کرمان رصد

آخرين مطالب

کُندی صدور پروانه و تسهیلات کم بانکی 2 مانع نوسازی بافت‌های فرسوده اجتماعي

کُندی صدور پروانه و تسهیلات کم بانکی 2 مانع نوسازی بافت‌های فرسوده
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - با وجود تاکید برنامه هفتم بر کاهش سالیانه چهار درصد از مساحت بافت‌های ناکارآمد شهری و بازآفرینی 20 درصد از این بافت ها طی سال‌های اجرای این برنامه، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد تاخیر صدور پروانه ساخت و روند پرداخت تسهیلات بانکی دو مانع اصلی در این مسیر هستند.
از گذشته تا امروز شهرها همواره تحت تاثیر توزیع ناعادلانه رانت و امکانات بوده‌اند؛ این روند باعث شده که بخش‌هایی از شهرها از مسیر توسعه منطقی خارج شده و دچار کمبود امکانات و خدمات شوند.
در دهه نخست انقلاب، توسعه شهرها به طور عمده در قالب تعاونی‌های مسکن برای اقشار متوسط و کم‌درآمد انجام شد که این امر موجب شد قیمت زمین و مسکن کاهش یابد. اما در دهه‌های بعد، با اعمال سیاست‌های کنترلی برای جلوگیری از تخریب زمین‌های کشاورزی و افزایش هزینه‌های نگهداری شهرها، روند تخریب و نوسازی در محدوده‌های میانی شهرها دچار اختلال شد. کارشناسان معتقدند فرسودگی بافت‌ها نمی‌تواند فقط با نوسازی حل شود، بلکه باید چرخه فرسودگی کاهش یافته و کیفیت زندگی در بافت‌ها ارتقا یابد. همچنین بازآفرینی شهری باید به‌عنوان یک فرآیند جامع، مشارکتی و بلندمدت دیده شود و نباید آن را فقط به پروژه نوسازی محدود کرد. در این دیدگاه جدید، تلاش می‌شود تا بافت‌های شهری در مشارکت با شهروندان و مدیریت شهری از چرخه فرسودگی خارج شوند و این راهبردها در حوزه کیفیت‌بخشی به زندگی شهروندان با تامین سرانه‌ها و همچنین افزایش شانیت و ارتقای حس محله‌ای ایجاد خواهد شد.
همچنین این دیدگاه، تخریب و نوسازی کالبدی را فقط بخشی از راه‌حل می‌بیند و معتقد است در بسیاری از مواقع، مقاوم‌سازی و بهسازی محله‌ها، بدون تغییر در ساختار اجتماعی آن‌ها باید در اولویت‌ قرار گیرد.
مطابق برنامه، مقرر بود سالیانه یکصد هزار بافت مسکونی در بافت‌های فرسوده ساخته شود و این مورد یک تکلیف قانونی و مصوبه مجلس است. همچنین بر اساس قانون حفظ و احیای بافت‌های تاریخی 25 درصد وام‌هایی که بانک‌ها در حوزه مسکن ارائه می‌دهند، باید به بافت‌های فرسوده اختصاص یابد.
این تسهیلات از دو محل پرداخت می‌شود؛ نخست، وام معروف به تبصره 18 و از محل خوداشتغالی است که حدود 530 میلیون تومان است. همچنین مورد دوم، تسهیلات از محل موضوع جهش تولید مسکن است که به سازندگان داده می‌شود.
مطابق آمارها، در سال 1403 تعداد تسهیلات پرداختی به این بخش کمی بیش از چهار هزار فقره تسهیلات بوده و در زمینه صدور پروانه‌های ساختمانی نیز شاهد کندی در فرآیند صدور و زمان‌بر شدن آن هستیم. به طوری که در تهران این مدت زمان به یک سال می رسد.
فرآیند طولانی صدور پروانه‌های ساختمانی در بافت‌های فرسوده و قدرت خرید پایین افراد
در این زمینه، عبدالرضا گلپایگانی مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: آنچه می‌تواند منجر به رونق بافت‌های فرسوده شود کاستن از تشریفات صدور پروانه ساختمانی و تسهیل در آن است.
وی بیان‌داشت: امروز صدور پروانه‌های ساختمانی در بافت‌های فرسوده به معضلی تبدیل شده و دستگاه‌های مختلف از جمله تامین اجتماعی، وزارت نیرو، شهرداری‌ها، بخش کنترل نقشه‌ها در سازمان نظام مهندسی ساختمان و غیره سبب شده‌اند تا زمان صدور پروانه در شهری همچون تهران به بیش از یک سال برسد.
