کرمان رصد
اثر انگشت ترکیه در بحران شام
دوشنبه 12 آذر 1403 - 16:27:31
کرمان رصد - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
هواپیماهای جنگی روسیه و سوریه با هدف تضعیف خطوط تدارکاتی، شمال غربی شهر ادلب را هدف قرار می‌دهند.
هواپیماهای جنگی روسیه و دولت سوریه روز یکشنبه در تلاش برای جلوگیری از پیشروی‌های نیروهای ضددولتی که شامل حمله خیره کننده به حلب بود، حملات هوایی را به مناطق تحت کنترل شورشیان آغاز کردند.
به گفته نیروهای امدادی محلی و خبرگزاری دولتی روسیه تاس، هواپیماهای جنگی شهر ادلب در شمال غربی این کشور را هدف قرار دادند. ارتش روسیه اعلام کرد که در حال تشدید حملات به خطوط تدارکاتی شورشیان است.
مهم‌ترین تغییر پس از سال‌ها موازنه قدرت
به نوشته وال‌استریت ژورنال، این ضدحمله پس از آن صورت می‌گیرد که شورشیان ضددولتی سوریه بیشتر شهر حلب را تصرف کردند، که یک شکست برای دولت دمشق و متحدانش روسیه و ایران بود. تهاجم شورشیان مهم‌ترین تغییر سال‌های اخیر در موازنه قدرت در سوریه است. این درگیری به عرصه رقابت بین قدرت‌های جهانی تبدیل شده و ایالات متحده، ترکیه، اسرائیل و مجموعه‌ای از بازیگران خارجی دیگر را نیز به خود جلب کرد.
فرماندهی نظامی شورشیان گفته که به نیروهای دولتی در شمال شهر حماه -یکی دیگر از مراکز مهم جمعیتی- حمله کرده است. این نشانه دیگری از سقوط سریع مواضع نیروهای وفادار به رئیس جمهور، بشار اسد، به شمار می‌آید. به گزارش تاس، ارتش روسیه گفت نیروهای کمکی به حماه رسیده‌اند.
دفاع مدنی سوریه، یک سازمان مدنی مستقل که به کلاه سفیدها نیز معروف است، روز یکشنبه گفت که در حال گسترش عملیات خود به مناطقی است که به تازگی توسط شورشیان بازپس گرفته شده‌اند.
گییر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه گفت: «تحولات اخیر خطرات شدیدی برای غیرنظامیان ایجاد می‌کند و پیامدهای جدی برای صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی دارد». وی خاطرنشان کرد که گروه شورشی اصلی و رهبر این پیشروی، هیئت تحریر الشام، از سوی شورای امنیت سازمان ملل به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است.
جدی‌ترین چالش اسد در سال‌های اخیر
عقب‌نشینی نیروهای دولتی از حلب و مناطق اطراف آن، جدی‌ترین چالش سال‌های اخیر را برای حکومت اسد ایجاد می‌کند، که استراتژی آن بر کنترل مراکز جمعیتی در غرب سوریه استوار است، حتی در شرایطی که کنترل خود را بر دیگر بخش‌های روستایی کشور از دست داده است.
روسیه در روزهای اخیر حملات هوایی را در مناطق تحت کنترل شورشیان آغاز کرد، در حالی که رسانه‌های وابسته به نیروهای نزدیک به ایران گفتند که ارتش اسد در حال اعزام نیروهای کمکی به خطوط مقدم است. ظاهراً هیچکدام برای متوقف کردن حمله شورشیان که سال‌ها منتظر فرصتی برای حمله بودند کافی به نظر نمی‌رسید.
دولت اسد یک شریک کلیدی برای روسیه است که پایگاه‌های دریایی و هوایی در سوریه دارد و جای پای مسکو در دریای مدیترانه به شمار می‌رود. برای ایران، سوریه نماد تلاش طولانی مدت برای گسترش نفوذ خود در منطقه و یک موقعیت استراتژیک در مجاورت حریف سرسختش، اسرائیل، است.
دولت دمشق روز شنبه اذعان کرد که حداقل برخی از نیروهایش از حلب عقب‌نشینی کرده‌اند و وزارت دفاع اعلام کرد که برای تقویت خطوط خود و آماده‌سازی یک ضدحمله، یک «استقرار مجدد استراتژیک» انجام داده است. در این بیانیه آمده است که ده‌ها سرباز دولتی در درگیری‌ها در شمال غرب سوریه کشته شده‌اند و نیروهای مخالف وارد بخش‌های مهمی از حلب شده‌اند.
رسانه‌های عربی گزارش دادند که کل منطقه بین حلب و استان ادلب - که تحت کنترل شورشیان است- سقوط کرده و شهرهای بزرگ جنوب حلب در بزرگراه اصلی حلب-دمشق از جمله سراقب و معره نعمان نیز به تصرف شورشیان در آمده‌اند.
اثر انگشت ترکیه
مشخص نیست که دیگر شهرهای بزرگ سوریه سقوط خواهند کرد یا خیر، اما به گفته جاشوا لندیس، رئیس برنامه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه اوکلاهاما، اکنون همه نگاه‌ها به حماه است که چهارمین شهر بزرگ سوریه است.
لندیس گفت که معتقد است که ممکن است پایتخت دمشق سقوط کند، زیرا حامیان دولت ناامید شده‌اند و اراده مبارزه را از دست داده‌اند. علی‌رغم انکار دولت ترکیه، لندیس می‌گوید که در کل عملیات «اثر انگشت ترکیه دیده می‌شود»، زیرا «تمام اسلحه، غذا و پولی که وارد ادلب می‌شود از ترکیه می‌آید».
لندیس گفت: «مطمئنم ترکیه می‌خواست به اسد سیلی بزند و او را پای میز [مذاکره] بیاورد، اما آشکارا دومینویی را به راه انداخته است که فکر نمی‌کنم کسی انتظار آن را داشت.»
تحلیلگران سوری همچنین به رسانه‌های عربی گفتند که به دلیل انسداد محور ایران-سوریه، «جاده تهران به بیروت دیگر باز نیست و دیگر امکان رسیدن تدارکات به متحدان ایران نیست.»
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، مسئولیت دولتش در حمله شورشیان سوریه به حلب را رد کرد و گفت «ترکیه در تلاش برای دستیابی به صلح در منطقه نقش فزاینده‌ای ایفا می‌کند».


http://www.kerman-online.ir/fa/News/679506/اثر-انگشت-ترکیه-در-بحران-شام
بستن   چاپ