کرمان رصد
حال ناخوش خانه‌های تاریخی کرمان/ گنجینه‌ای در سایه فراموشی!
پنجشنبه 4 بهمن 1403 - 09:28:13
کرمان رصد - خانه‌های تاریخی خیابان «برزو آمیغی» کرمان، باوجود گذشت 10 سال از انعقاد قرارداد مرمت، همچنان در بلاتکلیفی به سر می‌برند و مرمت این خانه‌ها وضعیت خوبی ندارد. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، مرمت تعداد اندکی از صدها خانه‌های تاریخی در کرمان از خیلی سال پیش آغاز شده است؛ تعدادی از این خانه‌ها در خیابان «برزو آمیغی» قرار دارند.
خانه‌هایی که به گفته سعید شاهرخی، مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان، حدود 10 سالی است که با هدف حفظ و احیای این بناها با یکی از شرکت‌ها قراردادی منعقد شده اما با گذشت این مدت زمان طولانی، مرمت این خانه‌ها وضعیت خوبی ندارد.
این قرارداد شامل بهره‌برداری و مرمت تعدادی از خانه‌های تاریخی در خیابان «برزو آمیغی» است. با این حال، روند اجرای تفاهم‌نامه‌ها بسیار طولانی شده است و تاکنون تنها دو بنای تاریخی به مرحله بهره‌برداری کامل رسیده‌اند، در حالی که سایر پروژه‌ها همچنان در مراحل مختلف بازسازی باقی مانده‌اند و البته برای دو خانه تاریخی پس از گذشت این همه سال هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده و وضعیت قبلی هستند.
واقعیت این است که خانه‌های تاریخی خیابان «برزو آمیغی» کرمان، که کار مرمت آنها از زمان استانداری رزم‌حسینی آغاز شده، باوجود گذشت 10 سال از انعقاد قرارداد مرمت، همچنان در بلاتکلیفی به سر می‌برند. آیا این روند کند، نتیجه کم‌توجهی به میراث فرهنگی یا نبود برنامه‌ریزی کارآمد است؟
کرمان؛ شهری با میراثی کهن اما رهاشده
کرمان به‌عنوان یکی از استان‌های غنی در حوزه میراث فرهنگی، مملو از بناهای تاریخی است که هر یک گواهی بر شکوه و اصالت این سرزمین هستند. خیابان «برزو آمیغی» نمونه‌ای از این میراث است که خانه‌هایی ارزشمند را در خود جای داده است. باوجود گذشت یک دهه از آغاز فرآیند مرمت، از 7 یا 8 خانه تاریخی این منطقه تنها دو خانه به بهره‌برداری کامل رسیده‌اند، و برخی از پروژه‌ها حتی در مراحل ابتدایی خود باقی مانده‌اند.

