کرمان رصد

آخرين مطالب

خطر در کمین بافت جهانی یزد اجتماعي

خطر در کمین بافت جهانی یزد
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دیدارنیوز: یکی از کنشگران میراث فرهنگی استان یزد درباره وضعیت بافت تاریخی این استان، که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است و همچنین درباره اوضاع تکیه «امیرچخماق» هشدار داد و گفت: اگر بازرسان یونسکو از بافت تاریخی بازدید کنند، ثبت جهانی آن را ملغی خواهند کرد.
امیر ترقی‌نژاد ـ دوستدار میراث فرهنگی استان یزد ـ با بیان اینکه وضعیت بافت تاریخی یزد نگران‌کننده است، گفت: یکی از مشکلات اصلی این است که نگاه استان بیشتر به سمت گردشگری معطوف شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
البته گردشگری اهمیت بالایی دارد، اما همراه خود مشکلاتی دارد؛ از جمله آسیب به ابنیه و آثار تاریخی. متأسفانه نگاه‌ها صرفاً بر رونق گردشگری متمرکز شده است و کمتر به حفظ ارزش و قیمت آثار و ابنیه تاریخی توجه می‌شود. موضوع مرمت هم به شکلی محدود و غیرحرفه‌ای پیگیری می‌شود.
او اظهار کرد: مرمت بافت تاریخی فقط سنگ‌فرش کردن یا درست کردن پیاده‌رو نیست. بسیاری از خانه‌های تاریخی یا متروکه هستند یا مالکانی دارند که توان مالی برای مرمت حتی مهم‌ترین بخش خانه مثل بادگیر‌ها را ندارند. یزد به شهر بادگیر‌ها مشهور است و این بادگیر‌ها نمادی از تکنولوژی و علم قدیم یزد هستند، اما با این شرایط، نماد یزد رو به نابودی است در حالیکه بافت تاریخی یزد ثبت جهانی شده است.
این دوستدار میراث فرهنگی با طرح این پرسش که بودجه استانی و حتی ملی وجود دارد، اما این بودجه چگونه و کجا مصرف می‌شود؟ گفت: شفافیت در این زمینه بسیار کم است. در بعضی نقاط، مرمت انجام شده، اما به‌جای استفاده فرهنگی، این مناطق به پارکینگ یا غرفه‌های موقت تبدیل شده‌اند که به حریم تاریخی تعرض می‌کنند. اخیراً در محوطه تاریخی تکیه امیرچخماق غرفه‌هایی برپا کرده‌اند که به حریم این بنا آسیب می‌زند. این بنا پیش از انقلاب ثبت ملی شده و یکی از گزینه‌های ثبت جهانی است و توریست‌ها در این مکان تردد می‌کنند، اگر قرار است کار فرهنگی انجام شود چرا به حریم این اثر تاریخی تعرض می‌کنند؟ متولیان میراث فرهنگی در این شرایط کجا هستند؟ چرا نظارتی انجام نمی‌شود؟
ترقی‌نژاد افزود: متاسفانه نبود نگاه حرفه‌ای و دلسوزانه در میان برخی مدیران فرهنگی یکی از دلایل اصلی این اتفاق‌هاست. میراث فرهنگی ما سال‌هاست که نگاه سیاسی به خود گرفته و تخصص در این حوزه کمرنگ شده است. از مدیران سیاسی انتظار نمی‌رود که اولویت‌های میراث فرهنگی را به درستی درک کنند.
