کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نگرانی از تاثیر فناوری هوش مصنوعی بر بازار کار مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نگرانی از تاثیر فناوری هوش مصنوعی بر بازار کار
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد / « نگرانی از تاثیر فناوری هوش مصنوعی بر بازار کار » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم دکتر غلامرضا سلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
با گسترش روزافزون کاربرد فناوری هوش مصنوعی در زندگی بشر و شتاب پیشرفت روزافزون آن در جوامع صنعتی، نگرانی‌های زیادی درباره آثار زیان‌بار کاربرد این فناوری بر آینده انسان‌ها و جوامع به‌وجود آمده است. به‌ویژه بحث تاثیرگذاری هوش مصنوعی در از بین بردن بسیاری از مشاغل و ایجاد بیکاری و آسیب‌های متعاقب آن امروزه نقل محافل جوامع روشنفکری، رسانه‌ای، جامعه‌شناسی و حتی اقتصادی شده است. از نیمه دوم قرن18 که انقلاب صنعتی در انگلستان شروع شد و به سرعت اروپا و آمریکا را درنوردید، این نگرانی به وجود آمد که اتوماسیون ناشی از انقلاب صنعتی عده زیادی را به‌ویژه در بخش کشاورزی که بخش غالب اقتصادی تمام کشورها بود، دچار بیکاری و لاجرم فقر بیشتر خواهد کرد؛ البته این موضوع یعنی فقیرتر شدن فقرا به‌ویژه در اروپای غربی در قرن19 اتفاق افتاد؛ ولی علت آن نه انقلاب صنعتی که در مجموع ثروت ملل را افزایش داد، بلکه خشونت عریان نظام سرمایه‌داری و اختلاف طبقاتی حاصل از ثروتمند شدن بورژوازی شهرنشین و فروپاشی نظام فئودالی بود.
نگاهی به رمان‌های چارلز دیکنز تا حدود زیادی می‌تواند وضعیت غم‌انگیز آن دوران را به تصویر بکشد. ظهور و گسترش تفکر مارکس، انگلس و متقدمان و متاخران آنها زاییده همان فقر و نکبتی بود که جوامع اروپایی بر اثر تحولات به‌وجودآمده با آن مواجه بودند. از اواخر قرن نوزدهم و پس‌از تجاری شدن استفاده از نیروی الکتریسیته نقش فناوری‌های نوین و اتوماسیون به‌ویژه در اقتصاد کشور ثروتمند آمریکا بسیار سرنوشت‌ساز شد که نمونه آن تولید سری اتومبیل فورد مدل تی بود که اوایل قرن بیستم دنیا را شگفت‌زده کرد. همزمان مخالفت جوامع روشنفکری و حتی بعضی از پیروان مکتب‌های اقتصادی گوناگون با سرعت رشد فناوری و اتوماسیون نیز شدت گرفت. باز هم برای نمونه می‌توان به اثر جاویدان چارلی چاپلین یعنی فیلم عصر جدید اشاره کرد که مستقیما استقرار تکنولوژی‌های جدید را مورد حمله قرار داده بود. واقعیت این است که تحولات تکنولوژیک در جوامع صنعتی حتما در کوتاه‌مدت قربانی‌های زیادی را گرفت؛ ولی به‌طور قطع و یقین در میان‌مدت باعث رفاه بیشتر از کار کمتر و تا حدود زیادی رفع استثمار شد.

