کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ چرا مذاکرات سرعت گرفت؟ مقالات

سرمقاله جوان/ چرا مذاکرات سرعت گرفت؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - روزنامه جوان / «چرا مذاکرات سرعت گرفت؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم غلامرضا صادقیان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
پردامنه‌ترین پرسشی که فعالان سیاسی بعد از مذاکرات رم از خود پرسیده‌اند این است که چرا سرعت مذاکرات خوب است؟! معتقدم در این مذاکرات پای امریکایی‌ها روی گاز است و دست ایرانی‌ها روی دنده! یعنی طرف ایرانی با دنده‌سنگین می‌راند، زیرا سراشیبی‌ها، پیچ‌های‌خطرناک، تونل‌های‌بدون‌روشنایی، لغزنده‌بودن‌راه، باریک‌شدن‌جاده و حتی ختم جاده به ته دره را تجربه کرده است! طرف امریکایی تا اینجای کار درخواستی جز غیرتسلیحاتی‌شدن برنامه هسته‌ای ایران نداده که خودشان هم می‌دانند تحصیل‌حاصل است. پس دلیلی نمی‌بینند که کار را معطل کنند. از طرفی وقتی یک طرف با دنده‌سنگین می‌راند و طرف‌دیگر فقط گاز می‌دهد، اگر دنده را سبک نکنی، سروصدای موتور بلند می‌شود و دود از اگزوز بیرون می‌زند، پس بعید نیست آن‌کس که تا حالا با دنده‌سنگین می‌رانده بخواهد دنده را سبک کند!
ولی باز معتقدم که این تمامی ماجرا نیست. مهم‌ترین پرسش طرف ایرانی که همچنان با احتیاط به مذاکرات می‌نگرد، آن است که سود امریکا از کاهش درصد غنی‌سازی در مقابل رفع‌کامل تحریم‌ها چیست و اگر نتواند پاسخ قانع‌کننده‌ای به خود بدهد، همچنان درباره نتیجه مذاکرات در تردید می‌ماند. پرسش دوم طرف ایرانی آن است که بازیگران خارج از صحنه چگونه می‌توانند بر روند مذاکرات تأثیر بگذارند، مشخصاً صهیونیست‌ها و اروپا. روی سخنان شخص ترامپ که اصلاً حسابی نیست. او در یک سخنرانی و حتی در یک پاراگراف یک‌بار می‌گوید بایدن پول خیلی زیادی به ایران داد و سپس می‌گوید دوست دارد ایران کشور ثروتمندی باشد! اینجاست که برخی از خود می‌پرسند آیا در پشت‌صحنه توافقات دیگری شده است که مذاکرات سرعت گرفته است؟ مثلاً آیا «شیطان‌بزرگ» قرار است اندکی کوچک شود؟! ممکن است برخی در یک فرض خودساخته که «ایران در یک‌سال اخیر در منطقه ضعیف شده است»، نتیجه بگیرند که نامه ترامپ و پیشنهاد آغاز مذاکرات بهره‌برداری از این فرصت بود تا در توافقی جدید با ایران تمامی آنچه را که قبلاً به دست نیاورده بودند، این‌بار کسب کنند. اما محتوای مذاکرات نشان می‌دهد امریکا با درخواست‌های حداقلی کار را پیش می‌برد و سرعت مذاکرات هم یکی به همین دلیل است. با همین استدلال، می‌توان مدعی شد امریکا از اینکه ایران را تضعیف و سازشکار کند، ناامید شده و تقاضای مذاکره و سرعت‌دادن به آن باید در همین‌راستا فهمیده شود. 
