کرمان رصد

آخرين مطالب

خداحافظی با بازرسان آژانس؟ مقالات

خداحافظی با بازرسان آژانس؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علی ملکی| رافائل گروسی، مدیر‌کل آژانس انرژی اتمی امروز در حالی به تهران می‌آید که رایزنی‌های ایران و آمریکا بر سر مسائل هسته‌ای در حال انجام است. از زمان انتشار اخبار مذاکرات طرفین، ادعا‌های مختلفی درباره شروط طرفین بر سر مسائل هسته‌ای آغاز شد. نگاه بدبینانه مبنی بر برچیده‌شدن کامل این تأسیسات از ایران بود که ریشه در پروژه لیبیزاسیون مطروحه توسط نتانیاهو و سناتور جمهوری‌خواه داشت. تحلیل دیگر اما مبتنی بر حفظ ظرفیت غنی‌سازی کنونی و استفاده از آن برای مسائل غیرنظامی بود. استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن، شب گذشته در مصاحبه‌ای با فاکس‌نیوز ادعا کرد که آن‌ها [ایران] نیازی به «غنی‌سازی بیش از 3.67 درصد» ندارند، اما در برخی موارد تا 60 درصد و در موارد دیگر تا 20 درصد غنی‌سازی کرده‌اند که این پذیرفتنی نیست. این در حالی است که ایران طبق برجام همین میزان 3.67 غنی‌سازی را داشت اما با بدعهدی آمریکایی‌ها و خروج از این پیمان میزان غنی‌سازی افزایش یافت. دونالد ترامپ هم دوشنبه‌شب در دیدار با رئیس‌جمهور السالوادور، تهدیداتش علیه ایران را تکرار کرد و در پاسخ به سؤال یک خبرنگار مبنی بر اینکه این تهدیدات شامل حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران می‌شود، گفت: «البته که شامل آن می‌شود.» کنار هم قرار گرفتن این گزاره‌ها اهمیت ششمین سفر گروسی به عنوان مدیر‌کل آژانس به ایران را دوچندان می‌کند.
گروسی در نقش مکمل؟
سفر گروسی در مقطع حساسی از دیپلماسی هسته‌ای ایران انجام می‌شود. تمنای ترامپ برای مذاکرات مستقیم و از آن طرف تهدیدات مکرر حمله نظامی به ایران، تحرکات وحشیانه اسرائیل و عدم استقبال آن‌ها از هرگونه توافق بین ایران و آمریکا و سیاسی‌کاری‌های خود گروسی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران بخشی از فضای کنونی معطوف به تصویر کشور است.
گروسی مدعی است که پیشرفتی در اجرای پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) حاصل نشده، ادعایی که با همکاری گسترده ایران، از جمله دسترسی به دو سایت ادعایی و نظارت بی‌سابقه آژانس، در تناقض است. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی بار‌ها تأکید کرده که تعاملات ایران بر اساس NPT است و فشار برای اجرای پروتکل الحاقی، که ایران به دلیل بدعهدی غرب در برجام آن را لغو کرده، غیرقانونی است.
در این میان، مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، که از شنبه گذشته آغاز شده، می‌تواند حداقل ایران را از شنیدن تناقض‌های موجود در ادعا‌های تروئیکای اروپایی و طرف آمریکایی آسوده کند. این مذاکرات، با واسطه‌گیری عمان، با هدف رفع کامل تحریم‌ها در جریان است؛ هرچند گروسی در برهه‌های مختلف به تهران سفر کرده اما این سفر می‌تواند به نوعی مکمل مذاکرات باشد.
