کرمان رصد

آخرين مطالب

فاجعه مرمت مدرسه خان در بافت تاریخی شیراز اجتماعي

فاجعه مرمت مدرسه خان در بافت تاریخی شیراز
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - در‌حالی‌که اخبار متعددی درباره تخریب بافت تاریخی شیراز و همچنین عبور مترو از محدوده آن در ماه‌های اخیر موجب نگرانی عمومی شده است. به‌نظر می‌رسد پروژه‌های نجات‌بخشی و مرمت هم به‌گونه‌ای دیگر در حال آسیب زدن به این مجموعه ارزشمند و تخریب هویت معماری آن هستند. خبر مرمت غیراصولی یکی از بنا‌های شاخص این شهر که در سال‌های اخیر با ساخت‌وساز مجموعه‌های تجاری حریم آن مورد تعرض قرار گرفته بود، نشان می‌دهد نه در حفاظت که حتی در نجات‌بخشی هم نسبت به اصول علمی بی‌توجهی می‌شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مرمت غیراصولی بنا‌های تاریخی که این آثار را از هویت معماری خود دور کرده و با مصالحی نامناسب انجام می‌شود، سال‌هاست که توسط مرمتگران مورد نقد قرار گرفته و منجر به وارد آمدن آسیب به بنا‌های تاریخی شده است. این پدیده که در شهر‌های مختلف به اشکال گوناگون اتفاق افتاده، حالا به بنایی حائز اهمیت معماری و تاریخی در شیراز رسیده است. مدرسه خان، در دوران صفوی و به دستور الله‌وردی‌خان از والیان فارس، ساخته شده است. بهانه ساخت این بنا برقراری کرسی تدریسِ ملاصدرا بود تا این فیلسوف بزرگ در آن به تدریس علوم عقلی و طبیعی بپردازد. حالا، اما اخباری مبنی‌بر بندکشی با سیمان سفید در پروژه مرمت این بنا منتشر شده است. اتفاقی که پیشکسوتان مرمت در گفت‌و‌گو با خبرگزاری ایلنا آن را «فاجعه مرمتی» دانسته و از وزیر میراث‌فرهنگی خواهان رسیدگی به آن شده‌اند.
«زهره بزرگمهری»، مرمتگر پیشکسوت، در گفت‌و‌گو با ایلنا در رابطه با وضعیت مرمت مدرسه خان می‌گوید: «پس از مشاهده چندین بنای تاریخی در شیراز متوجه اتفاقات غیراصولی مرمتی شدم. با اینکه از اقدامات مرمتی در تخت‌جمشید و پاسارگاد بسیار لذت بردم، اما مرمت بنا‌های تاریخی شیراز اصلاً خوب نبود. در مدرسه خان هم متوجه شدم که به اشتباه ملات زده‌اند و حتماً باید اصلاح شود. بهترین ملاتی که برای مرمت در بنا‌های تاریخی به‌کار گرفته می‌شود، ملات ساسانی یا همان گچ نیم‌پخته نیم‌کوب است، همین‌طور ترکیب شیرآهک با سنگ مرمر خردشده که از جنس ملات‌ها و سنگ‌های آهکی است و این ملات ترکیب بسیار خوبی برای انواع بندکشی‌ها و اندودهاست. قطعاً استفاده از سیمان‌سفید در بندکشی این بنای منحصر‌به‌فرد تاریخی کار منطقی نیست و این شیوه مرمتی یک ایراد و اشکال مرمتی است که در اسرع وقت باید مسئول میراث‌فرهنگی باید این وضعیت را مورد بررسی قرار دهد؛ چراکه درست کردن ملات گچ نیم‌پخته نیم‌کوب به اضافه شیرآهک و خرده‌سنگ کار خیلی سخت و خاصی نیست که مرمتگر نتواند انجام دهد تا از سیمان‌سفید استفاده کند.»
چندی پیش مرمت غیراصولی سقف بازار وکیل در شیراز هم خبرساز شده بود و با واکنش‌های بسیاری مواجه شد. بزرگمهری درباره دلیل استفاده مرمتگران از مصالحی از قبیل سیمان و ایزوگام در بنا‌های تاریخی گفته است: «استفاده از مصالح جدید مثل سیمان و ایزوگام در وهله نخست، به‌دلیل بی‌تجربگی مرمتگر در مرمت بنای تاریخی است و در درجه دوم به‌علت سهولت دسترسی به این ملات‌ها. سیمان همه‌جا پیدا می‌شود. وضعیت مرمت بنای مدرسه خان شیراز باید توسط رئیس اداره میراث‌فرهنگی استان فارس به مرمتگران گوشزد می‌شد و باید این اشتباهات را پذیرفت و هرچه سریعتر این مشکل مرمتی را برطرف و بازسازی کرد.»
بیشتر بخوانید:طاق پل تاریخی محمدحسن خان بابل فرو ریخت+ عکس
