کرمان رصد
احیای بافت تاریخی باید به گفتمان غالب مدیران شهری تبدیل شود
دوشنبه 25 فروردين 1404 - 21:33:48
کرمان رصد - رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان با تأکید بر اهمیت احیا و توسعه بافت‌های تاریخی گفت: این موضوع باید به اولویت فکری و اجرایی مدیران شهری کشور تبدیل شود ؛ از نگاه چالش‌محور به بافت تاریخی فاصله بگیریم آن را به‌عنوان یک فرصت راهبردی در توسعه پایدار شهری ببینیم.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، مصطفی نباتی‌نژاد امروز _دوشنبه بیست‌وپنجم فروردین_ در نخستین وبینار مجمع شهرهای تاریخی ایران با تأکید بر اهمیت احیا و توسعه بافت‌های تاریخی شهری و شکل‌گیری همدلی و همراهی میان مدیران شهری به‌عنوان یک ظرفیت بزرگ اظهار کرد: امروز در این نشست که با الطاف الهی و تلاش‌های دلسوزانه و تعلق خاطر فراوان همکاران ما در حوزه احیا و توسعه بافت‌های تاریخی برگزار شده است، فرصتی کم‌نظیر برای شکل‌گیری هم‌افزایی و هم‌گرایی میان شهرهایی فراهم شده که دارای هویت تاریخی مشترک هستند.
وی افزود: بافت تاریخی که از منظر ما فرصتی راهبردی برای توسعه متوازن شهرها محسوب می‌شود، از سوی برخی ذی‌نفعان از جمله ساکنان این بافت‌ها یا سرمایه‌گذارانی که قصد ورود به این عرصه را دارند، به‌عنوان یک ضعف یا چالش تلقی می‌شود.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید کرد: قرار ما بر آن است که در دوگانه «حفظ» و «توسعه» هر دو جنبه را همزمان مورد توجه قرار دهیم، زیرا بافت تاریخی هویتی است که وجود خود را به آن گره زده‌ایم و این میراث گران‌بها، برند شهر ما در حوزه تاریخ و فرهنگ است.
نباتی‌نژاد گفت: در عین حال، توسعه نیز ضروری است؛ توسعه‌ای که به‌معنای تبدیل شهر به محل زندگی و سرزندگی برای ساکنان آن است و ساکن بافت تاریخی باید احساس رضایت کند و مایل به ماندن در آن باشد؛ گردشگر یا سرمایه‌گذاری که به این منطقه قدم می‌گذارد، باید تجربه‌ای ارزشمند و خاطره‌انگیز برای خود رقم بزند.
وی با اشاره به اهمیت شکل‌گیری مجمع شهرهای تاریخی ایران ادامه داد: گام نخست در شبکه‌سازی میان این شهرها، فازبندی اطلاعاتی و تبادل دیدگاه‌ها است و سایت اینترنتی طراحی‌شده توسط سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان، گامی مؤثر در این مسیر است؛ هرچند فرم طراحی‌شده در این سایت مناسب و با کیفیت است، اما نیاز به غنای محتوایی دارد.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان کرد: از اعضای این مجمع درخواست می‌شود در تکمیل این فرم‌ها مشارکت فعال داشته باشند، چراکه این فرم‌ها مبنای گزارش‌های رسانه‌ای و ورودی‌های مهم برای معرفی ظرفیت‌ها خواهند بود.
هدف نهایی برگزاری همایش‌ها و رویدادهای حضوری و مجازی جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی برای احیای بافت تاریخی باشد نباتی‌نژاد گفت: پیشنهاد تدوین فرم فرصت‌های گردشگری و سرمایه‌گذاری در بافت‌های تاریخی، نقطه عطفی در مسیر تحول این حوزه است و وقتی سرمایه‌گذاران بتوانند اطلاعات دقیق و مقایسه‌پذیری از ظرفیت‌های موجود در شهرهای مختلف در اختیار داشته باشند، تصمیم‌گیری و ورود آن‌ها تسهیل خواهد شد که این امکان رقابت سازنده را نیز فراهم می‌آورد که کدام شهر توانسته است فرصت‌های سرمایه‌گذاری خود را بهتر تعریف کند.
