کرمان رصد

آخرين مطالب

بدون توجه به تاریخ اندیشه نمی‌توان نظریه‌پردازی در علوم انسانی داشت سياسي

بدون توجه به تاریخ اندیشه نمی‌توان نظریه‌پردازی در علوم انسانی داشت
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدتقی سبحانی، رئیس پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام در نشست هم اندیشی مطالعات تاریخ کلام امامیه که در پژوهشگاه قرآن و حدیث برگزار شد، با بیان اینکه تاریخ ایده و اندیشه از جدیدترین مطالعات و رشته‌هایی است که در دنیا مطرح است با برشمردن تاریخ اندیشه به عنوان بخشی از معرفت‌شناسی به معنای عام گفت: امروز دیگر تاریخ اندیشه، تاریخ نیست بلکه به حوزه معرفت‌شناسی بشر مدد می‌رساند.
در گذشته تاریخی بشر، چیزی به نام تاریخ اندیشه وجود نداشته است ولی با این تعریف تا قرن بیستم گفته می‌شد اندیشه، رویداد زمانی نیست زیرا اندیشه امری ذهنی است.
وی با بیان اینکه این تلقی از قرن 18 در غرب شکسته شد، افزود: بسیاری از متفکران متوجه شدند که اندیشه‌های عام انسانی به ظاهر می‌توانند تاریخ و جغرافیا داشته باشند و عوامل محیطی بر روی آن سایه بیفکند لذا چیزی به نام ضرورت بررسی تاریخ اندیشه‌ها خودنمایی کرد. در مطالعات بعدی مشخص شد که تاریخ اندیشه بخشی از تاریخ نیست و ثابت کردند روح تاریخ‌های دیگر مانند سیاسی و اجتماعی، تاریخ اندیشه است یعنی بشر چیزی را در فرهنگ و سیاست و اقتصاد بروز می‌دهد که در تاریخ اندیشه او می‌گذرد.
ورود تاریخ اندیشه به علوم انسانی
رئیس پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام با بیان اینکه مطالعات قرن بیستم نشان داد که بسیاری از جنگ‌ها و نهادهای اقتصادی و سیاسی محصول اندیشه‌ورزی غیر آشکار انسان‌ها است، تصریح کرد: این رویکرد تاریخ اندیشه را وارد همه علوم انسانی کرد لذا برخی گفتند بدون توجه به تاریخ اندیشه نمی‌توان نظریه‌پردازی در علوم انسانی داشته باشیم. در کنار این مسئله این سوال مطرح شد که کدام بخش از حوزه انسانی در مطالعات تاریخ اندیشه مهمتر است؟ نظریه‌پردازان بزرگی در قرن بیستم گفتند که تاریخ بشریت همان تاریخ اندیشه‌ورزی او است که حتی تخیلات بشر را هم شامل می‌شود.
وی افزود: در دوره معاصر یعنی از اوایل قرن بیستم، دو سه تحول بزرگ را شاهدیم که هر کدام از مطالعات و منتقدین آن سبب شده تا این تحولات بیشتر در دستور کار قرار گیرد. امروز آخرین بحث در تاریخ اندیشه روش‌شناسی تاریخ تفکر و اندیشه است و مکاتب مختلفی هم در این بحث ایجاد شده است.
وی اظهار داشت: تاریخ اندیشه با این اهمیت در طول شش دهه گذشته به حوزه اندیشه تشیع هم راه یافت که سابقه این مطالعات به جریان استشراق برگشت دارد که عمدتاً با مطالعات قرآنی و حدیثی شروع شد. در حوزه مطالعات شیعی در غرب، سابقه تاریخ اندیشه به حدود نیم سده برگشت دارد و طبق پژوهش‌های صورت گرفته، ده دپارتمان مهم دنیا مشغول مطالعه بر روی اندیشه‌های قرآنی کلامی و فقهی و … شیعه در اروپا و آمریکا و ژاپن و … هستند.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی افزود: مهم این است که ما چرا باید وارد حوزه تاریخ اندیشه بشویم؟ و اگر نشویم ممکن است چه آسیب‌هایی داشته باشد. امروز از نظر کسانی که به این مقوله می‌پردازند تاریخ اندیشه بازنمود سیستمی از هویت یک قوم است. امروز صحنه مواجهه، صحنه بازنمودهاست و نه واقعیات به خصوص با وجود رسانه‌ها که هر طور بخواهند بازنمود می‌دهند؛ آنچه به عنوان تاریخ اندیشه شیعه در غرب نوشته می‌شود بازنویسی اندیشه شیعه در قالب و ساختارهای جدید است تا جایی که کسی نمی‌تواند شیخ مفید یا علامه حلی را بدون توجه به کارهای برخی اندیشمندان غربی مطالعه کند.
بازنمود غیرواقعی اندیشه شیعه در نگاه غرب
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه ابراز داشت: ما با انگاره برساخته محققان غربی درباره شیعه و یا ایران باستان قضاوت می‌کنیم؛ دنیای امروز متوجه اندیشه شیعه شده و از نگاه خود به بازنمود اندیشه شیعه می‌پردازد نه واقعیات، لذا تاریخ تفکر شیعه امامیه در فقه و اخلاق، نیازمند نهضت مطالعاتی است تا عقب نمانیم و حیات گذشته ما دستخوش تحولات توسط دیگران نشود.
رئیس پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام گفت: امروز پرداختن به اندیشه یک متفکر بدون توجه به تاریخ آن اندیشه امکان ندارد. لذا ساده‌ترین کاربرد تاریخ اندیشه این است که آرا گذشتگان را به صورت دقیق‌تر به ما معرفی می‌کند. همچنین تاریخ اندیشه تاریخ عبرت‌ها است؛ ما امروز مدعی تحول علوم انسانی هستیم لذا یکی از آزمایش‌های بزرگ مطالعاتی از این دست بحث تاریخ اندیشه است.
وی با اشاره به تأثیر مطالعات اندیشه بر حدیث، گفت: اکثر مباحث کلامی یا در مواجهه با یک اندیشه یا پاسخ به سوال و یا داوری در مورد نظام یک اندیشه است. امروز ما مطلبی را می‌خوانیم بدون اینکه توجه به موقعیت پرسشگر و زمینه و زمانه آن داشته باشیم. ولی هم دلالت و هم اعتبارسنجی روایات در گروه فهم آن مقطع از تاریخ اندیشه است. همچنین تفاوت در پاسخ‌های ائمه علیهم السلام اگر با رویکرد مطالعات اندیشه صورت بگیرد، تعارضی نشان نخواهد داد لذا اگر تاریخ اندیشه را نداشته باشیم تعارض روایات و تطبیق مفاد ادله بر واقعیت امروز را درست نخواهیم فهمید.
در ادامه حجت‌الاسلام سیدحسن طالقانی، معاون پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام به ارائه توضیحاتی درباره طرح‌ها و برنامه‌های پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام پژوهشگاه قرآن و حدیث پرداخت و گفت: پژوهشکده کلام با هدف تبیین صحیح اعتقادات امامیه بر پایه معارف کتاب و سنت و با بهره گیری از عقل و روش‌های جدید و کارآمد در پژوهشگاه قرآن و حدیث تشکیل شد.
وی افزود: این پژوهشکده شامل سه گروه مطالعات تاریخ کلام، گروه مطالعات موضوعی و گروه روش‌شناسی و مبانی معرفتی دانش کلام است و کلان‌پروژه تاریخ کلام امامیه با دو رویکرد جریان‌شناسی و اندیشه‌شناسی توسط گروه مطالعات تاریخ کلام و مطالعات موضوعی پیگیری شد و با گذشت حدود ده سال از فعالیت این پژوهشکده شاهد انتشار بیش از 30 اثر در حوزه تاریخ کلام امامیه هستیم.
کد خبر 6302736

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/678827/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آهنگ احساسی «ما دو نفر» با صدای حامد برادران

