کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ سناریوهای تصاعد تنش ایران و اسرائیل سياسي

سرمقاله شرق/ سناریوهای تصاعد تنش ایران و اسرائیل
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق / «سناریوهای تصاعد تنش ایران و اسرائیل» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کیومرث اشتریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در غیاب اطلاعات نظامی دقیق، مدل‌سازی نظریه بازی‌ها می‌تواند چشم‌اندازی از سناریوهای تنش میان اسرائیل-آمریکا و ایران فراهم کند. در تصویرسازی نظریه بازی‌ها، پاسخ به پرسش‌های گوناگونی از جنس «اگر-آن‌گاه» تصمیم‌گیری‌ها را به صورت فنی (و نه ضرورتا آرمانی و عقیدتی) غنی خواهد کرد. تخمین موازنه قدرت-ضعف در این بحران عامل تعیین‌کننده‌ای برای اتخاذ تصمیم در تصاعد یا حفظ تنش در هر مرحله است. تصاعد تنش (tension escalation) در منازعه کنونی ایران-اسرائیل سه سطح دارد: سطح یکم، همین وضع فعلی است؛ یعنی درگیری پینگ‌پنگی. در این مرحله دو طرف به تناوبی تدریجی ضرباتی را به یکدیگر وارد می‌کنند. در‌این‌میان آن که بتواند برتری نسبی و فضای رسانه‌ای بیشتری برای خود پدید آورد، اعتبار نظامی بیشتری کسب می‌کند. اینکه این اعتبار نظامی بتواند به آتش‌بس و توقف عملیات نظامی اسرائیل بینجامد، هدف مطلوب ایران است. پذیرش قطع‌نامه 1701 در‌صورتی‌که به خلع سلاح حزب‌الله بینجامد، با سیاست‌های چند دهه‌ای ایران سازگار نیست. به‌ویژه آنکه ارتش لبنان از ظرفیت کافی برای جایگزینی به نفع «محور مقاومت» برخوردار نیست. در هر صورت رضایت نسبی ایران نیز، با توجه به برآورد خسارات ناشی از تصاعد تنش در مرحله دوم، پیش‌بینی‌پذیر است. یک فرض مهم این است که محدود‌شدن تنش در سطح نخست به نفع ایران است.
سطح دوم، ضربه محدود به زیرساخت‌هاست. در این سطح طرفین به شماری از زیرساخت‌های اقتصادی یکدیگر ضربه می‌زنند. ناگفته پیداست که در این حالت حداقل چند شهر از طرفین از خدمات مدنی محروم می‌شوند. دامنه خرابی‌ها و محرومیت‌ها از خدمات مدنی و امکان گسترش ناآرامی‌های ناشی از آن برای هر‌یک از طرفین باید برآورد شود. در پیامد، عامل «سرعت بازسازی زیرساخت‌ها» در این مرحله اهمیت می‌یابد. اینکه کدام‌یک از طرفین توان بسیج فنی و بین‌المللی برای سرعت عمل در بازسازی‌ها را دارند، پرسش مهمی در این سناریو است. در این حالت، تاب‌آوری کدام‌یک بیشتر و کدام‌یک کمتر است؟ کوچک‌بودن اسرائیل از نظر جغرافیایی یک نقطه ضعف است و برای ایران نقطه قوت. در‌عین‌حال شمار جمعیتی که در ایران در معرض محرومیت از خدمات مدنی قرار می‌گیرند، در مقایسه با اسرائیل، می‌تواند یک نقطه ضعف باشد. پیروزی ترامپ و «چک سفید» برای نتانیاهو وزن گزینه ورود به سطح دوم تنش برای اسرائیل را سنگین‌تر کرده است.
مرحله سوم، درگیری تمام‌عیار است. همان منطق مرحله دوم، با دامنه بیشتری در این مرحله صدق می‌کند. تخریب سریع و همه‌جانبه در دستور کار ائتلاف بین‌المللی قرار خواهد گرفت. زمان و تاب‌آوری در دامنه زمانی وسیع‌تر برای هر‌یک از طرفین حیاتی است. ائتلاف بین‌المللی امتیازی برای اسرائیل خواهد بود.
نتیجه اینکه باید پرسید: اولا، آیا به نفع ایران است که تنش در مرحله اول، یعنی درگیری محدود و پینگ‌پنگی باقی بماند؟ آیا اگر در این مرحله بتوان به آتش‌بس در غزه و لبنان دست یافت، یک موفقیت برای ایران است؟ آیا رضایت نسبی در پذیرش قطع‌نامه 1701 برای ایران حاصل می‌شود؟

