کرمان رصد

آخرين مطالب

شاید جو مریخ جلوی چشم‌مان بوده و نمی‌دیدیم! علمي

شاید جو مریخ جلوی چشم‌مان بوده و نمی‌دیدیم!
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا / تحقیقات جدید نشان می‌دهد که جو مریخ ممکن است در نگاه ساده از چشم ما پنهان شده باشد، زیرا توسط مواد معدنی موجود در خاک سیاره سرخ جذب شده است. اگر پوشش گازی مریخ بیش از سه میلیارد سال پیش به سطح آن رفته باشد، می‌تواند توضیحی برای این باشد که چگونه این سیاره همسایه زمین تا این حد با جهان ما متفاوت شده است و به طور بالقوه توانایی خود را برای میزبانی از حیات از دست داده است.
دانشمندان می‌دانند که سیاره سرخ همیشه آن مناظر خشک و بایر نبوده که مریخ‌نوردهای استقامت و کنجکاوی امروز آنها را کاوش می‌کنند. هر دو ربات ناسا شواهدی را کشف کرده‌اند که نشان می‌دهد در اوایل تاریخ 4.6 میلیارد ساله مریخ، آب فراوانی بر فراز آن جریان داشته است. اما برای اینکه مریخ آب مایع داشته باشد، باید جوی نیز داشته باشد که از یخ زدن این آب جلوگیری کند. سوال بزرگ برای دهه‌ها این بوده است که وقتی این جو ناپدید شد کجا رفت؟
به نقل از اسپیس، گروهی از محققان تصور می‌کنند که پاسخ در تمام این مدت جلوی چشم مریخ‌نوردهای کنجکاوی و استقامت بوده است. در مقاله‌ای که در Science Advances منتشر شد، آنها استدلال می‌کنند که در حالی که آب در سیاره سرخ وجود داشته، ممکن است از میان انواع سنگ‌های خاصی عبور کرده باشد و مجموعه‌ای از واکنش‌های آهسته را ایجاد کرده باشد که دی اکسید کربن را از جو خارج کرده است. سپس این ماده به متان، شکلی از کربن، تبدیل شده و در سطح خاکی مریخ محبوس شده باشد.
چگونه زمین به کشف راز جو مریخ کمک کرد؟
اولیور جاگوتس(Oliver Jagoutz) استاد زمین شناسی در موسسه فناوری ماساچوست و همکارانش، تحقیقات خود را با مریخ آغاز نکردند، بلکه با سیاره خودمان شروع کردند. دانشمندان در تلاش بودند تا تعیین کنند که چه فرآیندهای زمین شناسی تکامل لایه سخت و در عین حال شکننده بیرونی زمین را که پوسته و گوشته بالایی زمین را در بر می‌گیرد و به عنوان لیتوسفر شناخته می‌شود، تشکیل می‌دهد.
محققان بر روی نوعی ماده معدنی خاک رس سطحی به نام «اسمکتیت» تمرکز کردند که در به دام انداختن کربن بسیار کارآمد است. فقط یک دانه اسمکتیت از چین‌های زیادی تشکیل شده است که کربن می‌تواند میلیاردها سال در آن قرار بگیرد و بدون جابجایی یا مختل شدن باقی بماند. بر روی زمین، اسمکتیت‌ها با حرکت صفحات تکتونیکی که قاره‌ها بر روی آنها قرار دارند، ایجاد می‌شوند. این فعالیت تکتونیکی همچنین اسمکتیت‌ها را به سطح سیاره ما می‌آورد. هنگامی که این ماده معدنی رسی چین خورده در معرض هوا قرار گرفت، دی اکسید کربن جذب کرد و این گاز گلخانه‌ای را از اتمسفر خارج کرد و به سیاره ما در طی میلیون‌ها سال کمک کرد تا خنک شود.
