کرمان رصد

آخرين مطالب

تشخیص جنسیت جوجه‌ها پیش از تولد، بدون آسیب و با دقت بالا علمي

تشخیص جنسیت جوجه‌ها پیش از تولد، بدون آسیب و با دقت بالا
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا / در صنعت مرغ تخم‌گذار، جوجه‌های نر به‌دلیل ناکارآمدی در تولید تخم‌مرغ و همچنین عدم رشد سریع برای گوشت، فاقد ارزش اقتصادی هستند. به همین دلیل، میلیون‌ها جوجه نر بلافاصله پس از تولد حذف می‌شوند؛ اقدامی که با واکنش‌های جدی در سطح جهانی، به‌ویژه از سوی مدافعان حقوق حیوانات مواجه شده است. این موضوع به دغدغه‌ای بزرگ برای صنعت طیور تبدیل شده که به دنبال روش‌هایی انسانی‌تر برای مدیریت این موضوع است. با توجه به افزایش روزافزون مصرف تخم‌مرغ در جهان، پیش‌بینی می‌شود حجم حذف این جوجه‌ها در آینده بیشتر نیز شود، مگر اینکه راهکاری علمی برای تعیین زودهنگام جنسیت جنین‌ها پیش از تولد ارائه شود.
یکی از راه‌حل‌های امیدوارکننده در این زمینه، تشخیص جنسیت جوجه‌ها در مرحله جنینی است. در این صورت، می‌توان از پرورش جنین‌هایی با جنسیت ناخواسته پیش از تکمیل سیستم عصبی جلوگیری کرد. این اقدام نه تنها باعث کاهش رنج حیوانات می‌شود، بلکه از نظر اخلاقی نیز قابل‌قبول‌تر از حذف جوجه‌های زنده پس از تولد است. البته هنوز درباره اینکه جنین در چندمین روز از رشد خود می‌تواند احساس درد کند، اختلاف نظر وجود دارد. ولی اجماع علمی بر آن است که تا قبل از هفت روزگی، جنین توانایی حس درد ندارد؛ بنابراین، اگر تشخیص جنسیت پیش از این بازه انجام شود، از دیدگاه اخلاقی مورد پذیرش قرار می‌گیرد.
در همین راستا، محمود نظری، دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، به همراه دو پژوهشگر دیگر از همین دانشگاه و با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، مطالعه‌ای علمی را برای بررسی امکان تعیین جنسیت جنین مرغ بومی ایران با استفاده از یک روش نوری خاص انجام داده‌اند. این روش مبتنی بر استفاده از طیف‌سنجی رامان است؛ فناوری‌ای که امکان شناسایی تفاوت‌های جزئی در ترکیب‌های شیمیایی را فراهم می‌کند و پیش‌تر در علوم زیستی نیز کاربردهایی داشته است.
برای اجرای این پژوهش، دانشمندان در روز سوم انکوباسیون (تقریباً 84 ساعت پس از شروع جوجه‌کشی)، از دستگاه طیف‌سنج رامان برای بررسی نمونه‌های خون جنینی استفاده کردند. این دستگاه با تاباندن نور لیزر به نمونه و تحلیل نوری که از آن بازمی‌گردد، اطلاعاتی درباره ترکیب‌های شیمیایی درون آن به دست می‌دهد. آن ها سپس برای اطمینان از صحت نتایج، از روش ژنتیکی شناخته‌شده‌ای به نام واکنش زنجیره‌ای پلیمراز یا PCR برای تعیین دقیق جنسیت استفاده کردند.
نتایج به‌دست‌آمده از طیف‌سنجی رامان نشان دادند که شدت نور بازتاب‌شده از نمونه‌های خون در جوجه‌های نر بیشتر از جوجه‌های ماده است. این تفاوت در شدت نور به‌خوبی نشان داد که می‌توان از این ویژگی به‌عنوان شاخصی برای تشخیص جنسیت استفاده کرد. همچنین، تحلیل‌های آماری روی داده‌ها تأیید کرد که تفاوت میان نمونه‌های نر و ماده از نظر شدت طیف‌ها معنادار است و این روش می‌تواند با دقت خوبی جنسیت را تعیین کند.
در ادامه، بررسی‌های بیشتر با روش PCR نیز دقت این نتایج را تأیید کرد. در این آزمایش ژنتیکی، مشخص شد که جنین‌های نر یک نوار خاص و جنین‌های ماده دو نوار متفاوت در نتایج آزمایش داشتند. این داده‌ها نشان داد که داده‌های نوری و ژنتیکی به‌خوبی یکدیگر را تکمیل می‌کنند و نتیجه‌گیری نهایی را تقویت می‌کنند.
نکته مهم در این پژوهش، کوتاه بودن زمان مورد نیاز برای انجام آزمایش است. از آنجا که طیف‌سنجی رامان فقط چند دقیقه زمان نیاز دارد و به نمونه آسیبی وارد نمی‌کند، می‌توان آن را در مقیاس صنعتی نیز به‌کار گرفت. این روش به‌دلیل غیرتهاجمی بودن، دقت بالا و سرعت مناسب، گزینه‌ای عملی برای استفاده در مراکز جوجه‌کشی محسوب می‌شود.
این روش همچنین از دیدگاه اخلاقی اهمیت بالایی دارد، چرا که پیش از شکل‌گیری کامل سیستم عصبی جنین انجام می‌شود و می‌تواند از کشته‌شدن جوجه‌های زنده در سنین پایین جلوگیری کند. علاوه بر این، استفاده از این فناوری می‌تواند کیفیت فرآیند جوجه‌کشی را نیز افزایش دهد و به کاهش هزینه‌ها و بهبود بهره‌وری در صنعت کمک کند. دستگاه طیف‌سنج رامان با تحلیل تفاوت‌های شیمیایی در نمونه، اطلاعات ارزشمندی از جنسیت جنین ارائه می‌دهد که برگرفته از تفاوت‌های ژنتیکی و متابولیکی بین نر و ماده است.
مقاله مربوط به این پژوهش در فصلنامه «تحقیقات تولیدات دامی» منتشر شده است؛ نشریه‌ای علمی‌پژوهشی که وابسته به دانشگاه گیلان است و به انتشار یافته‌های جدید در زمینه علوم دامی می‌پردازد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/718823/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جلسه جمع‌بندی مصوبات سفر اعضای کمیسیون صنایع مجلس به استان کرمان برگزار شد

