کرمان رصد
میوه ضدسرطانی که به تازگی طرفداران زیادی پیدا کرده است
دوشنبه 13 اسفند 1403 - 10:45:29
کرمان رصد - ایسنا /علاقه به میوه ساپادیل یا سورسوپ در بالاترین حد خود طی چند وقت اخیر قرار گرفته است، چرا که این میوه بومی مکزیک و آمریکای مرکزی و جنوبی، خاصیت‌های ضد سرطانی دارد.
علاقه تازه‌ای به یک میوه سبز گوشتی کمتر ‌شناخته شده که بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است، به وجود آمده است. مدت‌هاست که این میوه در طب سنتی برای محافظت در برابر عفونت باکتریایی و حتی پیشگیری و درمان طیف وسیعی از سرطان‌ها استفاده می‌شود. اما دقیقا چه چیز یا چیزهایی در این میوه وچود دارد که آن را خاص می‌کند؟
درخت ساپادیل یا سورسوپ با نام علمی «Annona muricata» یک درخت گل‌دار بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است، اما اکنون می‌توان آن را در جزایر اقیانوس آرام، غرب آفریقا و آسیای جنوب شرقی نیز یافت.
این گیاه با نام‌های زیادی شناخته می‌شود، اما شاید شناخته‌شده‌ترین آن گراویولا(graviola) باشد که معمولاً در شکل مکمل استفاده می‌شود و صدها سال است که پزشکان طب سنتی از میوه، پوست و برگ‌های سبز آن برای همه چیز از مدیریت دیابت گرفته تا درمان عفونت و سرطان استفاده می‌کنند.
با این حال، از سال گذشته ناگهان علاقه جدیدی به این گیاه و به ویژه میوه آن، به ویژه از سوی جامعه سلامت غرب که به دنبال داروهای جایگزین هستند که ریشه در درمان‌های سنتی دارند، به وجود آمده است.
با این حال، دنیای علم در مورد مزایای آن دچار دو دستگی است، اما چیزی که اغلب کارشناسان بر سر آن توافق دارند این است که باید تحقیقات بیشتری روی گیاه و میوه آن انجام شود.
ساپادیل را می‌توان در هر دو حالت رسیده و نارس مصرف کرد و برگ‌های درخت آن را نیز می‌توان همچون چای و دمنوش دم آورد.
محققان در یک مقاله مروری در سال 2015 در مجله بین المللی علوم مولکولی خاطرنشان کردند: در میان تمام مطالعات قبلی روی این گیاه، امیدوارکننده‌ترین فعالیت‌ها، فعالیت ضد سرطانی، ضد انگلی و حشره‌کشی آن است. تحقیقات بیشتر در مورد عملکردهای زیست‌شیمیایی و فیزیولوژیکی ترکیبات فعال و مکانیسم‌های دقیق زیربنای این فعالیت‌ها برای توسعه محصولات دارویی و کشاورزی کاملاً محوری است.
آنچه ما می‌دانیم این است که این میوه به طور خاص حاوی ترکیبات زیست فعال سامل استوژنین‌ها، آلکالوئیدها، فلاونوئیدها و ویتامین‌ها است که به طور کلی، به ویژه به دلیل اثرات سیتوتوکسیک یا نحوه عملکرد آنها برای از بین بردن سلول‌های سرطانی مفید هستند.
این استوژنین‌ها نه تنها با ممانعت از رشد سرطان، بلکه با پیشگیری از سرطان نیز مرتبط هستند. با این حال، یک استوژنین کلیدی موسوم به آنوناسین(annonacin) نیز با پارکینسون و بیماری‌های عصبی مرتبط است.
محققان در سال 2012 دریافتند که ترکیبات فعال زیستی اصلی شناسایی شده در گیاه سورسوپ به عنوان استوژنین‌های آنوناسین طبقه‌بندی شده‌اند که «کمپلکس میتوکندری 1» را که منجر به کاهش تولید ATP می‌شود، مهار می‌کند.
در مجموع، تغییرات در این پارامترها منجر به کاهش تومورزایی و متاستاز تومورهای لوزالمعده کاشته شده به روش ارتوتوپی شده است که نشان دهنده ویژگی‌های امیدوارکننده این محصول طبیعی در برابر این بیماری کشنده است.
محققان می‌گویند یک فنجان سورسوپ دارای 148 کالری، 7.42 گرم فیبر، 37.8 گرم کربوهیدرات و همچنین 30.5 گرم قند است، اگرچه دارای شاخص گلیسمی پایینی است. این میوه سرشار از ویتامین C، پتاسیم، منیزیم و همچنین آنتی اکسیدان‌ها و پتاسیم است و بر خلاف ظاهرش، طعم بسیار خوبی دارد که می‌توان آن را طعمی بین توت فرنگی و موز تعریف کرد.
در حالی که مدتی است از ساپادیل به عنوان یک درمان مکمل برای بیماران سرطانی استفاده می‌شود، هنوز اطلاعات علمی کافی برای نتیجه‌گیری بالینی مبنی بر آن وجود ندارد. یک مقاله مروری دیگر در سال 2024 نشان داد که تحقیقات موجود نشان می‌دهد که دلیلی وجود دارد که ساپادیل برای مدت طولانی بخشی از طب سنتی بوده است.
محققان خاطرنشان کردند: این بررسی سیستماتیک مشخص کرده است که عصاره Annona muricata اثر مفیدی بر سرطان نشان می‌دهد و اثر سمیت سلولی را از طریق اثر مهاری، آپوپتوز و کشتن انتخابی سلول‌های سرطانی بدون تأثیر بر سلول‌های طبیعی نشان می‌دهد. علاوه بر این، با فعال کردن مسیر ضد التهابی از طریق مسیر سنتز پروستاگلاندین، دارای اثرات ضد التهابی است.
ساپادیل با کنار گذاشتن مزایای بالقوه ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی و ضد التهابی، به عنوان یک نوروتوکسین نیز شناخته شده است و می‌تواند به شرایط عصبی کمک کند. تاکنون محققان معتقدند که این نتیجه مصرف بیش از حد آن است.
دانشمندان در مطالعه‌ای که در سال 2022 در مجله Molecules منتشر شد، خاطرنشان کردند: دوزهای بالای استوژنین‌ها می‌توانند نوروتوکسیک باشند و ممکن است باعث اختلالات عصبی شوند. اعتقاد بر این است که برخی از آلکالوئیدهای موجود در آن، بر سلول‌های عصبی نیز تأثیر می‌گذارند. با این حال، تحقیقات در مورد سمیت عصبی آنوناسین بیان می‌کند که شرایط تخریب عصبی ناشی از این ترکیبات به دلیل قرار گرفتن در معرض یا مصرف مداوم ایجاد می‌شود.
تحقیقات بیشتر در مورد سمیت ساپادیل و آزمایش‌های بالینی برای آزمایش ترکیبات خالص برای مشخص کردن کامل فعالیت‌های ایمنی دارویی برای بیماری‌های مختلف مورد نیاز است.
در حالی که از سورسوپ به عنوان پیشگیرنده یا درمانگر سرطان حمایت می‌شود، شواهد علمی قوی تا به امروز برای حمایت از این ادعاها وجود ندارد. با این وجود، هنوز هم یک افزودنی سالم به سالاد یا مصرف به عنوان اسموتی به شمار می‌آید.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/704391/میوه-ضدسرطانی-که-به-تازگی-طرفداران-زیادی-پیدا-کرده-است
بستن   چاپ