کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مغالطه دلارزداها مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مغالطه دلارزداها
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد / «مغالطه دلارزداها» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم حسین صبوری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بر اساس منطق دلارزداها، نباید شاخصی به نام تولید ناخالص داخلی بر اساس شاخص قدرت خرید یا PPP داشته باشیم؛ چراکه از طرفی، از اساس، با جهانی شدن قیمت‌ها مشکل دارند و از سویی دیگر، درست برخلاف نظر و رویکرد عجیبشان، پایه و اساس شاخصPPP، جهانی کردن یا یکسان کردن قیمت‌ها بر پایه قانون موسوم به «قانون قیمت واحد» است! ولی در کمال شگفتی، تا صحبت از ارزش واقعی دلار می‌شود، با استناد به GDP مبتنی بر شاخص برابری قدرت خرید، از دلار 20هزار تومان و 14700تومان سخن می‌گویند!
در شاخص PPP، قیمت تمام کالاها و خدمات نهایی مورد استفاده در ایران برای محاسبه تولید ناخالص داخلی و ملی (همان حساب‌های ملی)، بی‌توجه به قیمت دلار در داخل ایران، با قیمت همین کالاها و خدمات در آمریکا یکسان فرض می‌شود و بر این اساس نیز نرخی تحت عنوان نرخ تبدیل برابری قدرت خرید یا نرخ دلار بر پایه PPP محاسبه می‌شود که در نهایت، با تقسیم GDP به قیمت‌های جاری (همانی که مرکز آمار و بانک مرکزی هر سال منتشر می‌کنند) بر نرخ تبدیل مزبور، ارزش GDP ایران بر حسب PPP، به دلار آمریکا استخراج می‌شود.

به‌عنوان مثال، هر لیتر بنزین در ایران 3000 تومان و در آمریکا حدودا 70 سنت است. برای محاسبه تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری در ایران، نرخ 3000تومانی بنزین مبنا قرار می‌گیرد؛ ولی در شاخص PPP، چون هر لیتر بنزین در آمریکا 70سنت است، این نرخ 3000 تومانی که در داخل کشور برای هر لیتر بنزین پرداخت می‌شود، معادل قیمت هر لیتر بنزین در آمریکا یعنی 70سنت در نظر گرفته می‌شود و از آن به نرخ تبدیل برابری قدرت خرید یا نرخ دلار بر اساس شاخص برابری قدرت خرید می‌رسند. بر این اساس، در صورت کسر، رقم 3000تومان و در مخرج کسر، رقم 70سنت جای‌گذاری شده و از این حاصل تقسیم، نرخ تبدیل یا نرخ دلار بر اساسPPP به دست می‌آید که در مثال فوق‌الذکر 4285تومان است.
اما در واقعیت، چون ما هزاران کالا مثل بنزین، لوازم خانگی، مواد خوراکی و هزاران خدمات مثل خدمات مالی، بازرگانی، حمل‌ونقل و... داریم، عینا، همین فرآیند محاسباتی برای همه این چند هزار قلم کالا و خدماتی که در فرآیند محاسبه حساب‌های ملی، دخیل هستند، انجام می‌شود؛ لیکن با روش میانگین موزون. وزن‌ها نیز بر اساس سهم هر کالا و خدمت از کل سبد GDP کشور به‌دست می‌آید. صورت کسر، مجموع یا سیگمای وزن هر کالا و خدمت ضربدر قیمت ریالی هر کالا و خدمت در بازار ایران و مخرج کسر نیز بر اساس همین قاعده به‌دست می‌آید. منتها به جای قیمت ریالی، از قیمت دلاری کالاها و خدمات مشابه در آمریکا استفاده می‌شود؛ به‌شکلی که وزن‌ها همان وزن‌هایی است که در صورت کسر استفاده‌ شده است؛ با این تفاوت که در قیمت دلاری کالاها و خدمات مشابه در بازار آمریکا، ضرب می‌شود.
در مرحله بعد، از تقسیم این دو بر هم، نرخ دلار یا همان نرخ تبدیل به‌دست می‌آید که مثلا در سال گذشته برای اقتصاد ایران حدود 14700تومان محاسبه شده است.
بر این پایه، از تقسیم GDP به قیمت جاری سال2023 کشورمان بر رقم 14700تومان مزبور، GDP بر حسب شاخص برابری قدرت خرید PPP به‌دست می‌آید.
نکته مهم اینکه درست برخلاف نظرات مشعشع عده‌ای تحت نام دلارزدا در داخل کشور، نرخی که از این مسیر به دست می‌آید، هیچ ربطی به نرخ واقعی و نرخ تعادلی دلار ندارد. این نرخ صرفا حاصل مجموعه تعدیلاتی است که نهادهای بین‌المللی برای مقایسه‌پذیرتر کردن GDP کشورها از کانال شاخص برابری قدرت خرید، اعمال می‌کنند و نرخی که از این فرمول برای دلار به‌دست می‌آید، هیچ ارتباطی با نرخ واقعی یا نرخ تعادلی دلار ندارد.
به‌هیچ وجه از قیاس این دو نرخ با هم، نمی‌توان به این نتیجه رسید که مثلا دلار در ایران گران است یا ارزان! بلکه اتفاقا از تقسیم نرخ دلار در بازار آزاد بر این نرخ، می‌توان به نسبت قدرت خرید هر دلار آمریکایی در ایران رسید. به این معنا که یک آمریکایی می‌تواند در ایران با هر یک دلاری که دارد، به‌طور متوسط 5.5برابر آنچه را که در آمریکا می‌تواند خریداری کند، بخرد. هر چقدر این نسبت در کشوری بیشتر باشد، به این معناست که در آن کشور، قیمت کالاها و خدمات، فاصله بیشتری از قیمت‌های بین‌المللی دارد.
جالب اینکه برآورد ارقامی مثل 20هزار تومان و کمتر از آن برای دلار که دلارزداها از آن به‌عنوان قیمت واقعی دلار یاد می‌کنند، دقیقا با گرته‌برداری کامل از همین فرمول استخراج شده است! کما اینکه به دلیلی که در سطر اول اشاره شد، مفهومی به نام شاخص برابری قدرت خرید، دقیقا در تخالف با رویکرد ضد قیمتی دلارزداها قرار می‌گیرد؛ ولی تنها ابزاری که برایشان باقی مانده، ابزاری است که ماهیتا بر پایه قانون قیمت واحد (دلار بین‌المللی) بنا شده و جالب‌تر اینکه فرمول جادویی‌شان برای محاسبه مثلا ارزش واقعی دلار، کپی‌برداری از فرمول محاسباتی این شاخص است!

