کرمان رصد

آخرين مطالب

ایران را نمی‌توان از معادلات خاورمیانه حذف کرد مقالات

ایران را نمی‌توان از معادلات خاورمیانه حذف کرد
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
صادق ملکی در ارزیابی خود، ذیل تحولات یک سال گذشته پس از عملیات طوفان‌ الاقصی در هفتم اکتبر تأکید دارد که این عملیات با نگاهی به وسعت و وضعیت ویرانی‌های غزه و آمار آوارگان و تلفات و گسترش دامنه درگیری‌ها به لبنان، تابلوی موفقی را به نمایش نمی‌گذارد. به باور کارشناس و تحلیلگر ارشد سیاسی، پس از گذشت یک سال از عملیات طوفان ‌الاقصی اگرچه حماس زنده است، اما این حیاتی نباتی بوده، در حالی که اسرائیل وضعیت متفاوتی پیدا کرده است. در ادامه مشروح این گپ‌وگفت را می‌خوانید.
‌با توجه به مجموعه تحولاتی که در یک سال گذشته پس از عملیات طوفان ‌الاقصی در هفتم اکتبر 2023 روی داد، بسیاری از منطق هزینه و فایده در اثربخشی این عملیات تردید دارند؛ هرچند به باور طیفی از تحلیلگران هم با این عملیات بزرگ‌ترین ضربه امنیتی، نظامی و حیثیتی به اسرائیل وارد شد تا جایی که حتی در یک سال گذشته تل‌آویو قادر به ترمیم آن نبوده است. برآورد شما در‌این‌باره چیست؟
خروج از یک بحران و جنگ به آسانی ورود به آن نیست؛ بنابراین محاسبات دقیق و نگاه چندوجهی و درک پیچیدگی‌های ورود به یک بحران، مسئولیت سنگین و تاریخی مسئولان یک کشور و یک نهضت است. بر این اساس باید عملیات طوفان ‌الاقصی در هفتم اکتبر 2023 از سوی حماس را در سطحی از تحلیل یک خطای راهبردی دانست. بسیاری که فردای عملیات آن را جشن گرفتند، امروز با نگاهی به هزینه و فایده این عملیات حداقل نسبت به این عملیات امروز دچار تردید شده‌اند. نگاهی به وسعت و وضعیت ویرانی‌های غزه و آمار آوارگان و تلفات و گسترش دامنه درگیری‌ها به لبنان، نه‌تنها تابلوی موفقی را به نمایش نمی‌گذارد، بلکه برای برخی روزهای قبل از هفتم اکتبر را یک آرزو کرده است. پس از گذشت یک سال از عملیات طوفان ‌الاقصی، اگرچه حماس زنده است، اما این حیاتی نباتی بوده، در حالی که متأسفانه اسرائیل وضعیت متفاوتی پیدا کرده است.
‌آیا روند تحولات جنگ غزه و همچنین بحرانی که در لبنان به وجود آمده است و امکان تسری دایره ناامنی به کل خاورمیانه می‌تواند باعث شود که هفتم اکتبر و طوفان ‌الاقصی به‌مثابه یک نقطه عطف عمل کند و تغییر بی‌بازگشتی را در ساختار و بافتار منطقه غرب آسیا ایجاد کند؟
گسترش بحران غزه به لبنان در حال حاضر و احتمال تسری آن به عراق و یمن می‌تواند علائم و نشانه‌های تغییر معادلات دهه‌های گذشته باشد. اما بازی‌سازان این بحران که آمریکا، اسرائیل و برخی کشورهای عربی هستند، چون توان و امکان نابودی بازیگران منطقه‌ای و محلی را ندارند، در پی تغییر رفتار بازیگران محلی و منطقه‌ای هستند. برخی اعتقاد دارند که پیامدهای این اتفاقات متأسفانه حامل منافع آمریکا خواهد بود.
‌جناب صادق ملکی در یک پیش‌بینی، چه نقطه پایانی بر هفتم اکتبر متصور است؟ چون به باور برخی قرار بود نهایتا در سه ماه جنگ غزه، همه چیز تمام شود، اما اکنون و در یک‌سالگی عملیات طوفان ‌الاقصی تازه شاهد تسری درگیری به کل خاورمیانه و حتی شاید ایران هستیم و گویا در کوتاه‌مدت نمی‌توان پایانی بر بحران متصور بود؟
