور نیست که این مناظره‌ها همیشه به آرامی صورت بگیرد، معمولا دو کارشناس روی نظرهایی که دارند سفت و سخت می‌ایستند و درنهایت کار به دعوا می‌رسد و گاهی هم برنامه بدون اینکه نتیجه‌ای درخصوص موضوع مورد بحث داشته باشد به پایان می‌رسد. قرار نیست در این گزارش به تشریح این مدل برنامه‌ها بپردازیم که هر کدام از کارشناسان چه تحلیلی دارند و نتیجه این جنگ را چطور ارزیابی می‌کنند. نکته مهم در این برنامه‌ها جای خالی کارشناسان و تحلیلگران ایرانی است. تحلیلگرانی که کم هم نیستند و حتما می‌توانند از ایران و فلسطین و لبنان در برابر صحبت‌های کارشناسانی که اسرائیل را به حق می‌دانند، دفاع کنند و این جنگ را نابرابر بدانند. 
زمانی که راز زیمت، کارشناس مسائل ایران و افسر اطلاعاتی پیشین ارتش اسرائیل در مصاحبه با یک شبکه فرانسوی، می‌گوید: «جهان عرب دیگر به ایران اعتنایی نمی‌کند و همین برگ برنده اسرائیل است.» استاد محمد، کارشناس عربی که با اسکایپ روبه‌روی او قرار گرفته، با دفاع از ایران و کشورهای عربی، حرف او را نادرست می‌داند.
بگذارید به چند ماه پیش یعنی زمان وعده صادق برگردیم، در همان زمان رسانه‌های داخلی به‌خصوص صداوسیما را به‌عنوان رسانه جمهوری اسلامی مورد نقد قرار دادیم که نتوانسته‌اند همپای رسانه‌های عرب‌زبان و گاهی مخالف با ایران پیش روند و این عملیات را پوشش خبری درست دهند. هفته گذشته هم باز به این موضوع اشاره کردیم و گفتیم رسانه‌ها اصلی‌ترین ابزار برای انتقال اطلاعات و مدیریت افکار عمومی‌ در اتفاقات ناگوارند. معمولا در چنین شرایطی رسانه‌ها یا از قبل یا در حین بحران، سیاست‌های روشن و مشخصی را دنبال می‌کنند. یکی از این حوادث ناگوار ترور سیدحسن نصرالله، دبیرکل جنبش حزب‌الله لبنان بوده است. پس از به شهادت رساندن دبیرکل و برخی فرماندهان حزب‌الله، تمام رسانه‌های بین‌المللی بر پایه سیاست‌های مشخص به این موضوع پرداخته‌اند. در ایران نیز با توجه به جایگاه ویژه سیدحسن نصرالله در محور مقاومت، رسانه‌ها به‌صورت خاص به این اتفاق پرداخته‌اند. اگرچه همه رسانه‌ها سیاست واحدی را از ابتدای این اتفاق دنبال کرده‌اند، رسانه ملی به‌عنوان فراگیرترین رسانه در کشور، فاقد سیاستی واحد در بررسی موضوع بوده است. این رسانه در سه ‌شبکه متفاوت، سه ‌رویکرد تقریبا متفاوت را در پیش گرفت. حالا نخ این تسبیح را بگیریم و برسیم به قدرت شبکه‌های برون‌مرزی یا بین‌المللی ایران که تقریبا نمود خاصی در کشورهای منطقه و غربی ندارند. این مسئله یک دلیل محکم برای حضور نداشتن کارشناسان و تحلیلگران ایرانی در شبکه‌های خارجی است. وقتی شبکه‌های برون‌مرزی صداوسیمای ایران آنقدر در دنیا شناخته نمی‌شوند که حتی در کشورهای منطقه مورد نظر قرار بگیرند، طبیعتا نمی‌توانند کارشناسان ایرانی را هم به دنیا معرفی کنند.
open to debate یک رسانه خصوصی آمریکایی است که در حوزه‌های مختلف اطلاع‌رسانی می‌کند که با رسیدن به 7 اکتبر، برای اینکه رسانه‌اش خالی از اتفاقات این جنگ نباشد از دو کارشناس دعوت کرده تا روبه‌روی هم قرار بگیرند و درمورد این سوال با این عنوان که «آیا اقدامات اسرائیل در جنگ غزه موجه بود؟» با هم بحث کنند. مدل این مباحثه از 7 اکتبر شروع می‌شود و بعد به جنایات اسرائیل می‌رسد که عده‌ای آن را توجیه می‌کنند که در دفاع از خود بوده اما منتقدان پاسخ اسرائیل معتقدند این اقدام به یک بحران انسانی منجر شده، در حمایت از غیرنظامیان فلسطینی شکست خورده و صلح بلندمدت در خاورمیانه را به خطر انداخته است. دو کارشناس برنامه هم ایلون لوی، سخنگوی سابق اسرائیل و مهدی حسن، روزنامه‌نگار و مجری الجزیره‌اند. بسیاری از کارشناسان بحث بین این دو را یکی از بهترین مناظره‌ها درخصوص این جنگ دانستند و در فضای مجازی هم بسیار بازتاب داشت.
