کرمان رصد

آخرين مطالب

رقابت با همسایه طماع مقالات

رقابت با همسایه طماع
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شهاب شهسواری| تعارض منافع ایران با روسیه همواره باعث شده‌است که ایران نتواند از این سازوکارها به نفع خود بهره‌مند شود. برای مثال درحالی‌که کشورهای تولیدکننده انرژی در آسیای میانه علاقه‌مند هستند که از خطوط انتقال انرژی شرق به غرب برای رساندن انرژی به اروپا استفاده کنند، روسیه حاضر به پذیرش رقیبی برای خود در فروش انرژی به اروپا نیست و تلاش می‌کند تا در این زمینه کارشکنی کند.
از ابتدای دهه 1990 که پنج کشور ازبکستان، تاجیکستان، ترکمستان، قرقیزستان و قزاقستان از اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی اعلام استقلال کردند، جمهوری اسلامی ایران تلاش می‌کرد تا به عنوان یک دوست با این کشورها روابط نزدیکی برقرار کند. تهران ویژگی‌های منحصربه‌فردی برای ارائه به این کشورها داشت.
از یک سو حوزه تمدنی مشترک، ایران و کشورهای آسیای میانه را به یکدیگر متصل می‌کرد و از سوی دیگر مزیت ژئوپلیتیک ایران به‌عنوان مسیری برای رسیدن به آب‌های آزاد، می‌توانست این کشورها را که در خشکی گرفتار بودند از تله جغرافیایی خارج کند. کشورهای آسیای میانه نیز که در طول نزدیک به یک قرن سلطه حکومت کمونیستی مسکو تازه از جنگ سرد رها شده‌بودند، به دنبال این بودند که با تنوع بخشیدن به روابط خارجی خود صفحه جدیدی را در سیاست خارجی و روابط بین‌المللی باز کنند.
نخستین گام ایران برای توسعه روابط با آسیای میانه با ابتکار رئیس‌جمهور فقید ایران، اکبر هاشمی‌رفسنجانی و امضای قرارداد ترانزیت جنوب به شمال و اتصال خطوط ریلی آسیای میانه به خط آهن سراسری ایران برداشته‌شد. سال 1996 با افتتاح آخرین قطعه از خط آهن مشهد-سرخس-تجن، عملاً خطوط ریلی آسیای میانه به بندرعباس و بندر امام خمینی در ایران متصل شدند و مسیر ریلی اتصال کشورهای آسیای میانه به خلیج فارس تکمیل شد. همان سال توافق همکاری‌های انرژی با ترکمنستان هم امضا شد و ایران واردات گاز از ترکمنستان را برای تامین گاز شمال کشور و سواپ گاز در ترکیه و جنوب کشور آغاز کرد.
اتصال ترانزیتی و خطوط انرژی ایران و آسیای میانه می‌توانست سرآغاز یک همکاری وسیع بلندمدت میان ایران و پنج کشور آسیای میانه باشد. اما در سه دهه گذشته همه چیز مطابق تمایل تهران پیش نرفته‌است. برخی خطاها از جانب تهران، حاکمیت رژیم‌های اقتدارگرا در کشورهای آسیای میانه و نفوذ بلامنازع روسیه در این کشورها باعث شده‌است تا ایران نتواند از مزیت‌های خود برای توسعه روابط با کشورهای آسیای میانه بهره‌مند شود.
مسکو از همان ابتدای فروپاشی شوروی تمام تلاش خود را به کار گرفت تا در قالب توافقنامه کشورهای مستقل مشترک‌المنافع حوزه نفوذ اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی را تحت سلطه خود حفظ کند و اجازه ندهد که هیچ قدرت خارجی در مناطقی که قبلاً تحت سلطه شوروی بود به هژمون و قدرت رقیب تبدیل شود. به‌‌رغم فراز و فرودهای قدرت روسیه در طول سه دهه گذشته، این قدرت جهانی، هرچند تا حدود زیادی در حفظ کشورهای حوزه دریای بالتیک ناموفق بود، همواره توانسته‌است تسلط خود را در منطقه قفقاز جنوبی و آسیای میانه حفظ کند.
سلطه سیاسی مسکو در آسیای میانه باعث شده‌است که به‌‌رغم تلاش‌های بسیار قدرت‌های جهانی رقیب، یعنی چین و ایالات متحده آمریکا برای نفوذ در این منطقه، تاکنون این تلاش‌ها ناکام باقی بماند. در طول یک دهه گذشته، چین توانسته‌است تا حد زیادی در قالب وام‌ها و ابرپروژه‌های عمرانی تحت عنوان ابتکار کمربند و راه نفوذ خود را در کشورهای آسیای میانه گسترش دهد، با این حال سوگیری سیاسی دولت‌های این منطقه همچنان تحت نفوذ دولت روسیه است.
روسیه و چین با توسعه سازمان همکاری شانگهای در این منطقه توانسته‌اند همکاری‌های خود را در قالب سازوکارهای امنیتی در این مناطق گسترش دهند. ایران به تازگی توانسته‌است به عنوان عضو کامل به این سازمان اضافه شود، اما مشخص نیست که با حضور چین و روسیه، ایران بتواند بر ساز و کارهای امنیتی منطقه اثرگذار باشد و بیشتر به نظر می‌رسد که قرار گرفتن در چارچوب این سازمان باعث تحت تاثیر قرار گرفتن ایران از سازوکارهای امنیتی تدوین شده توسط چین و روسیه باشد.
ایران همزمان تلاش می‌کند تا به اتحادیه اقتصادی اوراسیا که دو کشور قزاقستان و قرقیزستان در کنار روسیه، بلاروس و ارمنستان عضو آن هستند بپیوندد تا از مزایای تجارت آزاد و بدون تعرفه با این پنج کشور بهره‌مند شود. تلاش ایران در طول سال‌های اخیر برای افزایش نفوذ در منطقه آسیای میانه در قالب پیوستن به ساز و کارهای تدوین‌شده توسط روسیه و یا روسیه و چین بوده‌است.
با این حال تعارض منافع ایران با روسیه همواره باعث شده‌است که ایران نتواند از این سازوکارها به نفع خود بهره‌مند شود. برای مثال درحالی‌که کشورهای تولیدکننده انرژی در آسیای میانه علاقه‌مند هستند که از خطوط انتقال انرژی شرق به غرب برای رساندن انرژی به اروپا استفاده کنند، روسیه حاضر به پذیرش رقیبی برای خود در فروش انرژی به اروپا نیست و تلاش می‌کند تا در این زمینه کارشکنی کند.
در پروژه کریدور شمال-جنوب هم روسیه تلاش می‌کند تا ارتباط موجود ایران با آسیای میانه را دور بزند و کریدور را به سمت قفقاز جنوبی ببرد. ایران برای رسیدن به رابطه‌ای مستقل با کشورهای آسیای میانه، مجبور است در کنار همکاری با روسیه و چین، بار دیگر به سیاست‌گذاری مستقل و ابتکارهای دوجانبه و چندجانبه مستقل از پکن و مسکو برای همکاری با آسیای میانه روی بیاورد تا بتواند از کارشکنی‌ها و مانع‌تراشی‌های روسیه خلاص شود.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/652735/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیداری ویروس‌های خفته در بدن با ضربه شدید به سر