کرمان رصد

این تأخیرها در حالی است که این بناها می‌توانستند به‌عنوان قطب‌های گردشگری و فرهنگی به اقتصاد محلی کمک کنند.
8 خانه تاریخی در کرمان مرمت و بازسازی می‌شوندبیشتر آثار تاریخی کرمان در برابر تخریب قرار دارند سیاست‌های ناکارآمد؛ مانع احیای بناهای تاریخی
بررسی‌ها نشان می‌دهد یکی از دلایل کندی در مرمت و بهره‌برداری این خانه‌ها، ضعف در اجرای تفاهم‌نامه‌ها و واگذاری‌ها است. سعید شاهرخی، مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان، با اذعان به طولانی شدن اجرای پروژه‌ها، از ورود وزارتخانه برای تسریع روند خبر داده است. باوجود این، تأثیر ملموسی در پیشرفت پروژه‌ها دیده نمی‌شود.
از طرف دیگر، عدم استفاده از ظرفیت سرمایه‌گذاران ثالث تا پیش از متمم قرارداد نیز بر کندی روند مرمت تأثیرگذار بوده است. سوال اینجاست که چرا این ظرفیت‌ها از ابتدا به‌درستی مدیریت و به‌کار گرفته نشدند؟
از وضعیت پیشرفت پروژه‌ها رضایت نداریم
سعید شاهرخی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان، در گفت‌وگو با تسنیم در ارتباط با آخرین وضعیت مرمت این خانه‌های تاریخی، اظهار داشت: حدود 7 تا 8 خانه تاریخی در خیابان «برزو آمیغی» قرار دارد که حدود 10 سال قبل با هدف حفظ و احیای این بناها با یکی از شرکت‌ها قراردادی منعقد شد.
وی با بیان اینکه هدف از این تفاهم‌نامه‌ این بود که این خانه حفظ و احیا شده و به بهره‌برداری برسند، ادامه داد: سیاست میراث فرهنگی بر همراهی است اما اجرای این قرارداد خیلی زمان‌بر بوده و خیلی طولانی شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان، با عنوان اینکه واگذاری این خانه‌ها از طریق صندوق احیای وزارتخانه انجام شده است، گفت: سال گذشته از طریق واحد حقوقی وزارتخانه به این موضوع ورود کردیم
وی با اشاره به اینکه از این تعداد خانه تاریخی تا کنون تنها دو خانه به طور 100 درصد مرمت شده و به بهره‌برداری رسیده است، افزود: یکی از این خانه‌های تاریخی با کاربری حوزه صنایع دستی شروع به کار کرده و دومی هم آماده بهره‌برداری است.
شاهرخی، با بیان اینکه سه، چهار خانه دیگر در مرحله حدود 60 تا 70 درصد قرار دارند و برای دو خانه تاریخی هم هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است و در وضعیت قبلی هستند، گفت: سال گذشته برای تسریع در پیشبرد پروژه‌ها، در متمم قرارداد به شرکت‌های مجری اجازه داده شده که از سرمایه‌گذاران ثالث کمک بگیرند با این وجود همچنان از وضعیت پیشرفت پروژه‌ها رضایت کامل وجود ندارد.

کرمان رصد

اهمیت حفظ خانه‌های تاریخی؛ از میراث فرهنگی تا توسعه گردشگری
خانه‌های تاریخی نه‌تنها سند هویتی و فرهنگی یک جامعه هستند، بلکه می‌توانند به‌عنوان موتور محرکه‌ای در اقتصاد شهری نقش‌آفرینی کنند. احیای این بناها با کاربری‌هایی همچون مراکز فرهنگی، صنایع دستی یا اقامتگاه‌های گردشگری، علاوه بر حفظ میراث گذشتگان، باعث جذب گردشگر و ایجاد اشتغال می‌شود.
نمونه‌هایی که در شهرهایی همچون یزد و اصفهان با موفقیت اجرا شده‌اند، الگویی روشن برای کرمان هستند. اما چرا در کرمان این پروژه‌ها به سرانجام نمی‌رسند؟ آیا این مسئله تنها به ضعف مدیریت برمی‌گردد یا کمبود اعتبارات نیز نقش دارد؟
فرصت‌ها را دریابیم
خانه‌های تاریخی خیابان «برزو آمیغی» نمونه‌ای از ظرفیت‌های بالقوه کرمان در حوزه میراث فرهنگی است. اما روند کند مرمت و بهره‌برداری، نه‌تنها این گنجینه‌های ارزشمند را در معرض نابودی قرار می‌دهد، بلکه فرصتی طلایی برای توسعه اقتصادی و فرهنگی شهر را از بین می‌برد. وقت آن رسیده که با تغییر نگاه به این موضوع، مسیر آینده این بناها را روشن‌تر کنیم.
انتهای پیام/511/

http://www.kerman-online.ir/fa/News/695523/حال-ناخوش-خانه‌های-تاریخی-کرمان--گنجینه‌ای-در-سایه-فراموشی!
بستن   چاپ