همان‌طور که در ابتدای مصاحبه هم گفتم، شروع جنگ آسان‌ ولی پایان‌دادن به آن دشوار است. جنگ امروز تنها جنگ حماس یا لبنان با اسرائیل نیست، همان‌گونه که جنگ اوکراین و روسیه تنها جنگ کی‌یف و مسکو نیست. اگر فرض کنیم از منظر منافع آمریکا، آلمان نیز از‌جمله اهداف درگیری روس‌ها و اوکراینی‌ها بوده، می‌توانیم این را هم در نظر بگیریم که در گسترش دامنه درگیری اسرائیل و فلسطینی‌ها علاوه بر معادلات خاورمیانه‌، صدمه به اقتصاد چین نیز هدف است. به هر حال درگیری بستر جنگی به وسعت همه خاورمیانه و در پی آن ورود قدرت‌های فرامنطقه‌ای را دارد، اما یک چیز در هر حال قطعی است؛ خاورمیانه و معادلات آن پس از پایان درگیری‌ها دیگر معادلات امروز نخواهد بود.
‌در فاصله کمتر از پنج هفته تا انتخابات آمریکا، تحولات یک‌ساله اخیر غرب آسیا پس از طوفان ‌الاقصی چه تأثیری بر نتایج انتخابات دارد و بالعکس، پیروزی هریس یا ترامپ، چه سرنوشتی را برای تحولات پس از طوفان ‌الاقصی رقم می‌زند؟
معادلات خاورمیانه از منظر مقابله جبهه مقاومت و اسرائیل قبل از انتخابات آمریکا تغییر کرده است. دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان در نگاه راهبردی به اسرائیل مشترک‌اند و تنها شیوه رفتاری متفاوتی دارند. امنیت اسرائیل و انرژی برای هر دو حزب هدف استراتژیک در خاورمیانه است، اما چگونگی تأمین آن در سیاست‌های این دو حزب در ارتباط با بازیگران منطقه‌ای متفاوت است. در انتخابات آمریکا، چه هریس و چه ترامپ انتخاب شوند، خاورمیانه و معادلات آن تغییر خواهد کرد؛ تنها نکته در تعجیل یا تأخیر این تغییر است.
‌آیا در یک وزن‌دهی می‌توان هفتم اکتبر 2023 را مانند 11 سپتامبر 2001 یک نقطه عطفی تصور کرد که اتفاقات غیرقابل کنترلی را به همراه داشت و نظم نوینی را حکمفرما کرد؟
در خاورمیانه‌ فقدان و خلأ حضور کسانی همچون سیدحسن نصرالله و اسماعیل هنیه می‌تواند معادلات جدیدی را ایجاد کند. درخواست آتش‌بس هم‌زمان در غزه و لبنان و سیاست عدم شتاب‌زدگی و تعلل از‌جمله نشانه‌های تغییر است. چه با گسترش دامنه جنگ و چه با مذاکره، به نظر می‌رسد تحولات خاورمیانه در آستانه تغییر بوده و در نهایت به سوی صلح پیش خواهد رفت. اخبار مذاکرات پنهان و آشکار‌ ایران و آمریکا، انتخاب و اظهارات پزشکیان در سازمان ملل متحد همگی نشانه‌ای بر تغییر است. واضح است که آمریکا در مقابل واگذاری خاورمیانه به ایران مقاومت می‌کند، اما هیچ‌گاه نمی‌تواند ایران را نیز از معادلات آن حذف کند. ایران یکی از اضلاع مهم و غیرقابل گذشت برای آمریکا بوده و هست. بارها در نوشته‌ها و اظهارات خود گفته‌ام که در مقابل تغییر نمی‌شود مقاومت کرد. اگر تغییر صورت نگیرد، تغییر خواهند داد و امروز این دوگانگی به وضوح دیده می‌شود.
‌در نهایت و با توجه به تحولات یک سال گذشته پس از هفتم اکتبر چه راه‌حلی برای موضوع فلسطین متصورید؟ آیا راه‌حل دو کشوری به عنوان یگانه راه برون‌رفت از بحران را باید در دستور کار قرار داد یا با توجه به تحولات میدانی و سیاست امر واقع، اساسا تشکیل کشور فلسطین را اتفاقی دور از دسترس دانست؟ در هر‌کدام از دو حالت پیش‌گفته، عملیات طوفان‌ الاقصی چه آثاری در کم‌رنگ‌کردن یا پررنگ‌کردن موضوع کشور فلسطین داشته است؟
فلسطین و فلسطینی‌ها یک ملت زنده تاریخی و یک واقعیت سیاسی بوده و علی‌رغم تمامی فشارها و جنگ‌ها هنوز استوار ایستاده و مردم آن در پی تحقق‌بخشیدن به کشور فلسطین هستند. اما اسرائیل نیز یک واقعیت متکی بر قدرت آمریکاست و به نظر می‌رسد در نهایت فرازونشیب‌ها ظهور دو کشوری راه‌حلی معقول برای حادترین مشکل خاورمیانه باشد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/661771/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا عملیات طوفان الاقصی درست و بهنگام بود؟

سرمقاله جوان/ گربه بی‌بی‌سی عابد شد!