چند روز پیش از مستندهایی گفتیم که بعد از 7 اکتبر ساخته شده و در این گزارش، اشاره‌ای داشتیم به اقدامات اسرائیلی‌ها در ساخت مستند. از این جنگ که فقط به همان 7 اکتبر اشاره می‌کنند و از اکران عمومی این مستندها سر باز زدند، چون می‌خواهند سیاستمداران جهان را با خودشان همراه کنند. از طرفی دیگر، تمام تلاش‌شان را می‌کنند که در رسانه‌ها حضور داشته باشند و پررنگ از خودشان و جنایت‌هایی که انجام دادند، دفاع کنند تا بتوانند افکار عمومی را با خودشان داشته باشند. فارغ از اینکه مردم در سراسر دنیا آگاه شدند و دیگر اعتمادی به این رژیم جعلی ندارند. اما این وظیفه رسانه‌های ایرانی است که تحلیلگران را معرفی کنند.
برای مقابله با این نگاه، نیاز به مرجعیت رسانه‌ای است. تحلیلگران عرب و کارشناسانی که اسرائیل و مدل جنگ نابرابر و حمله به غیرنظامیان را جزء ویژگی اسرائیل می‌دانند و شناخته‌اند، ساکت نمانده‌اند و تقریبا با مرور شبکه‌های مختلف می‌توان دید که چه موضع‌گیری‌ای دارند. اما باز هم باید بگوییم ایرانی‌ها حضور کمرنگی در این تحلیل‌ها دارند. حتی مسئولان ایرانی و سیاستمداران ایرانی هم میهمان این شبکه‌های تلویزیونی نمی‌شوند تا درمورد اقدامات ایران مخصوصا بعد از دو عملیاتی که انجام گرفت، صحبت کنند. البته حضور در شبکه‌های عرب‌‌زبان کم و بیش وجود داشته است اما باز هم نقطه پررنگی نبوده. هرچند گفت‌وگو با رسانه‌های دنیا از قدیم‌الایام بوده و مسئولان گفت‌وگو با این شبکه‌های خارجی را مخصوصا در سفرهایی که دارند، انجام می‌دهند اما حضور به‌عنوان میهمان در این شبکه‌های تلویزیونی به تعداد انگشتان دست هم نمی‌رسد. شاید بد نباشد اشاره‌ای کنیم به تحلیل موشه العاد، کارشناس اسرائیلی که در گفت‌وگوی تصویری با یک شبکه اماراتی در دفاع از این رژیم، خواهان ورود لبنان و ایران می‌شود تا اسرائیل به آنها پاسخ درخوری بدهد! ببینید که چقدر بلد است جنگ را مدیریت کند، البته در برابر العاد، کارشناس و تحلیلگری حضور ندارد، اما مجری این برنامه جوابش را می‌دهد و می‌گوید اگر جنگنده‌های آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی نبودند موشک‌ها و پهپادهای ایرانی اوضاع دیگری برای اسرائیل رقم می‌زدند.
می‌دانیم که مرجعیت خبری برای یک رسانه بستگی به چند عنصر دارد؛ عناصری که جمع آنها به رسانه شخصیت مرجعیت می‌دهد، ازجمله‌ تعداد مخاطبان که از دغدغه‌های مدیریت خبر است که اخبار رسانه دیده شود، واکنش سریع، توجه به عنصر رقابت که در پوشش خبری رویدادهای مهم از رقبای خود عقب نمانیم. بی‌توجهی به هریک از این عناصر پوشش خبری ما را تضعیف می‌کند که باعث می‌شود میدان را به حریفان واگذار کنیم. همین موارد که برای فضای صداوسیما در داخل کشور مطرح است در شبکه‌های برون‌مرزی صداوسیما هم مهم و حیاتی است. اگر می‌خواهیم کارشناس و تحلیلگران ایرانی پای ثابت تلویزیون‌های خارجی باشند، باید مرجعیت را به رسانه‌های داخلی علی‌الخصوص صداوسیما برگردانیم.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/662630/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار مهندس اوحدی با مادر شهیدان باقری زند