یکی دیگر از مرمتگران با تجربه درباره وضعیت مرمت مدرسه خان می‌گوید: «در فهرست‌بهای مرمتی هم بندکشی با سیمان تعریف نشده است. درنهایت گچ نیم‌کوب به‌کار برده می‌شود؛ نه سیمان! آن‌هم در مدرسه خان شیراز که شاه‌عباس به افتخار ملاصدرا این بنا را ساخت تا از اصفهان به شیراز بیاید. باید هرچه سریع‌تر بند‌های دیواره‌های مدرسه خان خالی شود؛ چون سنگ‌ها دچار هوازدگی شده‌اند و هوازدگی باعث می‌شود رطوبت رفت‌وبرگشت کند که این رفت‌وبرگشت‌ها باعث تنش و یخ‌بر شدن بنا می‌شود.»
یکی دیگر از متخصصانی که از نزدیک شاهد پروژه مرمت بنا بوده است، می‌گوید: «باید بررسی کرد که چرا مرمت نیمه‌کاره صورت گرفته است یعنی یک بخش‌هایی سیمان و بند ملات را خالی کردند و دوباره با سیمان پر کردند. همین موضوع باعث شده است یکدستی بنا از بین برود. جدای از بندکشی با سیمان‌سفید، موضوعی که بسیار اهمیت دارد، رطوبت در بخش زیادی از بنای مدرسه خان است؛ به‌طوری‌که بخش‌های زیادی از این جداره‌های سنگی کاملاً در اثر رطوبت صعودی دچار تورق، پوسیدگی و فرسودگی شده است. استفاده از بندکشی با ملات سیمان سفید باعث می‌شود رطوبت داخل بنا دفع نشود و داخل بنا ماندگار شود. این اتفاق سبب می‌شود رطوبت به لایه‌های بالاتر بنا کشیده شود. یکی از راهکار‌هایی که در بنا‌های تاریخی با رطوبت صعودی مطرح می‌شود، این است که رطوبت از بند ملات‌ها خارج شود تا این رطوبت به تراز‌های ارتفاعی بالاتر پیشروی نکند. اما شیوه به‌کاررفته در مدرسه خان سبب شده است رطوبت به لایه‌های بالاتر منتقل و آسیب‌های جدی‌تری وارد کند. واقعاً بهت‌آور است که چرا کیفیت اجرا در چنین بنای عظیمی تا این حد ضعیف است و مسئله دیگر انتخاب مصالح سیمان‌سفید است که برای بندکشی استفاده شده و کاملاً مشخص است که استفاده از این مصالح باعث آسیب به لایه‌های بالاتر می‌شود.»
باتوجه‌به اینکه رطوبت در بنا مشهود است، به‌هیچ‌وجه نباید از سیمان‌سفید استفاده کرد و مرمتگران باید از مصالحی که تنفس‌پذیر هستند، استفاده کنند. درحال‌حاضر، این نوع مصالح که با ملات ماسه و سیمان به‌کار برده شده، خیلی مناسب نیست و سیمای بصری بنا را به‌شدت مخدوش کرده است
این مرمتگر پیشکسوت معتقد است: «اقدامات مرمتی صورت‌گرفته در بنای ارزشمندی، چون مدرسه خان حکایت از آن دارد که این نوع مرمت اصلاً مطالعاتی نداشته است؛ چراکه بعید است که مرمت یک بنای تاریخی منحصربه‌فردی، چون مدرسه خان همراه با مطالعات و با چنین خروجی باشد. کاری که در مدرسه خان به اسم مرمت انجام می‌شود، اگر آسیب‌شناسی نشده باشد و اگر علت آسیب‌های درون بنا مشخص نشده باشد، چند سال بعد دوباره باید بندکشی‌ها در این بنا تجدید شود و دوباره با همین اتفاق و به‌مراتب بدتر مواجه می‌شویم. باتوجه‌به اینکه رطوبت در بنا مشهود است، به‌هیچ‌وجه نباید از سیمان‌سفید استفاده کرد و مرمتگران باید از مصالحی که تنفس‌پذیر هستند استفاده کنند. درحال‌حاضر، این نوع مصالح که با ملات ماسه و سیمان به‌کار برده شده است، خیلی مناسب نیست و سیمای بصری بنا را به‌شدت مخدوش کرده و همچنان جای پرسش است که چرا این نوع مرمت در یک چنین بنای بزرگ و عظیمی، آن‌هم در استان فارس، صورت گرفته است.» نظارت اصولی بر پروژه‌های مرمتی و همچنین واگذاری این پروژه‌ها به افراد متخصص یکی از ضروریاتی است که سال‌هاست به آن بی‌توجهی می‌شود. هرچند در معدود بنا‌هایی مرمت به شیوه اصولی و با ضوابط علمی صورت می‌گیرد، اما بسیارند بنا‌هایی که در روند مرمت دچار آسیب‌های جبران‌ناپذیر می‌شوند.
منبع: روزنامه پیام ما

