آقای استاندار کتابخانه کوهبنان را در یابید!
اجتماعي
بزرگنمايي:
کرمان رصد - خبرگزاری مهر، گروه استانها_ خلیل الله باقی زاده کوهبنانی: بعد از گذشت هفت سال از زلزله مهیب شب یلدای کوهبنان همچنان در برخی نقاط میتوان رد پای آن را دید شهرستان کمتر برخوردار شهرستان کوهبنان که بر اساس مشاهدات میدانی خبرنگاران برخی ساختمانهای آن همانند روز اول وقوع زلزله دست نخورده مانده که به گفته مسئولان در انتظار اعتبار برای بازسازی است.
ساختمان اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کوهبنان به صورت تجمیعی با مجتمع فرهنگی - هنری این شهرستان به حال خود رها شده و کتابخانه عمومی در دست ساخت در حد یک اسکلت فلز باقی مانده و اکنون این اداره با کتابخانه تابعه در یک سالن استیجاری مستقر است و مسئولان محلی نبود اعتبار را دلیل نوسازی نشدن ساختمان خود اعلام میکنند.
به نظر میرسد تمرکز اصلی مسئولان استان کرمان تاکنون بیشتر بر روی مسکن و معیشت بوده که روی خط خبری رسانهها قرار داشته است؛ به عبارت دیگر از آنجا که این امور در کانون توجه خبری بوده رسیدگی به آن نیز قویتر از سایر موضوعات بوده است.
این در حالی است که زلزله به فرهنگ شهرستان کوهبنان هم خسارات جدی وارد کرد و اگرچه تخریبها در بخش واحدهای مسکونی مردمی نسبتاً خوب ساماندهی شده اما ساختمانهای اداری فرهنگی عمومی همچنان مثل روز اول مانده است.
در روزهایی که بازسازی کوهبنان زلزله زده در دست اجرا بود مسئولان وقت اعلام میکردند که اولویت با مردم و واحدهای آسیب دیده آنها است لذا در این بخش اقدامات بهتری انجام شد اما میشد همزمان ساختمانهای اداری و مراکز فرهنگی هم در اولویت قرار میگرفت که مستقیم با مردم ارتباط دارد.
امروز که هفت سال از زلزله میگذرد گویا اعتباری برای نوسازی باقی نمانده و مسئولان و نمایندگان استان کرمان باید تلاش کنند ردیف بودجه از دولت و مجلس برای ادامه روند بازسازی بگیرند که نیاز اساسی و جدی است.
با گذشت 7 سال هنوز در شهر کوهبنان مرکز شهرستان کتابخانه ای کانکسی به چشم میخورد که در نبود سالن مطالعه دائمی خودنمایی میکند؛ در این مرکز که به نوعی تنها مرکز خدماتی عمومی کانکسی از 7 سال گذشته است خدمات فرهنگی در فضای محدود به مراجعه کنندگان ارائه میشود اما گویا مردم محلی نیز به همین وضعیت عادت کرده اند.
در محل استقرار این اتاقکهای کوچک کانکسی روی دیوار ورودی و سردر نوشته ی «کتابخانه عمومی شهید اول کوهبنان» بیشتر از همه خودنمایی میکند که حکایت از سرنوشت استعدادهای علمی و فرهنگی دختران و پسرانی دارد که از 7 سال پیش تاکنون در این اتاقکهای فلزی محقر روزگار فراغت راگذرانده اند.
در بازدید میدانی و در صحبت با مردم متوجه میشویم که برخی ساکنان شهرستان از پیگیری مشکلات کتابخانه دلسرد شده و امیدی به بازسازی کامل شهر ندارند. برآورد بودجه مورد نیاز برای این پروژه در این هفت سال متفاوت و متغیر بوده است و تاکنون حداقل 100 هزار میلیارد ریال برای تکمیل کار و فراهم شدن زیرساخت کتابخانه تخصیص پذیرفته، اما نیازمند اعتبار بیشتری هستیم.
از نظر استانداردهای وزارت فرهنگ و نهاد کتابخانهها سالنهای کانکسی مطالعه غیرقابل قبول است، اما با توجه به شرایط خاص منطقه ناگزیر به فعالیت این مرکز موقت هستند.
ما فاقد کتابخانه عمومی برای انجام مطالعه و پژوهش هستیم و این موضوع برای شهرستانی که قبل از سال 96 دارای دو کتابخانه عمومی بزرگ در سطح شهرستان بوده بسیار گران است که امروز مکان مناسبی برای مراجعه علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی ندارد. بازسازی کتابخانه عمومی شهرستان باوجود بازسازی بسیاری از ادارات دولتی و اماکن آموزشی باقیمانده با وجود اعلام اتمام بازسازی از ناامیدی و حذف ردیف اعتباری بازسازی در بودجه شهرستان حکایت دارد
در حالی که باید همچنان شاهد عدم اختصاص اعتبار لازم به این پروژه بازسازی و رشد لاکپشتی و آرام فیزیکی آنباشیم.
