کرمان رصد

آخرين مطالب

سیاه‌چاله‌ها؛ نیروهای نهان و تاثیرگذار در تکامل کهکشان‌ها علمي

سیاه‌چاله‌ها؛ نیروهای نهان و تاثیرگذار در تکامل کهکشان‌ها
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا / سیاهچاله‌ها اجرام آسمانی بسیار پر جرم و قدرتمندی هستند که به دلیل داشتن گرانش بسیار بالا می‌توانند اجرام اطراف خود را جذب کنند. در مواردی خاص، سیاهچاله‌های بسیار بزرگ می‌توانند حتی کهکشان میزبان خود را نیز تحت تاثیر قرار دهند. یکی از پدیده‌های شگفت‌انگیز کیهانی که به تازگی مورد توجه قرار گرفته، پدیده‌ای است که در آن یک سیاهچاله فوق‌سنگین در مرکز کهکشان میزبان خود انرژی و ماده را به گونه‌ای جذب می‌کند که گویا در حال بلعیدن بخش‌هایی از کهکشان است.
سیاهچاله‌ها در مرکز بسیاری از کهکشان‌ها از جمله کهکشان راه شیری ما وجود دارند، اما سیاهچاله‌ای که به حدی عظیم و فعال باشد که قادر به جذب گسترده‌ای از کهکشان خود باشد، کمیاب و منحصر به فرد است. این نوع سیاهچاله‌ها، که به سیاهچاله‌های فعال یا کوازار نیز معروف‌اند، با جذب گاز و ماده‌های پیرامونی یک دیسک برافزایشی بسیار داغ به وجود می‌آورند که موجب تابش بسیار زیادی می‌شود و می‌تواند مانع از تشکیل ستارگان جدید در کهکشان شود.
فرآیند بلعیدن کهکشان توسط سیاهچاله موجب ایجاد انرژی و تشعشعات پرقدرتی می‌شود که در سطح عظیمی از کیهان مشاهده‌پذیر است. این پدیده نه تنها بر ساختار و رشد کهکشان تأثیر می‌گذارد، بلکه در بلندمدت می‌تواند سرنوشت کهکشان میزبان را نیز تغییر دهد، به‌طوری که در نهایت سیاهچاله می‌تواند بخش بزرگی از ماده کهکشان را به خود جذب کند و بر تکامل کهکشان و محیط اطرافش اثرگذار باشد.
در این خصوص، عمران مرادی، پژوهشگر علوم فضایی، در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد : در جهان گسترده کیهان، سیاه‌چاله‌ها همیشه در افکار عمومی با هاله‌ای از رمز و راز احاطه شده‌اند. بسیاری آن‌ها را همچون هیولاهای گرسنه‌ای می‌پندارند که کهکشان‌ها را بلعیده و به نابودی می‌کشانند، اما حقیقت پیچیده‌تر و جالب‌تر از این است.
وی ادامه داد: سیاه‌چاله‌ها به‌ویژه ابرسیاه‌چاله‌ها که در قلب کهکشان‌ها جای دارند، نقشی بنیادی در شکل‌دهی به ساختار کیهانی ایفا می‌کنند، اما این تصور که آن‌ها قادر به نابودی کامل کهکشان‌های میزبان خود هستند، با واقعیت علمی فاصله دارد.
این پژوهشگر فضایی با بیان اینکه سیاه‌چاله‌ها در طیف وسیعی از جرم‌ها و اندازه‌ها ظاهر می‌شوند، افزود: هر جرمی اگر به حدی فوق‌العاده چگال شود، حتی انسانی با جرم حدود 60 کیلوگرم، البته در ابعادی بسیار کوچک و کوانتومی می‌تواند به یک سیاه‌چاله تبدیل شود.
مرادی یادآور شد: سیاه‌چاله‌ها بر اساس جرم و اندازه خود دارای قدرت‌های جاذبه متفاوتی هستند و هرچه جرم بیشتری داشته باشند، نیروی جاذبه‌شان قوی‌تر می‌شود. ابرسیاه‌چاله‌ها، این غول‌های کیهانی با جرم‌هایی صدها یا هزاران برابر خورشید، در مرکز کهکشان‌های بزرگ جای گرفته‌اند و با نیروی عظیم جاذبه خود می‌توانند بخش‌هایی از گاز، غبار و حتی ستارگان اطراف را به سمت خود جذب کنند، اما با وجود قدرتشان نمی‌توانند کهکشان را به‌طور کامل نابود کنند.
