کرمان رصد
تئاتر باید هنر مستقل و اندیشه‌گرا باقی بماند
يکشنبه 6 آبان 1403 - 11:20:10
کرمان رصد - ایسنا/خراسان رضوی یک کارگردان تئاتر گفت: در بزنگاه بسیار جدی فرهنگی و هنری قرار داریم، تئاتر باید هنر مستقل و اندیشه‌گرا باقی بماند؛ چراکه تئاتر همیشه جایگاهی برای تفکر و اندیشه بوده است.
مسعود عقلی در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص نمایش کمپانی آقای داتان اظهار کرد: قرار بود این تئاتر در سال 96 ساخته شود که به دلایلی به تعویق افتاد و پس از 7 سال تصمیم گرفتم دوباره با هنرجویان نمایش جدیدی را به صحنه ببرم.
این کارگردان تئاتر در تشریح انتخاب نام این اثر گفت: نام نمایش برگرفته از فضای نمایش و لوکیشن آن به نقد فضای سرمایه‌داری و رسانه می‌پردازد؛ موضوعی که همیشه برای من جذاب و مهم بوده است.
وی در خصوص جزئیات نمایش اضافه کرد: تمرین‌های نمایش را از دی ماه سال گذشته آغاز کردم. این نمایش یک اثر هنرجویی است، بنابراین نیاز به زمان معقولی برای آماده‌سازی بازیگران و هنرجویان تازه‌کار داشتیم. شاید گروه‌های دیگر این کار را سریع‌تر انجام دهند، اما من معتقدم که حداقل 9 ماه زمان لازم است تا فردی که با فضای تئاتر آشنایی ندارد وارد این محیط شود.
عقلی بیان کرد: در هنگام اعلام فراخوان، نمایش را به‌ عنوان اثر هنرجویی معرفی نکردم، چراکه از بازیگران حرفه‌ای نیز در کنار هنرجویان استفاده کرده‌ام. این نمایش را مانند دیگر آثار خودم می‌دانم و برچسب هنرجویی به آن نمی‌زنم. این مسئله در مشهد رایج شده که برچسب هنرجویی به کار بزنند تا کیفیت پایین‌تر یا سایر ایرادات پوشانده شود، اما برای من این‌گونه نیست. ترکیبی از هنرجویان و بازیگران حرفه‌ای را به کار گرفتیم تا نمایشی با کیفیت ارائه دهیم.
این کارگردان تئاتر به چالش بزرگ آموزش صبر و استقامت به هنرجویان تازه‌وارد اشاره و اظهار کرد: پروسه تمرینات است که از افراد هنرمندان واقعی می‌سازد، لذا باید از فرآیند و نه تنها از نتیجه نهایی تئاتر لذت برد و این چالش در آموزش صبر بزرگ‌ترین مانع در این پروژه بود .
وی اضافه کرد: در ساخت این اثر با تیمی بالغ بر 22 نفر در صحنه و پشت صحنه همکاری کردیم و این نمایش از فضای ذهنی و تخیلی بیشتری نسبت به آثار قبلی‌ام برخوردار است.
این نمایش‌نویس و کارگردان عنوان کرد: در نمایش جدید از لوکیشن‌ها و کاراکترهای غیر ایرانی استفاده کردم که خود این مسئله چالشی جدید برای من در زمینه کارگردانی و نگارش نمایشنامه بوده است.
این کارگردان درباره وضعیت کنونی تئاتر ایران گفت: در بزنگاه بسیار جدی فرهنگی و هنری قرار داریم، تئاتر باید هنر مستقل و اندیشه‌گرا باقی بماند؛ چراکه تئاتر همیشه جایگاهی برای تفکر و اندیشه بوده است.
عقلی با اشاره به افزایش نمایش‌های سرگرم‌کننده در تئاتر ایران به خصوص در مشهد، اظهار نگرانی کرد و گفت: جنبه سرگرمی نباید بر جنبه‌های دیگر تئاتر قالب شود و سازندگان نمایش‌های کمدی و موزیکال نباید بیش از اندازه به جنبه‌های سرگرمی توجه کنند، چراکه این موضوع به رشد تئاتر کمکی نمی‌کند. این نوع نگاه متأسفانه در حال گسترش است و جای اندیشه را در تئاتر خالی می‌کند.