نمودار 1
نمودار 2
البته در این میان رویکرد حکومت‌ها به نوعی ایجاد عدالت اجتماعی تحت عنوان سوسیال دموکراسی و باز‌توزیع درآمد از طریق نظام‌های مالیاتی کارآمد کمک زیادی به گستردگی این رفاه کرد. تجربه کشوری مانند ایالات متحده آمریکا در طول قرن بیستم نشان می‌دهد که فناوری‌های مدرن:
اولا- درصد اشتغال را نه‌تنها کاهش نداده، بلکه بیشتر هم کرده است.
ثانیا- مشاغل پر‌زحمت و کم‌بازده مانند کشاورزی و حتی صنعتی جای خود را به مشاغل کم‌زحمت‌تر در خدمات مالی، پزشکی، آموزشی، هنری، ورزشی، تفریحی، کسب‌وکار و دولتی و... داد. این گروه از مشاغل که در ابتدای قرن بیستم فقط 21درصد از مشاغل آمریکا را تشکیل می‌داد، در انتهای این قرن به عدد باور‌نکردنی 73درصدی رسیده است.
در مقابل درصد اشتغال در بخش کشاورزی که در ابتدای قرن بیستم حدود 42درصد بود به کمتر از 3درصد در پایان این قرن رسیده است و علاوه بر آن حضور فناوری برتر به‌رغم این کاهش شدید در اشتغال، باعث افزایش تولیدات کشاورزی هم شده است. حتی سهم اشتغال بخش صنعت در اقتصاد آمریکا از 21درصد ابتدای قرن بیستم به 14درصد در پایان این قرن کاهش یافته است (نمودار یک) و این درحالی است که تولیدات صنعتی در پایان قرن بیستم با ابتدای این قرن قابل قیاس نیست. نکته جالب توجه اینکه به‌رغم تاثیر‌گذاری مثبت فناوری و اتوماسیون بر بازار کار طی قرن گذشته نه تنها درآمد سرانه نیروی کار بخش‌های مختلف اقتصادی شدیدا افزایش پیدا کرده، بلکه ساعات کار متوسط آنان از حدود 60ساعت در هفته به حدود 40ساعت کاهش یافته است (مثال آمریکا، نمودار 2) و علاوه بر آن شاغلان نسبت به گذشته از تعطیلات و مرخصی‌های بیشتری نیز بهره می‌برند.
این‌طور به نظر می‌رسد که باتوجه به فکت‌های ارائه‌شده در بالا، هیچ دلیلی برای نگرانی درباره اثرگذاری فناوری‌های نوین از جمله هوش مصنوعی و گستردگی آن، بر بازار کار نمی‌تواند وجود داشته باشد. از طرفی تحولات 150ساله دنیای پیشرفته نشان می‌دهد که موازنه خودکاری بین پیشرفت تکنولوژی و وضعیت آن جوامع همواره برقرار بوده است که در آینده نیز ادامه خواهد داشت. سازو‌کار این موازنه برای امروز جوامع پیشرفته صنعتی درباره پیری و رشد منفی جمعیت و نگرانی از کمبود نیروی کار در آینده در این جوامع از دو طریق زیر درحال عمل کردن است:
اول- برای جبران کمبود نیرو در مشاغل ساده و حتی نیازمند تحصیلات بالا مانند پزشکی بالینی، از نیروی انسانی مهاجر از کشورهای در حال توسعه استفاده می‌شود.
دوم -برای جایگزینی کارهای تولیدی، فیزیکی، دفتری، آموزشی و نظایر آن از کاربرد هوش مصنوعی تا حداکثر امکان استفاده خواهد شد. بنابراین نگرانی خارج از اندازه جوامع روشنفکری و رسانه‌ای در این مورد نمی‌تواند چندان قابل پذیرش باشد. البته اگر بخواهیم مانند نویسندگان رمان‌های تخیلی و فلسفی به قضیه نگاه کنیم و جامعه‌ای را در آینده تصور کنیم که در آن فوتبالیست، بسکتبالیست، ژیمناست، هنرپیشه، دوست، همراه، همدم و حتی همسر انسان‌ها، موجوداتی مانند آنچه اسپیلبرگ در فیلم به‌یاد‌ماندنی «هوش مصنوعی» یا اسپایک جونز در فیلم تحسین‌برانگیز Her به تصویر کشیدند، باشند، آن‌گاه به راستی جای نگرانی وجود دارد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/654017/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر قریب الوقوع گروسی به ایران

صدا، دوربین، بی‌حرکت!