تناقض‌های آقای مدیر
رافائل گروسی از زمان تصدی پست مدیرکلی آژانس، بار‌ها به ایران سفر کرده است، اما رفتار‌های دوگانه و سیاسی‌کاری او در قبال برنامه هسته‌ای کشور، همکاری‌های دو جانبه را فقط از سوی ایران محقق ساخته و قطعنامه‌های ضد ایرانی که ریشه در گزارش‌های خلاف واقع آژانس دارد، حاکی از عدم همکاری این سازمان با ایران است. او در این مدت حدود هشت سفر به ایران داشته که در اکثر اوقات با اظهارات ضدایرانی همراه بوده است. شهریور 1399 اولین سفر گروسی به ایران در سمت جدیدش بود. او در تهران با علی‌اکبر صالحی و محمدجواد ظریف دیدار کرد. آژانس ادعا‌هایی درباره ذرات اورانیوم در سایت‌های اعلام ‌نشده مطرح کرده بود. ایران با حسن نیت، توافقی موقت برای دسترسی آژانس امضا کرد، اما گروسی پس از بازگشت، تحت فشار غرب، همکاری ایران را ناکافی خواند.
اسفند همان سال در آستانه توقف اجرای پروتکل الحاقی، گروسی به تهران آمد و توافقی سه‌ماهه برای نظارت محدود آژانس حاصل شد. این توافق، نتیجه دیپلماسی ایران برای جلوگیری از تنش بود، اما گروسی در گزارش‌های بعدی، با نادیده گرفتن همکاری ایران، بازهم اتهامات دوپهلویش علیه دکترین هسته‌ای ایران را مطرح کرد. آبان سال 1400 گروسی با محمد اسلامی و حسین امیرعبداللهیان دیدار کرد. او پس از بازگشت به وین، ایران را به عدم همکاری متهم کرد، اتهامی که با توجه به نظارت 10 برابری آژانس بر ایران بیش از سایر اعضای ‌NPT در تناقض بود.
در اسفندماه 1401 مدیرکل آژانس پس از گزارش مغرضانه آژانس درباره کشف اورانیوم غنی‌شده 84 درصدی، به تهران سفر کرد. ایران با شفاف‌سازی، ابهامات را رفع کرد و بیانیه مشترکی برای همکاری داوطلبانه امضا شد؛ اما گروسی این بیانیه را الزام‌آور تفسیر کرد و به زیاده‌خواهی‌های آژانس ادامه داد، در حالی که ایران آن را کاملاً داوطلبانه صورت داده بود. در آبان همان سال رافائل گروسی با عراقچی، اسلامی و پزشکیان دیدار کرد. این سفر در سایه فشار تروئیکای اروپایی برای صدور قطعنامه علیه ایران انجام شد. او از تأسیسات «نطنز» و «فردو» بازدید کرد و مذاکرات را سازنده خواند، اما پس از بازگشت، رفتار‌های متناقض همیشگی را تکرار کرد.
همکاری طبق چهارچوب‌ها ادامه دارد
رافائل گروسی در اظهارات خود بار‌ها دچار تناقض شده است. او از یک سو برنامه هسته‌ای ایران را صلح‌آمیز می‌خواند و از سوی دیگر با اتهامات مبهم ایران را به عدم همکاری متهم می‌کند. این دوگانگی، نشانه سیاسی‌کاری او تحت فشار غرب است. در سال 2023، گزارش محرمانه‌ای درباره غنی‌سازی 84 درصدی ایران در رسانه‌های خارجی منتشر شد. این در حالی بود که ادعای مذکور اصلاً با اسناد معتبر تأیید نشده بود. این اقدام حیثیت آژانس را در موضوع حفظ محرمانگی زیر سؤال برد و طبق خواست غرب، فشار بین‌المللی علیه ایران را افزایش داد. گروسی بعداً در تهران اعلام کرد که ابهامات رفع شده، اما این رفتار نشان‌دهنده استفاده آژانس از گزارش‌ها به‌عنوان اهرم فشار بود.