ثانیا، اگر ایران قدرت تخریب بیشتری در مرحله دوم داشته باشد، آیا به مصلحت است که از آن استفاده کند؟ به‌ویژه اگر ریسک تخریب‌ها بیشتر، سرعت بازسازی کمتر و دامنه مدنی بحران بیشتر باشد؟ اگر پاسخ این پرسش‌ها برای ایران مبهم باشد، آن‌گاه آیا بهتر است که در همان مرحله اول و دامنه زمانی کشدارتری بازی را ادامه دهد و آن را به مرحله دوم نکشاند؟ یا اینکه باید سطح تنش را ارتقا دهد؟ (escalation game) آیا ورود به مرحله دوم قهراً ورود به مرحله سوم را تسهیل می‌کند؟
ثالثا، اگر وارد مرحله سوم بشویم، بازی «پایان استراتژیک» (strategic termination) شکل می‌گیرد. بازی «پایان استراتژیک» حداقل سه چشم‌انداز احتمالی دارد. چشم‌انداز اول، پیروزی نظامی ایران در برابر ائتلاف جهانی آمریکا، اروپا و اعراب منطقه. احتمال دوم، شکست ایران در نبرد در یک دوره زمانی میان‌مدت. سوم، مقاومت طولانی‌مدت ایران و افزایش ریسک و احتمال به‌کارگیری سلاح اتمی از سوی اسرائیل و آمریکا. در صورت به‌کارگیری چنین سلاحی آیا افکار عمومی جهانیان برای نیروهای ائتلاف اهمیتی خواهد داشت؟
اگر دستاوردهای آن برای همه و از جمله چین و روسیه مطلوب باشد، افکار عمومی جهانی اهمیتی نخواهد داشت. سناریوی «پایان استراتژیک»، برای نیروهای ائتلاف یعنی تعیین‌تکلیف نهایی مسئله خاورمیانه برای قرن بیست‌ویکم. با قراردادن داده‌های عینی در این مدل، مانند تأسیسات برق، آب، پیمایش‌های مدنی درباره حمایت‌های مردمی، میزان توان نهادی برای ائتلاف بین‌المللی، حجم مبادلات تجاری منطقه‌ای، انتظارات اقتصاد بین‌الملل و... می‌توان برآورد کرد که جنگ در کدام‌یک از مراحل سه‌گانه تنش به‌نفع کدام‌یک از طرفین خواهد بود. تصمیم‌گیری جنگی برای ایران مستلزم بررسی این ابعاد است. به وجهی پارادوکسیکال، تصمیم جنگی مهم‌تر از آن است که به دست نظامیان سپرده شود. این نوشته در چارچوب وضعیت فعلی معنا پیدا می‌کند، والا سطح دیگری از گزینه‌ها می‌تواند در پیش‌روی ما قرار گیرد. اگر موضع رسمی جمهوری اسلامی این است که انتخابات در سرزمین فلسطین و با حضور همه فلسطینیان و یهودیان و مسیحیان معیار اصلی برای راه‌حل بحران فلسطین است، پرسش مقدر این است که اگر «ساکنان» به جدایی از یکدیگر رأی دهند (مانند جدایی چک از اسلواکی و پیدایش دو دولت) آیا این به معنی پذیرش دو‌دولتی از سوی ایران خواهد بود؟ در این صورت آیا دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی برای مواجهه با چنین شرایطی پیش‌بینی لازم را کرده است؟

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/670785/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آهنگ «دلبر خوش مهارت» با صدای فرزاد فرخ

نماهنگی زیبا از قطعه «پرواز قوها» با صدای علیرضا قربانی

گرگیجه ترامپ در مقابل ایران

پایان سلطه صهیونیست‌ها بر هالیوود؛ سکوت دیگر کافی است!