استان مازندران با 97 درصد بیشترین میزان صدور پروانه‌های نوسازی را به خود اختصاص داده است
و برپایه آمارها، استان مازندران با 97 درصد بیشترین میزان صدور پروانه‌های نوسازی را به خود اختصاص داده است. پس از آن، بوشهر (88 درصد) و کردستان (86 درصد) در جایگاه‌های بعدی قرار دارند. در مقابل، استان‌هایی مانند جنوب فارس (15 درصد) و لرستان (13 درصد) کمترین میزان صدور پروانه‌های نوسازی را ثبت کرده‌اند.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه‌داد: از سوی دیگر باید قدرت خرید افراد تقویت شود. امروز شاهدیم واحدهایی ساخته شده‌اند اما امکان خریدشان توسط مردم وجود ندارد که نشان از کاهش شدید قدرت خرید مردم دارد.
وی اظهار داشت: آمارها از واحدهای مسکونی که در سال 1403 به تسهیلات بانکی متصل شدند بسیار پایین بود و امیدواریم بانک‌ها در سال 1404 به وظیفه قانونی خود در این راستا عمل کنند.
بین 400 تا 500 هزار واحد مسکونی توسط خود مردم نوسازی شده است
گلپایگانی خاطرنشان کرد: مطابق قانون بانک‌ها وظیفه دارند 25 درصد از تسهیلات بخش مسکن را به بافت‌های فرسوده تخصیص دهند.
وی گفت: در گذشته یک جریان نوسازی به خودی خود در بافت‌های فرسوده را شاهد بودیم به طوری که بین 400 تا 500 هزار واحد مسکونی توسط خود مردم نوسازی شد و ما باید همین جریان را تقویت کنیم.
وی معتقد است: اینکه دولت با بخش خصوصی و مردم در این زمینه رقابت کند شرایط را برای مردمی که اهل کارهای توسعه‌ای هستند مسساعد نمی‌کند، بلکه موانعی برای مشارکت مردم ایجاد می‌شود.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران تاکید کرد: معتقدم موضوع تسهیلات بانکی بسیار مهم است چرا که آمار ناامید کننده‌ای در حدود چهار هزار فقره تسهیلات را در سال 1403 ثبت کردیم که عمده آن هم از محل تسهیلات تبصره 18 تولید بود و ربطی به ساخت مسکن ندارد.
به گزارش ایرنا، مطابق آمارها، فقط نزدیک به 2 هزار و 600 فقره تسهیلات از محل تبصره 18 پرداخت شده و یک‌هزار و 664 فقره نیز از محل جهش تولید مسکن پرداخت شد. براین اساس در مجموع حدود چهار هزار فقره وام به این منظور در سال 1403 پرداخت شد که رقم ناچیزی است.
استدلال بانک‌ها این است که وام ها حمایتی بوده و به اقشار کم درآمد (دهک‌های یک تا چهار) تعلق می‌گیرد، اما در بافت‌های فرسوده افراد خودمالکند.
این در حالی است که کارشناسان می‌گویند: افرادی که در بافت‌های فرسوده زندگی می‌کنند، هرچند مالک هستند، اما توان تخریب و نوسازی واحدهای خود را ندارند.
گلپایگانی اظهار داشت: مطالعات نشان می‌دهد در سال‌هایی که تسهیلات برای ساخت ساختمان داده شده آمار صدور پروانه‌ها در بافت‌های فرسوده افزایشی بوده است و امیدواریم سال آینده بانک‌ها مساعدت بیشتری در این زمینه داشته باشند.
وی گفت: با پیگیری‌هایی که در ستاد ملی بازآفرینی به ریاست رئیس جمهور انجام خواهیم داد، دو موضوع وام برای خریداران مسکن و وام برای کمک به سازندگان مسکن در دستور کار جدی خواهد بود.
آمار صدور پروانه‌های در بافت فرسوده در سال 1403 حدود 60 هزار پروانه بوده است
این مقام مسئول، در عین حال آمار صدور پروانه‌های در بافت فرسوده در سال 1403 را حدود 60 هزار پروانه برشمرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین در خصوص بسته‌های تشویقی تعریف شده به این منظور، خاطرنشان کرد: علاوه بر بسته تشویقی که شورای عالی شهرسازی به صورت عام برای کل کشور ارائه داد، در بسیاری استان‌ها و شهرهای بزرگ بسته‌های بومی تهیه شد که به طور عمده مبتنی بر افزایش تراکم بود و کمی تسهیلگری در تامین پارکینگ ایجاد می‌کرد.