وقتی جاگوتس به سطح سیاره سرخ نگاه کرد، گروهش تمرکز خود را به مریخ معطوف کردند و متوجه شدند که ماده اسمکتیت(Smectite) مشابهی در سراسر این همسایه زمین پراکنده شده است.
کشف اسمکتیت‌ها در مریخ سوال مهمی را مطرح کرد. از آنجایی که سیاره سرخ فاقد فعالیت تکتونیکی است، این کانی رسی چین خورده چگونه ایجاد شده است؟ برای پاسخ به این پرسش، آنها به آنچه در مورد تاریخ زمین شناسی همسایه زمین می‌دانستند، روی آوردند.
یکی از سرنخ‌ها، تشخیص از راه دور سنگ‌های آذرین با محتوای سیلیس کم در پوسته سیاره سرخ به نام «سنگ‌های اولترامافیک» بود. بر روی زمین، این سنگ‌های آذرین در هنگام خوردگی یا هوازدگی توسط آب، اسمکتیت ایجاد می‌کنند. در مریخ، شواهدی از رودخانه‌های باستانی وجود دارد که آب می‌توانست در آن جریان داشته باشد و با سنگ زیرین واکنش نشان دهد.
سپس آنها از دانش تعامل آب و سنگ‌های آذرین روی زمین برای ایجاد مدلی برای مریخ استفاده کردند. این مدل نشان می‌دهد که آیا آب می‌توانسته با سنگ‌های اولترامافیک عمیق مریخ به گونه‌ای واکنش نشان دهد که امروزه اسمکتیت‌ها در سطح آن تولید شوند یا خیر.
با استفاده از این مدل، دانشمندان دریافتند که در طول یک میلیارد سال، آب می‌تواند از طریق پوسته نفوذ کند تا با یک ماده معدنی سیلیکات آهن منیزیم که در سنگ‌های آذرین به نام «الیوین» فراوان است، واکنش نشان دهد. این ماده معدنی سرشار از آهن است که اکسیژن موجود در آب در این فرآیند خود را به آن متصل کرده و هیدروژن آزاد می‌کند. این آهن اکسید شده ممکن است به ایجاد رنگ قرمز متمایز در مریخ کمک کرده باشد.
سپس، هیدروژن آزاد شده می‌تواند با دی اکسید کربن موجود در آب ترکیب شده و متان ایجاد کند، با این واکنش به آرامی الیوین را به سنگ دیگری غنی از آهن به نام «سرپانتین» تبدیل می‌کند. همانطور که سرپانتین به واکنش خود با آب ادامه می‌داد، سرانجام می‌توانست اسمکتیت تولید کند.
جاشوا موری، نویسنده اصلی این مطالعه و فارغ التحصیل موسسه فناوری ماساچوست می‌گوید: این خاک رس‌های اسمکتیت ظرفیت زیادی برای ذخیره کربن دارند. بنابراین ما از دانش موجود در مورد نحوه ذخیره این مواد معدنی در خاک‌های روی زمین استفاده کردیم و به این نتیجه رسیدیم که اگر سطح مریخ این مقدار رس در خود داشته باشد، چه مقدار متان می‌توان در آن خاک‌ها ذخیره شده باشد.
این گروه دریافتند که برای ذخیره مقدار متان مورد نیاز برای پاک شدن بیشتر دی اکسید کربن از جو مریخ، سیاره سرخ باید لایه‌ای از اسمکتیت به عمق بیش از 3600 فوت(1100 متر) داشته باشد.
موری نتیجه گرفت: ما دریافتیم که تخمین‌های حجم رس جهانی در مریخ با بخش قابل‌توجهی از دی‌اکسید کربن اولیه مریخ که به‌عنوان ترکیبات آلی در پوسته غنی از رس جا گرفته است، مطابقت دارد. از برخی جهات، جو گمشده مریخ می‌تواند جلوی چشم ما بوده باشد و پنهان مانده باشد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/658700/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توطئه ای برای مشروعیت بخشی به اسرائیل؟