از سوی دیگر لغو مجوز برخی بازرسان آژانس توسط ایران، که به دلیل تخلفات سیاسی آن‌ها انجام شد، با واکنش غیرمنطقی گروسی مواجه شد. او این اقدام را که حق قانونی ایران بود، مانع نظارت خواند، در حالی که بیش از 100 بازرس دیگر همچنان در ایران فعال هستند! اختلافات بر سر سایت‌های ادعایی نیز نمونه دیگری از سیاسی‌کاری آژانس است. ایران با حسن‌نیت، پرونده دو سایت را بست، اما آژانس همچنان بر دو سایت دیگر پافشاری می‌کند. اگر‌چه این رفتار‌های غیرحرفه‌ای و مغرضانه، سطح اعتماد به آژانس را به‌شدت تقلیل داده، اما همکاری‌های داوطلبانه تهران با آژانس همچنان به قوت خود باقی است.
دود تهدید‌ها مواد هسته‌ای را ناپدید خواهد کرد
سفر گروسی به تهران در مقطع فعلی و با توجه به شرایط حاکمی که گفته شد، فرصتی برای ایران است تا با دیپلماسی فعال، از حقوق هسته‌ای خود دفاع کند. حضور گروسی علی‌رغم اینکه می‌تواند بازهم آغشته به تناقض و سیاسی‌کاری و خودنمایی در معرکه هسته‌ای شود، یک پیام واضح دارد و آن پایبندی ایران به معاهدات و چهارچوب حقوقی مربوط به مسائل هسته‌ای است. البته این تحلیل هم وجود دارد که اگر تهدید نظامی جدی علیه ایران شکل بگیرد، ایران بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را اخراج خواهد کرد، دسترسی آن‌ها را قطع می‌کند و مواد هسته‌ای را به جایی منتقل خواهد کرد که دست هیچ بازرسی به آن نرسد. این موضع از منظر امنیتی کاملاً منطقی است. ترامپ چندین‌بار تأسیسات هسته‌ای ایران را تهدید به حمله مستقیم کرده، حتی وقتی می‌گوید «دوست دارم ایران را قوی ببینم»، بنابراین ما در راستای اعلام حسن نیت، به علاقه‌مندی ترامپ احترام می‌گذاریم و تأسیساتمان را به جایی منتقل می‌کنیم که ایران همچنان قوی بماند. به بیان دیگر در صورت بروز تهدید نظامی جدی، حضور بازرسان و دسترسی آن‌ها به اطلاعات حساس می‌تواند به افشای داده‌هایی منجر شود که دشمنان ایران، به‌ویژه رژیم‌صهیونیستی، از آن برای هدف‌گیری دقیق تأسیسات هسته‌ای استفاده کنند. منطق این تحلیل روشن است. اگر بازرسان آژانسی که با وجود همکاری قاطع ایران، علیه ایران گزارش می‌نویسند و باعث تنظیم قطعنامه علیه کشور می‌شوند، در شرایط تهدید به مواد هسته‌ای دسترسی داشته باشند، به راحتی اطلاعات را منتقل می‌کنند، دشمن حمله می‌کند و کار تمام می‌شود. از سوی دیگر تجربه تاریخی ما در ترور دانشمندان هسته‌ای و حملات سایبری و فیزیکی به تأسیسات نطنز، لزوم کاربست این سیاست را دوچندان می‌کند. ایران با این موضع، ضمن حفظ همکاری داوطلبانه با آژانس، تأکید دارد که در برابر تهدیدات منفعل نخواهد بود و امنیت ملی‌اش را در اولویت قرار می‌دهد. 
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/715616/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازدید کنشگران فرهنگی از ارگ بم در روز جهانی محوطه ها و بناهای تاریخی