وی توضیح داد: اینکه هر واحد مسکونی یک پارکینگ داشته باشد خودش یک معضل است و هیچ ضرورتی در این زمینه وجود ندارد؛ به عنوان مثال اینکه نزدیک ایستگاه‌های مترو حتماً پارکینگ را تامین کنیم ضرورتی ندارد چرا که هزینه ساخت را افزایش داده و خرید واحدها را به دلیل گران‌تر شدن، مشکل‌تر می‌کند.
گلپایگانی اضافه‌ کرد: در این صورت به‌ناچار باید شبکه معابر را به خاطر پارکینگ اصلاح کنیم و یک طبقه برای تامین پارکینگ بسازیم که به خصوص در شهرهای متوسط و کوچک ضرورتی ندارد و در بسته که شورای عالی شهرسازی ارائه کرده این موضوع 25 درصد کاهش یافته است.
وی با اشاره مجدد به مشکلات صدور پروانه ساختمانی ابراز امیدواری کرد بتوان این مشکلات را با کمک سازمان شهرداری‌ها کاهش داد و اقدام جدید درباره قوانین و مقرراتی که موضوع صدور پروانه را طولانی می‌کند انجام داد، چرا که یکی از نگرانی‌های سازندگان همین موضوع صدور پروانه است و امیدواریم بتوان این موضوع را با کمک دست‌اندرکاران مدیریت کرد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران تصریح کرد: تقویت طرف خریدار از سوی بانک‌ها بسیار اهمیت دارد.
این مقام مسئول اظهار داشت: اولویت ما در سال 1404 ایجاد یک جریان همگانی و عمومی برای نوسازی بافت‌های فرسوده است که در حال برنامه‌ریزی برای آن هستیم.
لزوم استفاده از ظرفیت مشاوران املاک
وی در خصوص جلب و جذب سرمایه‌گذاران در پروژه‌های بازآفرینی گفت: این مساله خود را در موضوع صدور پروانه‌های ساختمانی نشان می‌دهد، اما همانطور که عنوان کردیم در سال 1403 آمار صدور پروانه‌ها افزایش چشمگیری نداشته است.
مدیرعامل سازمان بازآفرینی شهری ایران افزود: بخشی از فرایند تولید تا فروش مسکن، مشاوران املاک هستند که به عنوان حلقه واسط بین تولید کننده و مصرف کننده نقش مهمی بر عهده دارند.
اکنون در بیش از 92 هزار نقطه در کشور نوسازی مسکن در بافت‌های فرسوده توسط مردم در حال انجام است
وی بیان داشت: از آنجایی که منافع مشاوران املاک در فروش بیشتر و خرید و فروش املاک است، با تولیدکنندگان همسو هستند؛ بنابراین بخش قابل احترامی هستند که باید از ظرفیت آنان استفاده شود.
به گزارش ایرنا، اکنون در بیش از 92 هزار نقطه در کشور نوسازی مسکن در بافت‌های فرسوده توسط مردم در حال انجام است. بر اساس برنامه هفتم پیشرفت کشور باید سالانه چهار درصد از مساحت بافت‌های فرسوده کاهش یابد که رسیدن به این نقطه نیاز به انجام برنامه‌ریزی‌های دقیق و منسجم و به کارگیری همه ظرفیت‌ها در حوزه بازآفرینی شهری و نیز پای کار آوردن همه دستگاه‌های عضو ستاد ملی بازآفرینی شهری دارد.
برای دستیابی به این هدف لازم است که همه دستگاه‌ها و نهادها با رویکردی هماهنگ وارد عمل شوند. این هماهنگی باید شامل برنامه‌های متنوعی از جمله ایجاد ظرفیت‌های اجرایی، تامین منابع مالی و اعتبارات، تقویت ساختار شهرداری‌ها جهت ارائه تخفیفات در صدور پروانه و نیز حوزه مدیریت بافت‌های تاریخی باشد.
همچنین بخوانید افزایش 28 درصدی تسهیلات بانکی
آمارها چه می‌گوید؟
برپایه آمارها، در موضوع کاهش بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری، آذربایجان شرقی با 83 درصد پیشتاز است. پس از آن، خراسان رضوی، فارس و هرمزگان هر کدام با 71 درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند. در مقابل، استان‌هایی مانند لرستان، گیلان و کهگیلویه و بویراحمد با 43 درصد کمترین میزان تحقق را داشته‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/711317/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای قطعه «هزار آرزو» با صدای محمد معتمدی

