کرمان رصد - همشهری /متن پیش رو در همشهری منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حضور رئیسجمهور ایران در اجلاس «دی8» با پیشنهادهای پنجگانه پزشکیان درباره وضعیت غزه و لبنان همراه شد
علیرضا احمدی| سفر یک روزه و فشرده رئیسجمهور ایران به مصر با هدف حضور در یازدهمین اجلاس سران گروه «دی 8» اگرچه اهداف و محورهای متکثری را پیگیری میکرد، اما یک رویکرد اساسی داشت؛ «دیپلماسی امنیت»؛ موضوعی که با پیشنهادهای پنجگانه مسعود پزشکیان همراه شد. حضور رئیسجمهور ایران در قاهره، آنهم پس از 12سال، طی روزهای اخیر در کانون توجه رسانههای منطقهای قرار گرفته است و گمانهزنیها و تحلیلها درباره دستاوردها و رایزنیهای انجام شده در جریان این سفر همچنان مورد توجه ناظران تحولات منطقه قرار دارد. در چنین شرایطی «توافق ایران و مصر برای بازگشایی سفارتخانهها و توسعه روابط»، «رایزنی با سران کشورهای عضو بهمنظور تعمیق همکاریهای اقتصادی» و «همگرایی کشورهای منطقه در قبال موضوع غزه و تجاوزهای رژیمصهیونیستی» از اصلیترین دستورکارهای حضور پزشکیان در جریان سفر یکروزه به مصر بهحساب میآمد.
رایزنیها و دیدارهای دوجانبه با سران کشورهای عضو «دی8» نیز از دیگر دستورکارهای حضور رئیسجمهور در قاهره بود؛ دستورکاری که بعضا بیش از برنامهها و موضوعهای دیگر در کانون توجه رسانهها قرار داشت. براین اساس هم بود که با توجه به تحولات اخیر در سوریه، دیدار روسایجمهور ایران و ترکیه به یکی از مهمترین سوژههای اجلاس «دی8» تبدیل شد.
چرا سفر به قاهره مهم بود؟
رایزنی درباره تحولات منطقه: نزدیکتر کردن دیدگاههای نقشآفرینان منطقهای در قبال تحولات جاری، از مهمترین محورهای رایزنیهای سران گروه «دی8» در قاهره بود که با تشریح دیدگاهها و مواضع ایران در این زمینه ازجمله در قبال تحولات سوریه، غزه و لبنان همراه شد.
احیای روابط دیپلماتیک با مصر: هموارسازی گامهای پیشروی تهران و قاهره در مسیر بازگشایی سفارتخانههای 2کشور را باید از مهمترین محورها و دستاوردهای سفر به قاهره دانست.
حمایت اجرایی از مردم غزه و لبنان: ارائه پیشنهادهای راهبردی و واقعبینانه درباره انجام اقدامهایی برای حمایت از مردم غزه و لبنان را باید ازجمله محورهای رایزنیهای پزشکیان در مصر بهحساب آورد.
ثباتسازی در سوریه: گفتوگوی کشورهای تأثیرگذار منطقه، ازجمله ایران و ترکیه درباره تحولات جاری در سوریه، نقش مهمی در گذار امن این کشور بهسوی تشکیل دولتی فراگیر و باثبات دارد.
توسعه همکاریهای اقتصادی منطقهای: بهرهگیری از ظرفیتهای متکثر سازمانهای منطقهای، ازجمله «دی8» در توسعه همکاریهای اقتصادی منطقهای، از راهبردهای اصلی مدنظر رئیسجمهور در سفر به مصر بود.
خنثیسازی تحریمها: گسترش همکاریهای تجاری و اقتصادی با کشورهای عضو «دی8» که در قاهره بهصورت ویژه مورد توجه رئیسجمهور ایران بود، میتواند بهعنوان ابزاری راهگشا در مسیر خنثیسازی تحریمهای غربی عمل کند.
شکست راهبرد منزویسازی ایران: محور واشنگتن-تلآویو با همراهی برخی دولتهای اروپایی طی ماههای اخیر رویکرد منزویسازی ایران در تحولات منطقهای و بینالمللی را در دستورکار داشتهاند، اما سفر به قاهره نمودی از شکست چنین سیاستی به شمار میرود.