کیهان به وزیر اقتصاد: آدرس اشتباه ندهید! کدام نگرانی درباره FATF برطرف شده است؟

وفاق ملی؛ هم استراتژی، هم تاکتیک

ایران را نمی‌توان از معادلات خاورمیانه حذف کرد

هتاکی راه رشد در شهرداری تهران؟

تحول بزرگ هوش مصنوعی برای فیلم‌نامه‌نویسی

صفحه کلید جدید و عجیب گوگل!

مدیران یک شرکت فعال حوزه نانو در لیست 2 درصد دانشمندان برتر جهان

دوربین‌های نظارتی برای رصد محیط‌های صنعتی به هوش مصنوعی مسلح می‌شوند

آمار سرشماری عمومی کشاورزی در شهرستان رودبار بسیار مهم است

امیدها برای برچیدن بساط خریدوفروش دام زنده در قلب شهر جهانی بم

منوجان گرم‌ترین شهر کرمان

مرمت مقبره مرشد در ماهان کرمان آغاز شد

طرح فروش نقد و اقساط محصولات کرمان موتور [+ شرایط و قیمت]

دوران طلایی نوسازی بافت‌های فرسوده در برنامه هفتم توسعه

رگبار باران، رعدوبرق و کاهش دما در سواحل دریای خزر و ارتفاعات البرز

ارائه خدمات به کشاورزان منوط به داشتن سند مالکیت

تخصیص 324 هزار میلیون برای بازسازی بافت فرسوده زاهدان و زابل

تخصیص 324 هزار میلیون ریال برای بازسازی بافت فرسوده زاهدان و زابل

در معرفی کرمان به شدت ضعیف عمل کرده‌ایم

درخشش «سارا دیدار» در اولین بازی «خاتون بم» در لیگ قهرمانان زنان آسیا | «دیدار» آسیایی

همه کلاس‌های مدارس کرمان دارای معلم

انقلاب در تشخیص سرطان پستان با هوش مصنوعی ایرانی

وزش باد و کاهش کیفیت هوا در استان کرمان

ماراتن بیابان لوت 25 تا 27 مهرماه برگزار می‌شود

نبود پلاک شهری باعث برگشت مرسولات پستی در استان کرمان می‌شود

120 هکتار از باغ‌های انار عرب رودبار سیروان به تملک سد سیمره درآمد

120 هکتار از باغ‌های انار سیروان به تملک سد سیمره درآمد

309 میلیارد ریال تسهیلات نوسازی بافت فرسوده در خراسان‌شمالی پرداخت شد

وقت نقش‌آفرینی مفید و موثر مساجد فرا رسیده است

اختصاص 324 هزار میلیون ریال برای بازسازی بافت فرسوده زاهدان و زابل

آقای محمدرضا گلزار چرا باز خراب کردی؟

درخشش دانش آموزان با نیاز‌های ویژه کرمان در مسابقات هنر‌های دستی

خاوران میزبان ،جشنواره ترکیبی انار و خرما

مرمت بنای مقبره مرشد شهر ماهان آغاز شد

بیش از یک میلیون مترمربع از معابر شهر کرمان آسفالت شد

ثبت نام فروش اقساطی کرمان موتور با تحویل 3 ماهه

آغاز اولین فروش خودرو جدید کرمان موتور به صورت اقساطی/ ایگل با چه امکاناتی عرضه شد (+قیمت و جدول فروش)

چهره این مرد ترکیبی از گلزار و فتحعلی اویسی است+فیلم

مرسولات پستی در کرمان به دلیل نبود پلاک شهری برگشت می شود

الگوریتم هوش مصنوعی برای شناسایی دقیق بافت سرطان طراحی شد

حضور فوری و ایفای نقش پلیس در حادثه آتش سوزی شهرک صنعتی

(تصاویر) بافت تاریخی گرگان

فروش ویژه اقساطی محصولات کرمان موتور

وضعیت بحرانی در برخی محلات بافت فرسوده بندرعباس!

ثبت نام فروش اقساطی کرمان موتور با تحویل 3 ماهه | قسطی و با یک سوم پول پیش صاحب خودرو شوید

قیمت رسمی و شرایط فروش خودروی «ایگل» کرمان موتور اعلام شد

محکومیت سارقان سیم و کابل برق در کرمان

حمله فراگیر به رضا گلزار؛ آقا خراب کردی!