طلوع هم‌زمان 2 خورشید

تحقیق جدید ناسا از اثرات نگران‌کننده فضا بر استخوان‌ موش‌ها خبر می‌دهد

آهنگ احساسی «ما دو نفر» با صدای حامد برادران

اعتراضات پس از دستگیری رقیب اردوغان شعله‌ور شد

سفیدبازی منافقین

جمهوری اسلامی هیمنه غرب و شرق عالم را در هم کوبید

چرا زنان در برابر استرس‌های فضایی مقاوم‌ترند؟

شرکت تعاونی و راننده مقصر در حادثه واژگونی اتوبوس مسافری کرمان

اعلام نتایج کارشناسی حادثه واژگونی اتوبوس در جاده کرمان به راور

افزایش تعداد فوتی های حادثه اتوبوس کرمان

پاداش صد میلیونی از جیب نارنجی‌ها پرید

جنجال واژگونی اتوبوس در کرمان؛ راننده چقدر مقصر بود؟

رد تماس مومنی با سیروس پورموسوی

میوه‌ای که مصرف آن سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود

قرارداد 2 ساله تیم بسکتبال نیویورک با بازیکن 39 ساله

اجرای ترانه ماندگار «بوی عیدی» توسط امیر تاجیک

«اوپن‌ای‌آی» در ماه‌های آینده یک مدل زبانی وزن باز را معرفی می‌کند

شمار قربانیان واژگونی اتوبوس کرمان افزایش یافت

مقصر اصلی حادثه اتوبوس مسافری کرمان اعلام شد

سهم متخلفین واژگونی اتوبوس در کرمان مشخص شد

گرامیداشت شهدای فلسطین و پاراچنار در بزرگترین گلزار شهدای مدافع حرم کشور

زبردست مدیر فنی مس رفسنجان شد

مس رفسنجان بدون سرمربی تمرین کرد!

مقصر حادثه مرگبار کرمان اعلام شد

مقصران تصادف اتوبوس کرمان اعلام شد

رهایی گروگان در فهرج

پیش بینی آب و هوای کرمان فردا چهارشنبه 13 فروردین 1404

بی اعتنایی سیروس پورموسوی به حمایت محمد مومنی؛ مس رفسنجان بدون سرمربی تمرین کرد!

مشخص شدن مقصران واژگونی اتوبوس محور راور

بهنام بانی: تیتراژ «زخم کاری» را قرار بود محمد علیزاده بخواند!

نظم جدید جهانی در راه است

هوش مصنوعی مولد تصویر «اوپن‌ای‌آی» اکنون در دسترس همه کاربران است

سهم تقصیر متخلفین حادثه واژگونی اتوبوس کرمان اعلام شد

اعلام محدودیت‌های ترافیکی جاده‌های استان کرمان در تعطیلات پایانی نوروز 1404

برای اهتزاز پرچم جمهوری‌اسلامی خون‌های پاک بسیاری ریخته شده است

ته جدولی‌ها بلای جان پرسپولیس!

واکنش وزیر فرهنگ به لغو کنسرت حامد همایون در کرمان + فیلم

آغوش گرم کویر فهرج به روی گردشگران نوروزی باز است

سهم تقصیر حادثه اتوبوس مسافری کرمان اعلام شد

علیمنصور به لیگ برتر خیلی نزدیک شد!

امام جمعه کرمان: انقلاب اسلامی ایران، در مقایسه با دیگر انقلاب‌های جهان بی‌نظیر است

اعلام جزئیات سهم مقصران حادثه واژگونی اتوبوس در کرمان

علت واژگونی اتوبوس مسافربری کرمان چه بود؟

شرکت تعاونی و راننده؛ مقصران تصادف اتوبوس کرمان

مقصران تصادف اتوبوس کرمان مشخص شدند

واکنش باشگاه مس رفسنجان به جنجال سرمربیگری این تیم