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/691307/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله آرمان امروز/ روسیه خیانت کرد؟

مذاکره با ترامپ؛ بنویسید شجاعانه، بخوانید احمقانه!

سرمقاله آرمان ملی/ یک همزمانی ارجمند

دولت از حامیان شکست‌خورده شوک‌درمانی تضمین بگیرد

بی اخلاقی در حق وزیر؛ کار از دست پروژه‌دهنده خارج شد

سرمقاله اعتماد/ تحلیل اجتماعی حادثه فرودگاه

توهین به اندیشه، از ویژگی‌های شعبان‌بی‌مخیِ نظام پهلوی است! + فیلم

رونمایی از اولین گیتار بی‌سیم جهان

توپ فوتبال و اسپاگتی در کهکشان!

بکارگیری ظرفیت‌های برون سازمانی برای سلامت ایثارگران در دستور کار است

عوارض و نشانه‌های کمبود ویتامین C

عکس/ سال 1402؛ مراسم عروسی «محمدرضا گلزار و آیسان آقاخانی»

مصون ماندن مرکبات جنوب کرمان از بیماری زوال مرکبات

لیگ برتر والیبال | مهرگان نور – مس رفسنجان؛ فرصت ثبت نهمین برد برای نماینده مازندران

ضرورت تدوین تقویم رویدادهای کرمان در توسعه گردشگری

سرای محله دروازه ری قم تأسیس می‌شود

زمان قطعی برق مشهد امروز چهارشنبه 19 دی (خاموشی برق)

معاون آموزش ابتدایی وزیر وارد کرمان شد

پدر شهید «غلامحسین دستوری رزاز» آسمانی شد

چراغ سبز مس رفسنجان برای جدایی فرشید باقری

باند سارقان به عنف در کرمان دستگیر شدند

اصلاح نافرجام قیمت خودرو

سرمقاله جوان/ مسئله اول کشور را از کجا باید فهمید

سرمقاله هم میهن/ مقاومت در برابر تغییر

FATF «تله» دشمن برای تحریم و «بهانه‌ای» برای کم‌کاری در داخل

سرمقاله وطن امروز/ چتر پدافند روی مراکز هسته‌ای

داروهای گیاهی برای بهبود بیماری‌های دهان

مصرف ماست یونانی چه تاثیری بر کلسترول دارد؟

تبادل نظر در مورد راه کارهای همکاری های مشترک میان بنیاد شهید و پایگاه هوایی

یادگار شهید جمهور؛ الحاق 40 هکتار از اراضی ارتش به بافت شهری

مناسبت روز/ چهارشنبه، 19 دی‌ماه

سرمقاله خراسان/ انتقال پایتخت، اولویت چندم است؟!

سرمقاله دنیای اقتصاد/ هزینه سوخت‏‏‌شده فیلترینگ

سرمقاله سازندگی/ هشداری برای امروز؛ چراغی برای آینده

لیست مساجد برگزار کننده اعتکاف در شهر بروجرد +جزئیات

انتقال پایتخت به مکران، اندیشه ای آرمانگرایانه و غیر قابل اجراست

شناسایی یک نوع ناشناخته از «انسان» که 300 هزار سال قبل زندگی می‌کرد

زندگی اجتماعی در مقابل سکته مغزی و عفونت ها از انسان محافظت می کند

در نمایشگاه CES، خانه‌ها صحبت می‌کنند و میزها راه می‌روند!

جلسه شورای اطلاع رسانی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان برگزار شد

قیمت خودرو+جدول قیمت محصولات کرمان موتور امروز چهارشنبه 19 دی ماه 1403

آزادی 12 زندانی در رفسنجان به احترام حاج‌قاسم

تاکید وزیر میراث فرهنگی بر بازخوانی اندیشه‌های آیت‌الله طالقانی/ او روح زمانه خود بود

انقلاب صنعتی در نگین معدنی ایران

روزشمار تصویب طرح گردشگری در پهنه‌ بیابان لوت

اختلاف قبلی دو افغان در کارگاه نجاری رفسنجان با قتل پایان یافت

جلسه انتخاب مربیان جدید مس با حضور حسین‌خانی

خیبر خرم آباد 1 – 2 مس رفسنجان/ کویر نشینان 3 امتیاز ارزشمند به دست آوردند – خبرگزاری ورزش ایران

پر استرس‌ترین بازی حامد لک مقابل پرسپولیس

آگهی مناقصه عمومی دو مرحله‌ای "خرید کابل و متعلقات، نصب، تست و راه‌اندازی تابلو‌های فیلتر هارمونیک‌های کارخانه فولادسازی شرکت جهان فولاد سیرجان" - شماره مناقصه: 98-03-خ-م