دلتنگی های عاشقانه با آهنگ «شهر شلوغ» از بابک جهانبخش

دوقطبی با مردم

تهران و واشنگتن در آستانه تصمیم بزرگ

نوروز تک«قطب»، جهل مرکب و بمب اتمی

دیپلمات پیشین: مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا در دسترس‌تر از همیشه است

مذاکره مستقیم یا غیرمستقیم؟

بمب اتم ترامپ به اقتصاد شلیک ‌شده است

مستقیم یا غیرمستقیم؟

عقبگرد در مستند ایرانگرد

نامه‌ها؛ از فرصت تا فرجام

رجب خوش اشتها

به اندازه دانه برنج؛ کوچک‌ترین ضربان‌ساز قلب جهان ساخته شد

اسپیس ایکس باز هم تاریخ‌ساز شد؛ سفر به مدار ممنوعه

امضای استاندار کرمان پای احکام ١٠ بخشدار تازه نفس / شنبه تغییر مدیران در کارمانیا

خلاصه بازی مس رفسنجان 0 – نساجی مازندران 0

پات در رفنسجان/ زور مس و نساجی به هم نرسید!

مس صفر - نساجی صفر: لک امتیاز را نگه داشت!

کشاورزان کرمانی از 45 هزار تن کود یارانه‌ای بهره مند شدند

تساوی مس با نساجی و شنیده شدن آژیر سقوط

پات در رفسنجان در جدال پایین جدولی ها/ زور مس و نساجی به هم نرسید!

دوئل بقا بی برنده در رفسنجان؛ برنده در تهران!

اندرسون: لیگ والیبال روسیه قوی‌ترین لیگ دنیاست

جدول لیگ برتر؛ همه چیز آماده قهرمانی تراکتور

باند سرقت‌های سریالی خودرو در اندیشه منهدم شد

کشف شگفت‌انگیز دانشمندان؛ ستارگان آواز می‌خوانند!

حذف پلاستیک از آب آشامیدنی با یک ابتکار ساده!

آشنایی بیش از 74 هزار نفر با آموزش مهارت های ترافیکی

یک خانم و دو پسر جوان پشت پرده کلاهبرداری رسیدهای جعلی در کرمان

کاهش 15 درصدی سرقت در ایام تعطیلات نوروز در کرمان

جزئیات هولناک از تصادف خودروی حامل معلمان در کرمان

کاهش سرقت‌ها در شهر کرمان

ماموریت ویژه برای بررسی ابعاد حادثه واژگونی اتوبوس

یازده بازیکن منتخب پورموسوی در دوئل بقا

گزارش زنده: مس رفسنجان 0 - نساجی 0

اداره کل فرهنگ و ارشاد کرمان درباره لغو کنسرت حامد همایون چه گفت؟

کلنگ‌ کارخانه لاستیک‌سازی جیرفت بر زمین زده شد

دیدار اعضای انجمن اسلامی معلمان شهرستان رفسنجان با سرپرست آموزش و پرورش استان کرمان

مناسبت روز/ جمعه، 15 فروردین‌ماه

ملاقات دو اسطوره فوتبال و بسکتبال در لس‌آنجلس

وحدانی: بعد از جلسه از مصاحبه فتوحی مطلع شدیم و جریمه می‌شود

قطعه «زمین مست و زمان مست، آسمان مست ...» با اجرای پوریا اخواص

اجرای زیبا و تماشایی «بهار دلکش» توسط سالار عقیلی

آهنگ زیبای «بیا تا گل برافشانیم» از علیرضا افتخاری

سرمقاله صبح نو/ چند دلیل برای رد شرارت خارجی

سرمقاله اطلاعات/ طرح اسرائیل برای غزه چیست؟

منافع اقتصادی ایران و آمریکا می‌تواند محور مذاکرات باشد

برگزاری دوره آموزشی طرح کلی اندیشه اسلامی با رویکرد سیاسی + لینک ثبت نام

عرضه «GPT-5» به تعویق افتاد

اولین تراشه مبتنی بر نور جهان ساخته شد