کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نوبل اقتصاد 2024؛ دستاوردی بیش از یک کتاب مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نوبل اقتصاد 2024؛ دستاوردی بیش از یک کتاب
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد / سرمقاله دنیای اقتصاد با عنوان «نوبل اقتصاد 2024؛ دستاوردی بیش از یک کتاب» به قلم سیاوش محدث در ادامه آمده است:
در سال 2024، دارون عجم‌‌‌اوغلو، سایمون جانسون و جیمز رابینسون به دلیل پژوهش‌‌‌های پیشگامانه خود در مورد تاثیر نهادهای سیاسی و اقتصادی بر رفاه و توسعه، موفق به کسب جایزه نوبل اقتصاد شدند. این پژوهش‌‌‌ها با تاکید بر تاثیر نهادهای «فراگیر» و «بهره‌کش»، چارچوبی برای درک تفاوت‌‌‌های توسعه‌‌‌ای میان کشورها و در طول زمان ارائه کرده‌‌‌اند.
 نهادهای «فراگیر»، با فراهم کردن فرصت‌‌‌های برابر، ترویج دموکراسی و تضمین شفافیت، زیرساخت‌‌‌هایی برای رشد اقتصادی پایدار ایجاد می‌کنند. در مقابل، نهادهای «بهره‌کش»، با تمرکز قدرت در دستان گروه کوچکی از افراد، بهره‌‌‌کشی از منابع انسانی و اقتصادی را تقویت کرده و مانع توسعه می‌‌‌شوند. این دیدگاه در آثار مهمی مانند کتاب «چرا کشورها شکست می‌‌‌خورند» به‌وضوح بیان شده است. مخاطب فارسی اما نتوانسته است به‌طور دقیق با روش‌شناسی عملی و تجربی این سه دانشمند برجسته آشنا شود. طی چند دهه اخیر، نتایج پژوهش‌‌‌های چند ده اقتصاددان خرد و ‌سنجی نشان داد که بیشتر مطالعات تجربی، در هر دو سطح خرد و کلان، نتوانسته‌‌‌اند خود را از معضل درون‌‌‌زایی دور نگه دارند. درون‌‌‌زایی در یک مطالعه تجربی می‌‌‌تواند نتایج بسیار گمراه‌‌‌کننده‌‌‌ای را با ظاهر زیبا به اقتصاددان و سیاستگذار و مخاطب عام تحویل بدهد. یک مثال ساده از درون‌‌‌زایی و نتایج گمراه‌‌‌کننده آن، تخمین رگرسیونی مصرف و تولید ناخالص داخلی است. مصرف، به‌عنوان بخشی از تولید ناخالص داخلی، متغیری درون‌‌‌زاست. البته ذکر این نکته که اغلب مشکلات درون‌‌‌زایی را نمی‌‌‌توان چنین بدیهی و بدون نگاه نظری شناسایی کرد نیز لازم به نظر می‌‌‌رسد. به این دلیل، نیاز به شناسایی دقیق جهت علّی بین دو متغیر وجود دارد که عمده دانشجویان و بعضا محققان ما از این مساله غافل هستند.
نقش نهادها در تعیین متغیرهای اقتصادی یک نمونه دیگر از این درون‌زایی و به تبع آن نیازمند نگاه دقیق برای تعیین جهت علیت است. به‌عنوان مثال، بهداشت و ثروت بر همدیگر درون‌‌‌زا هستند: ثروت موجب تقویت نهاد بهداشت و درمان از طریق سرمایه‌گذاری و تربیت پزشک می‌شود؛ همچنین، بهداشت و درمان قوی در طولانی‌‌‌مدت به ثروت بیشتر منجر می‌‌‌شود. مطالعات کیفی -که اتفاقا در دانشگاه‌‌‌های ما بسیار رایج شده‌‌‌اند- به طور گذرا به معضل درون‌‌‌زایی اشاره می‌کنند و در عوض، تعیین جهت علّی را یا به مطالعات کمّی یا به مطالعات کیفی وسیع‌‌‌تر محول می‌کنند.
