کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خطر صنعت‌زدایی زودهنگام مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خطر صنعت‌زدایی زودهنگام
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد / «خطر صنعت‌زدایی زودهنگام» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم وحید احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سیر تحولی طی‌شده توسط کشورهای توسعه‌یافته در مسیر پیشرفت اقتصادی عمدتا یک الگوی مشابه است. این کشورها حرکت از کشاورزی به سمت صنعتی شدن را آغاز می‌کنند و سپس مسیر تبدیل شدن به اقتصاد غالبا وابسته بر بخش خدمات را طی می‌کنند. اما کشورهای در حال توسعه که اکثرا در تلاش برای تکرار تجربیات موفق کشورهای توسعه‌یافته هستند، با خطر تله‌ای به نام صنعت‌زدایی زودهنگام مواجه می‌شوند.

صنعت‌زدایی زودهنگام به وضعیتی اطلاق می‌شود که یک کشور پیش از توسعه قابل توجه بخش صنعت، به سمت گسترش سهم بخش خدمات از تولید ملی حرکت می‌کند.1 در این کشورها سطح درآمدی در وضعیت تحولی صنعت‌زدایی، کمتر از سطوح درآمدی در کشورهای موفق در موقعیت مشابه است. به بیان دیگر، این کشورها در حال تبدیل شدن به اقتصادهای مبتنی بر خدمات هستند؛ بدون آنکه تجربه صنعتی شدن مناسبی را پشت سر گذاشته باشند.
فرآیند انتقال: مطالعات اقتصادی نشان می‌دهد که بخش صنعت رشد بهره‌وری سریع‌تری نسبت به بقیه بخش‌های اقتصاد، خصوصا خدمات دارد. البته انقلاب در حوزه فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی که در بخش خدمات جای می‌گیرند، به‌عنوان استثنا شمرده می‌شوند. به این ترتیب با بهبود بهره‌وری در صنعت، بخشی از نیروی کار در این بخش به سمت خدمات منتقل می‌شود. همچنین با گشودن درهای کشورهای در حال توسعه به روی تجارت جهانی، بخش‌ صنعت این کشورها دچار ضربه شده‌اند؛ چرا که عموما این کشورها مزیت نسبی در صنعت نداشته‌اند و به واردکنندگان محصولات صنعتی تبدیل شده‌اند. به این ترتیب، سهم اشتغال و تولید بخش صنعت در کشورهای در حال توسعه با کاهش روبه‌رو می‌شود.
اثرات منفی: برای کشورهای در حال توسعه، بخش صنعت موتور پیشران و پویای اقتصاد شمرده می‌شود. با صنعت‌زدایی زودهنگام، امکان رشد اقتصادی مشابه با آن چیزی که در کشورهای توسعه‌یافته در قرن بیستم و بیست‌ویکم مشاهده شده است و همچنین فرصت‌ همگرایی با سطوح درآمدی با اقتصادهای پیشرفته کمرنگ‌تر می‌شود. به علاوه، با کوچک‌تر شدن صنعت، امکان یافتن جایگاه مناسب در زنجیره تولید جهانی و سهم داشتن از بازارهای جهانی سخت‌تر می‌شود.
راهکارها: توسعه بخش خدمات می‌تواند بخشی از کاهش بهره‌وری ناشی از صنعت‌زدایی را جبران کند؛ اما همچنان اتفاق نظری درباره پایداری بلندمدت رشد اقتصادی از این طریق در بین اقتصاددانان وجود ندارد. از این رو، یکی از اصلی‌ترین وظایف دولت در این کشورها، تدوین سیاست‌های پایدار برای حفظ و افزایش تولید در بخش‌های با ارزش افزوده بالا است. دولت‌ها می‌توانند توسعه بخش صنعت را از طریق اقداماتی نظیر جذب سرمایه‌گذاری خارجی، مشوق‌های مالیاتی برای سرمایه‌گذاری در بخش تحقیق و توسعه صنایع بزرگ، مشوق‌های مالیاتی