مرگ دلخراش پدر و دختر زرندی

فیلترینگ؛ ملتی گروگان اندکی

واشنگتن پست: سبک مذاکره ترامپ چقدر شانس موفقیت دارد؟

اجرایی جذاب و حرفه ای با ساز چنگ

اشک‌هایی که دیده نشد؛ دانش‌آموز دختر دیگری در دبیرستان خودکشی کرد

از مهم‌ترین بندر ایران چه می‌دانیم؟

سایه جنگ آبی و اتمی بر شبه قاره هند

اصلاحات در قوه قضاییه؛ پایان دادگاه‌های ویژه اقتصادی

باکتری‌های مهندسی شده سلامت خاک را علامت می دهند!

تصاویر آهسته از لحظه پرتاب استارشیپ

سرپرست معاونت اداره امور رفاهی آموزش و پرورش استان کرمان منصوب شد

4 کشته و مصدوم در تصادف زنجیره‌ای محور منوجان ـ بندرعباس

انفجار منزل مسکونی در کرمان، 5 مصدوم بر جا گذاشت

سرمقاله جوان/ پشت‌پرده اختلال ادراکی هلندی در بندر شهید رجایی!

قطعه «گل نازدارم» با خوانندگی رضا بهرام

آهنگ «کنارتم» با صدای علی یاسینی

سیگنال مثبت مذاکره ها در رفتار آژانس

فرمانده سابق سنتکام: تمرکز باید بر موضوع هسته‌‏ای باشد

سنت قدیمی کلیسای کاتولیک پس از مرگ پاپ

امید با چاشنی احتیاط

سرمایه‌گذاری امریکا در پروژه‌های بلندمدت هزینه خروج از توافق را بالا می‌برد

ایست قلبی تجارت

هوش مصنوعی دریافت نمونه خون و انتقال دارو را به خانه آورد

نجات گوزن‌های قرمز از انقراض توسط محققان دانشگاه تربیت مدرس

رکورد جهانی ماراتن زنان شکست!

حکم پیروز قربانی بی سر و صدا صادر شد!

واکنش استقلال به بسته شدن پنجره نقل و انتقالات

ادعای جالب پرسپولیس علیه حکم بیرانوند!

ستاره استقلال درخواست جدایی داد!

قهرمانی تاریخی لیورپول؛ بندر سرخ تا صبح سرود می‌خواند

دونوازی قانون و تنبک در قطعه «دل شکن»

موزیک ویدئوی «روزهای بی‌قرار» با صدای علیرضا قربانی

سامانه‌های بومی، مامور دفاع از حریم هوایی ایران

چانه‌زنی با چاشنی فنی در مسقط

پایان حذف عقیدتی در گزینش؟

از نگهبانی کلوب شبانه تا پاپ شدن

گره کور انبارها

دانشمندان کلید موفقیت را در دل بازی «ماینکرافت» پیدا کردند

رصد یک «مغنااختر سیار» در دل راه شیری

سه تیم در یک فصل: ان‌گاپت یا جهانگرد؟

هشدار مدیر کل کار کرمان به ٢٤ معدن پر خطر/ لزوم رعایت مسائل ایمنی در معادن زغالسنگ

صدور و ارائه مجوز فعالیت اقتصادی به صورت الکترونیکی در کیش

اولین خروجی قطعی پرسپولیس مشخص شد

آهنگ «تماشایی» با صدای احسان خواجه امیری

احتمال جنگ هند و پاکستان وجود دارد

ناگهان انفجار؛ روایت‌های مستقیم از حادثه مهیب دیروز

شروع پیچیده مذاکرات کارشناسی

دانشگاه نهاد اندیشه ورز و تحول ساز است

کشف محققان ایرانی بدنه هواپیما را مقاوم‌تر می‌کند