کرمان رصد
فلسفه سده میانی ایران پرتویی بر درک فلسفه غرب افکند
يکشنبه 27 آبان 1403 - 18:38:14
کرمان رصد - به گزارش خبرگزاری مهر، نشست «اهمیت امروزین مطالعات فلسفه سده‌های میانه در ایران» با حضور محمد ایلخانی، بهنام اکبری، حسین شقاقی و مالک شجاعی شنبه 26 آبان، در سالن ادب پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
در این نشست ابتدا بهنام اکبری ضمن تأکید بر اهمیت فلسفه بیان کرد: التفات به فلسفه سده‌های میانه که قرن‌ها در غرب مغفول مانده بود، پس از اواسط سده نوزدهم از سر گرفته شد و عطف توجّه به اندیشه این سده‌ها رونق یافت.
پس از عصر روشنگری، در این صد و پنجاه سال اخیر، پژوهش‌های گوناگونی درباره این فلسفه انجام شده است، اما همچنان بخش‌های بسیاری از آن ناکاویده و پژوهش‌ناشده باقی مانده است.
وی افزود: در ایران نیز پژوهش در باب فلسفه سده‌های میانه تحت تأثیر نقدهای دوره روشنگری بوده و این تأثیر تا کنون ادامه داشته است. پرسش این است که «چرا باید فلسفه سده‌های میانه را بخوانیم و بکاویم و ضرورت آن چیست؟» از حیثی خود این فلسفه درّی گرانبهاست و چه بسیار نظریه‌ها و اندیشه‌های ناب هست که در آن صید توانیم کرد.
از حیثی دیگر نیز پاسخ بدین پرسش می‌تواند ناظر به گذشته و آینده و به قصدی دیگر باشد. از سویی می‌تواند که کاوش این فلسفه به شناخت سنّت فلسفی خود ما یاری‌رسان باشد و از سویی دیگر پرتویی افکند بر درک و دریافت فلسفه‌های معاصر مغرب‌زمین و چه بسا بتواند به ما نشان دهد که چگونه حل و جذب و امتداد اندیشه‌ای از درون بافت فرهنگی کلاسیک و در سنّت به اندیشه امروزین فلسفی راه می‌یابد و گذشته پاینده می‌ماند و زاینده می‌گردد.
در ادامه نشست دکتر محمد ایلخانی، استاد ممتاز فلسفه دانشگاه شهید بهشتی و مؤلف کتاب «تاریخ فلسفه در قرون وسطی و رنسانس» بیان کردند: بازخوانی فلسفه سده‌های میانه از این جهت مهم است که اولاً مطالعه بنیان‌ها و اساس‌هاست و دوماً چون تاریخ فلسفه همان فلسفه و تاریخ اندیشه است و اندیشه قدیم و جدید ندارد و متفکران، فیلسوفان و اندیشمندان همواره «باز» می‌گردند و این به ما بستگی دارد که چگونه آن‌ها را «باز» خوانی کنیم و دیدگاه‌هایشان را روزآمد کنیم؟
کد خبر 6290069

کرمان رصد


http://www.kerman-online.ir/fa/News/674727/فلسفه-سده-میانی-ایران-پرتویی-بر-درک-فلسفه-غرب-افکند
بستن   چاپ