حال مطالعات کمّی رایج از حل مساله‌‌‌های این‌‌‌چنینی خودداری کرده‌‌‌اند و کشف جهت علّی را به مطالعات کیفی ارجاع می‌دهند. درست به همین دلیل است که هنوز پاسخ دقیقی درباره نقش نهادها در دیر صنعتی شدن (یا صنعتی‌نشدن) ایران پیدا نکرده‌‌‌ایم. اینکه چرا هیچ شرکت و تجارت بزرگ و مهمی از قرن 12 تا 20 میلادی در کشور پا نگرفت و بعد از آن هم نتوانستیم از ثروت حاصل از منابع نفتی، محصول خصوصی باکیفیت تولید کنیم.
به‌طور خلاصه، نمی‌‌‌دانیم که نبود ثروت در فاصله 1200-1900 میلادی بیشتر به ما ضربه زده یا نبود نهادهای توسعه‌‌‌گرا مانند نظام سیاسی، بانک و حمل‌ونقل دریایی مهم عوامل عقب‌‌‌ماندگی ما بوده‌‌‌اند؟
پژوهش‌‌‌های عجم‌اوغلو و همکارانش به طور خاص از متغیرهای ابزاری برای حل معضل درون‌‌‌زایی نهادها و مطالعه تاثیر تاریخی نهادها استفاده کرده‌‌‌اند. یکی از نمونه‌‌‌های برجسته، استفاده از نرخ مرگ‌ومیر مهاجران اولیه اروپایی به‌عنوان متغیری ابزاری بود. این متغیر نشان داد که در مناطقی با مرگ‌ومیر بالا، اروپایی‌‌‌ها به جای مهاجرت و تاسیس نهادهای «فراگیر»، نهادهای «بهره‌کش» ایجاد کردند. در مقابل، آنها در مناطقی با مرگ‌ومیر پایین، نهادهای دموکراتیک‌‌‌تر و اقتصادی‌‌‌تر ایجاد کردند.
نمونه‌‌‌ای از این تحلیل، مطالعه شهر نوگالس، واقع در مرز آمریکا و مکزیک است. این پژوهش نشان داد که نوگالسِ آریزونا، با نهادهای «فراگیر» مانند حق رأی و دموکراسی، رشد اقتصادی بیشتری را تجربه کرده است. در مقابل، نوگالسِ سونورا در مکزیک، به دلیل نهادهای «بهره‌کش»، از توسعه بازمانده است.
این یافته‌‌‌ها تاثیر پایدار نهادها بر رفاه را به‌وضوح نشان می‌دهد. در این مثال، استفاده از متغیر ابزاری و وجود دو گروه (دو منطقه) بسیار شبیه به هم و تشکیل «گروه‌های شاهد و درمان» به حل معضل درون‌‌‌زایی نهادها و توسعه کمک شایانی کرده ‌‌‌است.
اهمیت این تحقیقات فراتر از درک تاریخی است و ابزارهایی برای سیاستگذاران ارائه می‌دهد. آنها تاکید می‌کنند که اصلاح نهادها، به‌ویژه نهادهای سیاسی، می‌‌‌تواند به کاهش نابرابری و تقویت رشد پایدار کمک کند.
این تحقیقات به‌وضوح نشان می‌دهند که تاریخ، نهادها و سیاست نقشی حیاتی در مسیر توسعه ملت‌‌‌ها ایفا می‌کنند. اما باید توجه داشت که این توصیه‌‌‌ها را باید با کمی تردید به هر جغرافیا و عصر تعمیم دهیم. به‌عنوان مثال، مواردی مانند رشد جادویی چین به‌طور کلی این قبیل توصیه‌‌‌ها را به چالش کشیده و اهمیت پایه‌‌‌های سیاسی و اقتصادی غیر‌قابل مقایسه هر جغرافیا را به رخ می‌‌‌کشند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/679925/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعتراض تلویحی ظریف: در حلقه اول تصمیم‌ سازی‌های پزشکیان نیستم