برای انتقال این صنایع به مناطقی که از توسعه صنعتی عقب مانده‌اند و همچنین ایجاد پارک‌های علمی و فناوری دنبال کنند. باید در نظر داشت که در اقتصادهای کوچک با منابع محدود، تخصیص منابع به زمینه‌هایی که کشور در آن مزیت نسبی دارد پراهمیت می‌شود. این سیاست‌ها کمک می‌کنند که موتور پیشران اقتصاد که همان بخش صنعت است، بتواند به حرکت خود ادامه دهد و کشور جایگاهی در زنجیره تولید جهانی پیدا کند. به این ترتیب، با گره زدن خود به بازارهای جهانی می‌توان از رشد اقتصادی کشور اطمینان بیشتری حاصل کرد.
توسعه صنعتی در ایران: صنعت‌زدایی زودهنگام یکی دیگر از موانعی است که علاوه بر تداوم خام‌فروشی، عقب افتادن از رقبای منطقه‌ای و کاهش ظرفیت واحدهای تولیدی در فرآیند توسعه صنعتی ایران در دو دهه اخیر با آن مواجه هستیم. از عواملی که باعث عدم توجه کافی به تله صنعت‌زدایی زودهنگام در کشور شده است، می‌توان به نبود پایبندی به استراتژی عملیاتی توسعه صنعتی در دستگاه بوروکراسی کشور، تحریم‌های اقتصادی و نوسانات درآمدهای نفتی اشاره کرد. در این بین، عوامل بیرونی از جمله تحریم‌های اقتصادی، عملا افق برنامه‌ریزی برای توسعه صنعتی را بسیار محدود کرده است. می‌توان نتیجه گرفت که رفع و بی‌اثر کردن تحریم‌های اقتصادی، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و تلاش برای به‌دست آوردن جایگاه در زنجیره تولید جهانی در اولویت اقدامات برای طراحی نقشه راه توسعه صنعتی ایران قرار دارند. همچنین با توجه به منابع محدود در کشور، تخصیص درست این منابع به بخش‌هایی که می‌توانند بیشترین کمک را به رشد اقتصادی کشور کنند، ضرورت دارد. گسترش شرکت‌های دانش‌بنیان در چند سال اخیر، یکی از نقاطی است که می‌توان درباره اثربخشی سیاست‌های تشویقی اعمال‌شده بر رشد اقتصادی کشور بررسی و تحقیق کرد. به هر اندازه که این نوع سیاست‌های تشویقی باعث ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان در بخش صنعت نسبت به بخش خدمات شود، می‌توان امکان گریز از تله صنعت‌زدایی زودهنگام را بیشتر دانست. با توجه به آمار معاونت توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان، 7هزار و 385شرکت دانش‌بنیان در بخش صنعت و 2هزار و 674شرکت در بخش خدمات فعالیت دارند. البته بررسی تاثیر دقیق این شرکت‌ها نیازمند مطالعه ارزش افزوده آنها و همچنین میزان سرریز دانش تولیدشده آنها به دیگر بنگاه‌های اقتصادی در کشور است.
جمع‌بندی: به‌طور خلاصه، ایران به‌عنوان کشوری در حال توسعه با خطر صنعت‌زدایی زودهنگام مواجه است. کشورهای دیگری نظیر ترکیه، هند، برزیل و مکزیک نیز دچار تله‌ای مشابه هستند. در این نوشته، سعی شد به‌طور مختصر از اثرات منفی صنعت‌زدایی زودهنگام نام برده شود و همچنین راه‌حل‌های موثر برای برون‌رفت از این تله توضیح داده شود. در نوشته‌های بعد سعی بر این خواهد بود که تکه‌های دیگری از پازل سیر توسعه صنعتی و مخاطرات پیش‌رو برای رشد پایدار اقتصادی کشور شرح داده شود.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/673832/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این 5 مشکل را دیدید، شغل خود را عوض کنید

