کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ امر پارادوکسیکال هسته‌ای و سناریو‌های نبرد چهارچوب‌ها در مسقط مقالات

سرمقاله فرهیختگان/ امر پارادوکسیکال هسته‌ای و سناریو‌های نبرد چهارچوب‌ها در مسقط
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - فرهیختگان / «امر پارادوکسیکال هسته‌ای و سناریو‌های نبرد چهارچوب‌ها در مسقط» عنوان یادداشت روز در روزنامه فرهیختگان به قلم عبدالله عبداللهی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بخش اول
دوستی چند سال پیش نکته بسیار ظریفی گفت مبنی بر اینکه «سیاست، پیشبرد امر پارادوکسیکال است»؛ یعنی در مواردی عملاً سیاست‌ورزی معنا پیدا می‌کند که بتوانیم برای اموری که در ظاهر متضاد و پاراد‌وکسیکال هستند، راهی بیابیم و استراتژی و دکترین جلوبرنده‌ای اتخاذ کنیم.
در مسئله هسته‌ای چند امر پارادوکسیکال وجود دارد.
بازار
یکم: «توافق در عین تخاصم»؛ تعامل با کشور‌ها یا گروه‌هایی که متحد ما هستند و یا کشور‌ها و دولت‌هایی که با ما در بعضی امور «ائتلاف» دارند و یا حتی با دولت‌هایی که در حوزه‌های خاصی از تجارت گرفته تا سیاست، «رقیب» محسوب می‌شوند، اگرچه به تدابیر خاصی نیازمند است اما پارادوکسیکال هم نیست. ماجرا از آنجایی آغاز می‌شود که به «دکترین تخاصم» نیازمندیم. آمریکا رسماً خصم ایران است و تا وقتی ایرانی‌ها به دنبال تعیین سرنوشت خود و مخالفت با استعمار و سیاست‌های ستمگرانه او باشند، این خصم باقی خواهد ماند. درعین حال ایران به دنبال درگیری نظامی پیش‌دستانه نیست و برای این ‌موضوع الان استدلال‌های روشنی دارد. حال چگونه می‌توان با دولتی که در خصومت کامل است، در بعضی مسائل تعامل و توافقی کرد که به نفع دو طرف باشد؟ این اولین نکته است که باید خیلی درباره آن اندیشید و استراتژی مشخصی داشت.
دوم: «پارادوکس تهدید»؛ زور جز با زور تنظیم نمی‌شود. یکی از سیاست‌های اصلی آمریکا برای امتیازگیری، بالابردن سطح وحشت‌آفرینی است، لذا جز از طریق توازن وحشت، رام نمی‌شود. از طرف دیگر این تهدید نباید به نوعی باشد که برای استراتژی آمریکا علیه ایران «مشروعیت‌آفرینی» و «اجماع‌سازی» کند. سربسته باید پرسید که چگونه می‌توان در امر هسته‌ای و غیرهسته‌ای برای آمریکا تهدید ساخت ولی مانع مشروع‌سازی تهدید و چهارچوب او هم شد؟ در این باره می‌توان بسیار سخن گفت که جای آن در متن اینچنینی نیست؛ اما مختصرش این است که باید «ایده‌ها» و «ادبیات» جدیدتری به بعضی ادبیات قبلی افزود و از بعضی اشتباه‌ها خودداری کرد.
سوم: «سیاست خارجی و شرطی نکردن اقتصاد داخل»؛ یکی از امور دشوار و ظاهراً پارادوکسیکال، پیگیری کردن سفت و سخت سیاست خارجی و‌ در عین حال شرطی نکردن بازار داخلی است. این مسئله هم در سیاست و هم در رسانه بسیار مهم است. برای این امر به نظر می‌رسد راه دشواری برای اندیشیدن و تعیین استراتژی درست داریم.
چهارم: «فعال شدن نقد در داخل و جلوگیری از دوقطبی»؛ اینکه منتقدان یک سیاست مذاکراتی در داخل فعال باشند، دو حسن دارد. یکی اینکه نقد درست، اصلاح‌گر است چه آنکه همه‌چیز را همگان دانند و دیگر اینکه دست مذاکره‌کنندگان را برای فشار و امتیازگیری بیشتر در پشت میز مذاکره بازتر می‌کند. اما چطور می‌توان هم نقد را فعال کرد و هم دوقطبی مضر و مستهلک‌کننده نساخت؟ حتماً راه دارد ولی چرا به سمتش نمی‌رویم؟!
پنجم: «حمایت از دولت و در عین حال تنظیم دولت»؛ حمایت از دولتی که در وسط چالش است، حتماً منطقی است اما دولت هم حتماً به تنظیم نیاز دارد تا ناترازی‌اش در سیاست را برطرف کند؛ چگونه می‌توان هم حمایت و هم تنظیم‌گری کرد؟ همه‌ این مسائل گفته شده، هم به استراتژی نیاز دارد و هم ادبیات متناسب در رسانه می‌طلبد؛ اما کارِ نشد نیست، اگرچه کمتر به آن‌ها توجه می‌شود و شاید یکی از اشکال‌های بزرگ د‌ر کشور همین است.
بخش دوم