خلاصه بازی پرسپولیس 1 – مس رفسنجان 3 : و دروازه خالی! (ویدئو)

گزارش زنده: پرسپولیس 1 - 3 مس رفسنجان

پرسپولیس یک - مس رفسنجان 3؛ شکست بد در خانه/ یک ایرانی برنده مصاف اسپانیایی!

متزلزل مثل پرسپولیس، لرزان مانند گاریدو | مس رفسنجان نسخه گاریدو را پیچید | فرش قرمز صدرنشینان برای یحیی گل محمدی

فیلم گل اول پرسپولیس به مس رفسنجان توسط علیپور

طرز تهیه یه ترشی انار خوشمزه و بسیار خوش آب ورنگ

ماجرای تکرار پنالتی پرسپولیس برابر مس رفسنجان!

خلاصه بازی پرسپولیس 1 – مس رفسنجان 3

تلاش سرخ‌پوشان کافی نبود؛ ادامه نوار ناکامی پرسپولیس اینبار برابر مس رفسنجان +فیلم

دروازه خالی؛ گل سوم مس رفسنجان به پرسپولیس

اتفاق تلخی که برای گوندوز در بازی مس رفسنجان افتاد

کارشناسی داوری پرسپولیس - مس رفسنجان: وی‌ای‌آر پنالتی سرخ‌پوشان را سوزاند!؟ + ویدئو / نظر کارشناسان

جدول لیگ برتر بعد از شکست پرسپولیس در برابر مس رفسنجان

شکست بد موقع پرسپولیس در روز توقف مدعیان/ شاگردان گاریدو هدیه تراکتور و سپاهان را پس فرستادند +فیلم

ویدیو: گل سوم مس رفسنجان به پرسپولیس توسط علی نژاد

پرسپولیس یک - مس رفسنجان 3؛ باور نکردنی تر!/ طلا در مس، پرسپولیس در بحران!

شکست سنگین پرسپولیس مقابل مس رفسنجان؛ مسعود شجاعی حکم اخراج گاریدو را امضا کرد؟

پرسپولیس 1 - 3 مس رفسنجان؛ گاریدو با تیم قهرمان چه کرد؟

کارشناسی گل جنجالی سپاهان: دست خدا در سیرجان!

خلاصه بازی پرسپولیس 1-3 مس رفسنجان / هواداران شاکی از دست گاریدو و درویش

پرسپولیس یک – مس رفسنجان 3؛ باور نکردنی تر!/ طلا در مس، پرسپولیس در بحران!

شکست سنگین پرسپولیس مقابل مس رفسنجان؛ آینده گاریدو در هاله‌ای از ابهام

پرسپولیس برابر مس رفسنجان شکست خورد

پرسپولیس 1 _ مس رفسنجان 3 / به تیم گاریدو امیدی نیست!

جدول خاموشی برق کرمان فردا یکشنبه دوم دی ماه 1403 منتشر شد

شکست سنگین و دور از انتظار پرسپولیس در خانه مقابل مس رفسنجان؛ «گاریدو» برف زمستان را می‌بیند؟

پرسپولیس با 3 غایب به مصاف مس رفسنجان می‌رود!

شکست بد موقع پرسپولیس در روز توقف مدعیان/ شاگردان گاریدو هدیه تراکتور و سپاهان را پس فرستادند +فیلم و جدول

شهاب زاهدی: در جایگاهی نیستم که درباره گاریدو صحبت کنم

گل سوم مس رفسنجان به پرسپولیس توسط علی نژاد دقیقه 11+90

فرشید باقری: داور 15 دقیقه وقت اضافه گرفت؛ قدرت زیادی داریم و به جدول برمی گردیم

گل گهر سیرجان یک - سپاهان اصفهان یک / نجات سپاهان به دست رضا اسدی؛ اصفهان اهل سواستفاده از غفلت تراکتور نبود

گل گهر سیرجان یک – سپاهان اصفهان یک / نجات سپاهان به دست رضا اسدی؛ اصفهان اهل سواستفاده از غفلت تراکتور نبود

پرسپولیس 1-3 مس رفسنجان/ ادامه روند ناکامی سرخ‌ها؛ شرایط گاریدو و درویش بحرانی شد

خوشحالی متفاوت مسعود شجاعی بعد از برد پرسپولیس

شجاعی: ثابت کردم نظم در تیم من حرف اول را می‌زند/ مس رفسنجان یک تیم حرفه‌ای است

سایه سنگین خبرنگارنماها بر فضای رسانه ای کرمان/ احقاق حقوق خبرنگاران واقعی، مطالبه جدی است

گاریدو هر هفته یک رکورد را به اتمام می‌رساند؛ پرسپولیس برای اولین بار در تاریخ به مس رفسنجان باخت

سعید الهویی: بازیکنان جوان قدم به قدم به تیم ملی اضافه می‌شوند؛ به حرف‌های بیرونی دقت نمی‌کنیم

کارشناسی داوری جنجالی‌ترین صحنه‌های بازی پرسپولیس و مس رفسنجان | کارشناس برجسته: داور اشتباهاتی داشت!

نظر کارشناس داوری درباره صحنه‌های مشکوک دیدار پرسپولیس - مس

گل‌های بازی پرسپولیس و مس رفسنجان + فیلم

کارشناس داوری: پنالتی پرسپولیس نباید تکرار می‌شد/ زاهدی‌فرد چند اشتباه داشت

فیلم/ خلاصه دیدار پرسپولیس 1 – مس رفسنجان 3

فیلم گل سوم مس رفسنجان به پرسپولیس از وسط زمین

اظهارات مسعود شجاعی پس از پیروزی پرگل مس رفسنجان در برابر پرسپولیس

شجاعی: هوش بازیکنان ما را دست کم نگیرید/روی اصولم پا نگذاشتم

شجاعی: اتحاد کلید موفقیت ما مقابل پرسپولیس بود

شجاعی: ثابت کردم نظم در تیم من حرف اول را می‌زند/ وقتی یک تیم بزرگ را می‌برید همه خوشحال هستند