این پژوهشگر بیان کرد: با هر بلعیدن جرمی جدید، جرم ابرسیاه‌چاله افزایش پیدا کرده و شعاع تأثیر آن که به شعاع شوارتزشیلد (Schwarzschild radius) معروف است، گسترده‌تر می‌شود، اما کهکشان‌ها به‌قدری بزرگ هستند که این میدان جاذبه‌ سیاه‌چاله، هرچقدر هم که افزایش پیدا کند، فقط محدوده‌ای نزدیک به مرکز کهکشان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و قادر نیست به کل کهکشان برسد. در واقع، بیشتر کهکشان‌ها از این قدرت نسبی سیاه‌چاله‌ها به‌خوبی فاصله دارند و از شعاع اثر آن‌ها دور هستند، با این حال، ابرسیاه‌چاله‌ها می‌توانند به روش‌هایی غیرمستقیم نیز بر کهکشان‌های میزبان خود اثر بگذارند.
مرادی افزود: جذب مداوم گازها و غبارها توسط آن‌ها موجب کاهش ماده اولیه مورد نیاز برای تشکیل ستارگان جدید می‌شود و در گذر زمان، فرآیند ستاره‌زایی در کهکشان کاهش پیدا می‌کند و کهکشان به‌تدریج به یک وضعیت خاموش و غیر فعال نزدیک می‌شود. این فرآیند اگرچه به طور کامل کهکشان را نابود نمی‌کند، اما می‌تواند در بازه‌هایی چندین میلیارد ساله، از درخشش و حیات ستاره‌ای آن بکاهد. اثرگذاری سیاه‌چاله‌ها تنها به کهکشان‌های میزبانشان محدود نمی‌شود؛ جت‌های عظیم و پرانرژی که از سوی ابرسیاه‌چاله‌ها به بیرون پرتاب می‌شوند، می‌توانند گاز و غبارهای اطراف را تا فواصل زیادی گرم کنند و در مواردی مانع از تشکیل کهکشان‌های جدید در محیط‌های مجاور شوند.
وی بیان کرد: این جت‌های فوق‌العاده قدرتمند، همچون شعله‌های عظیم کیهانی، ذرات باردار را با سرعتی بالا به بیرون پرتاب می‌کنند و به محیط‌های دوردست هم اثر می‌گذارند در عین حال، پدیده‌های عجیبی نیز در اطراف سیاه‌چاله‌ها به وقوع می‌پیوندند. سیاره‌هایی که در نزدیکی سیاه‌چاله‌های بزرگ قرار داشته باشند، تحت اثرات گرانشی شدید قرار می‌گیرند که ممکن است آن‌ها را از مدار خود خارج کرده و به سمت سیاه‌چاله بکشد. اگر در این سیارات موجودات زنده‌ای وجود داشته باشند، به‌طور مداوم تحت تغییرات زمانی عجیب و اختلالات گرانشی عظیمی قرار خواهند گرفت. در این مناطق، زمان به شکلی کشیده می‌شود که یک ساعت در نزدیکی سیاه‌چاله، برابر با سال‌ها در مکانی دورتر همچون زمین است؛ پدیده‌ای که تحت نظریه نسبیت عام انیشتین توضیح داده می‌شود و به آن کشیدگی زمان می‌گویند.
این پژوهشگر فضایی در پایان یادآور شد: در نهایت، سیاه‌چاله‌ها به‌جای نابودی کامل کهکشان‌ها، بیشتر در تأثیرگذاری تدریجی بر آن‌ها نقش دارند. این اجرام شگفت‌انگیز به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین عناصر شکل‌دهنده کهکشان‌ها و محیط‌های اطرافشان، در عین حال که به خلق و تحول کیهانی کمک می‌کنند، چالشی شگرف برای دانشمندان و پژوهشگران به شمار می‌روند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/666485/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گلزار وسط پیست آبعلی و نگرانیش از نرسیدن به کنسرت کیش آریان