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/691132/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عوارض کمبود ویتامین C

عوارض و نشانه‌های کمبود ویتامین C را بشناسید

بازخوانی اندیشه‌های افرادی چون طالقانی برای جامعه یک هدف کلیدی است

وزیر میراث فرهنگی: بازخوانی اندیشه‌های افرادی، چون طالقانی برای جامعه یک هدف کلیدی است

وزیر میراث فرهنگی: بازخوانی اندیشه‌های افرادی، چون طالقانی برای جامعه هدف کلیدی است

مشکلات اورژانس بیمارستان پیامبر اعظم (ص) کرمان از زبان رئیس بیمارستان

بلینکن: حق با ترامپ بود

ره به ترکستان

حافظ منافع صهیونـیسم

تصمیمی شجاعانه

دیپلماسی در دستان نادیپلمات

گسترش دامنه یورش مزدورهای محمود عباس به رزمندگان فلسطینی

«موشک نبود که، زلزله بود»!

سایه سنگین توهم قدرت بر سیاست‌های اردوغان در سوریه

ویلچر هوشمند با قابلیت‌های پیشرفته برای عبور از موانع معرفی شد

این میوه خواص ضد پیری دارد

بیش از 1200 هکتار شهر کرمانشاه در بافت فرسوده قرار دارد

تصاویر کتک کاری گروهی افغانی‌ها در کرمان | ضربات وحشتناک در دعوای دسته‌جمعی را ببینید + فیلم

توضیحات رئیس جهاددانشگاهی کرمان در مورد طرح ملی مدرسه مقاومت

غبار روبی گلزار شهدا

واکنش محسن هاشمی به ماجرای انتقال پایتخت

همکاری‌های منطقه‌ای و رسیدن به صلح پایدار شروط امنیت است

استیضاح؛ نمایشی یا ضروری؟

بازخوانی گروه‌‏های آخرالزمانی که در سال‏‌های اخیر پدیدار شدند

ماموریت مشترک آمریکا و هند، تصویر بی‌سابقه‌ای را از زمین ارائه می‌دهد

دمای ماه چقدر است؟

با انتقاد کاربران، متا حساب کاراکترهای هوش مصنوعی را حذف کرد

ایران در چه‌سالی انسان به فضا پرتاب می‌کند؟

اوایل بهمن‌ماه آخرین مهلت برای ارسال آثار به جشنواره فیلم کوتاه بسیج

برد شیرین تیم بسکتبال زنجان مقابل مس رفسنجان

رکوردی که بخشداری مرکزی زرند شکست

تلاش گلزار برای کمک به شرکت‌کننده پانتولیگ + فیلم

15 راهکار تشویقی سکونت در بافت‌های تاریخی فرهنگی شهر اصفهان

اولین واکنش رسمی سامره به جدایی از مس کرمان

الحاق 40 هکتار از اراضی لشکر 16 زرهی قزوین به بافت شهری

سازمان محیط‌زیست: مقتول پرونده محیط‌بان کرمانی تبعه افغانستانی نیست

دستگیری شکارچیان پرندگان وحشی در فاریاب

گروکشی اقلیت علیه دولت

چهار فصل تهران- مسکو

ریاست‌جمهوری پزشکیان برای پایداری‌چی‌ها سنگین تمام شد

همه یاران ترامپ

زیدآبادی مطرح کرد: دو برداشت از برخورد قضایی با دکتر رنانی

ورود افندی به باتلاق کردستان سوریه

براندازان به دنبال نابودی زیرساخت‌های ایران

آیا «مکران» می‌تواند جایگزین تهران شود؟

افتتاح میدان میوه و تره بار شاهد در شهر اندیشه

مقاومت، پایه آرامش نظم نوین جهانی است

جمهوری اسلامی ایران پرچمدار مقاومت جهانی است

رونمایی از بلندگوی کارائوکه با هوش مصنوعی و بلندگوی شناور روی آب!

تأثیر فناوری‌های نوین در سازه‌های عمرانی