نه دارو هست، نه پول دارو

پیشینه قانون حجاب

سنگ واقعیت به شیشه رؤیافروشی

ظریف و پایانِ شکیبایی

مدیرمسئول همشهری نوشت: مظلومیت قانون حجاب

فعال اصلاح طلب: جامعه بر سر مخالفت با فیلترینگ و قانون حجاب وفاق دارد

بازی صفر-صفر رئیس روی آنتن

نرم‌افزار فکری امامین انقلاب، رمز روزآمدی حوزه‌ علمیه است

تصویر روز ناسا؛ ابرهای یخی بر فراز سیاره سرخ

این بالن جلوی «چاق شدن» را می‌گیرد

توسعه یک درمان امیدبخش برای علائم اسکیزوفرنی

تاکید استاندار کرمان بر تکمیل زنجیره تولید فولاد و لاستیک راور

مراسم استقبال پاکبانان کرمانی از «شهید گمنام»

پخت 18 دیگ آش نذری به نیت سن مادر سادات

در ششمین سفر شهرستانی استاندار کرمان چه گذشت؟

شاگردان عطایی و طلوع کیان فاتحان هفته آخر نیم فصل لیگ والیبال

نگاهی به امکانات خودرو KMC e30x کرمان موتور

باخت نوبرانه قهرمان زودهنگام/ فولاد و شهداب با برد راهی برزیل می شوند

لیگ برتر والیبال مردان؛ پیروزی فولاد سیرجان و شهداب در پایان نیم‌فصل

صدر جدول والیبال‌ ایران لرزان شد!

رسیدگی ویژه به مشکلات پروژه ها با تشکیل کمیته موارد خاص

چرخش بزرگ در کی‌یف

فهم دقیق رهبری امام خامنه‌ای در گستره وسیع تاریخی ممکن است

دوره تربیت مدرس طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن برگزار می‌شود

قابلیت کاهش 50 درصدی مصرف آب کشاورزی با فناوری‌های جدید

فناوری جدید ژاپنی‌ها برای تبدیل نور خورشید و آب به سوخت هیدروژنی

این نام‌ها «چت‌جی‌پی‌تی» را از کار می‌اندازد!

10 میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی با قطعات کنترل جریان‌ خودکار ایران‌ساخت

ناسا: آب دنباله‌دار مشتری با اقیانوس‌های زمین مطابقت دارد

آغاز اردوی جهادی سه‌روزه سلامت در دماوند/400 ایثارگران دماوندی خدمات رایگان دندانپزشکی دریافت می‌کنند

12 شهید گمنام در شیراز تشییع می شوند

جزئیات مراسم تشییع و تدفین 10 شهید گمنام در کرمان اعلام شد

جدیدترین پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا پنجشنبه پانزدهم آذر ماه 1403 | هواشناسی کرمان طی روزهای آینده

بازدید استاندار کرمان از نمایشگاه گروهی عکس

برگزاری نخستین یادواره شهدای غریب اسارت در کرمان / درخشش 28 شهید دوران اسارت در آسمان دیار حاج قاسم

تغییر چهره نگار جواهریان در گذر زمان

جزئیات آیین های تشیع و تدفین پیکر 10 شهید گمنام در کرمان

10 شهید گمنام در نقاط مختلف کرمان آرام می گیرند

اولین همایش تخصصی مدیریت و تعمیرات شرکت ملی صنایع مس ایران 27 و 28 آذرماه در مجتمع مس شهربابک برگزار خواهد شد

شناسایی 312 هکتار بافت تاریخی و 1600 هکتار بافت فرسوده در قم

خرید سهام گهر انرژی سیرجان توسط شرکت جهان فولاد سیرجان

اجرای 26 برنامه طی دهه مقاومت در زرند

قضاوت اکرمی و دکتر بیژن برای سرخابی‌ها

استان کرمان با یاد شهید سلیمانی عجین شده است

هشدار دامپزشکی کرمان به دامداران و مرغداران با شروع فصل سرما

جلسه اجرای طرح هوشمندسازی توزیع آرد خام در اداره کل غله استان کرمان برگزار شد

برای پیشگیری از وقوع جرم تدابیر جدی اندیشیده شود

بند انحرافی و کانال انتقال آب نجف آباد بر روی هلیل رود افتتاح می‌شود

مهدی تارتار: کمپ گهر پارک در خاورمیانه تک است؛ از مردم تمام کشور می‌خواهم آن را ببینند +فیلم