کرمان رصد - جام جم / «نیازمند قرائت جدیدی از گفتمان حقوق بشر هستیم» عنوان یادداشت روز در روزنامه جام جم به قلم محسن اسماعیلی است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
نقض دائمی حقوق بشر در دنیای کنونی، اندیشمندان و متفکران را بهسمت بازتعریف دوباره این گفتمان سوق داده و به این نتیجه رسانده که نیازمند قرائت جدیدی از گفتمان حقوق بشر هستیم.
با توجه به دانش معنوی و محتوایی شرق، قرائت حقوق بشر جدید برآمده از شرق فرهنگی و متأثر از برداشتهای اسلامی خواهد بود. دعوت از اندیشمندان جهان برای بازکاوی حقوق بشر با رهیافت شرقی میتواند آغاز یک مسیر طولانی و مبارک برای گفتمانسازی در عرصه مسائل حقوق بشری باشد.پشتیبانیهای پیدا و پنهان مدافعان حقوق بشر از ناقضان حقوق بشر نشان میدهد راهی جز تدوین دوباره سندی نو و کارآمد در این حیطه وجود ندارد. متفکران در همه کشورهای جهان، معتقدند حقوق بشر فعلی دردی را دوا نمیکند، در دنیای جدید نیازمند قرائت جدیدی از گفتمان حقوق بشر هستیم.
نهاد حقوق بشر بهطور رسمی بعد از دو جنگ جهانی و با این امید متولد شد که با یک گفتمان مشترک از بروز مجدد جنگ و خونریزیها بین کشورها جلوگیری کند؛ بنابراین با سرعتی که در تدوین اسناد بینالمللی مرسوم نیست، این اسناد تدوین و سازمان شکل گرفت اما در حال حاضر به اثبات رسیده که این نهاد ناکارآمد و در تأمین اهداف خود از مسیر اصلی دور افتاده است. در جنگ تحمیلی هشتساله علیه کشور ما، نهادهای حقوق بشر در مقابل فجایعی چون بمباران شیمیایی سکوت و حتی همراهی کردند؛ در حال حاضر نیز کشور ما تحت شدیدترین تحریمهای یکجانبه است که با چراغ سبز مدعیان حقوق بشر اتفاق افتاده است.غربیها به بشر بهعنوان ذات دارای کرامت نگاه نمیکنند و این باعث شده که این فجایع در عرصه عالم دیده شود اما در مقابل شرق فرهنگی هم از نظر تقدم زمانی و هم از نظر محتوا، این ظرفیت را دارد که نواقص حقوق بشر را جبران و به بشریت طرح نو ارائه کند. این نگاه و نوعدوستی و مهرپروری که در سرتاسر شرق فرهنگی حاکم است، میتواند پیشنهاد جدیدی برای حقوق بشر در دنیای کنونی ارائه کند. در دامنه شرق فرهنگی، اسلام کارآمدترین مباحث حقوق بشری را در خود دارد؛ بهطوری که در آیه 32 سوره مائده ذکر شده اگر انسانی را بیدلیل از بین ببری، انگار همه بشریت را از بین بردهای و اگر کسی را نجات دهی گویی جامعه را احیا کردهای.آنچه امروزدرغزه شاهد آن هستیم،محکمترین دلیل برای ناکارآمدی شعارهای حقوق بشری است؛فجایع رژیمصهیونیستی علیه مردم مظلوم و بیدفاع غزه، هر علاقهمند به صلح جهانی را به فکر فرو میبرد که با نهاد ناکارآمد حقوق بشر چه باید بکنیم؟ سکوتهای تشویقآمیز نسبت به جنایتهای غزه و سایر نقاط جهان، متفکران را برمی انگیزد که باید طرحی نو دراندازند. مهمترین دلیل برای ناکارآمدی حقوق بشر امروز، تسلط یک گفتمان و اندیشه ناقص بر این اسناد و نهادهای کنترلکننده جهان است.
بازار
![]()
http://www.kerman-online.ir/fa/News/719368/سرمقاله-جام-جم--نیازمند-قرائت-جدیدی-از-گفتمان-حقوق-بشر-هستیم