یک تحلیل هم می‌تواند این باشد که حل مسائل امریکا با روسیه در اوکراین و با ایران در منطقه با این هدف دنبال می‌شود که امریکا روی چین تمرکز کند تا از دوم‌شدن در جهان و پشت‌سر چین قرارگرفتن مانع شود. امریکا می‌داند که نمی‌تواند تا ابد با روس‌ها در جنگی فرسایشی باشد. از ایران هم نمی‌تواند توقع داشته باشد که آن شیطان بزرگ را فاکتور بگیرد. اینها مسائل ایدئولوژیک است و همان‌قدرکه ایران بر سر ایده‌های خود مانده است، امریکا هم حاضر به عبور از ایده‌های خود نیست و برخلاف ادعا‌ها امریکا از هر کشوری ایدئولوژیک‌تر است، آنچنان که حتی اصول لیبرال‌دموکراسی و کاپیتالیسم و بازار آزاد را در وقت خودش و در مسئله تعرفه‌ها جابه‌جا می‌کند تا آن ایده اصلی که «امریکا باید اول باشد»، آسیبی نبیند. 
می‌توان نتیجه گرفت سرعت‌گرفتن مذاکرات از طرف امریکا اگر تا آخر ادامه یابد، نه امری راهبردی (استراتژیک) که فقط روشی (تاکتیکی) برای عبور از وضعیت موجود در مقابل ایران به وضعیتی متفاوت است که هنوز معلوم نیست که آیا بهتر است یا بدتر. اما تغییر همواره جذاب است. 
بازار
در پایان توصیه‌ای به تیم مذاکره‌کننده دارم که این «غیرمستقیم» را تا پایان حفظ کند. البته می‌توان دوباره گفت که نزاکت به خرج دادیم و احوالپرسی کردیم، اما این نزاکت را به دلیلی فقط همان جلوی در حفظ کنید نه بیشتر و از سرزنش‌ها نترسید. مذاکره غیرمستقیم ریشه عمیق در فرهنگ بشری دارد. دو عضو یک فامیل هم که با یکدیگر دعوا دارند، با وساطت عضو دیگر به خانه او می‌روند، حتی به خانه هم می‌روند، کنار هم می‌نشینند ولی با هم حرف نمی‌زنند و هرکدام شخص واسطه را خطاب قرار می‌دهد، با اینکه یکدیگر را می‌بینند و صدای هم را می‌شنوند. ممکن است واسطه مدتی حتی حرفی هم نزند ولی بازهم دو طرف دعوا به خاطر خصومت سابق، مستقیم یکدیگر را خطاب نمی‌کنند. این فرهنگ سابقه‌ای به عمر تمدن بشر دارد و دو طرف دعوا جز به این طریق راضی به حل مسائل خود نمی‌شوند. اما مشخصاً درمورد ایران و امریکا باید آن فاصله که معنادار است حتی بعد از توافق فرضی حفظ شود، پس بهتر است به سمت قدم‌زدن بر لب ساحل عمان نرویم. قدم‌زدن با کری بر لب رود حاصلش این بود که الان او از ترامپ می‌خواهد کاری کند ایران با محدودیت موشک‌های بالستیک خود و پایان حمایت از مقاومت موافقت کند! فکر آینده هم باید بود. وقتی به این هیولا خیلی نزدیک شدید، بیم آن می‌رود که مانند او شوید! به قول نیچه «آن که با هیولا می‌ستیزد، باید بپاید که خود در این میانه هیولا نشود. اگر دیرزمانی در مغاکی چشم بدوزی، آن مغاک نیز در تو چشم خواهد دوخت»!