وی افزود: برگزاری همایش‌ها و رویدادهای حضوری و مجازی، باید به سمتی پیش برود که هدف نهایی آن جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی برای احیای بافت تاریخی باشد.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید کرد: حضور دولت و مردم لازم است، اما کافی نیست؛ تجربه جمهوری اسلامی ایران نشان داده است که سهم بخش خصوصی در این حوزه باید به شدت افزایش یابد، چراکه دستگاه‌های دولتی توان تجهیز، بهره‌برداری و بهره‌وری در این زمینه را به صورت کامل ندارند.
نباتی‌نژاد گفت: جلساتی مشترک میان شهرهای کاشان و اصفهان برگزار شود و زمینه‌سازی برای میزبانی مجمع شهرهای تاریخی ایران در سال آینده صورت گیرد، همچنین در ورودی همایش سالانه، نمایشگاهی از پوسترها و گالری‌هایی حاوی اطلاعات شهرهای عضو مجمع باید برگزار شود تا تجلی هم‌افزایی بین این شهرها به نمایش گذاشته شود.
وی با اشاره به موضوع پایش مصوبات ادامه داد: باید به‌صورت فصلی گزارش تطبیقی از وضعیت مشوق‌ها، مصوبات و عملکرد کمیسیون‌های استانی و فرامنطقه‌ای ارائه شود و کمیسیون‌ها نقش فعال‌تری ایفا کرده و شخصاً پیگیر مسائل شهرها باشند.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اتحادیه شهرهای تاریخی جهان خاطرنشان کرد: الگویی که ما امروز در مجمع شهرهای تاریخی ایران پیاده می‌کنیم، بر اساس تجربه اتحادیه بین‌المللی است؛ اما در آنجا نیز شاهد آن هستیم که شهرهایی همچون کیوتو، هموجی، آندک و دیگر شهرهای شرق آسیا با مشکلات مشابهی روبه‌رو هستند و اتحاد ملی و هم‌افزایی داخلی ما می‌تواند این چالش‌ها را مرتفع سازد.
نباتی‌نژاد گفت: مجمع شهرهای تاریخی ایران نه‌تنها ابزار انتقال تجربه است، بلکه باید فرصتی برای حل مسائل مشترک نیز باشد و ما باید در سطح ملی، انسجام و همدلی را به نمایش بگذاریم و از آن به‌عنوان افتخاری برای کل جمهوری اسلامی ایران بهره بگیریم؛ تا سال 2027 باید دستاوردهای خود را به جهان نشان دهیم و ثابت کنیم که ایران الگویی موفق در احیای بافت‌های تاریخی ارائه داده است.
وی با بیان اینکه اگرچه اصفهان به‌عنوان نخستین شهر ایرانی عضو اتحادیه جهانی است و میزبان مجمع بوده است، اما همه شهرها باید در پرتال مجمع حضور فعال داشته باشند، اظهار کرد: سهم اصفهان باید به اندازه یک‌سی‌ام باشد، نه نیمی از محتوا؛ هر شهری باید از این فرصت برای ارتقای جایگاه خود استفاده کند، زیرا نسبت اصفهان با این مجمع همچون نسبت آتن با المپیک (افتخارآفرین، اما متکی بر همکاری همگانی) است.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان با تأکید بر رسالت ملی کمیسیون‌های چهارگانه مجمع اظهار داشت: هر یک از کمیسیون‌ها باید محتوای خود را با پرچم ملی پیش ببرند، نه صرفاً بر اساس مأموریت شهری؛ اگرچه این کار فراتر از وظایف سازمانی است، اما وقتی در قالب شبکه‌ای عمل می‌کنیم و سرنوشت مشترکی داریم، تنها راه‌حل، مشارکت جمعی و تلاش همدلانه است.
کد خبر 857675

http://www.kerman-online.ir/fa/News/714189/احیای-بافت-تاریخی-باید-به-گفتمان-غالب-مدیران-شهری-تبدیل-شود
بستن   چاپ