اعتراضات پس از دستگیری رقیب اردوغان شعله‌ور شد

سفیدبازی منافقین

جمهوری اسلامی هیمنه غرب و شرق عالم را در هم کوبید

چرا زنان در برابر استرس‌های فضایی مقاوم‌ترند؟

شرکت تعاونی و راننده مقصر در حادثه واژگونی اتوبوس مسافری کرمان

اعلام نتایج کارشناسی حادثه واژگونی اتوبوس در جاده کرمان به راور

افزایش تعداد فوتی های حادثه اتوبوس کرمان

پاداش صد میلیونی از جیب نارنجی‌ها پرید

جنجال واژگونی اتوبوس در کرمان؛ راننده چقدر مقصر بود؟

رد تماس مومنی با سیروس پورموسوی

میوه‌ای که مصرف آن سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود

قرارداد 2 ساله تیم بسکتبال نیویورک با بازیکن 39 ساله

اجرای ترانه ماندگار «بوی عیدی» توسط امیر تاجیک

«اوپن‌ای‌آی» در ماه‌های آینده یک مدل زبانی وزن باز را معرفی می‌کند

شمار قربانیان واژگونی اتوبوس کرمان افزایش یافت

مقصر اصلی حادثه اتوبوس مسافری کرمان اعلام شد

سهم متخلفین واژگونی اتوبوس در کرمان مشخص شد

گرامیداشت شهدای فلسطین و پاراچنار در بزرگترین گلزار شهدای مدافع حرم کشور

زبردست مدیر فنی مس رفسنجان شد

مس رفسنجان بدون سرمربی تمرین کرد!

مقصر حادثه مرگبار کرمان اعلام شد

مقصران تصادف اتوبوس کرمان اعلام شد

رهایی گروگان در فهرج

پیش بینی آب و هوای کرمان فردا چهارشنبه 13 فروردین 1404

بی اعتنایی سیروس پورموسوی به حمایت محمد مومنی؛ مس رفسنجان بدون سرمربی تمرین کرد!

مشخص شدن مقصران واژگونی اتوبوس محور راور

بهنام بانی: تیتراژ «زخم کاری» را قرار بود محمد علیزاده بخواند!

نظم جدید جهانی در راه است

هوش مصنوعی مولد تصویر «اوپن‌ای‌آی» اکنون در دسترس همه کاربران است

سهم تقصیر متخلفین حادثه واژگونی اتوبوس کرمان اعلام شد

اعلام محدودیت‌های ترافیکی جاده‌های استان کرمان در تعطیلات پایانی نوروز 1404

برای اهتزاز پرچم جمهوری‌اسلامی خون‌های پاک بسیاری ریخته شده است

ته جدولی‌ها بلای جان پرسپولیس!

واکنش وزیر فرهنگ به لغو کنسرت حامد همایون در کرمان + فیلم

آغوش گرم کویر فهرج به روی گردشگران نوروزی باز است

سهم تقصیر حادثه اتوبوس مسافری کرمان اعلام شد

علیمنصور به لیگ برتر خیلی نزدیک شد!

امام جمعه کرمان: انقلاب اسلامی ایران، در مقایسه با دیگر انقلاب‌های جهان بی‌نظیر است

اعلام جزئیات سهم مقصران حادثه واژگونی اتوبوس در کرمان

علت واژگونی اتوبوس مسافربری کرمان چه بود؟

شرکت تعاونی و راننده؛ مقصران تصادف اتوبوس کرمان

مقصران تصادف اتوبوس کرمان مشخص شدند

واکنش باشگاه مس رفسنجان به جنجال سرمربیگری این تیم

واکنش باشگاه مس رفسنجان به حواشی این تیم

امیدواری قهرمان المپیک از سرشاخ دوباره با تانک روس

فدراسیون شمشیربازی محمد رهبری و پاکدامن را جریمه کرد

اجرای عیدانه «ماه نو» توسط محمد اصفهانی

اجرای موسیقی خیابانی با ساز زهی «سیمبالوم»

کنسرت علیرضا قربانی در یونسکو برگزار شد