کرمان رصد - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ، قصد جدی برای تلاش جهت خرید گرینلند دارد. هم به منظور گسترش حوزه نفوذ آمریکا در نیمکره غربی و هم به عنوان راهی برای تثبیت میراث سیاسی خود.
بر اساس گزارش رویترز، ترامپ جمهوریخواه روز سهشنبه اعلام کرد که استفاده از اقدامات نظامی یا اقتصادی برای بهدستآوردن این سرزمین دانمارکی فرامرزی پس از آغاز به کار خود در 20 ژانویه را رد نمیکند. این اظهارات باعث نگرانی متحدان اروپایی شد که در تلاش برای حفظ مصونیت مرزها در زمان افزایش ناآرامیهای جهانی هستند.
در حالی که ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود به طور مختصر امکان خرید گرینلند را مطرح کرد، اظهارات اخیر او نشان میدهد که این تمایل، یک جاهطلبی عمیق و نه یک علاقه زودگذر است.
یکی از افرادی که در جریان بحثهای داخلی با ترامپ قرار دارد به رویترز گفت که رئیسجمهوری سابق و توسعهدهنده املاک و مستغلات احتمالاً از نیروی نظامی برای کنترل گرینلند استفاده نخواهد کرد.
با این حال، ترامپ به استفاده از روشهای دیگر - مانند اعمال فشار دیپلماتیک یا اقتصادی بر دانمارک - برای بهدستآوردن این بزرگترین جزیره جهان که یک قاره نیست، جدی است.
در سال 1959، دو قلمرو ایالات متحده، آلاسکا و هاوایی، تحت ریاستجمهوری دوایت آیزنهاور، جزو ایالات متحده شدند.
یکی دیگر از همکاران ترامپ خاطرهای را از مشاهده فهرست اولویتهای سیاست خارجی که توسط مقامات ارشد ترامپ پس از پیروزی او در انتخابات ریاستجمهوری 5 نوامبر تهیه شده بود، نقل کرد. یکی از این اولویتها به سرعت توجه او را جلب کرد: «خرید گرینلند.»
ترامپ به تصویر کشیدن خرید احتمالی گرینلند به عنوان یک ضرورت امنیت ملی را در پیش گرفته است.
واکنش دانمارک به سخنان ترامپ
دانمارک به اظهارات ترامپ پاسخ داده و اعلام کرده است که گرینلند برای فروش نیست. دانمارک صدها سال است که کنترل گرینلند را در دست دارد، اگرچه 57,000 نفر جمعیت این منطقه اکنون امور داخلی خود را اداره میکنند.
مشاوران ترامپ اعلام کردند که انتظار دارند منابع و توجه سیاست خارجی ایالات متحده در دولت جدید ترامپ بیشتر به سمت قاره آمریکا متمرکز شود.
سه نفر از افراد مرتبط با ترامپ که با تفکرات او آشنا هستند، گفتند که ترامپ به گسترش سرزمینی نیز به عنوان وسیلهای برای ایجاد میراثی ماندگار که برای نسلها به یاد خواهد ماند، علاقهمند است.
ترامپ اخیراً در اظهارات عمومی خود، از ایده تصاحب گرینلند، کانال پاناما، و حتی الحاق کانادا به ایالات متحده صحبت کرده است.
کارولین لوویت، سخنگوی ترامپ، در بیانیهای به رویترز گفت: «هر تصمیمی که رئیسجمهوری ترامپ میگیرد در راستای منافع ایالات متحده و مردم آمریکا است. به همین دلیل است که رئیسجمهور ترامپ به نگرانیهای امنیت ملی و اقتصادی مشروع در مورد کانادا، گرینلند و پاناما توجه کرده است.»
یکی از قهرمانان ترامپ، رئیسجمهور سابق ویلیام مککینلی، که از 1897 تا زمان ترورش در سال 1901 در قدرت بود، طی دوران ریاستجمهوری خود کنترل چندین سرزمین خارجی از جمله پورتوریکو و هاوایی را به دست آورد.
ترامپ که اغلب در کمپینهای انتخاباتی خود مککینلی را به دلیل سیاستهای تعرفهای گستردهاش ستایش میکرد، در دسامبر اعلام کرد که قصد دارد نام کوه «دنالی» در آلاسکا، بلندترین کوه آمریکای شمالی را به افتخار رئیسجمهور بیستوپنجم تغییر دهد.
ایده «ابر ایالات متحده» و اهمیت استراتژیک گرینلند
ترامپ استدلال کرد که این «ابر ایالات متحده» میتواند نفوذ روسیه را در قطب شمال محدود کند، منطقهای که به مرکز رقابت قدرتهای بزرگ تبدیل شده است.
گرینلند همچنین دارای ذخایر ارزشمند نفت، گاز و مواد معدنی است و در نزدیکی مسیرهای حمل و نقل قطب شمال قرار دارد. این منافع در سالهای اخیر برای سیاستگذاران آمریکایی فوریت بیشتری یافتهاند، زیرا روسیه و چین به دنبال گسترش نفوذ خود در منطقه قطب شمال هستند.
گرینلند که از طریق عضویت دانمارک در ناتو بخشی از این پیمان است، برای ارتش آمریکا اهمیت استراتژیک دارد، زیرا کوتاهترین مسیر از اروپا به آمریکای شمالی از طریق این جزیره قطبی عبور میکند. همچنین این جزیره محل شمالیترین پایگاه نظامی ایالات متحده است.
تلاشهای پیشین ایالات متحده برای تصاحب گرینلند
ایالات متحده پیش از این نیز برای خرید گرینلند از دانمارک تلاش کرده است. دولت رئیسجمهوری، هری ترومن در سال 1946 پیشنهاد مخفیانهای برای خرید این جزیره به مبلغ 100 میلیون دلار ارائه داد که دانمارک به صورت بیسروصدا آن را رد کرد.
http://www.kerman-online.ir/fa/News/692223/چرا-آمریکا-بهدنبال-خرید-بزرگترین-جزیره-جهان-است؟