آقای سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران و ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا، بعد از ظهر امروز (شنبه، 23 فروردین 1404) در مسقط، پایتخت عمان با یکدیگر به صورت غیرمستقیم مذاکره می‌کنند و وزیر خارجه عمان واسطه تبادل پیام‌ها خواهد بود. غیرمستقیم بودن مذاکرات، نشستن دو طرف در دو اتاق مجزا و منتقل کردن پیام توسط واسطه، امر سابقه‌داری است. علاوه بر اوکراین و روسیه که هم‌اکنون با وساطت آمریکا در حال مذاکره‌اند، مذاکراتی از این‌دست قبل‌تر هم رخ داده و اتفاقاً هیچ نشانه قطعی مبنی بر اینکه مذاکرات به بن‌بست می‌رسد، نیست. یک دلیل مهم، آغاز مذاکرات غیرمحرمانه ایران و آمریکا در تیر ماه سال 91 دقیقاً به همین صورت است. در دور اول آن مذاکرات، طرف ایرانی (که آقای خاجی بود) با هیئت آمریکایی (که سرپرستی آن تیم را ویلیام برنز برعهده داشت) به صورت غیرمستقیم مذاکرات را آغاز کردند. دور اول هم بدون نتیجه به پایان رسید؛ چراکه طرف آمریکایی اساساً برای مذاکره به مسقط نیامده بود، بلکه از تعبیر Exploring یعنی بررسی، استفاده می‌کرد. با توجه به آن سابقه و این ادبیات مشابهی که آمریکایی‌ها در این ایام به کار می‌برند، احتمالاً مذاکرات پیش رو هم با همان سختی و بلکه بیشتر، آغاز شود و دور اول نتیجه بخصوصی نداشته باشد. 
در مذاکرات سال 91، طرف عمانی با مشاهده کارشکنی آمریکایی‌ها، نهایتاً با یک واسطه‌گری فعال، مانع بن‌بست شد. یعنی اگر آن مذاکرات بدون واسطه‌گری (و البته نیاز مبرم آمریکایی‌ها) شروع می‌شد، چه بسا در همان دور اول پایان می‌یافت. بنابراین غیرمستقیم بودن مذاکرات و حضور واسطه در دور‌های اول، نه تنها لزوماً به معنای از پیش شکست خورده بودن مذاکرات نیست، بلکه تجربه می‌گوید شاید جزء عوامل عدم شکست هم باشد. اگرچه نکته مهم‌تر اینجاست که به دلایل مختلف، پیشرفت این مذاکرات بسیار دشوارتر از مذاکرات سال 91 است. درباره دلایل این امر می‌توان نکات بسیاری را برشمرد، اما یکی از دلایل این است که دولت روحانی چنان دندان‌های دیپلماسی و قدرت اقتصادی و وضعیت اجتماعی ایران را کشید، که طرف مقابل این محاسبه را برای خود جدی کرده که تا وقتی چوب زور و فشار هست، چرا یک گفت‌وگوی برابر و معقول با طرف مقابل؟! درباره دلایل دیگر هم برای جلوگیری از اتهام نفوس بد زدن، بعداً می‌شود بهتر نوشت! اما مسئله اصلی مذاکرات فردا در مسقط، «نبرد فریم‌ورک‌ها» یا «نبرد چهارچوب» مذاکرات خواهد بود. طرف ایرانی همواره گفته «اعتمادسازی در برابر رفع تحریم‌ها» چهارچوب مذاکراتی ماست. این چهارچوب، با توجه به مدعای طرف مقابل هم کاملاً منطقی است. آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها می‌گویند ما فقط می‌گوییم ایران نباید بمب داشته باشد. اگر دغدغه واقعاً همین است، ایران می‌تواند با اعتمادسازی، این مسئله را حل کند. اما دقیقاً دعوا از اینجا آغاز می‌شود که طرف مقابل دغدغه خود را چطور معنا کند؟ پیش از مذاکرات مسقط، آمریکایی‌ها می‌گفتند فقط در یک حالت مطمئن می‌شویم ایران بمب نمی‌سازد و آن اینکه ایران اساساً عطای غنی‌سازی را به لقایش ببخشد و غنی‌سازی صفر را در دستورکار قرار دهد. طبیعتاً ایران نپذیرفت تا اینکه آمریکایی‌ها از همان یک سال پایانی دولت بوش مجبور شدند با سیاست غنی‌سازی صفر خداحافظی کنند. 
اما آنچه در برجام به یک مانع و مشکل بزرگ برای توافق خوب تبدیل شد و آن را به توافقی بد تبدیل کرد، این بود که ایران عملاً چهارچوب «گریز 2 ساله» یا در بهترین حالت «گریز یک‌ساله» را پذیرفت؛ بدین معنی که آمریکایی‌ها می‌گفتند همه‌ امور، از تعداد سانتریفیوژ‌ها تا نوع آن‌ها و میزان انباشت مواد و نوع تکنولوژی شما و درصد غنی‌سازی و... را باید به نوعی تنظیم کنیم که «اگر هم روزی خواستید بمب بسازید» ما یک سال برای بمباران شما وقت داشته باشیم! حالا ترامپ می‌گوید برجام را هم قبول ندارد، لذا احتمالاً با پیشنهاد غیرقابل قبول‌تری برای چهارچوب مذاکرات خواهند آمد. بنابراین آنچه در روز اول بسیار حیاتی است، ابتکار عمل‌هایی برای نپذیرفتن چهارچوب آمریکایی‌ها است. البته اگر آمریکایی‌ها در دغدغه خود صادق باشند، باید چهارچوب معقولی پیشنهاد بدهند، اما به نظر می‌رسد چالش تعیین چهارچوب، بخش اصلی مناقشات داخل مذاکرات خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/713333/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آهنگ «دل نَکن» را از بهنام بانی بشنوید

