کرمان رصد

آخرين مطالب

ساخت حسگری که آلاینده‌های گازی را با دقت بالا شناسایی می‌کند علمي

ساخت حسگری که آلاینده‌های گازی را با دقت بالا شناسایی می‌کند
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایرنا /به تازگی یک حسگر گازی با انتخاب‌گری بالا مبتنی بر اتصال شاتکی گرافن-سیلیکون طراحی شده که تحت شرایط ولتاژی مختلف عمل می‌کند و قادر است با تغییر شرایط نوری محیط، بین نواحی مختلف حساسیت گازی جابه‌جا شود.
به گزارش روز شنبه گروه علمی ایرنا از ستاد توسعه ویژه فناوری‌های نانو، این پژوهش توانایی‌های تشخیص چشمگیری را نشان می‌دهد که شامل دستیابی به حد تشخیص 36 قسمت در میلیارد (ppb) برای دی‌اکسید نیتروژن (NO2)، 238 ppb برای آمونیاک (NH3) و 640 ppb برای استون (C3H6O) تحت تابش فرابنفش (UV) در ولتاژ -0٫4 ولت است. با این حال، عملکرد این حسگر برای حفظ حساسیت مؤثر به یک منبع تغذیه نوری نیاز دارد.
عملکرد این حسگر به ویژگی‌های منحصربه‌فرد اتصال شاتکی که هنگام ترکیب گرافن با سیلیکون نوع n ایجاد می‌شود، وابسته است. این پژوهش نشان داده که ارتفاع مانع شاتکی نسبت به جذب گاز بسیار حساس است و پاسخ اندازه‌گیری‌شده‌ای را ارائه می‌دهد. علاوه بر این، هنگامی که حسگر در غیاب نور عمل می‌کند، اثر دروازه‌ای از خود نشان می‌دهد که با خمیدگی در منحنی جریان-ولتاژ (I-V) در حدود 0٫7 ولت مشخص می‌شود. این تغییر بایاس ناشی از تعامل بارهای گازی با سطح گرافن بوده و حساسیت دستگاه را افزایش می‌دهد.
بازار
گرافن برای بیش از یک دهه توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است، که عمدتاً به دلیل خواص ساختاری، نوری، الکتریکی، حرارتی و مکانیکی بی‌نظیر آن است. واکنش‌پذیری بالای سطح دوبعدی و تحرک بالای حامل‌های آن، این ماده را به گزینه‌ای ایده‌آل برای کاربردهای حسگری حساس در انواع مختلف سیستم‌های تشخیص گاز تبدیل کرده است. با این حال، حسگرهای سنتی مبتنی بر گرافن با مشکلاتی از جمله انتخاب‌پذیری پایین و کاهش عملکرد در اثر قرار گرفتن در معرض سطوح متغیر رطوبت نسبی در هوا مواجه بوده‌اند.
برای غلبه بر این محدودیت‌ها، راهبردی‌های مختلفی به کار گرفته شده است تا حساسیت، انتخاب‌پذیری و دوام حسگرهای مبتنی بر گرافن بهبود یابد. این روش‌ها شامل تزئین سطح گرافن با مواد کاتالیستی، ایجاد ساختارهای هیبریدی و استفاده از روش‌های تابش فرابنفش است.
دستگاه اتصال شاتکی که در این مقاله بررسی شده، مزیتی قابل‌توجه نسبت به ترانزیستورهای اثر میدانی (FET) سنتی ارائه می‌دهد، چرا که حساسیت مشابهی را در ولتاژهای بایاس به‌مراتب پایین‌تر نشان می‌دهد و کارایی تشخیص گاز را در شرایط رطوبتی افزایش می‌دهد.
برای ساخت دیودهای شاتکی، پژوهشگران کار را با یک ویفر سیلیکون نوع n شروع کردند، سپس یک لایه 90 نانومتری از اکسید حرارتی (SiO2) را روی سطح آن قرار دادند. سپس نواحی مشخصی برای حکاکی انتخاب شدند و پس از آن یک لایه گرافن که از طریق رسوب شیمیایی بخار (CVD) روی فویل مسی به دست آمده بود، روی زیرلایه سیلیکونی منتقل شد.
در ادامه، تماس‌های فلزی (Ni/Au) روی گرافن قرار داده شد تا اندازه‌گیری‌های الکتریکی امکان‌پذیر شود. اندازه ناحیه فعال حسگرها از 25 هزار تا 50 هزار میکرومتر مربع، متغیر بود که امکان کاربرد عملی در آزمایش‌های حسگری گاز را افزایش می‌داد.
نتایج نشان می‌دهد که دیود G-Si پاسخ قابل‌توجهی به گازهای مورد آزمایش نشان می‌دهد، به طوری که تغییرات جریان به صورت تغییر نسبی در جریان حسگر نمایش داده شده است. حد تشخیص در شرایط تاریکی برای NO2 در ابتدا 47 ppb در بایاس 0٫7 ولت مشاهده شد، اما با کمک نور فرابنفش به 36 ppb کاهش یافت. علاوه بر این، نتایج نشان داد که در معرض 3 ppm از NO2 در تاریکی، افزایش جریان حدود 69٪ مشاهده شد که در شرایط نور فرابنفش به 181 درصد افزایش یافت.
در مورد آمونیاک، پاسخ‌های پایداری مشاهده شد، اما حد تشخیص در شرایط تاریکی 629 ppb بود که با نور فرابنفش به 238 ppb کاهش یافت، که نشان‌دهنده کارایی روش‌های افزایش انرژی ورودی است. آزمایش این حسگر با استون نیز تغییرات کمتری در جریان نشان داد، اما همچنان حد تشخیص 640 ppb تحت تابش UV را به دست آورد که به‌طور قابل‌توجهی نسبت به شرایط تاریکی بهبود یافته بود.
علاوه بر این، عملکرد حسگر در محیط‌های مرطوب به دقت مورد بررسی قرار گرفت که نشان داد وجود رطوبت می‌تواند حساسیت حسگر را مختل کند. مشخص شد که تعامل مولکول‌های H2O با جذب گازهای هدف رقابت کرده و بر آستانه‌های تشخیص تأثیر منفی می‌گذارد. با این وجود، آنچه در این حسگر برجسته است، مقاومت آن در برابر تأثیرات رطوبت است که آن را به گزینه‌ای برتر نسبت به سایر سیستم‌های مبتنی بر گرافن تبدیل می‌کند.
در حالی که کارایی دیود G-Si از طریق آزمایش‌های مختلف تأیید شده است، نیاز به بررسی بیشتر در مورد قابلیت کاربرد آن در دنیای واقعی، به‌ویژه از نظر تکرارپذیری در دسته‌های تولیدی مختلف، همچنان احساس می‌شود. این مطالعه بر رویکردی تحول‌آفرین برای کاربردهای حسگری گاز کم‌مصرف و مقرون‌به‌صرفه تأکید دارد و در عین حال اطمینان می‌دهد که دستگاه حتی در شرایط رطوبتی متغیر حساس باقی می‌ماند. چنین نوآوری‌هایی در فناوری حسگرها، پتانسیل گسترده‌ای برای حل چالش‌های مهم زیست‌محیطی و نظارت بر سلامت عمومی دارند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/711334/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای قطعه «هزار آرزو» با صدای محمد معتمدی