معاون مدیریت ستاد سوخت کشور: ما هم نمی‌‏دانیم سوخت گران می‌‏شود یا خیر

تزریق امید در مرز

فضانوردان طاس چگونه موهای خود را در فضا می شویند؟

کهکشان زیبا و اسرارآمیز معروف به Hoag

بازداشت 9 عامل تیراندازی در جیرفت

کشف 2تن چوب‌ جنگلی قاچاق در رودبار

(تصاویر) حضور کرمان موتور با 2 خودرو جدید در نمایشگاه خودرو مشهد

فرود هواپیمای تهران- کرمان بعلت نقص لاستیک

پلیس امنیت اقتصاد کرمان رشوه 2 میلیارد ریالی را رد کرد

دربی کرمان تحت تاثیر درخشش ستاره‌های استقلالی

مدافع تنومند نویدکیا مجوز گرفت! (عکس)

فرود هواپیمای تهران - کرمان به علت نقص لاستیک

آزادی 18 زندانی جرائم غیرعمد همزمان با هفته وحدت در استان کرمان

گردشگری کیش در مسیر شفافیت

مأمور پلیس امنیت اقتصاد کرمان رشوه سنگین را رد کرد

حادثه عجیب در فرود هواپیمای تهران - کرمان

سنت‌شکنیِ دولت پزشکیان

سیمپسون‌ها این را پیش‌بینی نکرده بودند!

طرح ضیافت اندیشه استادان دانشگاه شهرکرد آغاز شد

سوپرشارژ کردن سلول‌های بدن به مقابله با سرطان کمک کرد

رئیس‌جمهور در همایش وحدت اسلامی: صحبت کردن من در حضور شما زیره به کرمان بردن است

پرداخت مطالبات کارگران شرکت صنعت زغالسنگ کرمان

پایان هفته نخست لیگ برتر تفنگ و تپانچه بانوان

پیش‌بینی ادامه گردوخاک در کرمان

عکس یادگاری مهندس‌های مس در رفسنجان

برتری تیم سپاه در مسابقات مهارت آموزی کارکنان وظیفه نیرو‌های مسلح کرمان

برگزاری نخستین جشنواره فرش روستای «کسب»از توابع بخش جوکار ملایر

از مرصاد تا شورش دراوین

جنایت سایبری از موضع انفعال

دانشمندان به یک روش برای بازیابی حافظه دست یافته‌اند!

نخستین استخراج خودکار اکسیژن از خاک ماه رقم خورد

پیروی از مشی شهدا بهترین الگو برای جامعه به ویژه برای نسل جوان است

کارکنان بنیاد خدمت به جامعه ایثارگری را سرلوحه کارها قرار دهند

دیدار سرپرست بنیاد شهید آذربایجان شرقی با 5 خانواده شهید و 3 جانباز در تبریز

اتوبوس برای دانشجویان و دانش‌آموزان رفسنجانی رایگان شد

رد رشوه ٢٨٠ میلیون تومانی توسط مامور پلیس امنیت اقتصادی کرمان / ناکامی قاچاقچیان سوخت

برنامه توسعه اقتصادی استان در مرحله جمع بندی است

از راهکارهای رفع موانع تا همگرایی برای توسعه صنعت و معدن کرمان

اهدای 4 هزار سری جهیزیه به زوج‌های جوان استان کرمان

8 نکته درباره ماموریت ناسا در اقیانوس سیاره مشتری

شناسایی 3600 ماده شیمیایی از بسته‌بندی‌های مواد غذایی در بدن انسان

افتتاح سینما صدر (رودبار) در جنوب استان کرمان / نگاه جهادی و ملی در سینماسازی، به بار نشست

استفاده رایگان دانشجویان و دانش‌آموزان رفسنجانی از اتوبوس، در هفته اول مهر

«مهارت» حلقه مفقوده اشتغال استان کرمان است

شکاف توسعه انسانی در کرمان با مرکز کشور فزاینده است

روایتی از یک محفل صمیمی با چاشنی قرآنی در کرمان + عکس

انتقال اجباری معلولان زرند به سایر شهرستان ها به دلیل نبود حمایت مالی / صنایع و معادن به کمک بهزیستی بیایند

جشنواره بومی وگردشگری ماهان کرمان آغاز شد