سفر به هر کدام از سیارات منظومه شمسی چقدر طول می‌کشد؟

سحابی rim با فاصله‌ی 4 هزار سال نوری از زمین

دو مدال برنز بوکسورهای ایران در ارمنستان

ساکت به نساجی برگشت!

آوای دلنشین «هنگ درام» در دلِ طبیعت

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

هوش مصنوعی پرستاری را آسان می‌کند

چهره تیم‌های فینالیست جام حذفی هندبال مشخص شد

قهرمانی محمدصالح کمره در دوومیدانی نوجوانان آسیا

لیگ برتر بسکتبال؛ پیروزی قاطع شهرداری گرگان مقابل کاله

تورنمنت بوکس ارمنستان؛ پایان کار تیم امید با کسب 2 مدال برنز

صعود رون و خاچانوف به نیمه نهایی ATP-500 بارسلونا

کاراته وان مصر؛ حذف عسگری و برزویی

شهرداری گرگان پیروز جدال دوم مرحله نیمه نهایی برابر کاله

چراغ قهرمانی برای سرخ‌ها خاموش شد؛ پرسپولیس، سپاهان را در کورس نگه داشت

تصاویر/رژه صلابت و اقتدار نیروهای مسلح در کرمان

سند افتخار ارتش، شهدای گلگون کفن آن هستند

برگزاری یادواره شهدا در دانشگاه علوم پزشکی کرمان

موزیک «ناز شستم» با صدای آرمین زارعی

پرده‌برداری از نقش ژن‌های ارثی در ابتلا به سرطان و درمان آن

ادعای یک سپاهانی: پرسپولیس شانسی برای قهرمانی ندارد

معرفی برترین‌های مسابقات آزاد اهداف پروازی

5 سهمیه برای ایران در مسابقات پاراشنا قهرمانی جهان

تکذیب شایعات؛ کلوپ در ردبول خوشحال است!

سلام تراکتور به قهرمانی با شکست ملوان

نگرانی جمهوری‌خواهان از به زیر کشیده شدن با سیاست های ترامپ

نقشه مخفی ویروس زیکا برای عبور از جفت جنین لو رفت!

رژه باشکوه نیروهای مسلح در کرمان

عملیات نجات؛ رهایی 5 نفر از مرگ حتمی

استقلال و پرسپولیس آماده برای جابه‌جایی قلی‌زاده

اجرای دلی و عاشقانه با خوانندگی حمید هیراد

زهره، خواهر خشن زمین

نجات 5 کوهنورد گرفتار در کوه‌های کوهپایه

استقبال بی نظیر دانشجویان از برگزاری یادواره شهدا در دانشگاه علوم پزشکی کرمان

برگزاری راهپیمایی مردمی در کرمان / فریاد بلند مردم دیار حاج قاسم در دفاع از مردم غزه

اجرای قطعه "اندک اندک" از آثار «شهرام ناظری»، توسط نوازندگان ژاپنی در توکیو

رسانه عبری: اسرائیل ابزار فشار ترامپ بر تهران است

وقتی گوگرد هم تسلیم شد؛ سولفورزدای ایرانی جایگزین نوع آمریکایی شد

پویش ملی حال خوب در قلعه گنج

سرنوشت کشور را نباید به مذاکرات گره زد

نمازگزاران کرمانی در حمایت از غزه شعار «مرگ بر اسرائیل» را فریاد زدند

تلاش 24 ساعته امدادگران برای نجات جان 5 نفر در ارتفاعات کوهپایه کرمان

عملیات نجات 24ساعته درکوه‌های کوهپایه؛رهایی 5نفر از مرگ حتمی

حامد لک و سرمربی، رفیقِ رفیق! (عکس)

مزایده شماره D140306 شرکت جهان فولاد سیرجان

خروش انقلابی مردم کرمان در جمعه خشم علیه رژیم صهیونیستی

باخت پینگ‌پنگ جوانان ایران از ازبکستان در آسیای میانه

کاراته وان مصر؛ صعود مسکینی به مرحله یک چهارم نهایی

خبر فوری از پیش بینی هواشناسی 24 ساعت آینده اعلام شد | وضعیت آب و هوا کرمان فردا شنبه 30 فروردین ماه 1404 | آب و هوای کرمان