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/717044/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آهنگ «ستاره» با صدای مجید رضوی

سیاست دو ستونی تهران

خط قرمزهای ایران در مذاکرات هسته ای

زاکانی تا آخر می‌ماند؟

مهم‌ترین ویژگی مذاکرات غیبت طرف‌های ثالث است

آغاز فرآیند آموزش هوش مصنوعی به یک میلیون دانش‌آموز

افتتاح طرح بهسازی بوستان پیرغلامان شهر کرمان+ تصاویر

گسترش پایگاه مقدم هوایی شهید «کاربر» در آینده نزدیک

خانه منسوب به سعدی همچنان استوار و در حال صیانت

آموزش و پرورش از مهمترین نهادهای متولی پیشگیری از جرم است

دوتار نوازی هراتی توسط استاد «گدا محمد هروی»⠀

اجماع سیاسی با چاشنی احتیاط

اسپیس‌ایکس دهمین گروه از ماهواره‌های جاسوسی آمریکا را پرتاب کرد

حمله به چاقی با روش جدید نانوذراتی

پایان عملیات عمره با انجام 2 پرواز به کرمان و بندرعباس

کشف ردپای دایناسورها در شهرستان زرند / شناسایی 10 ردپای مرموز

پویش «به حرمت علی (ع) می‌بخشم» منجر به صلح و سازش در 6 پرونده قصاص شد

نقشه کرمان موتور برای بومی‌سازی خودرو / افزایش داخلی سازی کی‌ام‌سی X5

افتتاح طرح بهسازی بوستان پیر غلامان شهر کرمان+تصاویر

چهره کلیدی احمدی‌نژاد در هولدینگ بابک زنجانی

برگزاری اولین یادواره شهید «محمد مهدی ایرانمنش»+پوستر

بیمارستان عنبرآباد سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد

چانه‌زنی شهردار کرمان در نشست شورای شهر برای ساخت 2 تقاطع مهم

تقوی: کسی حق ندارد تمرکز ملی‌پوشان والیبال را به هم بزند

خروجی جلسه باشگاه پرسپولیس، ابقای درویش؛ اگر امشب وتو نشود!

پایان جلسه هیئت‌مدیره پرسپولیس

موزیک ویدئوی جدید «به جای من» با صدای عماد طالب زاده

آثار سعدی عصاره اندیشه‌های دینی و تربیتی ملت ایران است

تلاش ناسا برای ارسال اولین محموله‌های سرنشین‌دار به مریخ

راهبرد کرمان موتور برای بومی‌سازی خودرو

برگزاری جشنواره «قاب تلاش» در استان کرمان

کنایه بامزه امیرحسین قیاسی با شوآف محمدرضا گلزار + فیلم

تیروئید چشمی؛ درباره این بیماری چه می دانید؟

تاثیر معادن و صنایع در گسترش انواع سرطان‌ها / تحمیل فشار مالی از سوی اتباع غیر مجاز به بخش درمان استان کرمان

پایان لیگ بین‌المللی اسکی آلپاین با معرفی نفرات برتر

دوپلانتیس راز موفقیتش در پرش با نیزه را فاش کرد

برداشت توت در اندوهجرد

ستاره موسیقی ایران، چهره سال هنر انقلاب

رحمان و رحیم پایتخت: اگر پیشنهاد خواندن در عروسی‌ها را قبول میکردیم الان اوضاع اقتصادی بهتری داشتیم

سی‌ودومین ماموریت باری «دراگون» به ایستگاه فضایی بین‌المللی پرتاب شد

برچسب پزشکی سلامت ریه را مشخص می‌کند

جرقه خلاقیت انسان از چه زمانی آغاز می‌شود؟

بنیاد شهید و امور ایثارگران در کمیته مربوط به حقوق افراد دارای معلولیت و جانبازان همکاری خوبی با بهزیستی کشور دارد

بازسازی 276 کیلومتر از شبکه توزیع آب استان کرمان

همایش بین‌المللی میراث مشترک سلجوقیان در کرمان برگزار می شود

بازسازی شبکه توزیع آب استان کرمان

ساز و آواز «نگار سرمست» با صدای استاد شجریان به مناسبت روز سعدی

حضور غافلگیرکننده یک خواننده محبوب در کنسرت بهنام بانی!

آهنگ دلی و جدید «شب شد» با صدای علی عبدالمالکی

آوازخوانی علی نصیریان با نوای سه‌تار، مجازی را تسخیر کرد