دلتنگی های عاشقانه با آهنگ «شهر شلوغ» از بابک جهانبخش

دوقطبی با مردم

تهران و واشنگتن در آستانه تصمیم بزرگ

نوروز تک«قطب»، جهل مرکب و بمب اتمی

دیپلمات پیشین: مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا در دسترس‌تر از همیشه است

مذاکره مستقیم یا غیرمستقیم؟

بمب اتم ترامپ به اقتصاد شلیک ‌شده است

مستقیم یا غیرمستقیم؟

عقبگرد در مستند ایرانگرد

نامه‌ها؛ از فرصت تا فرجام

رجب خوش اشتها

به اندازه دانه برنج؛ کوچک‌ترین ضربان‌ساز قلب جهان ساخته شد

اسپیس ایکس باز هم تاریخ‌ساز شد؛ سفر به مدار ممنوعه

امضای استاندار کرمان پای احکام ١٠ بخشدار تازه نفس / شنبه تغییر مدیران در کارمانیا

خلاصه بازی مس رفسنجان 0 – نساجی مازندران 0

پات در رفنسجان/ زور مس و نساجی به هم نرسید!

مس صفر - نساجی صفر: لک امتیاز را نگه داشت!

کشاورزان کرمانی از 45 هزار تن کود یارانه‌ای بهره مند شدند

تساوی مس با نساجی و شنیده شدن آژیر سقوط

پات در رفسنجان در جدال پایین جدولی ها/ زور مس و نساجی به هم نرسید!

دوئل بقا بی برنده در رفسنجان؛ برنده در تهران!

اندرسون: لیگ والیبال روسیه قوی‌ترین لیگ دنیاست

جدول لیگ برتر؛ همه چیز آماده قهرمانی تراکتور

باند سرقت‌های سریالی خودرو در اندیشه منهدم شد

کشف شگفت‌انگیز دانشمندان؛ ستارگان آواز می‌خوانند!

حذف پلاستیک از آب آشامیدنی با یک ابتکار ساده!

آشنایی بیش از 74 هزار نفر با آموزش مهارت های ترافیکی

یک خانم و دو پسر جوان پشت پرده کلاهبرداری رسیدهای جعلی در کرمان

کاهش 15 درصدی سرقت در ایام تعطیلات نوروز در کرمان

جزئیات هولناک از تصادف خودروی حامل معلمان در کرمان

کاهش سرقت‌ها در شهر کرمان

ماموریت ویژه برای بررسی ابعاد حادثه واژگونی اتوبوس

یازده بازیکن منتخب پورموسوی در دوئل بقا

گزارش زنده: مس رفسنجان 0 - نساجی 0

اداره کل فرهنگ و ارشاد کرمان درباره لغو کنسرت حامد همایون چه گفت؟

کلنگ‌ کارخانه لاستیک‌سازی جیرفت بر زمین زده شد

دیدار اعضای انجمن اسلامی معلمان شهرستان رفسنجان با سرپرست آموزش و پرورش استان کرمان

مناسبت روز/ جمعه، 15 فروردین‌ماه

ملاقات دو اسطوره فوتبال و بسکتبال در لس‌آنجلس

وحدانی: بعد از جلسه از مصاحبه فتوحی مطلع شدیم و جریمه می‌شود

قطعه «زمین مست و زمان مست، آسمان مست ...» با اجرای پوریا اخواص

اجرای زیبا و تماشایی «بهار دلکش» توسط سالار عقیلی

آهنگ زیبای «بیا تا گل برافشانیم» از علیرضا افتخاری

سرمقاله صبح نو/ چند دلیل برای رد شرارت خارجی

سرمقاله اطلاعات/ طرح اسرائیل برای غزه چیست؟

منافع اقتصادی ایران و آمریکا می‌تواند محور مذاکرات باشد

برگزاری دوره آموزشی طرح کلی اندیشه اسلامی با رویکرد سیاسی + لینک ثبت نام

عرضه «GPT-5» به تعویق افتاد

اولین تراشه مبتنی بر نور جهان ساخته شد