1398 کلنگِ این پروژه زمین زده شد و قرار بود ظرف دو تا سه سال کوهبنان صاحب یک کتابخانه در بخش مرکزی به وسعت 500 متر مربع شود. کتابخانهای که قرار بود احداث شده و به پاتوقی بی نظیر برای اهالی کتاب و کتابخوانی تبدیل شود، اما هیچ چیز طبق برنامه پیش نرفت!
پروژه به دلیل مشکلات اعتباری تعطیل شد، و هیچ توجهی به این پروژه مهم نشد. بازهم اعتباری وجود نداشت که بتواند این ابر پروژه فرهنگی را تکمیل کند.
خوابِ سنگین این پروژه ادامه داشت تا اینکه با روی کار آمدن دولت سیزدهم، بخت و اقبال هم به این پروژه رو کرد و در سفر اول هیئت دولت. تخصیص بخشی از این اعتبارات توانست پروژه را دوباره فعال کند
اگرچه زلزله بزرگ آذر سال 1396 سرانه فضای کتابخانهای کوهبنان را پایین آورد، اما سرانه مطالعه مفید کوهبنانی ها 15000 امانت کتاب در سال است.
برخلاف کتابخانه زلزله زده کوهبنان که مکان آن استیجاری است و خدماتش به امانت دادن کتاب محدود شده است، کتابخانه بخش طغرالجرد فضای مطالعه مناسبی دارد. قرار نیست کتابخانههای عمومی محلی صرفاً برای انبار و امانت کتاب باشد، بلکه در این مکانها فعالیتهای آموزشی فرهنگی و علمی نیز انجام میشود.
دولت شهید جمهور، توجه ویژهای به حوزه فرهنگ داشته و 6 میلیارد تومان اعتبار برای این پروژه مصوب شد که بعد از چند سال تعطیلی، بتوانیم دوباره آن را فعال کنیم.
تخصیص بخشی از این اعتبارات توانست پروژه را دوباره فعال کند و با توجه به اهمیت پروژه و درصورت پیشرفت بالای آن، در سفر دوم هیأت دولت به استان میشد اعتباری دیگر برای این پروژه مصوب شود، سفری که با شهادت رئیس جمهور، هیچگاه محقق نشد.
انتظار داریم نماینده مجلس برای حل مشکل فضای کتابخانهای این شهرستان ورود کنند. وقتی در هفت سال پس از وقوع زلزله مشکل این کتابخانهرفع نشده و کماکان در فضای استیجاری به اعضای خود خدمات ارائه میدهد، یعنی نیاز به اعتباراتی فراتر از بودجههای معمولی دارد و نماینده مجلس میتوانند برای حل مشکل فضای کتابخانهای این شهرستان از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطالبه گری کند.
اکنون 7 سال است پروژه به درازا کشیده شده، اما دستِ کوهبنان همچنان خالی مانده است. حالا بازهم دستِ کتابخانه بخش مرکزی کوهبنان از اعتبارات کوتاه مانده و باید دید دولت جدید چه دیدگاهی نسبت به این پروژه مهم فرهنگی شمال استان دارد و چه اهمیتی برای تکمیل آن قائل است.
میطلبد استاندار محترم پیگیریهای مفصلی همراه با نماینده شهرستان و کمک سازمان مدیریت بحران وزارت کشور داشته باشند تا بتوانیم بودجه مورد نیاز را دریافت کنیم. شاید یکی از پروژههای مهم فرهنگی استان کرمان که در پی شهادت رئیس جمهور بسیار متضرر شده، کتابخانه بخش مرکزی شهرستان کوهبنان است.
این در حالی است که پروژههای که آغاز همزمان یا دیرتر داشتهاند، میزان پیشرفت آنها با کتابخانه قابل قیاس نیست، به صورتی که تعدادی در حال نما میباشد، ولی اسکلت فلزی کتابخانه نا تمام مانده است.
ظاهراً پیمانکار و شرکت تابعه دلیل اصلی تأخیر در روند پروژه را هزینه کار میداند و مبالغ اعتباری دریافت شده از دولت خود منجر به افزایش هزینههای ساخت و پرداخت بیشتر به نسبت دیگر پروژهها شده که عدم سرعتبخشی به این عملیات از سوی شرکت و پیمانکار پروژه منجر به طولانی شدن پروژه و افزایش هزینههای ناشی از تورم سالیانه خواهد شد.
لذا درخواست پیگیری جهت تسریع در روند پروژه، بازرسی از نحوه هزینهکرد مبالغ، ملزم کردن شرکت به ارائه برنامه زمانبندی مشخص برای ساخت و تحویل، گزارشهای مکتوب 3 ماه یک بار شرکت از روند پیشرفت پروژه و حذف هزینه تحمیلی به پروژه از طریق سازمان بازرسی دیوان محاسبات و نماینده محترم مجلس الزام آور است.
*رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان کوهبنان
کد خبر 6321694
-
شنبه ۱ دي ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۴:۳۹
-
۱۰ بازديد
-
-
کرمان رصد
لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/685536/