فصل سوم سریال گاندو در راه است؟

گفت‌وگو با مهدی شریفی بازیکن تیم مس رفسنجان

ورود دادستان بم به معطلی مردم در صف‌های تأمین نفت

این ملی پوش پرسپولیس نسخه گاریدو را پیچید!

کارشناسی داوری بازی پرسپولیس – مس رفسنجان

فرصت‌های سرمایه‌گذاری در معدن و صنایع معدنی استان کرمان

چالش بزرگ تل‌آویو در مواجهه با تاسیسات هسته‌ای ایران

دروغ‌سازی استعفا از کجا آب می‌خورد؟

شماره یکم مجله «گواه»/ امام موسی صدر و سید حسن نصرالله؛ دو چهره، یک اندیشه

کارشناسی داوری بازی گل گهر سیرجان – سپاهان

کرمان، پیشرو در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و فرصت‌های معدنی ایران

فرصت ویژه احیای روابط با اعراب

ایران متحد دارد نه نایب

مجری محبوب: کودکی‌های دهه 60 واقعی‌تر بود

به هیچ زیرساختی برای رفع فیلترینگ نیاز نیست

مانور تل‌آویو در چشم منطقه!

مرد سایه آمریکا را به هم ریخت

چه‌ کسانی به شایعه استعفای رئیس‌جمهور دامن زده‌اند؟

بزک یک تروریست

خرید بزرگ؛ هاشمی‏‌ چگونه مهم‏ترین خرید تسلیحاتی ایران پس از انقلاب را رقم زد

تایم‌لپس زیبا از ایستگاه فضایی بین المللی

موافقت شورای اسلامی شهر کرمان با ایجاد شهرداری منطقه 6

صریح با حامد لک: من مشکل پرسپولیس نبودم!

حامد لک: من مشکل پرسپولیس نبودم!/ نوبت ما به تیم‌ملی نمی‌رسد!

حامد لک: من مشکل پرسپولیس نبودم!/ نوبت ما به تیم‌ملی…

رهاسازی یک آهو در طبیعت کرمان بعد از درمان سرمازدگی

خورشید در فضا ثابت نیست!

لیگ برتر هندبال: ثبت نخستین شکست صدرنشین

خر داغ می‌کنند

مینو خالقی: زنان و دختران نسل z قطعا مطالبات متفاوتی دارند

فصل سوم سریال «گاندو» در راه است

سفر ناسا به عمق جهنم

تا زدن یک تیشرت توسط ربات تسلا

نخستین شکست سپاهان در لیگ برتر هندبال مردان +نتایج هفته هفتم

برای دومین مرتبه شاهد برکناری سرمربی پرسپولیس بودم

هیئت های صلح راهبرد مهم تحقق همدلی در جامعه هستند

لیگ برتر هندبال| ثبت نخستین شکست صدرنشین

پایان کار فرشید اسماعیلی!

شوت به بطری وارد دروازه خروج شد!

ائتلاف براندازان و خالص‌سازان علیه پزشکیان

خزان تورم در پاییز

جولانی پرومکس؛ عروسک خیمه شام بازی

دیپلمات پیشین: گفت‌وگوهای ژنو دیر شروع شد

اندیشکده آمریکایی مطرح کرد: «سوریه» در چشم‌انداز منطقه

تحلیل موضع قالیباف درمورد ضرورت پذیرش قانون توسط جامعه

وزیر ناکارآمد

روایت «فایننشال تایمز» از روز‌های پایانی بشار اسد

علی خمینی: هر اقدام قانونی که شکاف اجتماعی را تقویت کند مشکوک و ممنوع است

راز آتشفشان‌های مهیب قمر مشتری کشف شد‌