لحظه پرتاب دیدنی چهارمین فضاپیمای اسپیس ایکس

حضور مدیرکل بنیاد مازندران در برنامه زنده تلویزیونی ستاره‌های خاکی

شرح مشکلات واحد دامپروری صنعتی به دستگاه قضا رسید

ماده اولیه معادن سرب و روی نباید از استان خارج شود

تشکیل پرونده برای کارگاه‌های طلاسازی در بافت تاریخی اصفهان

ایران باید محاسبه‌گر باشد

آیین مهمانی لاله‌ها همزمان در سراسر کشور در بهشت زهرا تهران برگزار شد

توسعه ارزش‌های اسلامی و فرهنگ ایرانی از طریق گردشگری فرهنگی

پیکر شهیدان تازه تفحص شده دفاع مقدس البرزی در کرج تشییع شد

اندومتریوز عمیق؛ دردی پنهان در اعماق وجود زنان است

امضای تفاهمنامه مشترک فدراسیون ورزش‌های همگانی و باشگاه گل‌گهر سیرجان

شاهد ارتقای عملکرد حوزه حدنگاری اراضی کشاورزی هستیم

دو روز دیگر وضعیت شبکه برق به حالت عادی بر می‌گردد

ساعت پخش زنده بازی چادرملو اردکان و مس رفسنجان‌ +پخش آنلاین

دستگاه قضائی مانع از توقف فعالیت واحدهای تولیدی می‌شود

تربت‌خانه کرمان جایی برای تسکین دل کربلا نرفته‌ها

رئیس سازمان ثبت: شاهد ارتقای عملکرد حوزه حدنگاری اراضی کشاورزی هستیم

افتتاح مدرسه شش کلاسه خیرساز در نگار شهرستان بردسیر

هوای فهرج در وضعیت خطرناک قرارگرفت

برگزاری جشنواره انار در اندیمشک

طی سه سال گذشته، سی هزار میلیارد تومان سرمایه جذب منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان شد

اداره کل ثبت استان کرمان در یک روند مثبت و تحولی قرار گرفته است

کرمان به خنکا سلام کرد

برگزاری اولین دوره مسابقات «سردار دلها» در رابر

ورود دادگستری به وضعیت تصفیه‌خانه فاضلاب مهمانشهر رفسنجان

مجیدی، کارشناس مسائل خاورمیانه: طراحان عملیات هفتم اکتبر تصور نمی‌کردند جامعه اسرائیل فرصت 12 ماهه جنگ به نتانیاهو را بدهد/ حزب‌الله خود را برای جنگ فرسایشی بلندمدت آماده می‌کند/ اندیشه مقاومت و سازمان رزم حماس آسیب دیده، اما نابود نشده است

«چمران-1» با موفقیت ماموریت اثبات مانور مداری را اجرا کرد

بیش از 19 هزار گلزار شهدا در کشور غبارروبی و عطر افشانی شد

رفع اختلافات ساماندهی قلعه خندان گرگان/ صدور مجوز بازسازی و نورپردازی این محوطه تاریخی

دفاع مقدس یک دانشگاه تربیتی است

برگزاری مراسم غبارروبی و عطر افشانی گلزار شهدای بهشت فضل نیشابور + فیلم و عکس

وعده مدیرعامل برق منطقه‌ای کرمان برای پایان خاموشی‌ها

چین پس از 7 سال رکورد میدان مغناطیسی آمریکا را شکست

بررسی مشکلات آبرسانی ونیروگاههای خورشیدی در استان کرمان

دشمن درجه یک قلب چیست؟

ارتباط دادگستری با زندان زرند صد درصد الکترونیک است

مشاور عالی انجمن روسای دانشگاه‌های جهان: مواضع رییس‌جمهور مورد توجه مجامع دنیا قرار گرفت

ضرورت حذف برنامه‌های توسعه «خودرومحور» در بافت مرکزی تهران

مناسبت روز/ جمعه، 6 مهر

سی‌ان‌ان: اسرائیل بازی خطرناکی را در لبنان آغاز کرده است

جواب پازل امروز میجر 6 مهر+عکس

کری معنادار پرسپولیس برای استقلال؛ سعید مهری هدف قرار گرفت

کارت های روزانه پیکسل ورس امروز جمعه 6 مهر 1403

شاید جو مریخ جلوی چشم‌مان بوده و نمی‌دیدیم!

چالش‌های توسعه گردشگری در پایتخت مقاومت جهان اسلام

فال حافظ امروز جمعه 6 مهر 1403

دانشجویان در عرصه‌های متعدد علمی فعال باشند

دومین کارخانه تیتانیوم در کهنوج به بهره‌برداری می‌رسد

راهکار تربیتی کودکی که مظلوم نمایی و احساس عاجز بودن دارد