مرد عجیب: درآمد زنم از من بیشتر است، می‌خواهم از او جدا شوم!

پیروزی مس رفسنجان در دیدار تدارکاتی مقابل هوادار – آفتاب نو | اخبار ورزشی

تنها خرید شجاعی وارد بازی شد (عکس)

جلیلی: حکمرانی غلط باعث آسیب رسیدن به میلیون‌ها نفر خواهد شد / رقابت سیاسی برای ثروت‌اندوزی نیست + فیلم

چراغ سبز هسته‌ای پوتین به تهران؟

آیا این حلقه مرموز واقعاً از فضا آمده است؟

بازشدنِ دریچه ی خروجی ایستگاه فضایی

مرگ فضانورد در فضا / آنجا چه بر سر جسد می‌آید؟

ترافیک در محورهای ارتباطی گیلان عادی و روان است

اژدهای دو سر ماسک-ترامپ، اروپا را از هم‌اکنون درمانده کرده است

تحلیلگر آمریکایی: به‌جای جنگ به یک توافق بزرگ با ایران فکر کنید

تلسکوپ جالب فضایی جیمز وب

مازندران 9 دوره میزبان مسابقات کشوری جانبازان بود/ اختتامیه مسابقه زورخانه‌ای پهلوانی و باستانی در روز پدر

1578 گلزار شهدا در مازندران ساماندهی شد

کوچ لژیونر والیبال ایران از کره جنوبی به عمان!

سه حادثه رانندگی در راه‌های کرمان 18 مصدوم داشت

توافق یا انتقام؛ سیاست تهران، خلیج فارس را از ترامپ دور می‌کند؟

محمد قوچانی: وحدت ملی ایران در خطر است

تله سوریه برای ریاض و ابوظبی

مشکل اصلی رئال پرز است!

وال‌استریت‌ژورنال: حماس، سنوار دیگری دارد

پزشکیان عاشقانه در سخن و عمل به مرام و اندیشه مولاعلی معتقد است

تصویر با وضوح بالا از سطح سیاره ی مریخ ثبت شده توسط curiosity

فرود فضاپیمای Starship در اقیانوس هند

مادر شهیدان «فلاح» از خراسان رضوی آسمانی شد

شکست هوادار، مقابل رفسنجانی ها

مربی استقلالی حریف دروازه بان پرسپولیسی و مسعود شجاعی نشد

پیروزی مس مقابل هوادار؛ روانخواه همچنان می‌بازد

نوسازی سه هزار و 234 واحد مسکونی در محدوده بافت های فرسوده

رقابت شطرنج بازان کرمان و یزد به مناسبت ولادت حضرت علی (ع)

هیولای 120 متری starship را ببینید

فتوت و جوانمردی ریشه در ارزش‌ها و اعتقادات ما دارد/ جوانمردان بسیاری برای مردم غزه اشک می‌ریزند

هدفمند بودن هنرمند رمز پیشرفت فرهنگ جامعه است

هنر بهترین راه نفوذ در دل‌ و ذهن است

سحابی عقاب کودک

دیدار وزیر علوم و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده «شهید علیمحمدی»

حضور معتکفین در 370 مسجد استان کرمان

وضعیت آب و هوای کرمان فردا 26 دی ماه

مددکاران نقش حیاتی در پیشگیری و کنترل آسیب‌های اجتماعی دارند

پیروزی مس رفسنجان در دیدار تدارکاتی مقابل هوادار

پیروزی مس رفسنجان برابر هوادار

تبریک متفاوت روز پدر محمدرضا گلزار با جملاتی حکیمانه!

پیروزی مس رفسنجان برابر هوادار در دیداری دوستانه

تعویق پرتاب موشک «نیو گلن» بلو اوریجین به دلیل مشکل فنی

اجرای طرح‌های گردشگری، درآمدی پایدار برای شهرداری‌هاست

نقش مهم مددکاران نقش حیاتی در پیشگیری و کنترل آسیبهای اجتماعی

شهرستان منوجان کجاست؟

پیش‌بینی وضعیت جوی کرمان در روزهای آینده

21 ماهواره جدید «استارلینک» راهی مدار زمین شدند