کرمان رصد - ایسنا / فضاپیمای «لوسی» ناسا با موفقیت از کنار دومین سیارک در فهرست اهداف خود عبور کرد و تصاویری را ارسال کرد که شکل عجیب و دو لبهای این سیارک را به تصویر میکشد.
این سیارک موسوم به «دونالدجوهانسون»(Donaldjohanson) سیارکی است که به عنوان یک سیارک «دوتایی تماسی»(contact binary) شناخته میشود و دارای چند برآمدگی در گردن باریک خود است.
سیارک «دوتایی تماسی» به یک جرم مرکب که از برخورد چسبنده دو جرم آسمانی کوچکتر تشکیل شده است، میگویند.
بازار
![]()
سیارک «دونالدجوهانسون» به یاد دیرینهشناسی که فسیلهای یکی از اجداد انسان به نام «لوسی» را کشف کرد، نامگذاری شده است.
در اطلاعیه ناسا، این سیارک برآمدگیدار با دو بستنی قیفی تو در تو مقایسه شده است.
به نقل از یو تی، «هال لویسون»(Hal Levison)، دانشمند سیارهشناس و محقق ارشد ماموریت «لوسی» در مؤسسه تحقیقات جنوب غربی، گفت: سیارک «دونالدجوهانسون» سطحشناسی بسیار پیچیدهای دارد. ما ساختارهای پیچیده را با جزئیات مطالعه میکنیم و آنها اطلاعات مهمی در مورد بلوکهای سازنده و فرآیندهای برخوردی که سیارات منظومه شمسی ما را تشکیل دادهاند، آشکار خواهند کرد.
فضاپیمای «لوسی» در 20 آوریل (31 فروردین) تا فاصله 960 کیلومتری این سیارک نزدیک شد و هر دو ثانیه از آن عکس میگرفت. تصاویر، این سیارک را به عنوان یک سیارک «دوتایی تماسی» تأیید کردند. این سیارک تا حدودی بزرگتر از آن چیزی است که قبلاً تصور میشد. طول آن حدود 8 کیلومتر و عرض آن 3/5 کیلومتر است.
این ملاقات، 3 سال و 17 ماه پس از پرتاب فضاپیمای «لوسی» و پس از عبور این کاوشگر از کنار اولین سیارک هدف خود رخ داد.
اولین سیارک مشاهده شده توسط این کاوشگر «دینکینش»(Dinkinesh) نام داشت که «لوسی» طی آن همچنین یک قمر کوچک به نام «سلام»(Selam) را مشاهده کرد. این قمر کوچک نیز مانند «دونالدجوهانسون» یک «دوتایی تماسی» بود.
دانشمندان هر دو ملاقات «لوسی» در کمربند اصلی سیارکها را که بین مدارهای مریخ و مشتری قرار دارد، صرفاً ملاقاتهایی تمرینی برای رویداد اصلی این ماموریت میدانند. رویداد اصلی، مطالعه «سیارکهای تروجان»(Trojan asteroids) در نزدیکی سیاره مشتری است.
«سیارک تروجان» یک جرم آسمانی است که مداری مشترک با یک سیاره یا یک جرم آسمانی بزرگتر دارد، اما با آن برخورد نمیکند.
چنین سیارکهایی به دلیل تأثیر گرانشی این سیاره غولپیکر، بدون هیچ آسیبی در نقاط «رزونانس»(resonance) در مدار مشتری به دام میافتند.
گفتنی است که هیچ فضاپیمایی تاکنون به یک «سیارک تروجان» در نزدیکی سیاره مشتری نزدیک نشده است.
«تام استاتلر»(Tom Statler)، دانشمند ناسا برای ماموریت «لوسی»، گفت: کیفیت تصاویر اولیه، قابلیتهای فوقالعاده ابزارهای لوسی را نشان میدهد. هنگامی که «لوسی» به «سیارکهای تروجان» میرسد، پتانسیل باز شدن پنجرهای جدید به تاریخ منظومه شمسی ما بسیار بالا میرود.
محققان طی چند هفته آینده، دادههای تصویرگر سیاه و سفید «لوسی»، تصویرگر رنگی آن، طیفسنج پرتو فروسرخ آن و طیفسنج حرارتی فروسرخ آن را بازیابی، پردازش و بررسی خواهند کرد. قرار است این فضاپیما بیشتر ایام امسال را در کمربند اصلی سیارکها کاوش کند.
اولین رویارویی «لوسی» با یک «سیارک تروجان» در نزدیک مشتری موسوم به «Eurybates »، قرار است در اوت 2027 رخ دهد. چهار ملاقات دیگر این کاوشگر بین سالهای 2027 تا 2033 رخ خواهد داد.