کرمان رصد
هشدار درباره تهدیدات گیاه‌پزشکی و خطر آفات قاچاق در کرمان
سه شنبه 16 بهمن 1403 - 16:25:28
کرمان رصد - رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان ورود غیرمجاز آفات و بیماری‌های گیاهی از استان‌های همجوار را چالش بزرگ برای کشاورزی کرمان دانست و گفت: این آفات ممکن است از طریق نهال‌های قاچاق وارد شود. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، هادی زهدی صبح امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه استان کرمان با بیان اینکه ورود آفات و بیماری‌های گیاهی از استان‌های همجوار یکی از چالش‌های اساسی در کرمان است، اظهار داشت: رعایت دقیق مقررات قرنطینه‌ای در مبادی ورودی کشور از جمله فرودگاه‌ها و مرزهای زمینی ضروری است تا از گسترش این آفات جلوگیری شود.
تهدید ورود آفات از طریق نهال‌های غیرمجاز
زهدی با اشاره به احتمال ورود آفات از طریق نهال‌های قاچاق، گفت: برخی کشاورزان یا باغداران ممکن است به‌صورت غیررسمی اقدام به واردات نهال از کشورهای همسایه از جمله پاکستان کنند که این نهال‌ها ممکن است ناقل آفات و بیماری‌های جدیدی باشند که خسارات سنگینی به محصولات کشاورزی استان وارد می‌کنند.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان، افزود: این مسئله حتی می‌تواند به‌عنوان شکلی از بیوتروریسم کشاورزی تلقی شود، اما وقوع چنین حملاتی در کرمان را نمی‌توان به‌طور قطعی تأیید یا رد کرد.
آفات مهاجم در کرمان؛ از سوسک حنایی تا کرم برگ‌خوار
زهدی با اشاره به نمونه‌هایی از آفات مهاجم از جمله سوسک حنایی و کرم برگ‌خوار، تأکید کرد که ورود این آفات به کشور عمدتاً از مسیرهای غیررسمی صورت گرفته است و ادامه داد: سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) سه سال پیش هشدار داده بود که برخی از این آفات در کشورهای همجوار مستقر شده‌اند و احتمال ورود آن‌ها به ایران وجود دارد.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان با تأکید بر لزوم رعایت مقررات قرنطینه‌ای، بیان کرد: حتی با کنترل‌های دقیق نمی‌توان به‌طور کامل از ورود آفات جلوگیری کرد، همان‌ طور که در دوران شیوع ویروس کرونا دیدیم، کنترل یک عامل زنده کاملاً امکان‌پذیر نیست، اما می‌توان با تدابیر مناسب، سرعت گسترش آن را کاهش داد.
وی با اشاره به تجربه سایر استان‌ها در کنترل آفات، افزود: کرمان شرایط خاصی دارد، ما تنها منطقه‌ای در کشور هستیم که در تمام فصول سال میزبان برخی از این آفات هستیم و به همین دلیل اقدامات کنترلی و مدیریتی باید به‌صورت مستمر اجرا شود.
زهدی درباره تحقیقات انجام‌ شده در حوزه محصولات مختلف، گفت: ما در پژوهشکده پسته به‌صورت تخصصی روی آفات این محصول تحقیق می‌کنیم، همچنین در زمینه آزمایش سموم کرمان یکی از مراکز اصلی کشور است که مسئولیت ثبت و ارزیابی تأثیر سموم بر آفات را بر عهده دارد. 
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان با بیان اینکه برخی از سموم غیرمؤثر از چرخه مصرف حذف شده‌اند، عنوان کرد: این تصمیمات بر اساس تحقیقات علمی و آزمایش‌های دقیق اتخاذ شده است.
مقابله با مگس میوه مدیترانه‌ای؛ تهدیدی جدی برای کشاورزی
وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از چالش‌های مهم در سال‌های اخیر گسترش مگس میوه مدیترانه‌ای است، گفت: هر سال میزان خسارت این آفت افزایش می‌یابد و ما آزمایش‌های متعددی برای شناسایی روش‌های جذب و کنترل آن انجام داده‌ایم که نتایج نشان داده برخی تله‌ها و جلب‌کننده‌های خاص، اثربخشی بیشتری در کاهش جمعیت این آفت دارند.
زهدی درباره توسعه کاشت درختان غیر بومی از جمله بلوط در کرمان هشدار داد و تأکید کرد: ورود هرگونه گیاه جدید به منطقه باید پس از مطالعات دقیق انجام شود.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان، افزود: برخی درختان غیر بومی ممکن است در سال‌های ابتدایی رشد کنند، اما در برابر تغییرات اقلیمی آسیب‌پذیر هستند، علاوه بر این احتمال دارد ناقل آفات و بیماری‌هایی باشند که به گونه‌های بومی خسارت وارد کنند به همین دلیل، توسعه جنگل‌کاری باید متناسب با شرایط اقلیمی هر منطقه انجام شود.
در این جلسه مهدی آزادآور، معاون گیاه‌پزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان نیز هشدار داد که یک‌سوم محصولات کشاورزی در سراسر جهان، به دلیل آفات و بیماری‌ها از بین می‌رود.
وی افزود: کرمان به دلیل همجواری با استان‌های هرمزگان و سیستان و بلوچستان که مبادی ورودی بسیاری از آفات به کشور محسوب می‌شود، در معرض تهدیدهای گیاه‌پزشکی قرار دارد.
تحقیقات و اقدامات عملیاتی برای کنترل آفات
معاون گیاه‌پزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان با تأکید بر اینکه مقابله با آفات کشاورزی یک روند مستمر است و نمی‌توان به‌طور کامل از بین بردن آن‌ها را انتظار داشت، گفت: در حال حاضر 28 پروژه تحقیقاتی در این مرکز در حال اجرا است که 15 مورد آن به سفارش سازمان جهاد کشاورزی انجام می‌شود که برخی از مهم‌ترین آفات مورد بررسی شامل کرم خراط، زوال مرکبات، خشکیدگی برگ و خوشه خرما و سوسک سرخرطومی حنایی هستند.
آزادآور در پایان بیان کرد: ما در حال توسعه روش‌های نوین کنترل آفات، از جمله استفاده از حشرات مفید، آزمایش سموم جدید و تهیه نقشه پراکنش بیماری‌ها هستیم و در زمینه مدیریت بیماری مرکبات، توانسته‌ایم دستورالعمل مؤثری تدوین کنیم که می‌تواند به کاهش خسارت‌ها کمک کند.
انتهای پیام/511/

http://www.kerman-online.ir/fa/News/699061/هشدار-درباره-تهدیدات-گیاه‌پزشکی-و-خطر-آفات-قاچاق-در-کرمان
بستن   چاپ