او با بیان اینکه در سه سال گذشته، میدان تاریخی «خان» که 500 سال قدمت دارد و مرکز بازار‌های یزد است، امروز تبدیل به پارکینگ وسایل نقلیه کسبه شده است، گفت: این میدان به بازارچه‌های دیگری مانند بازارچه پنجه علی و خیابان تاریخی قیام متصل می‌شود و در این شرایط است که وسایل نقلیه به داخل بازار مسقف می‌روند و لرزش‌های ناشی از عبور خودرو‌ها به بافت تاریخی آسیب جدی وارد می‌کند. سقف‌ها و دیوار‌های این بازار‌ها ترک خورده و پوسیده‌اند و باران یا لرزش‌های بیشتر ممکن است به نابودی کامل آن‌ها منجر شود. رفت‌وآمد وسایل نقلیه در قسمتی که به ثبت جهانی رسیده است، درحالی انجام انجام می‌شود که این قسمت محل عبور و مرور گردشگران است؛ حال چه ایرانی و چه خارجی، چه منظره‌ای برای آن‌ها ایجاد می‌شود؟ وقتی اثری ثبت جهانی می‌شود فقط به این نیاز ندارد که در سالروز جهانی شدن آن مراسمی برگزار شود و چند سخنران درباره اهمیت بافت تاریخی سخن بگویند! جنایت‌هایی با عنوان پارکینگ‌سازی در بافت تاریخی یزد در حال انجام است که آگاهانه یا سهوا کوچه‌های آشتی‌کنان یزد را تخریب می‌کند. اگر بازرسان یونسکو برای بازدید در این بافت حاضر شوند، دور از انتظار نیست که ثبت جهانی بافت تاریخی یزد را ملغی کنند.
او تاکید کرد: ما نیازمند یک نگاه تخصصی در برنامه‌های مرمت هستیم. همچنین آموزش‌های لازم باید به کسبه و مردم داده شود تا اهمیت حفظ این آثار را درک کنند. دولت و مسئولان نیز باید تمرکز بیشتری روی این مسائل داشته باشند. موضوع گردشگری اهمیت دارد، اما نباید باعث تخریب میراث فرهنگی شود.
ترقی‌نژاد در ادامه گفت: یزد فقط شهر بادگیر‌ها نیست، آب‌انبار‌ها نیز یکی دیگر از نماد‌های مهم این شهر تاریخی هستند، اما چرا مرمت نمی‌شوند؟ سال‌هاست وضعیت آن‌ها را پیگیری می‌کنم و در جواب می‌گویند این آب‌انبار‌ها متعلق به اوقاف است، چرا برای حفظ و مرمت این آب انبار‌ها با اوقاف جلسه‌ای گذاشته نمی‌شود؟ این آب‌انبار‌ها ظرفیت این را دارند که یک نگارخانه برای عرضه و نمایش آثار هنری و حتی صنایع دستی باشند. هنرمندان صنایع دستی بار‌ها گفته‌اند که هنر دارند، اما بودجه و مکان ندارند. همانطور که گفتم منشا این اتفاق‌ها نگاه سیاسی است که در حوزه میراث فرهنگی وجود دارد، از دولت هفتم تاکنون مدیران میراث فرهنگی از میان افراد سیاسی انتخاب می‌شوند.
این فعال میراث فرهنگی درباره وضعیت «تکیه امیر چخماق» نیز توضیح داد: وضعیت امیرچخماق اصلاً خوب نیست. این محوطه، که شامل مسجد، آب‌انبار، زورخانه و سایر بنا‌های تاریخی است، مورد بی‌توجهی قرار گرفته است. ترک‌های جدی در بنا وجود دارد و لرزش‌های ناشی از عبور وسایل نقلیه و تجمعات، آسیب‌های بیشتری وارد کرده‌اند. اگر این روند ادامه پیدا کند ممکن است این بنا دچار ریزش شود.
ترقی‌نژاد تاکید کرد: باید نگاه سیاسی را از میراث فرهنگی حذف کنیم و متخصصان این حوزه را در تصمیم‌گیری‌ها دخیل کنیم. یزد به‌عنوان یک شهرِ ثبت جهانی‌شده نباید این‌گونه مورد بی‌توجهی قرار بگیرد. امیدوارم مدیران میراث فرهنگی اقدامات فوری و جدی برای نجات این شهر تاریخی انجام دهند.
منبع: ایسنا