توبه نئوکان‌ها از نومحافظه‌کاری

سرمقاله آرمان ملی/ آمریکای ترامپ و ایران

سرمقاله روزنامه جوان/ با دشمنان عقلانیت

سورپرایز خاورمیانه‌ای انتصاب جدید ترامپ

سرمقاله رسالت/ گفتاری در باب هجو اقتصاد با سیاست

ترویج فرهنگ و تقویت اندیشه مهدویت یک وظیفه همگانی است

ترویج فرهنگ و تقویت اندیشه مهدویت وظیفه همگانی است

پیام آیت‌الله مکارم‌شیرازی به مناسبت هفته کتاب و کتاب‌خوانی

مسئولین، فرهنگ کتابخوانی و حمایت از ناشران را جدی گیرند

مسئولین، فرهنگ کتابخوانی و حمایت از ناشران را جدی گیرند/متأسفانه فرهنگ اندیشه ورزی و تفکر در میان جامعه کم رنگ شده است

فرهنگ اندیشه‌ورزی و تفکر در میان جامعه کم رنگ شده است

هفتمین اجلاسیه «همایش بین‌المللی اندیشه های قرآنی رهبر انقلاب» در حرم شاهچراغ برگزار شد

ویدئویی از شباهت جالب بین حرکات یک ربات و یک سوسک

مقایسه اندازه مولکول ها و اتم ها

آخرین حضور انسان در ماه در آپولو 17

سیستم بالابر بازوهای برج دوم استارشیپ

بررسی امنیت سایبری در صنایع استان

آغاز فروش اقساطی 2 خودرو کرمان موتور (+جدول فروش)

3 ساختمان ‌کرمان به تمثال شهدای مقاومت مزین شد‌

برگزاری رویداد سفر کارآفرینی، از کلاس درس تا جامعه در دانشگاه شهید باهنر کرمان

برگزاری جشن دانشجویان جدید الورود دانشگاه شهید باهنر کرمان

طرح شهید وزوایی ویژه نخبگان کرمان

پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا جمعه 25 آبان ماه 1403 + هواشناسی کرمان فردا

شرایط فروش محصولات کرمان موتور

سارق قطعات خودرو در کرمان دستگیر شد

برنامه مهم موسیمانه برای تعطیلی لیگ/ پشت پرده تعویق بازی استقلال با مس کرمان!

میزبانی دو شهید از مادر خویش

استفاده از ظرفیت های آینده پژوهی علوم پزشکی کرمان

بررسی توسعه و بهبود خدمات بانکی در شورای امور بانکی سازمان منطقه آزاد کیش

معاون دادگستری: از 10 محور پرتردد استان 6 محور در سیرجان قراردارد

صحنه‌سازی تصادف و جایگزین کردن راننده جرم است

آغاز همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی در تبریز

کسب رتبه اول کرمانی‌ها در چالش پیاده روی با اپلیکیشن گامیران

امشب و فردا ببینید؛ عبور تماشایی ایستگاه فضایی بین‌المللی از آسمان ایران

بافت‌های شهری چه طور فرسوده می‌شوند و مسئول رسیدگی به آن کیست؟

با ترامپ چه کنیم؟

نگاه عمیق سیاسی اجتماعی رهبر انقلاب به قرآن کریم

امشب و فردا ببینید/ عبور تماشایی ایستگاه فضایی بین‌المللی از آسمان ایران

نکات مهم در خرید فرش ماشینی کاشان

واکنش جبهه اصلاحات به خودکشی کیانوش سنجری؛ روان این ‎جامعه رنجور را دریابید

ایستگاه های شارژ خودرو برقی کرمان موتور

تقدیر از بانوی ابداع‌گر گلیم نقش برجسته ایلام در نمایشگاه ملی صنایع دستی

سرمقاله آرمان امروز/ ترامپ و معادله اوکراین

رانندگی افراد فاقد گواهینامه خودرو‌های سنگین در محور‌های مواصلاتی سیرجان

افتتاح مرکز مشاوره دانشگاه پیام نور زرند

کیهان: مشکل مدعیان اصلاحات بدتدبیری است، نه بدشانسی

رفع تصرف بیش از 42 هکتار از اراضی ملی در ارزوئیه

سرمقاله هم میهن/ فیلترینگ نماد چیست؟

برگزاری مدرسه پاییزه ذهن و ماشین در روز 30 آبان