این کارگردان برجسته با تأکید بر نیاز به گفت‌وگو و مطالعه بیشتر درباره تئاتر، خاطرنشان کرد: فعالان حوزه تئاتر باید دیدگاه‌های خود را بازبینی کنند و بیشتر بفهمند که تئاتر تنها آن چیزی نیست که امروز در حال اتفاق افتادن است. همچنین از مخاطبان و منتقدان می‌‎خواهم تا به نقش خود در نقد و تحلیل آثار توجه بیشتری داشته باشند تا به رشد فرهنگی و هنری تئاتر کمک کنند.
تئاتر یک کالای فرهنگی است و باید نقد شود
عقلی عنوان کرد: عرضه یک اثر جدید تئاتری و نظرسنجی از مخاطبان اهمیت دارد و ما با افتخار یک اثر جدید تئاتری را در معرض دید عموم قرار می‌دهیم و انتظار داریم که مخاطبان نظرات خود را درباره این اثر ارائه دهند. در واقع هنر نمایش، یک کالای فرهنگی است و باید مورد نقد باشد.
نقد یک تئاتر کمک می‌کند تا سواد کارگردان سنجیده شود
این هنرمند تئاتر بیان کرد: ما دو بخش نقد داریم که شامل نقد منتقدان حرفه‌ای و نقد مخاطبان تئاتر که شامل تماشاگران حرفه‌ای نیز می‌شود. برای من همیشه جذاب بوده که نظرات مختلف را مشاهده و بررسی کنم؛ چه این نظرات مثبت باشند و چه منفی. حتی اگر نقدی در بدترین حالت اثر را تخریب کند، دیدن و خواندن آن برای من جالب است. این تجربه به من کمک می‌کند تا میزان تاثیرپذیری و سواد خود را در زمینه تئاتر بسنجم.
وی اظهار کرد: تجربه خاص من در طول تمرینات و اجراهای این نمایش، مربوط به دیدن پیشرفت و شکوفایی جوانانی است که از صفر شروع کردند. آن‌ها به تدریج توانستند بر روی صحنه رفته و به بیان کلامی بپردازند. به اعتقاد من هیچ تصویری جذاب‌تر از این نیست که ببینید فردی جوان، زندگی خود را وقف یک حرکت فرهنگی می‌کند و در عوض نتایج آن را مشاهده می‌کند.
این کارگردان تئاتر تصریح کرد: با توجه به سال‌ها فعالیت در این عرصه، به نظر می‌رسد که از حالت هیجان‌زده بودن فاصله گرفته‌ایم و اکنون به این فکر می‌کنم که چه پیامی برای مخاطب دارم. این پیام می‌تواند من را تشویق کند تا به کار تئاتر ادامه دهم و در هر اثر هنری که ارائه می‌دهم، روح و زمان خود را صرف کنم.
وی افزود: مهم است که پس از تماشای اثر، مخاطب چه احساسی داشته باشد و چه پیامی دریافت کند. تجربه استقبال از این اثر خوب و مثبت بوده، اگرچه ایده‌آل نبوده است.
تئاتر باید بتواند به حیات خود ادامه دهد
عقلی گفت: امیدوارم با شرایط اقتصادی کنونی، تئاتر بتواند به حیات خود ادامه دهد و هنرمندان از جمله کسانی که روزی تئاترهایی حرفه‌ای تولید می‌کردند، مجبور نشوند به سمت کارهایی با محوریت اقتصادی بروند. تئاتر باید زنده بماند و این امیدوارکننده است که هنرمندان در زمینه تئاتر فعال باقی بمانند.
انتهای پیام

http://www.kerman-online.ir/fa/News/665689/تئاتر-باید-هنر-مستقل-و-اندیشه‌گرا-باقی-بماند
بستن   چاپ