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/685528/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله همشهری/ صهیونیسم‌ستیزی ایران از سرزمین فراعنه

سرمقاله ابتکار/ آیا باید گریه کرد؟

سرمقاله جوان/ سرنوشت مرز‌های سایکس‌پیکویی

یورش سیتی‌زن‌ها به قلعه فوتبال انگلیس؛ پِپ در اندیشه شکار زوبیمندی رئال سوسیداد

کنایه ابوالفضل جلیلی به منتقدان سینمای امروز

هیئت‌های اندیشه‌ورز ایده‌های خود برای حل مسائل را دنبال کنند

مغز انسان با سرعتی بسیار آهسته اطلاعات را پردازش می‌کند!

رونمایی از یک ربات انسان‌نمای سریع‌تر از انسان

جا دادن یک زمین فوتبال روی یک قاشق چای‌خوری!

کار پژوهش و تحقیقات در کنار روحیه ایثارگری چالش‌ها را برطرف خواهد کرد

پوستر احساسی پرسپولیس برای بازی با مس رفسنجان

اهدا بسته معیشتی زمستانه در مناطق کم برخوردار | توزیع بسته معیشتی 1 میلیون تومانی به این افراد

موقعیت استراتژیک راه‌های کرمان نیازمند نگاه ویژه مسئولان است

3 غایب قطعی پرسپولیس مقابل مس رفسنجان

عکس/ پوستر معنادار مس رفسنجان برای بازی مقابل پرسپولیس

پیشرفت 61 درصدی نیروگاه خود تامین گازی 42 مگاواتی مجتمع مس شهربابک

حضور 24 ورزشکار در سومین اردوی تیم پاراوزنه‌برداری جوانان

تصویر صدف خالقی هوادار پرسپولیس روی بازوبند کاپیتان مس رفسنجان

پوستر پرسپولیسی‌ها با تصویر یک خانم خبرساز شد +عکس

مس رفسنجان با پوستری خلاقانه به استقبال باشگاه پرسپولیس رفت

3 غایب پرسپولیس برای دیدار حساس با مس رفسنجان

تمدید مهلت ارسال آثار به جشنواره «لاله‌زار»

دوئل حساس در شهر قدس؛ پرسپولیس به دنبال جبران، مس در جستجوی نجات+ ترکیب و آمار

جان‌باختن 700 نفر در تصادفات جاده‌ای استان کرمان

هشدار استاندار نسبت‌به خلع ید معادن غیرفعال کرمان

اینفوگرافی/ بیشترین وام ازدواج در کدام استان‌ها پرداخت شدند؟

هشدار هواشناسی به کشاورزان کرمانی؛ فردا سردترین روز است

فرصت و چالش تهران و قاهره

سرمقاله ایران/ ارز و سکه‌های خانگی و رابطه متقابل دولت و ملت

سرمقاله کیهان/ چاقوی تحریم‌ها را تیز نکنید!

سعید حجاریان: آیت الله منتظری دچار دوگانه قدرت و اخلاق بود/عمادالدین باقی: توجه به حقوق مخالفان پیش شرط وفاق ملی است /در نشست سالیاد آیت الله چه گذشت؟

گفتمان آفرینی در حوزه فرهنگ‌؛ چرا و چگونه؟!

گوترش به دنیا هشدار داد؛ تلفیق مرگبار هوش مصنوعی و سلاح هسته‌ای

ایران به جمع هفت کشور با فناوری تشخیص سرطان به کمک امواج کوانتومی پیوست

تولید قطعات پیچیده صنایع پزشکی و هوافضا با پرینترهای سه‌بعدی ایرانی

اختتامیه اردوی «یاد عزیزان»، بازدید از مناطق عملیاتی کرمانشاه برگزار شد

نوسازی بی‌حساب در محدوده بافت تاریخی اصفهان

گولسیانی و 2 بازیکن دیگر غایبان پرسپولیس مقابل مس رفسنجان

آیا مدارس کرمان فردا 2 دی ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس کرمان فردا دوم دی 1403

تصمیم مهم گاریدو/ تنها تغییر ترکیب پرسپولیس مقابل مس رفسنجان

ترامپ، اتحادیه اروپا را تهدید کرد؛ باید نفت و گاز بیشتری بخرید!

عکس/ پوستر مس رفسنجان برای پرسپولیس؛ ترکیب برج میلاد، آلودگی هوا و یلدا

تاریخچه بازی‌های پرسپولیس در مقابل مس رفسنجان

روز و ساعت بازی پرسپولیس مس رفسنجان چه زمانی است؟

پوستر زیبای پرسپولیس برای بازی با مس رفسنجان با طرحی از صدف خالقی / عکس

عکس| پرسپولسی‌ها به یاد دختر قرمز مقابل مس رفسنجان

عکس| پوستر کنایه‌ آمیز مس برای بازی مقابل پرسپولیس

پوستر زیبای باشگاه پرسپولیس/ بازوبند با طرح صدف خالقی، هوادار فقید این تیم

وجود 25 گردنه برفگیر در راه‌های اصلی استان کرمان

خطر بیخ گوش یزد