کرمان رصد
اعجاز بی‌بی‌باف را فقط یک چهارمحالی می داند
چهارشنبه 26 دي 1403 - 16:48:42
کرمان رصد - اگر به چالشتر رفتید، در کنار قفل و مصنوعات فلزی آن، بدنیست سراغی هم از فرش‌های دستباف نقش چالشتر بگیرید.
نوعی فرش در منطقه چالشتر وجود دارد که به آن «بی‌بی‌باف» می‌گویند. قالی‌های بی‌بی باف، فرش‌های بزرگی بودند که برای خانه‌های اعیانی، سفره‌خانه‌ها و آینه خانه‌ها بافته می‌شد. فرش‌های بی‌بی باف، در پای دار هر قالی، با آیین‌های خاصی بافته می‌شد و قرائت قرآن و ذکر نام ائمه اطهار نیز در این آیین صورت می‌گرفته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در عین حال، فرش بافته شده همراه با آیین معنوی، از دار پائین کشیده می‌شد و آش قالی بران (بریدن قالی) را می‌پختند و فرد سبک‌پا را روی قالی می‌دواندند. فرش چالشتر از جنگ جهانی دوم به بعد رواج بیشتری یافت و قالی‌های «بی‌بی‌باف» در این منطقه بیشترین بافت را از آن خود کرد. از نکات قابل توجه در این حوزه این است که طرح‌ها و نقشه‌های قالی‌های بی‌بی باف، منحصربفرد بوده و پس از بافت هر قالی، نقشه آن از بین می‌رفت تا قالی بافته شده، منحصربفرد باقی بماند.
اگر به چالشتر رفتید، در کنار قفل و مصنوعات فلزی آن، بدنیست سراغی هم از فرش‌های دستباف نقش چالشتر بگیرید. فرشبافی در این منطقه قدمتی طولانی دارد. فرش چهارمحال و بختیاری، بویژه دو نوع «بافت نقش» و «چالشتری» با گل‌های ترنج، لچکی، سرو کاج، گل مینا و با قاب‌های ترکیبی و خشتی‌های چهارضلعی، یکی از زیبا‌ترین آثار هنری ماندگار در این سرزمین است.
برای بافت فرش بی‌بی‌باف چالشتر، ‌از عصاره‌ها و افشانه‌های رنگین برگرفته از برگ مو، روناس، پوست انار، پوست گردو، افشانه حنا، رنگ دانه، دوده زغال و سقز بنه استفاده می‌کنند. از این رو، فرش دستباف چالشتر به دلیل استفاده از رنگ‌های طبیعی و گیاهی، دارای رنگ ثابت و اصیل است. بد نیست بدانید که زنان چالشتر، در گذشته برای بافت فرش، آداب ویژه‌ای داشتند و آیین گره‌زنی نوعروسان، رسمی بود که هر نوعروس تازه‌وارد به خانه، آن را افتخار خود می‌دانست.
در این آیین، نوعروسان با ذکر آیه و حدیث، گره‌ای بر رخ دار قالی می‌انداختند، یعنی به عضویت خانواده هنر هویت‌بخش ایران زمین درآمده‌اند. به همین علت، زنان جوان از دیرباز، نقش مهمی در تهیه مواد اولیه و بافت قالی چالشتر داشتند و زنان مسن‌تر نیز روش‌های رنگ‌اندازی و رنگریزی را به جوان‌تر‌ها می‌آموختند.
آنان برای تهیه «خامه»، ابتدا پشم چیده شده گوسفندان را به صورت دستی می‌تابیدند و برای رنگرزی آن، از رنگ‌های طبیعی استفاده می‌کردند. برخی طرح‌های به جا مانده قالی چالشتر از دوران صفویه، الهام گرفته از طبیعت و حیوانات است. قالی چالشتر در طرح‌های خشتی، لچک ترنج، شکارگاهی، کف ساده، سرو و کاج، حقه‌ای، قابی و گل مینا بوده است که امروزه گل خشتی آن شهرتی جهانی دارد.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/693384/اعجاز-بی‌بی‌باف-را-فقط-یک-چهارمحالی-می-داند
بستن   چاپ