محمدرضا گلزار: خوشگل‌ها از من تعریف می‌کنند/ عکس

تصنیف دل انگیز «شب» از استاد غلامحسین بنان

علی اکبر صالحی: زمان آن رسیده که ذهنیت جهان را نسبت به ایران با جدیت بیشتری تغییر دهیم/ ایران‌شناسی باید «بین‌المللی» شود؛ ما نیاز داریم که این حوزه را از انزوا درآوریم و به عرصه جهانی بیاوریم/ ما در جهانی به‌سر می‌بریم که مسابقه روایت‌ها در جریان است

جزئیات جدید از اختلاس برنجی در کرمان (+عکس)

مانور آمادگی و مدیریت بحران در بافت تاریخی بوشهر برگزار می شود

آهنگ «دل نَکن» را از بهنام بانی بشنوید

سفر به هر کدام از سیارات منظومه شمسی چقدر طول می‌کشد؟

سحابی rim با فاصله‌ی 4 هزار سال نوری از زمین

دو مدال برنز بوکسورهای ایران در ارمنستان

ساکت به نساجی برگشت!

آوای دلنشین «هنگ درام» در دلِ طبیعت

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

هوش مصنوعی پرستاری را آسان می‌کند

چهره تیم‌های فینالیست جام حذفی هندبال مشخص شد

قهرمانی محمدصالح کمره در دوومیدانی نوجوانان آسیا

لیگ برتر بسکتبال؛ پیروزی قاطع شهرداری گرگان مقابل کاله

تورنمنت بوکس ارمنستان؛ پایان کار تیم امید با کسب 2 مدال برنز

صعود رون و خاچانوف به نیمه نهایی ATP-500 بارسلونا

کاراته وان مصر؛ حذف عسگری و برزویی

شهرداری گرگان پیروز جدال دوم مرحله نیمه نهایی برابر کاله

چراغ قهرمانی برای سرخ‌ها خاموش شد؛ پرسپولیس، سپاهان را در کورس نگه داشت

تصاویر/رژه صلابت و اقتدار نیروهای مسلح در کرمان

سند افتخار ارتش، شهدای گلگون کفن آن هستند

برگزاری یادواره شهدا در دانشگاه علوم پزشکی کرمان

موزیک «ناز شستم» با صدای آرمین زارعی

پرده‌برداری از نقش ژن‌های ارثی در ابتلا به سرطان و درمان آن

ادعای یک سپاهانی: پرسپولیس شانسی برای قهرمانی ندارد

معرفی برترین‌های مسابقات آزاد اهداف پروازی

5 سهمیه برای ایران در مسابقات پاراشنا قهرمانی جهان

تکذیب شایعات؛ کلوپ در ردبول خوشحال است!

سلام تراکتور به قهرمانی با شکست ملوان

نگرانی جمهوری‌خواهان از به زیر کشیده شدن با سیاست های ترامپ

نقشه مخفی ویروس زیکا برای عبور از جفت جنین لو رفت!

رژه باشکوه نیروهای مسلح در کرمان

عملیات نجات؛ رهایی 5 نفر از مرگ حتمی

استقلال و پرسپولیس آماده برای جابه‌جایی قلی‌زاده

اجرای دلی و عاشقانه با خوانندگی حمید هیراد

زهره، خواهر خشن زمین

نجات 5 کوهنورد گرفتار در کوه‌های کوهپایه

استقبال بی نظیر دانشجویان از برگزاری یادواره شهدا در دانشگاه علوم پزشکی کرمان

برگزاری راهپیمایی مردمی در کرمان / فریاد بلند مردم دیار حاج قاسم در دفاع از مردم غزه

اجرای قطعه "اندک اندک" از آثار «شهرام ناظری»، توسط نوازندگان ژاپنی در توکیو

رسانه عبری: اسرائیل ابزار فشار ترامپ بر تهران است

وقتی گوگرد هم تسلیم شد؛ سولفورزدای ایرانی جایگزین نوع آمریکایی شد

پویش ملی حال خوب در قلعه گنج

سرنوشت کشور را نباید به مذاکرات گره زد

نمازگزاران کرمانی در حمایت از غزه شعار «مرگ بر اسرائیل» را فریاد زدند

تلاش 24 ساعته امدادگران برای نجات جان 5 نفر در ارتفاعات کوهپایه کرمان

عملیات نجات 24ساعته درکوه‌های کوهپایه؛رهایی 5نفر از مرگ حتمی